Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Wetenschappelijke feiten tijdens Nederland CO2 Neutraal

9 maart 2017, Driebergen. Het was alweer de 10e editie van het seminar van Nederland CO2 Neutraal, wederom op Landgoed de Horst in Driebergen.

Groene Zaken Blog Seminar NLCO2Neutraal 9 maart 2017 Afbeelding1

Martin Vos en Thijs Lindhout zijn de oprichters van Stichting Nederland CO2 Neutraal. Met hun team begeleiden ze honderden bedrijven (van MKB tot groot) bij het reduceren van CO2-uitstoot. Veel van deze bedrijven hebben behoefte om kennis te delen en vooral ook om nieuwe inzichten op te doen.
Martin en Thijs richten zich met deze stichting op één doel: het leukste CO2-reductie initiatief van Nederland worden. Vol waarde, inspiratie, tips en nieuwe inzichten, waar je direct mee aan de slag kan.

Groene Zaken Blog Seminar NLCO2Neutraal 9 maart 2017 Afbeelding2

André Faaij stond als één van de sprekers op het programma. Als wetenschappelijk directeur van de stichting Energy Academy Europe en Distinguished Professor op het gebied van Energie Systeem Analyse, is professor doctor André Faaij een expert op het gebied van duurzame energie en transities in de energievoorziening.
Het seminar begon met René Prop, ‎Managing Director bij LEDshine. René vertelde op zijn eigen en inspirerende wijze, over zijn visie over hoe het bedrijfsleven duurzaam kan ondernemen. Een betoog waar geen spelt tussen te krijgen viel.

Groene Zaken Blog Seminar NLCO2Neutraal 9 maart 2017 Afbeelding3

Ook Martin Havik van “Work With Nature” was weer aanwezig. Martin zijn hart ligt in Costa Rica, waar in een razendsnel tempo regenwoud gekapt wordt voor de aanleg van palmolie- en bananenplantages. “Via adopteerregenwoud.nl kan iedereen voor een klein bedrag een stuk Costa Ricaans regenwoud adopteren. Voor elke 2,50 euro kopen wij een vierkante meter regenwoud, inmiddels hebben we 34 hectare aangekocht. Niet beschermen betekent zeer waarschijnlijk dat ons projectgebied binnen tien jaar grotendeels weggekapt is. Naast bescherming richten we ons ook op educatie: we laten lokale boeren zien welke gewassen goed in het regenwoud groeien, zodat zij een inkomen kunnen genereren en hun land niet hoeven te verkopen. Daarnaast bouwen we een internationaal onderzoekscentrum van waaruit we middels wetenschappelijk onderzoek de echte waarde van het regenwoud kunnen aantonen. Dat levert banen op voor de lokale bevolking.”
Stichting Nederland CO2 Neutraal ondersteunt Work With Nature als partner, door jaarlijks 5.000 euro te doneren aan dit prachtige doel.

Groene Zaken Blog Seminar NLCO2Neutraal 9 maart 2017 Afbeelding4

Na een korte break was het podium voor André Faaij. André zijn verhaal was verre van positief. De onderzoeken en grafieken die hij toonde zijn gebaseerd op wetenschappelijke feiten, onderzocht door een groep van meer dan 1.000 wetenschappelijke onderzoekers, van over de hele wereld. Volgens André is het de komende jaren essentieel dat cruciale doelen ten aanzien van de reductie van broeikasgasemissies, het verhogen van resource efficiency, het beschermen van biodiversiteit en het sluiten van kringlopen, worden gehaald. En ook dat er een sterke versnelling van trendbreuken wordt gerealiseerd in de commercialisering en grootschalige toepassingen van duurzame energietechnologieën. Dat er stabiele, “science based” samenwerking wordt geleverd op nationaal, Europees en mondiaal niveau.
De lezing van André had een grote impact op de ruim 200 ondernemers in de zaal en gaf maar weer eens aan dat we met z’n allen flink aan de bak moeten om met name CO2 te reduceren.
Op 8 juni aanstaande is er een nieuw seminar van Nederland CO2 Neutraal, lees hier meer over dit event en meld je hier gelijk aan! >>

Groene Zaken Blog Seminar NLCO2Neutraal 9 maart 2017 Afbeelding5

Duurzaam rijden zonder stekker…..

In de wereld van mobiliteit is een flinke transitie gaande van fossiele brandstof naar alternatieve manieren om jezelf voort te bewegen. Of het nu volledig elektrisch, plug-in hybride, groengas, waterstof of zelf frituurvet (!) is, alle automerken beseffen dat er een verandering op komt is.
Voor de deelname aan de wintereditie van de Hansa Green Tour 2017, kreeg GroeneZaken de Toyota Prius ter beschikking van Louwman Groningen. Een hybride auto zonder stekker.
In eerste instantie moesten we even wennen aan dit idee. Een auto zonder stekker en toch duurzaam?

Blog Toyota Pruis GroeneZaken1

Er zitten veel verschillende aspecten aan duurzame mobiliteit. Eigenlijk zou je moeten kijken naar de gehele productieketen van fabriek tot eindgebruiker, het verbruik, de brandstof, maar ook welke stroom je gebruikt, als je elektrisch rijdt. Toyota omschrijft haar duurzaamheidsbeleid uitvoerig in haar brochures en noemen dit “De kringloop van Toyota”.

1. Ontwerp en productie
De bedrijfsvoering van Toyota is erop gericht om het milieu zoveel mogelijk te ontzien. Zo wordt bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een nieuw model elk onderdeel zorgvuldig geanalyseerd om er zeker van te zijn dat de milieubelasting gedurende de volledige levenscyclus tot het minimum beperkt blijft.
2. Logistiek
Door lokaal te produceren blijven transportkilometers beperkt, en wordt het milieu minder belast. Daarom kijken wij kritisch naar alle facetten van ons logistieke proces, van de onderdelenvoorziening voor de fabrieken tot het transport van auto’s en onderdelen naar onze dealerbedrijven. Bij elk transport kiezen we voor de meest efficiënte oplossing, wat onder meer betekent dat we zoveel mogelijk gebruikmaken van vervoer per trein.
3. Verkoop
Het verbeteren en verduurzamen van de dealerbedrijven is bij Toyota een continu proces. Zo ontwikkelde Toyota voor het dealernetwerk een integraal duurzaamheidsprogramma. Dit programma heeft betrekking op alle facetten van de bedrijfsvoering, van het hergebruik van regenwater tot isolatiemaatregelen en het gebruik van duurzame energie. Hiermee besparen wij op ons energie- en waterverbruik en verminderen we ook de hoeveelheid geproduceerd afval.
4. Rijden en onderhoud
Het brandstofverbruik van uw Toyota wordt in de praktijk beïnvloed door de omstandigheden waarin gereden wordt. Bij rijomstandigheden kunt u denken aan zaken zoals het wegdek, de bandenspanning, de belading van de auto, het gebruik van stroomverbruikers (verwarming en airconditioning), de te rijden route en de buitentemperatuur. Het brandstofverbruik van uw auto is verder natuurlijk ook sterk afhankelijk van uw rijstijl. Onze Verkoopmedewerkers kunnen u instrueren hoe u met uw nieuwe auto zo zuinig mogelijk rijdt.
5. Reductie, hergebruik & recycling
Deze kernwaarden vormen vanaf het allereerste begin de basis onder de bedrijfsvoering van Toyota. Toyota voldoet aan de Europese richtlijn dat auto’s eind 2015 voor 95% recyclebaar zijn. Om dat te bereiken wordt bij het ontwerp van de auto en bij de materiaalkeuze al rekening gehouden met hergebruik. Conform de Europese richtlijn 2000/53/ EC zijn bovendien vier zware metalen volledig uit het productieproces verdwenen.
Zelfs een Toyota bereikt op een zeker moment zijn eindbestemming. In Nederland werkt Toyota voor de recycling van auto’s al jarenlang nauw samen met ARN (Auto Recycling Nederland) en de bij ARN aangesloten ketenpartners. Kijk op de site http://www.arn.nl/recycling/recycling-van-autos/ voor meer informatie over het recyclingproces en klik hier http://www.arn.nl/autodemontagegids/ om na te gaan waar u uw auto voor demontage kunt aanbieden.

Blog Toyota Pruis GroeneZaken2

Voor de Hansa Green Tour, een internationale netwerktour voor ondernemers en bestuurders die duurzame technologie willen promoten, kregen wij de uitdaging om de reis naar de World Sustainable Energy Days af te leggen in een nieuwe Toyota Pruis. Deze luxe hybride auto heeft geen stekker, maar laadt zichzelf op tijdens het rijden, waardoor (volgens het boekje) 1 op 30 gehaald zou moeten worden. Gezien de afstand van ruim 2.400 kilometer die ons te wachten stond kreeg GroeneZaken de uitdaging 4.1l / 100 km te behalen.
Waar andere plug-in hybride voertuigen na 30 a 40 kilometer elektrisch rijden automatisch overgaan op een (fossiel) verbruik van 1 op 15, kunnen wij met deze auto de gehele reis voortzetten met één monotoon verbruik. Bij aankomt in Oostenrijk geeft onze teller 4.4l / 100 km aan, nog niet de doelstelling, maar over deze lange afstand van ruim 1.000 kilometer een bijzonder goed verbruik. Zeker met 3 inzittenden, veel bagage en koude weersomstandigheden.

Blog Toyota Pruis GroeneZaken3

De kleine afstanden die we in Oostenrijk reden haalde ons gemiddelde verbruik bijna niet naar beneden, toch reden we in de stad gehele afstanden vol elektrisch. Na 3 intensieve dagen was het tijd voor de terugreis naar Nederland, om dan te evalueren hoe ons verbruik over bijna 2.500 kilometer was verlopen.

Uiteindelijk kwamen we in Groningen aan en stond onze teller op 4.3l / 100 km, waarmee we de doelstelling niet gehaald hebben. Toch was het een bijzondere ervaring om zoveel verschillende soorten auto’s te zien voortbewegen op zoveel verschillende duurzame technieken. De transitie is in volle gang en het zal nog even duren voordat we ons CO2 neutraal kunnen voortbewegen. De techniek is volop in ontwikkeling en Toyota is daar een goed voorbeeld van.

Deze zomer willen we de uitdaging aangaan om op waterstof (waarschijnlijk met de Toyota Mirai) naar de kop van Denemarken te reizen. De vraag is of de infrastructuur voor waterstof hiervoor al voldoende is ingericht. We houden u op de hoogte.

Blog Toyota Pruis GroeneZaken4

Hansa Green Tour Wintereditie 2017

Op 1 maart reed een delegatie van 27 Nederlandse duurzaamheid professionals mee met de Hansa Green Tour Winter Edition 2017. De afgevaardigden reden 1000 km in slechts 1 dag, in elektrische en hybride voertuigen, naar de World Sustainable Energy Days in Oostenrijk. Het grootste duurzame energie evenement in Europa.

De start was op de Automotive Campus in Helmond, de Nr.1 hotspot voor de automotive sector in Nederland. De deelnemers werden vroeg in de ochtend verwelkomd met koffie en broodjes, in de Automotive House. De Automotive Campus biedt uitstekende faciliteiten voor onderwijs en het bedrijfsleven op het gebied van nieuwe mobiliteit. Een geweldige ontmoetingsplaats om te netwerken en voor het delen van kennis. Alles in een professionele setting. Miel Timmers van de toonaangevende Nederlandse automotive groep VDL, presenteerde met trots de activiteiten van VDL en de recente ontwikkelingen. VDL is de grootste automotive OEM in Nederland. Ze produceren o.a. voor bussen, personenauto's (O.A. voor BMW) en speciale voertuigen. Tevens brachten de deelnemers een bezoek aan InMotion, een project waarbij 60 studenten en bedrijven bezig zijn met het bouwen van een 100% elektrische Formule 1-racewagen.

Hansa Green Tour Winter Editie 2017 Blog afbeelding 1

Na dit inspirerende bezoek was het tijd om ons voor te bereiden op onze daadwerkelijke reis naar Oostenrijk. Burgemeester Elly Blanksma uit Helmond sprak warme en inspirerende woorden en wenste alle deelnemers een veilige reis. 

De Hansa Green Tour Winter Edition was nu echt van start. Op weg naar Oostenrijk! In totaal reden we met 10 elektrische- en hybride auto's en 1 camper. De laatste reed op afval van plantaardige olie, ook bijzonder. De groene karavaan naar de eerste pleisterplaats, het Kaiserhof Hotel in Salzburg te Oostenrijk. Dit hotel is gespecialiseerd in het verwelkomen van gasten die reizen met elektrische voertuigen. Auto’s kunnen 's nachts bij een van hun vele laadstations opladen.

De tweede dag van de Hansa Green Tour begon vroeg met een bezoek aan de indrukwekkende Hangar 7 van RedBull. Een opmerkelijk duurzaam gebouw, in de vorm van een vliegtuighangar. Dit gebouw is de thuisbasis van het stuntpiloten-team van RedBull, de Flying Bulls. Hier worden de Formule 1 racewagens van RedBull, vliegtuigen en helikopters tentoongesteld. Naast Hangar 7 is een museum en één van de meest prestigieuze restaurants in de wereld. VIP's uit de hele wereld genieten hier van best-of-the-best eten en parkeren hun vliegtuig vlak voor de deur. Een prachtige plek!

Hansa Green Tour Winter Editie 2017 Blog afbeelding 2

Na dit bezoek aan RedBull werd de reis voortgezet richting een bezoek aan het meest duurzame distributiecentrum in Europa, Schachinger Logistik. Dit bedrijf won vele prijzen vanwege hun duurzaamheidsbeleid. Het nieuwe distributiecentrum wordt aangedreven door 100% hernieuwbare energie en is 100% energie autonoom. Een combinatie van hout op basis van 'passieve bau', zonnepanelen op het dak en een aantal slimme energiebeheer maatregelen, maken dit gebouw werkelijk tot een uniek distributiecentrum.

Company eigenaar en directeur van Schachinger Logistik is Maximilian Schachinger. De Nederlandse ambassadeur in Oostenrijk, Dhr. Marco Hennis, was vanaf dit moment ook toegetreden tot de delegatie, om samen met ons verder te rijden naar de finish op de World Sustainable Energy Days.

Hansa Green Tour Winter Editie 2017 Blog afbeelding 3

De delegatie werd verwelkomd door de voorzitter van de Oostenrijkse Energiesparverband Dr. Gerard Dell en Christiane Egger, directeur van de World Sustainable Energy Days. De aankomst viel samen met de koffiepauze in het Days World Sustainable Energy, perfect, want de deelnemers van de conferentie waren daarom in de gelegenheid om naar buiten te gaan, om een kijkje te nemen bij alle elektrische voertuigen. De World Sustainable Energy Days trekt deelnemers uit circa 60 landen. Voor velen van hen is elektrische mobiliteit nieuw. Door bij de beurs te arriveren met zoveel elektrische auto's, hebben we elektrische mobiliteit goed kunnen promoten en hebben we kunnen laten zien dat Nederland koploper is op dit gebied!

Hansa Green Tour Winter Editie 2017 Blog afbeelding 4

Na een warm welkom op de World Sustainable Energy Days was er voldoende tijd om de beurs te bezoeken, samen met ambassadeur Marco Hennis. Deze energie vakbeurs Energiesparmesse is met meer dan 1.600 exposanten enorm groot en is verdeeld over vele hallen. Speciale aandacht werd besteed aan het onderdeel 'E-Auto & Smart Home'. Hier werd de integratie van E-Mobility en slimme gebouwen gevisualiseerd, middels een presentatie over hoe EV's, thuis batterijen, zonnepanelen en slim opladen allemaal op elkaar inwerken.

Tijdens de volgende, tevens laatste dag van de Hansa Green Tour Winter Edition, had organisator Roel Swierenga, van de Hansa Green Tour Winter Edition, de keynote speech tijdens de conferentie E-Moblity & Smart Buildings. Bij de presentatie kwam o.a. duurzame ontwikkeling in Nederland aan bod en E-Mobility & Smart Buildings in het algemeen. Maar ook de specifieke projecten en initiatieven van de Hansa Green Tour afgevaardigden werden gedeeld. Een geweldig platform om onze delegatie en Nederland als een van de koploper landen in E-Mobility presenteren. De rest van het ochtendprogramma kon worden gebruikt om bij de conferentie te blijven, voor een bezoek aan de beurs of om deel te nemen aan interessante technische excursies.

Hansa Green Tour Winter Editie 2017 Blog afbeelding 5

Na de lunch vertrok de delegatie van de World Sustainable Energy Days voor het laatste programmaonderdeel van de Hansa Green Tour Winter Edition: een bezoek aan de nieuwe batterijfabriek van Kreisel Electric. Zeer interessant en leuk om te zien hoe dit bedrijf ooit klein begon in een garage, maar al snel uitgroeide tot een van de belangrijkste spelers in batterijtechnologie, elektrische aandrijving kettingen, thuis batterij storage-oplossingen en snel opladen technologie!

Markus Kreisel en Jürgen Sonnleitner van Kreisel Electric verwelkomden de delegatie op de plaats waar ze hun bedrijf begonnen. De 3 Kreisel broers zijn ooit begonnen met consumentenelektronica. Batterijtechnologie was niet goed genoeg op dat moment dus zijn ze op zoek gegaan naar verbeteringen en nieuwe toepassingen voor batterijen, zoals de aanpassing om auto's om te zetten in 100% elektrische auto's. Technische oplossingen werden gevonden, verbeteringen aangebracht en zo gingen de broers van start. Met hun know-how en met deze batterij technologie hebben zij reeds meerdere auto's omgezet naar 100% elektrisch, waaronder een Porsche Panamera met een actieradius van 450 km.

Hansa Green Tour Winter Editie 2017 Blog afbeelding 6

Kreisel is geen autofabrikant, maar is gespecialiseerd in engineering, prototyping en biedt know-how in elektrische aandrijving- en batterijtechnologie aan hun klanten, met als doel een serieproductie te kunnen opzetten. Op deze manier zal VDL beginnen met de bouw van een kleine serie van elektrische Mercedes-Benz Sprinter bussen in Nederland op basis van Kreisel knowhow en technologie.

Met dit bezoek aan Kreisel Electric, kwam de Hansa Green Tour Winter Edition-programma ten einde en werd er onder genot van goede wijn druk genetwerkt en nagepraat over de afgelopen intensieve maar indrukwekkende dagen.

Wilt u ook een editie van de Hansa Green Tour meemaken, neem dan contact op met Roel Swierenga te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of +31 (0)6 555 67 218.