Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Duurzame Kantoorplek

Duurzame Kantoorplek GroeneZakenDe kantooromgeving wordt bepaald door de basisfactoren licht, geluid en temperatuur. Met name op duurzaamheid kunnen veel kantoren nog wel een inslag maken. Met name door energiezuinige maatregelen.

Verlichting

Ledverlichting vervangen steeds meer de conventionele tl verlichting. Dit levert direct een besparing op en meestal ook een lichtverbetering. De behuizing van TL armaturen is van kunststof, ijzer of aluminium. Onder normale omstandigheden gaat deze dan ook decennia mee voordat er enige vorm van slijtage of corrosie ontstaat. De behuizing kan vaak worden hergebruikt, slechts de elektronica is verouderd. Het ombouwen van tl armaturen is aanzienlijk voordeliger en een milieuvriendelijke manier om over te stappen naar ledverlichting. Deze lampen zijn momenteel de meest duurzame optie en gaan een lange tijd mee.

Isolatie

Steeds meer bedrijven willen duurzaam ondernemen door bewust om te gaan met energie. Een absolute voorwaarde voor energiezuinigheid is goede isolatie. Je kunt nog zo’n duurzaam beleid doorvoeren, maar als een pand door slechte isolatie te veel warmte verliest, is het dweilen met de kraan open. Check dus of het kantoorpand voldoet aan de isolatie-eisen voor een duurzame werkplek. Gevelisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en hoogrenderend glas zijn de mogelijkheden om te zorgen voor een zorgvuldige isolatie en een bewust gebruik van de energie. In feite resulteert dat in een CO2 neutraal ondernemen.

Meubilair

Kantoormeubilair kan ook duurzaam. Door kwaliteit te kiezen waardoor meubels een lange tijd mee gaan. Kwaliteit heeft echter ook een prijs. Alternatief vormt het kopen van gebruikt kantoormeubilair. Wat niet opnieuw geproduceerd hoeft te worden, is in principe circulair. Kwaliteit meubilair is gemaakt van hout en staal. Materiaal wat een lange levensduur heeft. Tweedehands bureaustoelen worden ook aangeboden door gerenommeerde leveranciers en veilinghuizen die inboedel verkopen van failliete ondernemingen.

Subsidies

Verduurzaming van bestaande gebouwen staat hoog op de agenda van de landelijke politiek. De overheid neemt fikse maatregelen zoals de EPC-aanscherping, het verplicht stellen van minimaal energielabel C voor kantoren in 2023, label A in 2030 en subsidies voor verduurzaming. Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden voor het isoleren en het investeren in energiebesparende maatregelen zoals het vervangen van bestaande beglazing door HR-glas, na-isoleren van bestaande gevels, daken en vloeren en ledverlichting in bestaande kantoren.

Carpoolen voor een beter milieu, hier moet je op letten!

Carpoolen voor een beter milieu

Het is je vast wel eens opgevallen als je in de file naar het werk rijdt: veel mensen zitten alleen in de auto. Dit terwijl de kans groot is dat er een aantal mensen op diezelfde weg ook dezelfde locatie in gedachten hebben. Zonde eigenlijk, want als we iedere auto met 4 personen zouden vullen, zouden er 70% minder auto’s op de weg rijden!

Als iedereen met de eigen auto naar het werk zou gaan, zou het steeds drukker worden op de weg. Meer auto’s betekent ook een grotere belasting voor het milieu. De overheid probeert daarom al heel wat jaren carpoolen onder de aandacht te brengen. Carpoolen houdt in dat meerdere mensen met één auto naar het werk vertrekken. Als meer mensen zouden carpoolen, zou dit tot een flinke milieuwinst kunnen leiden. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat carpoolers per werk dag een miljoen liter brandstof en 2,8 kiloton broeikasgassen besparen. Dit staat gelijk aan het totale energieverbruik van ruim 2.000 huishoudens! Kortom, carpoolen kan veel betekenen in een duurzamere levensstijl. Bij het carpoolen is het echter wel belangrijk dat er een aantal goede afspraken worden gemaakt. Maar waar moet je dan op letten?

Speciale kanalen

Wil je gaan carpoolen, maar is er niemand binnen jouw werkomgeving die hetzelfde verlangen heeft of in de buurt woont? Geen probleem! Er zijn voor carpoolers tegenwoordig heel veel verschillende kanalen online te vinden. Vergelijk het maar een beetje met een datingsite. Op basis van jouw profiel worden een aantal ‘matches’ gevonden. Vaak spreekt men vervolgens af op een carpoolplek, zodat er naar één auto geswitcht kan worden. In sommige gevallen is het ook mogelijk om met de andere carpoolers thuis af te spreken, bijvoorbeeld omdat jullie zeer dicht bij elkaar wonen.

Het is natuurlijk belangrijk bij carpoolen dat jullie over dezelfde werktijden beschikken. Tegenwoordig wordt dat steeds lastiger, aangezien een 9-5 job bijna niet meer te vinden is. Ook werken steeds meer mensen deeltijd of met wisselende tijden, wat de mogelijkheid om te carpoolen een stuk lastiger maakt.

Verrekening van de kosten

Naast een enorme milieuwinst kan carpoolen ook nog eens tot geldbesparing leiden. Als jullie samen in één auto rijden is het natuurlijk vanzelfsprekend dat ook de kosten gedeeld worden. Maak hierover wel vooraf duidelijke afspraken. Bespreek hoe jullie de brandstofkosten en parkeerkosten delen en of jullie regelmatig van bestuurder en auto wisselen. Als steeds dezelfde bestuurder rijdt, kan er ook afgesproken worden om wekelijks een vast bedrag over te maken. Als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt, levert dit voor iedere carpooler een financieel voordeel op.

Autoverzekering regelen

Verzekering auto: hoe is dat geregeld tijdens het carpoolen? Iedere auto moet minimaal WA verzekerd zijn, alvorens deze zich op de weg mag bevinden. Wanneer je echter meerdere personen wilt vervoeren is het wel belangrijk om over enkele zaken na te denken. Bij de meeste autoverzekeringen zijn passagiers gewoon meeverzekerd. In sommige gevallen zijn betalende inzittenden echter uitgesloten. Hier moet soms een extra inzittendenverzekering voor worden afgesloten. Informeer goed bij de verzekeringsmaatschappij wat voor jou van toepassing is, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Fast fashion en fair fashion

Fast fashion en fair fashion GroeneZaken

Fast fashion betekent snel en veel produceren. De prijzen in de winkels zijn dus erg laag, maar de consument betaalt niet de echte prijs! Goedkoop produceren kan alleen door de mensen en de natuur uit te buiten.

Neem bijvoorbeeld katoen. In de conventionele katoenteelt worden enorm veel pesticiden en extreem veel water gebruikt. Arbeiders werken lange dagen in slechte omstandigheden. Katoenboeren die mee willen doen in deze ratrace zijn verplicht om elk jaar opnieuw genetisch gemodificeerde katoenzaden en dure pesticiden te kopen.

Veel conventionele merken laten hun katoen in China verven, waar giftige chemicaliën worden gebruikt om het katoen de juiste kleur te geven. Consumenten krijgen die giftige chemicaliën in hun bloedsomloop wanneer de kleding direct op de huid wordt gedragen.
Voor de confectie worden vaak sweatshops gebruikt, waarbij vrouwen lange dagen maken in slechte arbeidsomstandigheden en waar veelvuldig kinderarbeid voorkomt.

Conventionele katoen en confectie zijn dus absoluut geen optie! Niet als we willen dat de mensen en de natuur niet uitgebuit worden en dat onze wereld blijft bestaan. Gelukkig zijn er alternatieven. Merken die duurzame grondstoffen gebruiken en die op een milieu- en mensvriendelijke manier produceren. Veel van die merken vind je in de webshop van Lotika.

Bamboe is goed voor het milieu en zacht voor je huid

Bamboe is een grassoort die makkelijk te verbouwen is, een meter per dag groeit en alleen zonlicht nodig heeft.De bamboeplant is snel tevreden en heeft weinig water en ruimte nodig. En ook kunstmest, herbiciden en pesticiden zijn niet nodig. Bamboe neemt grote hoeveelheden koolmonoxide (CO2) op en produceert tot 35 % meer zuurstof dan een andere plant van dezelfde omvang.

Bamboestoffen zijn zijdezacht op je huid en heel comfortabel om te dragen. Bamboekleding is sterk en antistatisch en kreukt weinig. Bamboe is een lichaamsisolator: het houdt je koeler in de zomer en warmer in de winter. Bamboe is van nature een antibacteriële stof. Ook mensen die allergisch zijn of een gevoelige huid hebben kunnen probleemloos bamboe dragen.

Bio-katoen

Bio-katoen heeft minder water nodig en wordt verbouwd zonder kunstmest. Compost en mest worden gebruikt om de planten te laten groeien zoals de natuur het bedoeld heeft. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. De plant wordt op een natuurlijke manier beschermd tegen insecten, bijvoorbeeld door vinders en insecten uit te zetten.

Duurzame merken

De merken waarmee Lotika samenwerkt staan voor het maken van kleding met respect voor het milieu, de mens en de dieren. Lotika stelt hoge eisen aan de leveranciers en de artikelen hebben een of meerdere keurmerken. Zo vind je bij Lotika bamboe ondergoed en sokken van de merken Thought en Bamboo Basics.

Op de Lotika website vind je uitgebreide informatie over de merken en over de grondstoffen. Zo kan je bewustere keuzes maken voor een duurzamer leven. Elke stap hoe klein ook is waardevol om het milieu en de planeet te sparen.

Lotika: kleding waarin je je comfortabel kunt voelen, niet alleen omdat deze lekker zit, maar ook omdat deze gemaakt is met respect voor mens en milieu.
Kijk voor meer informatie op www.lotika.nl