Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Een groene stad is een klimaatadaptieve stad

Slechts 10 % regenwaterafvoer in het riool. Een afname van de gevoelstemperatuur met 22 graden tijdens snikhete dagen. Groen koelt de stad en zorgt dat het water ons niet naar de lippen stijgt. Maak de stad dan ook klimaatadaptief, zoals in Leiden. Met meer ruimte voor groen: ondergronds, op het maaiveld, op het dak en langs de gevel.

Een groene stad is een klimaatadaptieve stad

Dit jaar buitelen de weersextremen over elkaar heen. De grilligheid van 2018 in temperatuur en neerslag is een voorbode van wat Nederland de komende decennia te wachten staat als gevolg van de klimaatverandering. De stad voelt die verandering het sterkst. In de Metropool Regio Amsterdam is sinds 1950 de gemiddelde temperatuur met 1,6 °C gestegen. Het aantal zomerse dagen (25°C en meer) is sinds die tijd verdubbeld naar 20. Naar verwachting zal de teller in 2085 op 40 dagen staan. Temperatuurstijging leidt tot meer neerslag. Wordt het 2 °C warmer, dan neemt de neerslag met 27% toe. Er valt meer water, in kortere tijd.

HETE STEDEN, NATTE VOETEN

In stedelijk gebied is 40 tot 60% van het oppervlak verhard met bebouwing, straten, pleinen en betegelde tuinen. Verharde oppervlakken absorberen zonnestraling en geven warmte af aan de directe omgeving. Door lagere windsnelheden in de stad houden gebouwen die warmte langer vast. Door dit zogeheten hitte-eiland effect kan de temperatuur in delen van de stad zo’n 5 °C tot soms wel 10 °C hoger liggen dan op het platteland. Regenwater infiltreert door al dat steen onvoldoende in de bodem. Hierdoor wordt geen buffer voor droge perioden opgebouwd. Bij heftige hoosbuien stroomt het direct af naar het riool. Dit loopt over, want is niet berekend op hoeveelheden neerslag van soms 80 mm in een uur.

DODELIJKE HITTE, GELDVERSLINDEND WATER

Hitte is de dodelijkste van alle klimaatextremen. Wateroverlast en watertekort zorgt voor de grootste economische schade. Tijdens een hittegolf sterven 12% meer mensen dan normaal in Nederland. De gemeente Tilburg berekende dat, als de stad niets doet tot 2050, de kosten aan water- en droogteschade jaarlijks €13 miljoen bedragen. Op het eerste Hittecongres afgelopen juni benadrukte Cora van Nieuwenhuizen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, de noodzaak van klimaatadaptatie “We moeten de ruimtelijke inrichting van ons land aanpassen aan de feiten. Dat kan door meer groen in de stad. Haal die tegels eruit, plant weer bomen terug!”

KOEL GROEN, WEGZAKKEND WATER

Groen in de stad heeft invloed op de temperatuur en waterhuishouding”, zegt Jelle Hiemstra senior onderzoeker Bomen en Stedelijk Groen van Wageningen Universiteit en Research (WUR). Bladeren, takken en stam vangen een deel van het regenwater op dat vervolgens weer verdampt. Dit zorgt voor verkoeling. In groene gebieden kan het water goed de grond inzakken. De sponswerking van de bodem wordt vergroot als deze begroeid en doorworteld is.
Hiemstra stelde samen met collega’s de factsheet Groen en Wonen en Groen: meer dan mooi en gezond op. Hierin zijn de positieve effecten van groen door de WUR overzichtelijk op een rij gezet.

• Het hitte-eiland effect vermindert met gemiddeld 0,6 °C bij 10% meer groen.
• De gevoelstemperatuur op straatniveau kan door schaduwwerking van groen dalen met 12 tot 22 °C.
• De temperatuur in parken kan 5 °C lager zijn dan in het dichtbebouwde centrum.
• Parken kunnen hun omgeving koelen tot op een afstand van 700 meter.
• Groene daken kunnen tot 80% van het regenwater vasthouden en verdampen.
• De afvoer van regenwater vermindert en wordt vertraagd bij een goed doorlatende bodem. Afhankelijk van het bodemtype, kan de infiltratiesnelheid meer dan 50 mm/uur zijn bij (grof zand).

VRIJE RUIMTE, GOEDE GROEI

Maar aanleg van meer groen is niet alleen afdoende voor de klimaatbestendigheid van de stad. “Effectief groen heeft groeiruimte nodig. Dat is een eerste vereiste voor alle functies die je aan bomen toeschrijft. En in het bijzonder voor het klimaatbestendig maken van de stad”, zegt de onderzoeker. Een boom moet kunnen uitgroeien tot het volwassen stadium om zijn functie optimaal te vervullen. “Dat kan alleen op de juiste groeiplaats, met voldoende doorwortelbare ruimte en voldoende plek om uit te groeien. Uitgaande van de gewenste functies en groeiplaats, moet de juiste boomsoort gekozen worden. Daar is een doordachte stedelijke inrichting en integrale afstemming tussen stedenbouwkundigen, architecten, civiel technici en groenprofessional voor nodig. Én een goede planning en gepast beheer.”

DUURZAAMSTE KILOMETER

De gemeente Leiden legt de lat hoog als het gaat om klimaatadaptatie. In 2025 ligt er in de sleutelstad de Duurzaamste kilometer van Nederland. Het stationsgebied en de Schipholweg ondergaan een transformatie van stenige vlakte naar groene oase. Op 6 juni ondertekende 22 partners uit de publieke en private sector een Green Deal waarin ze afspraken te werken aan verduurzaming op het gebied van energie, circulaire economie, biodiversiteit én klimaat. Geen gevel is straks meer grijs, geen dak meer zwart. Groen is de nieuwe kleur van het stationsgebied. Dak- en gevelgroen, bomen, wadi’s en ook waterdoorlatende verharding houden de voeten van de Leidenaar in de toekomst droog. Elke druppel die valt kan wegzakken in de bodem, kan opgeslagen worden en gebruikt worden als grijs water of als beregening tijdens droge perioden. ‘In Leiden maken ze zo de regen van last tot lust.’

Op de website www.thegreencity.eu staan meer inspirerende voorbeelden van stedelijke vergroening.

De toekomst van elektrische laadpalen in Nederland

De toekomst van elektrische laadpalen in Nederland

Wie had er nou zo een tien jaar geleden nog gedacht dat er zich ooit een uitgebreid netwerk van elektrische laadpalen bevinden in ons land? Vandaag aan de dag mag Nederland als een pionier gezien worden als het gaat om de beschikbaarheid van laadmogelijkheden voor elektrische auto’s en zal dat in de toekomst zeker verbeterd worden. Het is dan nog niet zo ver als Noorwegen, maar wereldwijd is Nederland een van de landen waar de meeste laadpalen zo ver staan.

Alles is netjes geordend

Het opzetten van een netwerk van laadpalen is geen taak van de Overheid (doet ze ook niet voor benzinepompen) en ligt het geheel aan de particulier om ervoor te zorgen dat er genoeg laadpalen geplaatst zullen worden. Gelukkig wordt dat gefaciliteerd vanuit de zijde van de verschillende Gemeentes en mag een ieder (bedrijf) zich aanmelden als de uitbater van zo een laadpaal. Het laden is namelijk niet gratis en omvatten de kosten betaald ook een kleine winst voor het bedrijf die de opzet en het onderhoud van zo een paal onder zijn beheer heeft. Op steeds meer parkeerhavens zijn er zo laadpalen te vinden en fungeren deze op dezelfde wijze als een tankstation. Met de laadpas worden alle kosten keurig verrekend en kun je hiermee bij alle publieke laadpalen “tanken”.

Er zijn verschillende aanbieders

Het marktmechanisme doet keurig zijn werk en is dat te merken aan de verschillende aanbieders van laadpassen. Die zorgen ervoor dat je vele voordelen uit zo een pas kunt halen en er ook van verzekerd bent dat je niet alleen in Nederland, maar ook de meeste Europese landen eenvoudig met jouw pasje alleen kunt betalen. Er valt dus wel brood te halen voor de aanbiedende bedrijven en zorgen ze er ook voor dat er steeds meer laadpalen erbij komen.

Het is een kwestie van vraag en aanbod waarbij de sterke groei van elektrische auto’s een grote rol heeft gespeeld. De toekomst ziet er dus goed uit en zullen er steeds meer palen erbij komen om aan de groeiende behoefte te kunnen voorzien. Ook de vele ontwikkelingen op technisch gebied zorgen er niet voor dat de installatie steeds eenvoudiger wordt, maar ook de kosten omlaag gaan.

Bron: https://www.kentekencheck.nu 

Kunstgrasproducent gaat oude grasmat van klanten recyclen

Kunstgrasproducent gaat oude grasmat van klanten recyclen

Duurzaam Royal Grass wil voorkomen dat verouderd kunstgras op plastic afvalberg belandt.

Het Nederlandse Royal Grass gaat als eerste kunstgrasproducent ter wereld kunstgras van klanten dat aan vervanging toe is inzamelen en recyclen. Daarmee wil het bedrijf voorkomen dat verouderd kunstgras jarenlang wordt opgeslagen of illegaal wordt gedumpt, zoals op grote schaal gebeurt met oude sportkunstgrasvelden.

Het recyclen van kunstgras is wereldwijd een groot probleem. Uit een reportage van nieuwsprogramma Zembla bleek onlangs dat Nederlandse recyclingbedrijven massaal milieuregels overtreden. Gebruikte kunstgrasvelden voor sport worden opgeslagen of illegaal gedumpt in het buitenland en nauwelijks gerecycled.

Bekijk hier de reportage van Zembla

,,Royal Grass produceert geen sportvelden maar kunstgras voor tuinen, dakterrassen en de openbare ruimte. We willen voorkomen dat ons kunstgras een vergelijkbaar probleem veroorzaakt als deze sportvelden”, zegt directeur en oprichter Freek Verhoeven van Royal Grass. ,,Sinds de start in 2003 zijn wij ons ervan bewust dat het belangrijk is dat onze klanten de mogelijkheid hebben om verouderd kunstgras terug te laten nemen, zodat het materiaal op een milieuvriendelijke manier hergebruikt kan worden en niet op de plastic afvalberg belandt. Wij hebben die verplichting aan onszelf, onze kinderen en de kinderen van onze kinderen.

Royal Grass richt daarom een compleet systeem van inzamelen en recyclen in. Via het registratiesysteem voor de garantie worden klanten geïnformeerd over de mogelijkheid om verouderd kunstgras op te laten halen. De opgehaalde grasmat wordt vervolgens door een gespecialiseerd bedrijf gerecycled. Daarvoor heeft Royal Grass een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Deense recyclingbedrijf Re-Match.

,,Onze eerste kunstgras installaties zijn nu bijna 15 jaar oud”, vervolgt Verhoeven. ,,Dat is de minimale levensduur van Royal Grass en dus dienen zich de komende jaren mogelijk de eerste gebruikers aan die een nieuw kunstgrasgazon willen laten aanleggen. Daarom beginnen wij nu met dit project. Eerst in Nederland en België, maar het is de bedoeling dit initiatief uit te breiden naar andere landen. Op termijn willen we het gerecyclede kunststof gaan gebruiken voor de productie van nieuw kunstgras. Dan is de cirkel helemaal rond.

Het recyclen van kunstgras is een technisch ingewikkeld proces, omdat de grassprieten en het doek waar ze ingestoken worden van kunststof zijn gemaakt, terwijl de onderlaag doorgaans van latex is. Deze verschillende materialen moeten van elkaar gescheiden worden, voordat men de grasmat kan recyclen. Het scheiden van de verschillende materialen is een kostbaar proces en de meeste recyclingbedrijven beschikken niet over de technische mogelijkheden die hiervoor nodig zijn. Het Deense Re-Match heeft echter een gepatenteerde techniek ontwikkeld om de verschillende materialen te scheiden en te recyclen. Overigens ontwikkelde Royal Grass zeven jaar geleden al de EcoSense, waarbij zowel het gras als de onderlaag van kunststof is. Dat maakt de recycling makkelijker.

Over Royal Grass

Royal Grass was het eerste bedrijf dat zich focuste op kunstgras voor landscaping. Het bedrijf heeft inmiddels een dealernetwerk in 50 landen. Royal Grass legt geen sportvelden aan, maar richt zich louter op tuinen, terrassen en de openbare ruimte. De kunstgrasvelden van het bedrijf zijn vanwege het ontbreken van rubbergranulaat al sinds dag één veilig en milieuvriendelijk. Alle producten zijn door het onafhankelijke inspectiebureau SGS getest op veiligheid en voldoen aan de EN 71/3 norm, dezelfde norm als geldt voor veilig kinderspeelgoed.

Tijdens de viering van het 15-jarig jubileum op 22 november zal Royal Grass met al zijn nationale en internationale partners een intentieverklaring tekenen waarin alle partijen zich aan de groene doelen committeren.

Kijk voor meer informatie op www.royalgrass-kunstgras.nl