Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Gerenoveerde Atlas duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld

Industriele sfeer van het TU-gebouw

Het net gerenoveerde Atlasgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld. Het ontwerp leverde eerder al de klassering op voor het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld met Breeam Outstanding. In de praktijk scoorde het enorme Atlasgebouw nog hoger en voert het nu de wereldranglijst aan. Het resultaat is een aantrekkelijk en toekomstbestendig gebouw met een uitstekend klimaat voor studie, werk en verblijf. Team V Architectuur koos in haar ontwerp onder andere voor heel veel duurzame materialen zoals het CO2-neutrale Marmoleum concrete. Daarnaast werden er Allura Flex concrete vinyltegels toegepast. Beide vloeren hebben een strak uiterlijk, lijken sprekend op een gietvloer en faciliteren de complexe computervloeren van de TU/e bovendien perfect.

Door de combinatie van hergebruik met de beste, nieuwste en eersteklas materialen is Atlas, het robuuste en stoere TU/e hoofdgebouw uit de jaren zestig, omgetoverd in een transparant en energiezuinig universiteitsgebouw. Het openen van de laagbouw maakt het gebouw uitnodigend, en een ‘showcase’ voor innovatie en techniek. Onderwijs en onderzoek komen bij elkaar rond een bijzondere trappartij die omhoog kronkelt tot aan het dak. Langs die trap bevinden zich zalen en ontmoetingsplekken. De studie- en werkruimtes in de hoogbouw delen ruim in het daglicht door de nieuwe ultra-isolerende glazen vliesgevel met karakteristieke parallelle uitzetramen.

Door de renovatie is de CO2-uitstoot van het gebouw met zo’n 80 procent gedaald, terwijl het aantal gebruikers meer dan verdubbelde. Deze daling komt onder meer door de zeer sterk isolerende glasgevel en doordat het gebouw geen gasaansluiting meer heeft. Warmte en koeling komt uit het ‘campusbrede’ warmte- en koudeopslagsysteem.

Voor koeling wordt zoveel mogelijk buitenlucht ingezet door de ramen die automatisch open en dicht gaan. Ook in de nacht schuiven de etagehoge ramen van Atlas - indien nodig - naar buiten om het gebouw te koelen en de lucht te zuiveren. Verder beschikt het hele gebouw over intelligente en energiezuinige LED-verlichting. Zonnepanelen zorgen voor een groot deel van de elektriciteit.

Het ontwerp voor de renovatie van het gebouw kreeg in 2016 al een record Breeam-score. Met 93,86% was dit de hoogste score ooit voor een onderwijsgebouw. Na de renovatie blijkt de score nog ruim 2 procent hoger, onder meer door het gebruik van nog duurzamere materialen zoals bijvoorbeeld de inmiddels CO2-neutrale Marmoleumvloeren van Forbo Flooring, en door het juist informeren van de gebouwgebruikers. Hun gedrag is namelijk van enorme invloed op de duurzaamheidsprestaties. Als er niet alleen naar het onderwijssegment wordt gekeken, maar naar alle categorieën, dan bezet het Atlas-gebouw plek 7 van alle 20.000 Breeam-gecertificeerde projecten.

Atlas huisvest de faculteit Industrial Design, de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences, het universiteitsbestuur en de ondersteunende diensten van de TU/e. Het pand telt zestien verdiepingen en meet maar liefst 44.000 vierkante meter aan vloeroppervlak.

Het ontwerp voor de renovatie kwam van Team RSVP: een coöperatie van Team V Architectuur, Van Rossum, Valstar Simonis en Peutz. Aannemer Van Wijnen deed de bouw.

Foto: Michael van Oosten.

Volg onze blog voor meer groene zaken!