Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

NIEUW woon- en lifestyleprogramma ‘GREEN MAKE OVER’ bij SBS6

GREEN MAKE OVER SBS6 GROENEZAKEN

‘GROENE’ TIPS EN TOOLS VOOR EEN LAGER ENERGIE- EN WATERVERBRUIK

Voor alle mensen die energie en water willen besparen en best wel een beetje groener willen wonen, leven, reizen en werken, maar niet weten waar ze moeten beginnen, is er nu Green Make Over. Een nieuw 12-delige woon- en lifestyleprogramma helpt in elke aflevering gezinnen met praktische manieren om geld te besparen op energie & water. Ook kleding, voeding en mobiliteit komen aan bod. Met de ‘groene’ tips en tools kan de kijker thuis ook direct actie ondernemen. Green Make Over is vanaf zondag 19 mei om 16.30 uur te zien bij SBS6. Op woensdag 22 mei is het eerste Green Make Over event in KINEPOLIS te Utrecht om 19 uur.

Groen voor dummies

Volgens onderzoeksbureau Motivaction is een groot deel van de Nederlanders in verwarring als het gaat om duurzaamheid. Het merendeel van de Nederlanders vindt het onderwerp belangrijk en een derde wil thuis wel aan de slag met duurzaamheid. Maar dan moet het wel ook een positieve impact hebben op de portemonnee, en dat is precies waarmee Green Make Over helpt: quick wins voor het klimaat, wooncomfort én de portemonnee en ook nog eens gebracht met de nodige humor.

12 gezinnen met een hulpvraag

Twaalf afleveringen, 12 gemeenten en 12 gezinnen met ieder een eigen hulpvraag. Op de eerste dag bijvoorbeeld is het de Utrechtse familie Koning. De familie Koning Woont in de wijk Overvecht-Noord, die aardgas vrij wordt. Ze hebben een hoge energierekening, de cv-ketel kan er elk moment mee ophouden en ze weten niet goed wat te doen. De financiële middelen zijn beperkt en de onzekerheid groot, want de wijk waar ze wonen wordt een aardgasvrije wijk. Het Green Make Over team schiet te hulp.

Green Make Over in één dag

Presentatrice Gwen Jansen komt langs met haar auto op groen gas met de zonnepanelencaravan vol geladen met allerhande groene tools. Ze voert een kierencheck uit, duikt de eventuele kruipruimte in, loopt door de tuin en scant huishoudelijke apparaten. Waar zitten energie- en warmtelekken? Is de tuin klimaatbestendig tegen hoosbuien en droogte? Welke kleine en grote energie-, waterbesparende maatregelen kan het gezin treffen?

Dan komt de grote dag: het gezin wordt een paar uur het huis uitgestuurd. Als de familieleden aan het einde van de dag terugkomen, zien ze dat hun huis en tuin een stuk slimmer, zuiniger en toekomstbestendig zijn geworden. Maar er wordt ook gekeken naar vervoer, kleding en wat er in de koelkast ligt. Het Green Make Over Team heeft daar waar mogelijk praktische en milieuvriendelijke besparingsaanpassingen doorgevoerd. Het zijn allemaal aanpassingen die je op 1 dag kan realiseren. Alles levert je op de korte en/of lange termijn winst voor de portemonnee en het klimaat. En niemand hoeft daarbij in te leveren op wooncomfort.

Klimaatprutser

Gwen Jansen is zelf ook nog hard op zoek naar meer helderheid over hoe ze milieubewuster kan leven. Ze noemt zichzelf een klimaatprutser. “Ik behoor tot de grote groep van 32% van de Nederlandse bevolking die houdt van een leven met lekker eten en drinken en het nodige comfort. Ik ben zeker wel bereid om groener te leven maar ja, wat kan ik zelf en heeft het überhaupt zin? Ik leer zelf heel veel van de Green Make Over experts die ik om me heen heb verzameld en ik kan niet wachten om ook mijn eigen huis verder aan te pakken. Want inmiddels heb ik zelf gemerkt dat hoe klein de aanpassingen ook lijken, de winst voor de portemonnee groot kan zijn,” aldus Jansen.

Breed draagvlak

Het programma is mede tot stand gekomen met informatie en tips van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Het Green Make Over Expert team bestaat uit onder andere een energie expert (Roy Huismans van Eneco), een isolatie expert (Ton Willems van TonZon), een hovenier (Bram Engberts van Engberts Hovenier), een ledlampen expert (Bas Lathouwers van Xtrawarm Led), een kledingexpert (Helene Oudman van IKIGAI labels), een voeding expert (Karin Baank van Puur Koken met Passie) en een expert op het vlak van huishoudelijke apparaten (Karin Bos van Bosch).

GREEN MAKE OVER SBS6 GROENE ZAKEN

Uitzendingen

Het programma is voor de zomer vanaf 19 mei 2019 om 16.30 uur te zien bij SBS6. Na elke aflevering zijn de deelnemers aan het tv-programma ook nog online te volgen op www.greenmakeover.nl Met vlogcamera’s filmen ze hun eerste ervaringen met de ‘groene’ tips en tools.

Events

Ook is er elke woensdag na de uitzending een feestelijk Green Make Over Event in de regio waar het programma is opgenomen. Hier wordt over de aflevering nagepraat, vindt een Green Make Over quiz plaats met gave groene besparingsprijzen en mensen kunnen meer informatie krijgen over de diverse tips en tools vanuit de afleveringen. Het eerste event is op 22 mei in Utrecht Kinepolis. Het tweede event vindt plaats op 29 mei in Het Huis van de Stad (in het Stadskantoor) te Delft. Het event is vrij toegankelijk maar aanmelden is nodig. Dit kan via www.greenmakeover.nl. Ook staat op deze site meer informatie over de ‘groene’ tips en tools die in het programma zijn behandeld. Milieu Centraal is als contentpartner de onafhankelijke bron hiervoor.

Kijk voor meer informatie op www.greenmakeover.nl 

Duurzaam op reis: verklein de ecologische voetafdruk zo!

Duurzaam op reis verklein de ecologische voetafdruk zo

Is het mogelijk om een duurzame levensstijl te hebben én op vakantie te kunnen blijven gaan? Vooropgesteld is reizen per definitie niet duurzaam, maar er zijn veel manieren on de ecologische voetafdruk te verkleinen, zodat er onbezorgd en zonder schuldgevoel genoten kan worden.

Ecologische voetafdruk

De ecologische voetafdruk is kort gezegd de ruimte die een persoon, een groep of een land inneemt om te leven. Deze voetafdruk wordt groter bij een luxere levensstijl. Niet alleen de ruimte waar men woont wordt meegerekend, maar ook de ruimte die nodig is om in voedsel, kleding en andere consumptiegoederen te voorzien. Iemand met elke dag vlees op het bord heeft een grotere voetafdruk dan een vegetariër, omdat het produceren van vlees veel water kost en veel land. Niet alleen het land waar de dieren opgroeien, ook het land waarop de voeding van het dier verbouwd wordt. Zo is de voetafdruk van een reiziger groter dan die van een thuisblijver, omdat ook de CO2-uitstoot meetelt voor de ecologische voetafdruk. Deze voetafdruk kan verkleind worden op verschillende manieren.

Een bestemming dichtbij huis kiezen en het vliegtuig laten staan

Van alle transportmiddelen geeft het vliegtuig veruit de hoogste milieubelasting. Kies daarom een bestemming dichtbij huis om het aantal reiskilometers te verkleinen en om het vliegtuig te kunnen laten staan. Neem het liefste de trein of de fiets. Indien dit niet mogelijk is, zijn de bus of eigen auto goede alternatieven.

Toch vliegen?

Kies dan voor een lange reis en geen korte citytrip. Boek daarnaast een directe vlucht zonder onderbrekingen. Tot slot kan men kiezen voor een greenseat of op een andere manier de CO2-uitstoot compenseren.

CO2-uitstoot compenseren

Tegenwoordig is het bij veel reisorganisaties en andere partijen mogelijk om de CO2-uitstoot te compenseren. Sommige organisaties doen het uit zichzelf al, zoals boekingsplatform Natuurhuisje. Er zijn ook websites waar de CO2-uitstoot van een vliegreis te berekenen is en waar een vakantieganger kan betalen om bomen te laten planten, zoals Treesforall.

De lokale economie stimuleren

Boek excursies altijd lokaal. Eet in restaurants die niet toebehoren aan een grote (fastfood)keten, maar aan lokale restaurateurs. Zoek het kruidenierszaakje op de hoek op voor dagelijkse boodschappen, in plaats van de supermarkt.

Eco-lodges, accommodaties met keurmerken of groene reisorganisaties

Of er nu gekozen wordt voor een georganiseerde reis of dat men zelf de reis uitstippelt: het is altijd mogelijk om voor een duurzaam alternatief te kiezen. Er zijn duurzame keurmerken in de reisbranche, zoals Green Key, die de accommodatie keuren op duurzaamheid. Tegenwoordig houden de meeste grote reisorganisaties zich bezig met duurzaamheid.

Andere tips om duurzaam te reizen

Deze tips hebben niet direct invloed op de voetafdruk. Heb altijd respect voor de lokale bevolking, hun normen, waarden en gebruiken. Kies voor excursies waarbij de uitbuiting van dieren is uitgesloten. Eet zoveel mogelijk vegetarisch. Sluit altijd een reisverzekering af en kies voor een verzekeraar die investeert in duurzaamheid. Neem altijd een eigen waterfles mee en beperkt het gebruik van plastic.

Spelend leren over duurzaamheid met Energy Floors

Spelend leren, lekker bewegen én energie opwekken voor je omgeving.
Deze drie thema’s worden samengebracht in een interactief en energieopwekkend speeltoestel voor de buitenruimte; The Gamer genaamd.

Educatie rondom duurzame energie is belangrijk, maar ook obesitas en een gezonde en actieve levensstijl voor jonge kinderen staan steeds meer in de belangstelling. The Gamer combineert deze factoren door kinderen inzichtelijk te maken dat ze bewust met energie om kunnen gaan, op een manier die bij hun belevingswereld past; actief en interactief.

Energy-Floors THE GAMER 1

THE GAMER, zo werkt het

The Gamer bestaat uit 9 vloertegels van elk 60 x 60 cm met beloopbare zonnepanelen en een toplaag van stevig antislip glas. De 9 tegels zijn voorzien van sensoren die reageren op beweging van de kinderen. De ledverlichting in de vloer nodigt uit om te spelen. Er valt dus van alles te beleven op de vloer!
Kinderen ‘bedienen’ The Gamer door op de tegels te springen. ‘Turn of the Lights’ is bijvoorbeeld een reactiespelletje voor alle leeftijden. Zodra de verlichting in een tegel aan gaat, springen de kinderen erop om de tegel weer ‘uit’ te doen. Elk level komen er meer lichten bij en moet er meer gesprongen worden. Zelfs voor de kleinste leuk en begrijpelijk.

The Gamer wordt aangesloten op het elektriciteitsnet van de locatie. De opgewekte energie van de solar-panelen wordt gebruikt om The Gamer te ‘poweren’ en het restant kan direct gebruikt worden door de locatie zelf. Hiermee bespaart de locatie op jaarbasis nog een leuk bedrag!

Energy-Floors THE GAMER 2

Kortom met The Gamer voeg je een uniek, duurzaam, interactief én educatief speeltoestel toe aan jouw buitenruimte!
Kijk voor meer informatie op www.energy-floors.com/gamer 

Energy-Floors Logo