De Leeuwarder stichting Amurang opereert al meer dan tien jaar op het Indonesische eiland Sulawesi. In 2004 begon hun verhaal in Amurang, de geboorteplaats van de moeder van voorzitter Ritsko van Vliet. Een non zat met dertig kinderen, gevlucht voor etnische onlusten, in een veel te klein onderkomen. Stichting Amurang zorgde voor € 150.000 om een tehuis te bouwen. Daar kwam later een basisschool bij en sinds dit jaar een tehuis in Tondano.
De speerpunten zijn nu meer gericht op educatie. Met het project Hari Depan Saya (Mijn Toekomst) leert bestuurslid Frank Persijn de leerkrachten in Amurang leerlingen al coachend hun talenten te laten ontdekken. Een ander bestuurslid, Gerard Draaisma, gaat twee keer per jaar met zes studenten van het Friesland College en NHL Hogeschool naar Amurang en Tondano om via creatieve en sportieve lessen de jongeren meer toekomstverwachting te geven.
Oud-bewoners van de tehuizen hebben al belangstelling om deze lessen over te nemen. Om de kansen voor enkele jongeren te borgen verstrekt Studiefonds Amurang studiebeurzen. Jaarlijks ontvangen tien studenten financiële steun. Met deze duurzame ontwikkelingshulp wil de stichting haar werk in Amurang en Tondano uiteindelijk overbodig te maken.
Denise Stinstra was als stagiaire eind 2014 met het Creaproject mee naar Noord-Sulawesi. Door haar contacten met kansarme jongeren kwam zij met Simone Tabak op het idee van het project Adoptiestudent. Bedrijven kunnen een student adopteren die een studie volgt die matcht met hun werk. Zo steunt restaurant Club Satay de studente Pingkan Bulandala, die droomt van een eigen restaurant. Denise werd met dit plan MBO-student van het Jaar bij het Friesland College.