Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Gezonde leefomgeving door innovatieve ventilatie met nanozilverdeeltjes

Een gezonde en frisse leefomgeving zonder bacteriën en schimmels door het gebruik van nanozilverdeeltjes. Qlimato brengt deze techniek om ziekenhuizen bacterievrij te houden naar de huiskamer. Innovatieve en flexibele ventilatiematerialen en geluidsdempers zorgen voor een gezonde omgeving dankzij een speciale antibacteriële coating.

AluGuard-Plus

Bacteriën en schimmels krijgen dankzij de innovatieve coating geen kans om aan te hechten en te groeien in de flexibele ventilatieslangen die de lucht vervoeren van ventilatiesystemen naar het uitstroompunt in de woning of het kantoor. De antibacteriële werking in de aluminium laminaatslangen is gebaseerd op de zuiverende werking van nanozilverdeeltjes die ingekapseld zijn in een polymere laag. Het gebruik van nanozilver is veilig, gezond en volledig ecologisch. Het is niet giftig, heeft geen geur en geen schadelijke effecten op het milieu. Nanozilver wordt vanwege de bacteriedodende werking ook steeds meer in ziekenhuizen gebruikt in coatings op wanden, lichtknoppen en deurklinken.

Sterk, compleet en flexibel

De ventilatieslangen van Qlimato zijn sterk én flexibel. Dit zorgt voor meer installatiegemak, tijd- en kostenbesparing. De flexibele ventilatieslangen zijn ruim 50 procent lichter dan stalen ventilatiekanalen waardoor het transport wordt vereenvoudigd en minder belastend is voor het milieu. Flexibel betekent ook betrouwbaar; zo bestaat de AluGuard ventilatieslang uit meerdere lagen aluminium en polyester. Met een totale dikte van 74 micron, versterkt met een hardstalen spiraaldraad kan er gemakkelijk een overspanning van 3 meter worden behaald tussen twee ophangpunten.

100% jeukvrij isolatiemateriaal

Voor de thermisch- en akoestisch geïsoleerde ventilatieslangen wordt gebruik gemaakt van 100 procent jeukvrije isolatiewol. Ecose technologie maakt de wol zachter, irriteert niet aan de huid en geeft weinig geur en stof af. Het natuurlijke bindmiddel wordt op een duurzame manier geproduceerd met plantaardige grondstoffen. Door de hoogste brandveiligheidsklasse is de isolatie praktisch onbrandbaar. Daarbij worden hoge dempingswaarden en goede geluidsabsorptie behaald.
Het assortiment bestaat uit:

 • ongeïsoleerde aluminium laminaatslangen
 • geïsoleerde aluminium laminaatslangen
 • kunststof ventilatieslangen
 • flexibele geluidsdempers
 • bevestigingsmaterialen

Over Qlimato

Wij zijn nieuw in Nederland. Wij bieden een variëteit aan innovatieve en onderscheidende flexibele ventilatieslangen en flexibele geluiddempers die niet mogen ontbreken in een modern ventilatiesysteem. Bij Qlimato staat een veilig en gezond binnenklimaat voorop. Met slimme en innovatieve materialen zorgt Qlimato voor een gezonde en frisse leefomgeving. Wij vinden het bovendien belangrijk dat de installateur sneller, efficiënter en gemakkelijker kan werken en daar zorgen wij voor door voortdurend onze producten te innoveren en zorg te besteden aan een handige verpakking. Wij leveren uitsluitend via elektrotechnische en technische groothandel. Samen met deze partners zorgen wij voor een betrouwbaar advies en verrassende oplossingen op het juiste moment.

Kijk voor meer informatie op www.qlimato.nl

Qlimato logo

Boekingsplatform Natuurhuisje compenseert helft CO2 uitstoot

Travel is goed voor maar liefst 8% van de mondiale uitstoot van broeikasgassen. De initiatieven die deze uitstoot tegen proberen te gaan zijn echter op één hand te tellen. Natuurhuisje neemt zelf initiatief en wil uitgroeien tot de groene Airbnb. De scale-up, momenteel actief in Nederland, België en Duitsland, plant voor iedere nacht op het platform één boom. Vandaag laat het platform weten dat er 250.000 bomen geplant zijn. Een indrukwekkend aantal, waarmee ze op weg zijn naar een ultiem doel om voor 2021 één miljoen bomen te planten.

Het platform vervult hiermee een voorbeeldrol voor andere travel bedrijven om hen ook aan te moedigen met groene initiatieven te komen die zorgen voor een betere wereld. ‘Als we zo doorgaan met zijn allen, helpen we de aarde om zeep. We beseffen dat het nog een druppel op een gloeiende plaat is, maar met het gedachtegoed willen we andere bedrijven aansteken.’ Aldus oprichter Tim van Oerle. Geld verdienen en iets terug doen voor de wereld kunnen volgens hem prima samen gaan.

Stekje van een mangrove boom

Gemiddelde uitstoot reis

Met behulp van de tool van Milieucentraal werd de uitstoot per verblijf in een natuurhuisje voor verschillende bestemmingen uitgerekend. De totale uitstoot van het platform over 2018 bedroeg ruim 10 miljoen kilogram aan CO2. Gemiddeld genomen stoot een gebruiker rond de 315 kg CO2 per verblijf in een natuurhuisje uit. Dat dit relatief laag ligt valt te verklaren door de populariteit van natuurhuisjes dichtbij huis.

Een gemiddelde boom kan in één jaar ongeveer 20 kg CO2 uitstoot opnemen. Met het planten van 250.000 bomen wordt jaarlijks zo’n 5 miljoen kg aan CO2 uitstoot opgenomen. Hiermee compenseert het platform ruimschoots 15.000 verblijven in een natuurhuisje. Dit is ruim de helft van het aantal verblijven over 2018.

Biodiversiteit en meer impact

De bomen worden geplant in een mangrove reservaat op Madagascar. ´Op dit moment maken we hier de grootste impact op het gebied van CO2 reductie. We kunnen hier flinke aantallen planten, waardoor het effect op het mondiale probleem groter is.’ legt Tim van Oerle uit. ‘Daarnaast behouden we natuur en dragen we bij aan het behoud van biodiversiteit. De mangrovebomen die er geplant worden zorgen voor de terugkeer van veel verschillende soorten krabben, vissen en vogels.’

Kijk voor meer informatie op www.natuurhuisje.nl

logo natuurhuisje

Energieverbruik van airco’s en ventilatoren

De lente staat voor de deur en zet soms een halve stap binnen. Soms, wanneer er lange tijd zonlicht op je huiskamerraam of auto schijnt, ontstaat nu al de behoefte aan kunstmatige verkoeling. De welbekende ventilator of de airconditioner wordt dan al snel aangezet voor die prettige bries. Hoe poëtisch en verkoelend het ook moge zijn, zeker wanneer de thermometer straks die 25 graden grens aantikt, bedenk dat er ook stroomkosten bij komen kijken. Een airconditioner verbruikt vele malen meer energie van de klassieke ventilator. Wanneer je niet zonder airconditioner kan, wordt vaak het splitmodel airco aangeraden met voldoende koelvermogen en gelabeld duurzaamheid categorie A+. En alsnog is het af te raden om het apparaat gedachteloos, de hele dag, op hoge toeren door te laten draaien.

Airconditioner auto in de zomer

De belasting van een airco op het milieu

De huidige tendens, van een groot percentage van de bevolking, is het nastreven van een milieubewuste mindset. Zo dient zich ook het onderdeel van dit artikel er prima voor. Airconditioners kunnen het milieu namelijk op meerdere manieren belasten. De hoeveelheid stroom, die ervoor nodig is om je woonkamer te kunnen verkoelen, is niet gering. De productie van de benodigde stroom zorgt ervoor dat er een grote hoeveelheid broeikasgassen wordt vrijgemaakt. En, last but not least, de broeikasgassen dragen bij aan het inmiddels niet te missen nieuwsthema: klimaatverandering.
Ook de productie van de airco units weegt tamelijk zwaar qua belasting van onze planeet. De grondstoffen, die ervoor nodig zijn om een airconditioner te fabriceren, komen niet “uit de lucht vallen”: voornamelijk veel kunststof en verschillende metaalsoorten. Als laatste punt, ook geen lieverdje, zijn de stoffen die vrijkomen wanneer het apparaat zijn taak volbrengt: verkoelen. Airconditioners werken op basis van koelmiddelen, die fluorkoolwaterstoffen of HFK’s bevatten. Wanneer deze stoffen vrijkomen, draagt dit proces ook sterk bij aan het bekende broeikaseffect.

Duurzaamheidstips voor jouw airco- of ventilatorgebruik

Laat je vooral niet geheel afschrikken door deze (nieuwe) weetjes over de airco-klimaat relatie. Een alles of niets gedachte pakt op de lange termijn ook niet altijd even goed uit. Wij geven je een aantal tips waarmee je enigszins kunt doseren.

 1. Nu de schadelijke effecten van airconditioners op het milieu bekend zijn; overweeg het gebruik van de alternatieve klassieke ventilator. Ventilatoren zijn, ten opzichte van airco’s, relatief energiezuinig en kunnen door de luchtverplaatsing de gevoelstemperatuur ook de nodige graden laten zakken.
 2. Wanneer het straks echt warm wordt, let erop dat je het zonlicht zijn werk niet laat doen, wat betreft de opwarming van je woon- of slaapkamer. Ga die opwarming tegen door overdag de gordijnen of andere raamdecoratie dicht te doen. Wanneer het ‘s avonds eenmaal afgekoeld is doe je alles weer lekker open. Soms doet logica wonderen.
 3. Wanneer je toch van plan bent een airconditioner aan te schaffen, overweeg het zogenoemde split model. Kijk in de speciaalzaak ook naar de factoren als vermogen, energie-efficiëntie en liefst een duurzaam ecologisch koelmiddel.
 4. Zet je airco niet meteen op de hoogste stand, oftewel de laagste temperatuur. Zo kun je het een beetje doseren.
 5. Kijk of je een STEK-erkende specialist of installateur kunt inschakelen voor het monteren en onderhouden van je airco.
 6. Heb je een oude airco, die niet meer werkt? Zet ‘m niet bij grof vuil, maar lever ‘m in bij het depot van de gemeente of eventueel de zaak waar je je nieuwe airco unit aanschaft.

Het daadwerkelijke energieverbruik

Zoals gezegd verbruiken airconditioners veel stroom. Een gemiddelde airco in een Nederlandse eengezinswoning verbruikt tussen 150 en 400 kWh op jaarbasis. Dit hangt af van het type airco, monoblock of spit model, en het bijbehorende energielabel. Deze statistiek is gebaseerd op een berekening met een jaarlijks verbruik van 180 uur voor een monoblock airco en circa het dubbele aantal uren bij het split model. Een ventilator daarentegen is vele malen energiezuiniger en daarmee milieuvriendelijker: in cijfers kan dit oplopen tot bijna één dertigste in verbruik: slechts circa 15 kWh per jaar! Als we dit alles omrekenen in euro’s zijn gezinnen, die een airco gebruiken tussen de 40 en 150 euro per jaar kwijt. Ventilator mensen profiteren met een tiende tot een twintigste aan verbruik, in vergelijking met de airco’s… 2-5 eurootjes per jaar!

Natuurlijke koelmiddelen en andere ventilator onderdelen

Niet alle airco’s zijn even schadelijk voor het milieu. Airco’s met natuurlijke koelmiddel hebben hierbij een grote streep voor. Dit koelmiddel valt vaak onder de noemer R290A. Aarzel niet om in de winkel, of bij de specialist, na te vragen om welk soort koelmiddel het in de desbetreffende unit gaat. Daarnaast is het altijd goed om te kijken naar de functionaliteiten van de airco die je wilt aanschaffen. Wanneer we het hebben over een energiezuinige gebruikswijze van je apparaat, moet je vaak aan de knoppen zitten. Zo moet je observeren welke temperatuur je bereikt hebt en het apparaat regelmatig overschakelen van de ene instelling naar de andere. Een simplistische instelling is ook het tijdig aan- en uitschakelen van het apparaat. Wanneer je ‘s avonds je slaapkamer wilt verkoelen, hoeft de airco niet de hele nacht aan te blijven staan. Onder andere de Dyson ventilatoren en airco’s zijn dermate next-gen dat hun kunstmatige intelligentie het werk doet.

Het verkopen van je oude airconditioner

Je oude airconditioner verkopen? Kijk uit! Dit mag namelijk niet zomaar. CFK en HCFK stoffen, die hier namelijk in kunnen zitten, zijn stoffen die schadelijk zijn voor de ozonlaag van onze planeet. Feitelijk overtreed je bijna de wet. Deze stoffen dienen namelijk of verfijnde wijze te worden verwerkt en zijn inmiddels verboden.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door Prijor, jouw ventilator- en airco onderdelen specialist.