Tulsi Crafts

Adres

Wallisweg 32 B
3027 GX Rotterdam

Telefoon 010 2457095

Website http://www.tulsicrafts.nl

Locatie

Bedrijfsprofiel

Tulsi Crafts is een label voor eerlijke accessoires uit Bangladesh. Voor jezelf, als cadeau of om je interieur te verrijken. Alle producten zijn gemaakt van hergebruikte of natuurlijke materialen. Kleurrijke zijden en katoenen sari’s krijgen een tweede leven als sjaal of sieraad of worden omgetoverd tot zachte dekens. En van jute of gerecyclede cementzakken worden stijlvolle tassen gemaakt.

Branche
Winkels
Werknemers

1 tot 25

Oprichtingsjaar

2012

Milieubeleid

recycling

In Bangladesh is het erg inspirerend om te zien hoe inventief mensen met de materialen die ze tot hun beschikking hebben omgaan. Recycling is hierbij vanzelfsprekend. De reden hiervoor is dat de materialen simpelweg teveel waard zijn om weg te gooien. Door dit inventieve gebruik van materialen ontstaan producten met een verhaal. Dit verhaal wil Tulsi je graag vertellen.

gerecyclede cementzakken

De snel groeiende bevolking zorgt ervoor dat er veel gebouwd wordt in Bangladesh. Dat betekent dat er veel cement wordt gebruikt. De cementzakken in Bangladesh zijn van kunststof, papieren zakken zouden het daar in het vochtige klimaat niet lang volhouden. Dit betekent dat de zakken zeer geschikt zijn voor recycling.

tassen

Nadat het cement gebruikt is worden de overgebleven zakken verzameld en opgekocht door een fair trade organisatie die er allerlei gerecyclede producten van maakt zoals tassen, sleeves en hoesjes.

gerecyclede sari’s

Gebruikte sari’s worden in Bangladesh van oudsher gebruik om kantha dekens van te maken. Kantha is een Bengaalse wijze van borduren. Voor tulsi worden deze kantha dekens gemaakt van ongeveer zeven lagen gerecyclede sari’s die met de hand door middel van een rijgsteek op elkaar worden gestikt. Deze quilts zijn traditioneel bedoeld voor de koude winternachten, want ook in Bangladesh kan het ‘s winters behoorlijk fris zijn. Maar je kunt de dekens natuurlijk ook gebruiken als sprei, als plaid voor op de bank en in de tuin, deken op het strand of voor een picknick!

dekens en sjaals en sieraden

Voor de dekens van tulsi worden vintage sari’s zorgvuldig geselecteerd op kleur en patroon, de voor- en achterzijde hebben contrasterende kleuren. Ook worden er op deze wijze sjaals gemaakt van gerecyclede sari’s. Overgebleven stukken sari stof worden weer tot draden uitgerafeld. Deze worden verwerkt in sieraden, zoals kettingen, samen met zilver, goud, koper of messing.

natuurlijk jute

Jute groeit van oudsher in Bangladesh en is een belangrijk onderdeel van de Bengaalse cultuur. Het is een zeer milieuvriendelijk materiaal omdat tijdens de groei geen kunstmest of pesticiden gebruikt hoeven worden en er geen extra water nodig is. Daarnaast is het zeer sterk en 100% biologisch afbreekbaar.

tassen

Omdat jute zo sterk is, is het heel geschikt om tassen van te maken. Het jute wordt met de hand op traditionele wijze geweven, waarna er hedendaagse natuurlijke tassen van gemaakt worden. Zo kunnen we de traditie met onze huidige tijd verbinden

Twitter @tulsicrafts

Onze partners