Stichting Brouwerij de Prael

Adres

Oudezijds Voorburgwal 30
1012 GD Amsterdam

Telefoon 020 - 408 44 70

Website http://www.deprael.nl

Locatie

Bedrijfsprofiel

Ooit brouwden Arno en Fer als twee jongens hobbymatig bier, stonden ze zo nu en dan achter de microfoon smartlappen te zingen én werkten ze in de geestelijke gezondheidszorg. In 2001 ontstond tijdens een brainstormsessie van Fer en Arno het idee om vanuit de geestelijke gezondheidszorg mensen een plek te bieden met stoer en eerlijk werk: een bierbrouwerij. De plannen werden gemaakt en verrassend snel werd er een pand, een brouwinstallatie en sponsoren gevonden.

Op een industrieterrein in Amsterdam Zuid, in een voormalig naai atelier op één hoog, startten Fer Kok en Arno Kooy Brouwerij de Prael. In april 2002 werd er voor het eerst een Johnny gebrouwen aan de Helicopterstraat te Amsterdam.

De brouwerij groeide naar ongeveer 20 vrijwilligers die hielpen bij het brouwproces en ook de bierproductie groeide mee. Al vrij snel werd duidelijk dat de brouwerij eigenlijk te groot werd voor het pand aan de Helicopterstraat en er werd serieus over schaalvergroting nagedacht. Het moest toch mogelijk zijn om meer mensen met deze achtergrond een werkplek te bieden?!

Na een jaar diende het pand aan de Oudezijds Voorburgwal zich aan: totaal vervallen, maar wél op een van de oudste en mooiste plekken in het centrum van Amsterdam. Het pand werd door stadsherstel totaal gerenoveerd en geschikt gemaakt voor de brouwerij. In augustus 2008 was de brouwerij klaar en werd het eerste bier met de nieuwe brouwinstallatie gebrouwen: een Mary.

Sindsdien is Brouwerij de Prael steeds verder gegroeid. Inmiddels hebben ruim 100 mensen hun plek gevonden binnen onze bierbrouwerij.

Sociale doelstelling

Op een van de oudste plekken van de stad brouwen wij op een unieke, ambachtelijke wijze bier. Door het vele handwerk in het arbeidsintensieve bierbrouwproces kunnen wij mensen met een psychiatrische achtergrond een plek bieden met duidelijk en eerlijk werk.

Met het sociale bedrijf dat De Prael is, heeft alles van die achtergrond een plek gekregen. In de bierbrouwerij, de winkel en het Proeflokaal werken met veel trots mensen met een psychiatrische achtergrond. Ze maken ambachtelijke bieren die net zo puur zijn als het Nederlandse levenslied. Daarom eert Brouwerij de Prael haar bieren met de namen van hun helden van de nationale smartlap.

Brouwerij de Prael is een bedrijf met een sociale doelstelling. Wij bieden mensen met een psychiatrische achtergrond regelmaat, werk om trots op te zijn en opleidingsmogelijkheden. Wij krijgen daar enorme trouw en inzet van onze medewerkers voor terug. Èn de mogelijkheid om echt ambachtelijk te produceren. Met als resultaat: pure, vrij bittere bieren met duidelijke, eerlijke smaken die in heel Nederland bij cafe’s , slijterijen en groothandels worden verkocht.

Brouwerij de Prael heeft een mix aan commerciele en sociale doelstellingen. Wij van Brouwerij de Prael laten graag zien dat het mogelijk is om te werken met een doelgroep waaraan niet zo snel wordt gedacht. Overigens staat onze commerciele doelstelling altijd in dienst van onze sociale doelen.

Het kán

Wij maken ook andere bedrijven ervan bewust dat ze op een duurzame, sociale manier een product op de markt kunnen brengen. Daarom doen wij mee aan open dagen en bijeenkomsten over sociaal ondernemen. Kortom: wij staan open voor mensen die een mix aan sociale en commerciele doelstellingen een warm hart toedragen en laten graag zien dat dit mogelijk is.

Branche
Eten en drinken
Werknemers

25 tot 250

Oprichtingsjaar

2002

Milieubeleid

Geen opgave

Twitter @deprael

Onze partners