Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Duurzame banken: een duurzame toekomst

Hoe wordt een bank duurzaam? Dat komt vooral door de instellingen en bedrijven waarin een bank investeert. Een bank gebruikt het geld van beleggers en spaarders om veelbelovende projecten te financieren en kan daarbij keuzes maken, gebaseerd op ethische principes. Een bank is bijvoorbeeld niet ethisch bezig als deze spaargeld van haar klanten investeert in milieuonvriendelijke ondernemingen, zoals bedrijven in Sumatra die regenwoud kappen voor de productie van palmolie. Dit gaat ten koste van de flora en fauna, maar ook de lokale bevolking. Consumenten investeren dus indirect in deze bedrijven. Gelukkig, er zijn ook duurzame banken.

Duurzame banken een duurzame toekomst

Gelijke kansen voor iedereen

Sommige banken (De Volksbank en Triodos) willen wel bijdragen aan een schonere planeet en een eerlijke samenleving voor iedereen op de wereld. Ook het ondersteunen van cultuur en kunst als waardevolle aspecten van het leven hoort daarbij. Dat is ambitieus en banken moeten zeker ook aan hun winst denken. Maar het is niet onmogelijk. Veel banken beginnen langzaam maar zeker in te zien dat het werken op de lange termijn beter, en duurzamer, is dan het snel winst willen maken. Banken hebben namelijk een naam hoog te houden als het gaat om het maken van de juiste beslissingen. Bescherming van de natuur, het verschaffen van onderwijs en toegang creëren tot primaire levensbehoeften voor iedereen zijn dingen die met elkaar samenhangen. En het gaat verder dan dat, want ook economisch welzijn is in feite een recht van iedereen, evenals het kunnen ontwikkelen van individuele talenten. Duurzaam betekent dat de natuurlijke bronnen die hiervoor nodig zijn zichzelf niet uitputten, maar telkens vernieuwd kunnen worden.

Een betere wereld

De mogelijkheden die banken hebben om duurzame doelen te bereiken, zijn eindeloos. Het investeren in energieleveranciers die duurzame energie produceren is er één van. Energie vergelijken is daarom een goed idee, want elektriciteit verkregen van kolencentrales is niet duurzaam. Wind-, waterkracht-, biomassa-, en zonne-energie zijn dat wel. Verder is het zo dat elke samenleving andere behoeften heeft. Zo zijn er gebieden waar het verstrekken van microkredieten een enorm verschil kan maken in de levens van mensen. Het ondersteunen van projecten voor vrouwen is een ander voorbeeld. Soms zijn het de kleine boeren die hulp nodig hebben door oprukkende ontbossing. Op grotere schaal hoort ook het ondersteunen van regeringen en multinationals met een duurzaam beleid bij de activiteiten van duurzame banken. Het zijn vooral de kritische blik en de wil tot verandering die het verschil maken.

Als consument ook groener leven

Ook de consument kan zijn of haar steentje bijdragen, door het kiezen van een duurzame bank en bijvoorbeeld het vergelijken van energie en de keuze voor een bepaalde energieleverancier. Het is niet moeilijk om onderzoek te doen naar welke leverancier het meest duurzaam is. Er zijn tal van websites waarop te vinden is welke energiebronnen de verschillende leveranciers gebruiken. Indien het groene stroom betreft, is de volgende vraag of deze energie ook echt in Nederland geproduceerd wordt omdat het anders waarschijnlijk om stroom gaat die alleen in naam groen is. Ook die informatie is makkelijk te vinden.

SOLARWATT realiseert 50% omzetstijging in Benelux

Markt kiest steeds vaker voor kwaliteit glas-glas zonnepanelen.

SOLARWATT kijkt terug op een succesvol jaar. De Europese marktleider in glas-glas zonnepanelen vierde dit jaar niet alleen het vijfentwintigjarig bestaan, maar realiseerde ook een omzetstijging van 50% in de Benelux. Erik de Leeuw, directeur van SOLARWATT in de Benelux, wijst voor die groei verschillende redenen aan.

SOLARWATT realiseert 50 procent omzetstijging in Benelux

Omslag in de markt

SOLARWATT signaleert allereerst een omslag in de markt. Waar die voorheen zeer prijsgedreven was, kiezen de particuliere én de zakelijke klant tegenwoordig steeds vaker voor kwaliteit.
De Leeuw: “Wij geloven 100% in deze geavanceerde technologie. Daarom we maken dit soort panelen al vijfentwintig jaar. Met die ervaring en dankzij de superieure materialen uit Europa kunnen we dertig jaar garantie bieden. Het rendement van onze glas-glas panelen blijft bewezen hoger dan kunststof panelen en de goedkopere glas-glas alternatieven. Dat ziet de klant dus ook steeds vaker.” Begin 2019 stapt de fabrikant dan ook volledig over op de productie van glas-glas zonnepanelen.

PERC-technologie

De Leeuw noemt nog een reden waarom steeds meer klanten kiezen voor de glas-glas panelen van SOLARWATT. Ze gaan goed samen met de PERC-technologie (Passivated Emitter Rear Cell). Die zorgt voor een hoger vermogen en functioneert ook heel goed bij weinig licht. De Leeuw: “Dat past uitstekend bij het Nederlandse klimaat. Dit soort zonnecellen zijn wel gevoeliger voor vocht en zuurstof. Daardoor laten ze zich beter combineren met glas-glas panelen dan met glas-folie.

Systeemstrategie

Tot slot werpt ook de systeemstrategie van SOLARWATT zijn vruchten af. De fabrikant levert een compleet systeem voor de energietransitie: zonnepanelen, het thuisenergieopslagsysteem MyReserve en de energiemanager. De Leeuw: “Ook daar is steeds meer vraag naar. Zeker met de nieuwe salderingsregeling die in 2020 ingaat. Wij bieden een complete oplossing.

Over SOLARWATT

SOLARWATT is marktleider in glas-glas zonnepanelen en een van ‘s werelds grootste leveranciers van elektriciteitsopslag. Het bedrijf werd opgericht in 1993 en heeft zijn hoofdkantoor in Dresden, Duitsland. Daarnaast is Solarwatt gevestigd in Nederland, Australië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje. Het bedrijf heeft wereldwijd ongeveer 450 medewerkers in dienst en werkt samen met internationale organisaties als BMW, Bosch en E.ON.SOLARWATT richt zich met hoogwaardige zonnepanelen en intelligente energiesystemen op de particuliere en zakelijke markt. Via investeringsbedrijven is het bedrijf voor 99% in handen van Stefan Quandt, tevens grootaandeelhouder van BMW.

Kijk voor meer informatie op www.solarwatt.nl 

Waarom zouden windmolens niet ondergronds gebouwd kunnen worden?

Jack Hage Sr. (54) uit Ermelo is al jaren bezig om een ondergrondse windmolen (A.E.S. Afzuig Energie Systeem) van de grond te krijgen. Het lijkt een bijzondere gedachte. Bizar een windmolen onder de grond. Onze redactie zag al meerdere keren het idee voorbij komen, is dit nu een grap of kunnen er echt windmolens onder de grond gebouwd worden?

Wie Jack Hage Sr. opzoekt in Ermelo ziet tegenover de afslag Strand Horst aan de A28 aan de overzijde van het Nuldernauw vele windmolens draaien. Je kunt je niet voorstellen hoe je zulke gevaarten onder de grond zou moeten stoppen. In gesprek met Jack Hage Sr.

AES windmolen-1

Jack Hage verteld: “Wind kun je zelf opwekken, zo simpel als wat. Je kan windkracht 3 zelfs in windkracht 6 omzetten. Maar niemand gelooft me. Geleerden zeggen dat het onder de grond nooit harder kan waaien dan boven de grond. Onzin natuurlijk. Vroeger hadden we om de kachel of je haardvuur goed te laten branden de oude alom bekende gek. Die plaatste je op je schoorsteen.
Tegenwoordig kunnen we afzuigende turbineventilatoren bouwen die tot 500.000 M3 per uur kunnen afzuigen. Al veel meer dan 10 jaar geleden. Je bouwt een kelder of een overig gesloten systeem. Aan de ene kant zuig je een vacuüm en aan de andere kant laat je lucht binnenkomen. In het midden van die twee compartimenten laat je de rotor, eigenlijk een losse omgekeerd ventilator draaien. Zet er een as aan en je dynamo kan draaien. In dat gedeelte zou je ook nog met tandwielen aan een verhoging van je op te wekken vermogen kunnen sleutelen. Waarom het project niet wil lukken, ik snap het niet? Het is zo simpel als wat! Na vele duurbetaalde onderzoeksrapporten, vele vergaderingen, vele pottenkijkers die alles wilden weten zijn we nog geen steek verder. Het plan om dit ding in het groot te bouwen heb ik maar losgelaten.

Niemand kan de luchtweerstandberekeningen berekenen. Ik ga het proto type nu zelf bouwen. We gaan terug naar een investering voor het proto- type van 1 miljoen euro naar een investering van ca. € 50.000,00. Dat proto type moet er gewoon komen. Vanuit die positie kunnen we systemen op maat gaan bouwen. Ook voor kleinere huishoudens. Iedere dag lezen we artikelen en zien we TV beelden over klimaatverbetering, milieu en nog veel meer. Maar niemand wil investeren. Moeder Aarde kraakt en piept van ellende. Banken en investeerders willen niet omdat er nog geen proto- type draait. Eerst zien en dan geloven roepen velen. Maar omdat proto -type te bouwen is er wel geld nodig. Ik heb nu een mooie (blijvende) locatie, kan terugkoppelen naar het net en nu moet er iemand bijspringen. Ik heb al € 150.000,- uitgegeven aan vergaderen, voorbereiding, nietszeggende rapporten en nog veel meer. Er adverteren tientallen banken met duurzaam geld lenen voor de hoognodige vernieuwende technologie, maar niemand durft! Wil je een dossier van 12 cm dik? Het kan.

Wie gaat er voor dat laatste stukje meedoen? Groene stroom kunnen we zelfs uit een leegstaand zolderkamertje, blokhutje in de tuin of uit een aanrechtkastje halen. Maar ik moet wel de kans krijgen omdat te bewijzen met dat prototype. Als die draait en keurmerken heeft ontvangen, mag iedereen die het wil dat ding binnenste buiten keren om te zien waarom het wél kan! Ik ben al begonnen met de bouw van mijn schuur, maar als je eerst iedere week zelf weer poen moet verdienen om je materialen in te kopen dan duurt het veel te lang alvorens ’s werelds eerste ondergrondse windmolen draait. We hebben geen minuut meer te verliezen met nieuwe technologie. Om zo een hoog mogelijk rendement te behalen moet ik heel veel testen. Er zijn wel tachtig manieren om die afzuiging te laten plaatsvinden. Ook zal ik in het begin nog dingen moeten uitbesteden. Als je eenmaal weet wat het beste is, kun je in serie gaan vervaardigen.

Kun jij Jack Hage SR. helpen? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wil je zien hoe de luchtverplaatsing werkt? Klik hier 

Ondergrondse windmolen