Superette

Adres

TT Melaniaweg 11
1033 ST Amsterdam

Telefoon 020 - 6336029

Website http://www.superette.nl

Locatie

Bedrijfsprofiel

Superette is de eerste GOTS-gecertificeerde zeefdrukkerij in de Benelux!

Dat klinkt natuurlijk hartstikke leuk, maar houdt een GOTS-certificaat eigenlijk in?

Een biologisch katoenen t-shirt kun je niet onderscheiden van een regulier katoenen t-shirt. Daarom is het van belang dat het proces gecontroleerd wordt.
Alle biologische t-shirts die wij aanbieden hebben het internationaal hoog aangeschreven GOTS-certificaat (Global Organic Textile Standard), te herkennen aan het logo hieronder afgebeeld. Het GOTS principe werkt als een gesloten systeem;
De katoenboer is GOTS gecertificeerd, de breierij is GOTS gecertificeerd, het naaiatelier is GOTS gecertificeerd, etc.
Zodra de schakel onderbroken wordt, vervalt het keurmerk direct. Zo ook als het artikel gedrukt wordt door een zeefdrukkerij die niet gecertificeerd is, omdat er dan inkten worden gebruikt die niet toegestaan zijn op biologische textiel.

Onafhankelijke bedrijven, zoals de Control Union in ons geval, controleren steekproefgewijs alle aangesloten bedrijven of er niet-toegestane middelen worden gebruikt. Daarnaast wordt de administratie scherp gecontroleerd - hoeveel biologisch katoen wordt er ingekocht en hoeveel wordt er verkocht. Dit vooral maakt het keurmerk erg sterk.

Daarnaast richt het GOTS keurmerk zich op de sociale omstandigheden van de arbeiders. Nu heeft dat in Nederland uiteraard weinig effect omdat dat wettelijk allemaal al georganiseerd is, maar het is fijn om te weten dat ieder bedrijf - vaak ver weg - die aan het product heeft gewerkt, zich hiertoe moet verhouden.

De inkten die Superette gebruikt zijn allemaal GOTS-gecertificeerd, en op aanvraag kan er een transactie-certificaat meegeleverd worden.

Superette is ontzettend trots om de eerste te zijn in de Benelux die haar klanten GOTS-gecertificeerd drukwerk kan aanbieden.

Branche
Grafimedia
Werknemers

1 tot 25

Oprichtingsjaar

1997

Milieubeleid

Watergedragen inkten

Watergedragen inkten zijn minder milieubelastend dan de reguliere gebruikte inkten. Superette is een van de weinige drukkerijen die met watergedragen inkt werkt. Een groot voordeel is dat het nauwelijks tot geen oplosmiddelen bevat. En ook voor het schoonmaken van de materialen zijn geen vluchtige goedjes nodig, alles wordt gereinigd met water. Daarbij is het natuurlijk wel van belang dat het vervuilde water niet zomaar door de goot wordt gespoeld. Wij vangen al ons vervuilde water op, waarna het volledig gefilterd wordt. Het residu, wat voornamelijk uit pigmenten bestaat, wordt volgens de geldende reglementen afgevoerd. Dit is een zeer geringe hoeveelheid.

Over het algemeen gebruiken zeefdrukkerijen voor printables een inkt genaamd “Plastisol”, welke PVC en Phtalaten (weekmakers) bevatten. Plastisol is nog het meest te vergelijken met vloeibaar plastic (Plastic Solution). Deze droogt nooit op omdat het geen water bevat. Dit maakt het voor de textieldrukker erg makkelijk werken, maar daar staat wel tegenover dat er milieubelastende stoffen in zitten. Los daarvan moet deze inkt met oplosmiddelhoudende schoonmaakmiddelen worden gereinigd. Tegenwoordig hebben we een GOTS-gecertificeerde inkt op acrylaatbasis in ons gamma welke geen PVC en Phtalaten bevat, maar geen last heeft van indroging. Dat maakt het mogelijk om 6-kleurenontwerpen met veel detail moeiteloos en haarscherp te drukken, ook bij zeer hoge oplages.

Fair Wear Foundation

De Fair Wear Foundation staat voor eerlijke arbeidsomstandigheden in landen waar dit niet zo vanzelfsprekend is als in Nederland. Dit keurmerk werkt net als het GOTS-certificaat als een aaneengesloten ketting. Het filmpje rechts legt helder uit hoe het principe werkt.

Stanley&Stella, Continental Clothing, Earth Positive, Mantisworld en Nakedshirt zijn allemaal leveranciers welke zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation.

Milieukeurmerken

Onze partners