Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

De Groene Koepel presenteert nieuw cursusaanbod najaar 2018, op bijzondere locatie

Voortbordurend op het succes van voorgaande jaren, presenteert De Groene Koepel, te gast in de natuur haar nieuwe cursusaanbod voor het najaar van 2018. Alle ondernemers uit de (verblijfs)recreatiebranche kunnen via het DGK Lab deelnemen aan een reeks verdiepende kennissessies voor de (verdere) professionalisering van hun bedrijf, of voor praktijksessies binnen het thema Eetbaar Landschap. Dit jaar vinden de sessies plaats op een nieuwe locatie!

De Groene Koepel presenteert nieuw cursusaanbod 1

Bijzondere locatie: Natuurkwartier Nieuwegein

Ontzettend trots is De Groene Koepel op haar nieuwe cursuslocatie voor dit jaar: het Natuurkwartier in Nieuwegein. De Groene Koepel is zelf al sinds jaar en dag gehuisvest in Nieuwegein en is blij steeds nauwer met de gemeente, eigenaar van het Natuurkwartier, samen te werken. “Bijzonder aan het Natuurkwartier is de functie als proef- en voorbeeldlocatie die zij voor het DGK Lab inneemt”, vertelt Marieken Nieuwdorp, directeur van De Groene Koepel. “Op het Natuurkwartier werken we samen met lokale partijen als het Milieu Educatie Centrum, het Historisch Museum Warsenhoeck en de Stichting Reinaerde. Met deze samenwerkingsverbanden zijn we in staat om onze kernwaarden natuur, duurzaamheid, cultuurhistorie en MVO niet alleen tot uiting te brengen, maar ook verder te ontwikkelen. Bovendien kunnen we hier alle kennis vanuit het DGK Lab direct in de praktijk brengen”.

Waardevolle kennis

Zowel de reeks kennissessies De Optimale Natuurcamping als de cursus Eetbaar Landschap zijn al eerder door De Groene Koepel georganiseerd. Het bleek een doorslaand succes voor alle deelnemers. Door de integrale aanpak en het aansnijden van zeer diverse thema’s, heeft het alle betrokken ondernemers veel gebracht. Zo sprak voormalig cursist Wilma Ellenbroek, eigenaar van Natuurcamping De Lemeler Esch: “Ik vind het belangrijk om regelmatig te focussen op het waarom van onze onderneming. De eindpresentatie voor de kennissessies is voor mij een werkdocument geworden dat ik gebruik om nieuwe dingen met ons team te bespreken en door te voeren.”

Voor iedereen

Het cursusaanbod is niet alleen bedoeld voor de bij de organisatie aangesloten ondernemers van Natuurkampeerterreinen, GroepsNatuurkampeerterreinen en Trekkershutten, maar is juist toegankelijk voor de gehele branche. De Groene Koepel zet zich immers in voor een duurzame ontwikkeling van een groene verblijfsrecreatiebranche in Nederland en omringende landen. Ook voor ondernemers met bijvoorbeeld natuurhuizen of groepsaccommodaties is het cursusaanbod dan ook zeer waardevol.

Meer informatie en inschrijven

Inschrijven kan t/m 21 september via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Download de brochure voor meer informatie.

Stichting De Groene Koepel

In de huidige, sterk veranderende recreatiemarkt zet De Groene Koepel zich in voor de ‘groene verblijfsaccommodaties’. Onder de vier kernwaarden natuurbeleving, duurzaamheid, cultuurhistorie en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zijn binnen De Groene Koepel vertegenwoordigd: de Natuurkampeerterreinen, de GroepsNatuurkampeerterreinen, de Trekkershutten en het DGK Lab.

Duurzaam en toch besparen op kantoorkosten? Dat kan met deze handige tips!

Het lijkt of we sinds de klimaattop ook als ondernemers een stuk groener zijn gaan denken. Het is niet alleen goed voor het imago maar ook voor de portemonnee. Maar bij het besparen van kosten op het kantoor denk je al snel aan een enorme kostenpost. Dat het echt niet veel geld hoeft te kosten laten we je zien via de volgende tips!

Duurzaam en toch besparen op kantoorkosten

1. Bezint eer gij print

Veel van de correspondentie gaat vandaag de dag gewoon via de mail. Het mooie is dat via die mail al een mooi groen signaal kan afgeven aan de buitenwereld. Simpelweg door in de handtekening van de mail een volgende regel op te nemen: “Denk aan het milieu voordat u deze e-mail print” Simpel en effectief. En deze aanpassing kost helemaal niets!

2. Gebruik duurzaam papier voor uw facturen

Het kan het nog steeds zo zijn dat sommige correspondentie beter op papier kan worden aangeboden. Denk hierbij eens aan een grote aanbesteding. Bij een tender wil je nu eenmaal goed voor de dag komen.

Bij een dergelijke keuze kun je je werk dan printen op duurzaam print papier met het FSC keurmerk. Met het FSC papier weet je zeker dat de grondstoffen op een milieuvriendelijke manier gewonnen zijn, zonder roofbouw te plegen op de bossen. Het printen op dergelijk papier is wel duurder maar de investering verdient zich snel terug. Wanneer je de grote order binnenhaalt zijn de kosten weer goed te verantwoorden.

3. Print met de kleur groen

Als er op het kantoor veel verslagen of artikelen uitdraait met de standaardinstellingen, dan laat je heel wat voordeel liggen. Via de afdrukopties er altijd wel een economische printfunctie aanwezig.

Als je een printer gebruik, waarbij de zwarte en de kleurentoner gescheiden zijn, kun je kiezen voor de instelling “printen in grijswaarden”. Dit is een optie die via afdruktaken altijd aanwezig is. Op deze manier kun je gemakkelijk veel inkt besparen. Als er op de zaak veel geprint wordt is er ook nog de afweging die je kunt maken tussen een inkjet en een laserwriter. Een inktjet is geschikt voor enkele printjes maar bij grote dossiers is het raadzaam om een duurdere laserwriter met idem prijzige toners te kopen. Het aanschaf ervan is prijzig maar zal zich snel terugbetalen door het economische printen. Ter vergelijking: een toner kost ongeveer 5 keer meer dan een inkjet maar je maakt er het zesvoudige aan printjes mee. Daar komt ook nog eens bij de een laserprinter een lange levensduur heeft en minder onderhoud nodig heeft.

Zorg er ook voor dat je de cartridges aflevert wel laat recyclen.

4. Ouderwets schrijfwerk in een nieuw jasje

Ook het schrijven kan een stuk duurzamer. Schrijf voortaan met een Bottle 2 Pen. Dit zijn pennen die gemaakt zijn van PET flessen. Helemaal gerecycled dus.

5. Een groenere werkomgeving maakt het personeel productiever

Een groene omgeving, het echte groen van planten en bloemen, zorgt voor meer sfeer op kantoor. Fair trade koffie zal ook in de smaak vallen bij de werknemers. Koffie die op een eerlijke manier verhandeld is drinkt nog lekkerder weg.

6. Tot slot: ergonomische bureaus voor duurzame werknemers

Op het gebied van kantoormeubilair valt dus nog veel terrein te winnen. Neem als eerste de productie. De milieueffecten van het kantoormeubilair zijn vooral gerelateerd aan de productie, winning en behandeling van het gebruikte materiaal. Een ander relevant aspect is de levensduur en de manier waarop het meubelstuk is vervaardigd. Wees bewust waar je je kantoormeubilair aanschaft. Er zijn diverse online shops die een duurzame werkwijze hanteren en veel innovatieve oplossingen bieden zoals zit-sta bureaus en ergonomische bureaustoelen.

Kalimi Coffee uit Oeganda in Nederland

Een betere toekomst voor de Oegandese koffieboeren met hulp van Fortune Coffee

In Oeganda steunt Fortune Coffee al acht jaar een coöperatie van koffieboeren. Inmiddels werken duizend Oegandese boeren aan de teelt van hoogwaardige koffiebonen. Wat begon als een kleinschalig initiatief is nu uitgegroeid tot een volwaardige samenwerking. De zakelijke koffieleverancier investeerde in de begeleiding van de koffieboeren en maakte daarmee een verschil voor de lokale bevolking. De opbrengst van de plantages is inmiddels voldoende en de Kalimi koffiebonen zijn nu op de Nederlandse markt als espressomelange verkrijgbaar.

Directeur van Fortune Coffee Ton van der Tang over zijn beweegredenen: “Van goede koffie moet iedereen genieten, ook de koffieboer in Oeganda. Met onze steun door scholing, training en materialen bouwen deze koffieboeren een eigen duurzaam bestaan op. Honderden gezinnen zijn hierdoor inmiddels zelfvoorzienend.”

Kalimi Coffee uit Oeganda in Nederland 1

Oegandaproject

Sinds 2010 steunt Fortune Coffee het koffieproject van de Uganda Child Care Foundation (UCCF). Hun plantages bevinden zich in de arme provincie Rakai in Oeganda. Dit Afrikaanse land kampt al jaren met de gevolgen van HIV en aids. Via UCCF sponsorde Fortune honderd koffieboeren met elk driehonderd koffieplanten en in 2012 kwamen er nog honderd koffieboeren bij. Zij leerden hoe ze de planten moeten verzorgen om zo een eigen inkomen te genereren.

Ondersteuning

In 2014 is nabij de plantages een grote opslagloods gebouwd. Op deze manier ondersteunt Fortune Coffee de koffieboeren. Ze kunnen grote hoeveelheden koffie gezamenlijk aanbieden en wachten met de verkoop tot de koffieprijzen op orde zijn. In de afgelopen jaren is er flink uitgebreid en vorig jaar werd een koffiesorteermachine geïnstalleerd, waardoor de koffiebonen van betere kwaliteit zijn. Door het gunstige klimaat zijn er twee oogsten per jaar.

Win-win

Fortune Coffee wil dat de leveranciers eerlijk verdienen aan de productie van koffiebonen. Via dit project is er volledige transparantie in de keten van het productieproces, van de plantage tot aan het kopje koffie dat je drinkt. Van der Tang: “Zowel kwaliteit als maatschappelijke verantwoordelijkheid geven een goede smaak aan onze Kalimi Coffee. Een deel van de omzet gaat weer terug naar dit project. De cirkel is daarmee rond.”

Kalimi Coffee uit Oeganda in Nederland 2

Betty Kalimi

De bonen zijn vernoemd naar de Oegandese koffieboerin Betty Kalimi. Zij is weduwe en moeder van zes kinderen en sinds de start van het project betrokken. Binnen acht jaar breidde ze haar plantage uit tot 550 koffieplanten. De laatste oogst bracht 254 kilo koffiebonen op. Haar kinderen gaan nu naar school dankzij deze plantage. Door haar succes is zij het trotse gezicht van de Kalimi koffiebonen en een voorbeeld voor de lokale koffieboeren. Inmiddels is het eindresultaat aan haar overhandigd.

Kenmerken Kalimi Coffee

De Kalimi Coffee uit Oeganda is een kwalitatief hoogwaardige espressokoffie geschikt voor een bonenautomaat. De smaak is karaktervol met zachte karamel, heeft een delicate frisheid van rode bessen en heeft een afdronk met nuances van pure chocolade en hazelnoten. De koffiebonen zijn samengesteld uit 35% robustabonen en 65% arabicabonen.

Over Kalimi Coffee

De Oegandese Kalimi koffiebonen zijn vernoemd naar koffieboerin Betty Kalimi en sinds 2018 verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Als hardwerkende weduwe en moeder van zes kinderen heeft Betty haar eigen koffieplantage gestart in 2010 met driehonderd planten onder leiding van Pastor Fred. Inmiddels is zij een van de duizend koffieboeren met in totaal 550 koffieplanten via de Uganda Child Care Foundation (UCCF). De afzet van de koffie wordt gegarandeerd door de Uganda Coffee Development Authority (UCDA). Vele gezinnen hebben door dit project net als Betty Kalimi een toekomst.

Maatschappelijk verantwoord

Bij Fortune Coffee is ondernemen iets terugdoen voor een betere wereld, ook voor mensen die het minder hebben. Maatschappelijk verantwoorde keuzes maken is de standaard en doorgevoerd in de gehele organisatie. Waar mogelijk bevatten de producten een erkend keurmerk, zoals Fairtrade of Rainforest Alliance (UTZ Certified valt hier ook onder). Koffieboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun koffie zonder onnodige belasting voor het milieu. De verpakkingen bevatten duurzame synthetische materialen in plaats van aluminium. Hierdoor worden de natuur en tropische regenwouden niet beschadigd. De Koffieautomaten en waterfilters worden op een verantwoorde manier gerecycled en voorkomt onnodig afval en verkleint de ecologische afdruk van de waterfilters. Ook de Fortune-adviseurs zijn verspreidt door heel Nederland, waardoor geen onnodige kilometers worden afgelegd.

Over Fortune Coffee

Fortune Coffee begrijpt hoe belangrijk koffie is. Koffie verbindt mensen. Daarom levert Fortune goede en duurzame koffie voor bedrijven en organisaties. Als specialist in koffie en koffieautomaten voorzien de ondernemers van Fortune klanten in heel Nederland van koffie, thee en warme dranken. Meer informatie: www.fortune.nl.