Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

5 tips om als bedrijf snel in actie te komen voor het klimaat

5 tips om als bedrijf snel in actie te komen  voor het klimaat

Op 27 september staakten miljoenen mensen wereldwijd voor een beter klimaat. Dit signaal is belangrijk. Maar het is nog crucialer om als bedrijf maatregelen te treffen die het CO2-verbruik verlagen. In de praktijk blijkt dit vaak nog lastig te zijn. Daarom geeft Geanne van Arkel, Head of Sustainable Development bij Interface en MVO-manager van het jaar 2018, 5 tips om wel echt stappen te kunnen zetten.

1. Frisse blik
Van Arkel roept bedrijven op om hun eigen diensten en producten met een frisse blik te bekijken. "Wat kan in het productieproces anders, beter en duurzamer? Kunnen de materialen of grondstoffen vervangen worden door gerecycled materiaal of biobased grondstoffen?"

"Kijk niet alleen naar het zichtbare energieverbruik van de productie en gebruiksfase van een product. Maar ook naar het product zelf, waar veel verborgen impact in kan zitten. Heel veel energie (CO2) zit opgeslagen in grondstoffen. Deze zogeheten embodied carbon is belangrijk bij het nemen van gefundeerde beslissingen in het verkleinen van de CO2-voetafdruk."

Het zoeken naar alternatieven hoeft niet duur te zijn. Van Arkel: "Bij Interface hebben we onder meer een tapijttegel ontwikkeld die 50 procent minder garen gebruikt en daardoor zo'n 35 procent minder CO2-uitstoot. Dat bleek niet alleen goed voor het klimaat, het leverde ook een gezond rendement op."

Daarnaast is het mogelijk om subsidie te krijgen met de Regeling DEI+ Circulaire economie. De overheid heeft een budget van 44 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het recyclen en hergebruiken van afval, reparatie en het gebruik van biobased grondstoffen, waarbij sprake is van CO2-reductie.

2. Leer van de natuur
De natuur werkt met gezonde en lokale materialen. Het is dan ook niet voor niets dat biomimicry steeds populairder wordt. We kunnen de lessen van de natuur immers vertalen naar producten en businessmodellen.

Van Arkel geeft als voorbeeld het bedrijf H2U. Deze groep jonge ontwerpers was op zoek naar een manier om het gebrek aan schoon water in derdewereldlanden aan te pakken. Dat wilden ze doen door schoon water uit mist op te vangen. Om dit te realiseren, bekeken ze onder meer de manier waarop eenden met hun voeten onder water peddelen. De opwaartse draaikolk die hierdoor ontstaat, helpt de eenden om voedsel en water naar één plek te krijgen. Deze beweging heeft H2U nagebootst met behulp van een ventilator die de mist naar binnen trekt en concentreert.

3. Zoek nieuwe businessmodellen
De overheid wil dat de economie in 2050 100 procent circulair is en lanceerde onlangs 'Waardeer het. Repareer het'. Van Arkel vindt de campagne goed getimed. Waar tweedehands producten vroeger bepaald niet hip waren, is dat tegenwoordig wel het geval. Ook bij bedrijven. Bekijk daarom of er producten binnen de organisatie zijn die in een tweede cyclus, als tweedehands of als refurbished verkocht kunnen worden.

Andersom geldt natuurlijk ook: als bedrijf hoef je niet alles nieuw aan te schaffen. "Bekijk eens de mogelijkheden van een circulaire kantoorinrichting. Denk hierbij niet alleen aan meubilair, maar ook aan bijvoorbeeld ervaren tapijttegels."

4. Zoek de samenwerking op
"Werk samen met anderen; andere disciplines én andere sectoren", is een aspect dat Van Arkel tijdens al haar presentaties benadrukt. "Door met elkaar over nieuwe mogelijkheden te praten, ontstaan vaak verrassende nieuwe inzichten, producten en businessmodellen." Daarnaast is het activeren van ambassadeurskracht in een organisatie cruciaal. Charlotte Extercatte van Ambassadorwise heeft deze aanpak bij Interface 10 jaar geleden opgezet. Door medewerkers in een netwerk bij elkaar te brengen wordt de impact die zij hebben vergroot.

5. Denk niet in drempels, denk in kansen
"Veranderen is moeilijk en gaat niet vanzelf. Maar we zullen moeten veranderen om de klimaatdoelen te bereiken die we in Parijs hebben afgesproken. Wees dus niet bang voor verandering, ook niet op het gebied van duurzaamheid. Het levert namelijk niet alleen een positieve impact op het milieu, maar ook veel kansen voor nieuwe business. Het meest lastige aan duurzamer worden, is misschien wel het aannemen van een andere mindset. Zodra deze eerste stap is genomen, kan veranderen bij wijze van spreken al vanaf morgen", besluit Van Arkel.

Over Interface

Interface is een wereldwijd opererende onderneming die is gespecialiseerd in CO2-neutrale tapijttegels en veerkrachtige vloeren, waaronder luxe vinyltegels (LVT) en nora rubber vloeren. Wij helpen onze klanten bij het creëren van hoogwaardige interieurs die het welzijn, de productiviteit, creativiteit en de duurzaamheid van de planeet ondersteunen. Onze missie Climate Take Back nodigt u uit om ook deel te nemen aan een manier van werken die de planeet herstelt en een klimaat creëert dat geschikt is voor het leven.

Kijk voor meer informatie op www.interface.com en blog.interface.com en bekijk ons nora merk op nora.com.

Kennisniveau elektrotechnische sector moet omhoog

Kennisniveau elektrotechnische sector moet omhoog

Nederland stapt steeds sneller over op ledverlichting en ook de vraag naar nieuwe technologieën als smart lighting en human centric lighting groeit enorm. Een grote uitdaging bij het voldoen aan deze vraag is het kennisniveau van installateurs. Dat blijkt uit de vierde editie van het Nationaal LED + Elektro Trendrapport, dat woensdag 2 oktober werd gepresenteerd tijdens de LED + Elektro Business Day in Driebergen.

We publiceren het Trendrapport sinds 2014 en in die tijd hebben we de markt volwassen zien worden,” vertelt Rolf Heynen, directeur van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. “Bedrijven hebben steeds positievere ervaringen met led en vooral problemen met kleurweergave zijn goeddeels opgelost. Tegelijkertijd zorgen zaken als dimmen, flicker of netvervuiling nog regelmatig voor problemen. Vaak zijn deze te ondervangen door betere communicatie tussen installateurs en fabrikanten. Maar dit vereist wel dat installateurs goed geïnformeerd zijn over alle mogelijkheden.

Het Nationaal LED + Elektro Trendrapport is gebaseerd op een onderzoek onder fabrikanten, installatiebedrijven, groothandels en andere bedrijven uit de verlichtingssector. Het merendeel van deze respondenten verwacht dat er de komende jaren meer vraag zal zijn naar smart lighting (lampen met eigen sensoren die zichzelf in of uit kunnen schakelen) en human centric lighting (lampen die inspelen op de behoeften van een specifieke gebruiker). Ook hierbij is het kennisniveau van installateurs een mogelijke remmende factor.
“Deze nieuwe technologieën kunnen zorgen voor lagere energiekosten en een hogere productiviteit,” aldus Rolf Heynen. “De snelheid waarmee ze nu opkomen betekent echter wel dat de kennis van elektriciens snel veroudert. Wij sporen de elektrotechnische sector dan ook aan om de komende vijf jaar stevig te investeren in het kennisniveau van personeel en opleidingen van vooral installateurs.

Ondernemersorganisatie voor de installatiebranche Techniek Nederland en opleidingsinstituut OTIB, twee partners van het Nationaal LED + Elektro Trendrapport, reageren op deze uitdaging door dit najaar een nieuwe cursus en erkenningsregeling Binnenverlichting te lanceren. Een voorproefje hiervan zal op 13 + 14 november worden gepresenteerd op LED + Elektro, de grootste onafhankelijke vakbeurs voor licht- en elektrotechniek. Hier kunnen installateurs hun kennisniveau ook verhogen door deel te nemen aan meer dan 60 gratis seminars.

Het onderzoek voor het Nationaal LED + Elektro Trendrapport 2020 werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Dutch New Energy Research in opdracht van vakbeurs LED + Elektro. Het trendrapport kwam mede tot stand met steun van Techniek Nederland, OTIB en Stichting LightRec, en is vanaf nu gratis te downloaden op www.led-elektro.nl/trendrapport

Lezers van deze publicatie kunnen zich gratis registreren voor LED + Elektro door de invitatiecode ‘2019GROENEZAKEN’ in te vullen op www.led-elektro.nl

Investeer in een duurzame en korte keten

Verhoog je rendement, investeer in een duurzame en korte keten!

Samen Een Korte Keten (SEKK) geeft haar gemeenschap, klanten en ambassadeurs een unieke kans om onderdeel te worden van een groeiend succes.

Lees-Meer-SEKK

Korte ketens

Wat is SEKK?

5 jaar geleden begonnen Huub en Kirsten Marsman met Sameneenkoekopen.nl; een online (en inmiddels ook offline) platform waarop consumenten (h)eerlijk rundvlees kunnen kopen rechtstreeks van de lokale boer. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen maaltijden voorzien van het duurzame vlees van Sameneenkoekopen.nl en wordt het product door meer dan 2,500 klanten beoordeeld met een 9.5.

Sameneenkoekopen Huub en Kirsten

Na het succes van sameneenkoekopen.nl, zijn Huub en Kirsten begonnen met sameneenvarkenkopen.nl en sameneenkipkopen.nl. Twee concepten die snel toenemen in populariteit en het bewustzijn van duurzaam vlees en duurzaam consumeren bij de consument vergroten. Met deze 3 unieke concepten is CROWDBUYING B.V. (de B.V. achter sameneenkoekopen.nl, sameneenvarkenkopen.nl en sameneenkipkopen.nl) inmiddels uitgegroeid tot een significante organisatie.

Met het doel om het klantenbestand nog verder uit te breiden en nog meer boeren aan te sluiten op de duurzame keten, is de Samen Een Korte Keten (SEKK) coöperatie opgericht. De SEKK coöperatie is voor 100% eigenaar van CROWDBUYING B.V. (en dus 100% eigenaar van sameneenkoekopen.nl, sameneenvarkenkopen.nl en sameneenkipkopen.nl).

SEKK Cooperatie

Versproducten direct van boer naar consument

De SEKK coöperatie zet zich in voor een duurzame toekomst door de afstand tussen boer en (uw) bord te verkleinen. Met de nieuwe coöperatie wilt SEKK het assortiment aan versproducten direct van de boer naar consument verder uitbreiden met bijvoorbeeld groente en fruit direct van de boer naar consument. De markt van Huub en Kirsten groeit - er zijn steeds meer bewuste consumenten die willen weten waar hun eten vandaan komt en verantwoordelijkheid willen dragen voor een duurzame toekomst door lokaal te kopen.

Wordt mede-eigenaar van SEKK

In de volgende fase van SEKK staat exponentiële groei centraal. Deze groei wil SEKK graag samen met de gemeenschap realiseren. Daarom hebben zij een unieke kans voor u, als gewaardeerd lid van de SEKK-gemeenschap.

U kunt nu aandeel nemen in SEKK, en onderdeel worden van het succes en de groei die we samen gaan realiseren.

Investeer-Direct-GZ

Lees-Meer-SEKK

Als SEKK-investeerder draagt u bij aan een duurzame toekomst met een gezond ecosysteem voor lokale boer en bewuste consument.

Als aandeelhouder profiteert u van:

  • Winstdeling bij dividenduitkering
  • Mogelijke waardegroei van de aandelen
  • Speciale aanbiedingen en uitnodigingen

De aandelen zijn vrij verhandelbaar

We bieden de mogelijkheid om SEKK aandelen te kopen via - een door ons zorgvuldig uitgezocht - Eyevestor - een betrouwbaar digitaal platform voor het aankopen en verhandelen van aandelen.

Investeren gaat gemakkelijk, veilig en binnen 90 seconden. Zie deze video voor een voorbeeld.
Investeer in SEKK en

  1. Draag verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst
  2. Verdien een mooi rendement
  3. Verhandel uw aandelen gemakkelijk, op ieder moment

Heeft u nog vragen? Bekijk dan de "vraag en antwoord" sectie (FAQ).

Zijn uw vragen daarmee niet beantwoord? Join de whatsapp groep of stel uw vragen via het Eyevestor platform. Huub en Kirsten zijn ook telefonisch bereikbaar op 053 4367112 of per mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zij zien u graag terug in de SEKK-community!