Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

CQM Data Science Hackathon levert nieuwe ideeën voor kosten- en milieubesparingen op

Studenten bedenken oplossingen voor effectiever beladen van rolcontainers bij Albert Heijn.

Woensdag 21 november hebben vier teams van studenten meegedaan aan de eerste CQM Data Science Hackathon, die plaatsvond bij Albert Heijn. De masterstudenten Econometrie en Wiskunde hebben zich de hele dag gebogen over de vraag of er een manier is om het order pick-algoritme van AH nóg effectiever te maken. Door ‘lucht’ uit de rolcontainers en dus ook uit vrachtwagens te halen, kan een efficiencyslag gemaakt worden op het gebied van kosten en milieubelasting. Een wens van AH Logistics Support en onderdeel van hun Smart Logistics programma.

Studenten bedenken oplossingen voor effectiever beladen van rolcontainers bij Albert Heijn

Hackathon

CQM, al meer dan 35 jaar Data Science specialist, is een adviesbureau waar consultants werken die met heel veel enthousiasme hun vak uitoefenen. Sámen met de klant, nieuwe dingen doen, is dan natuurlijk het leukste wat er is. Een ‘uitvindingsmarathon’ is een ideale manier om in korte tijd veel creatieve en innovatieve ideeën te bedenken. Zeker in wedstrijdvorm met studenten. Samen met de Afdeling Logistics Support van Albert Heijn was het idee van een Hackathon dan ook snel beklonken. We verzamelden op een zeer geavanceerde manier en met behulp van een Kinect de benodigde data; de stapeling en lucht van zo’n 2.000 rolcontainers. En met deze gegevens konden de studenten op zoek naar een oplossing voor de optimale volume correctiefactor, zodat rolcontainers zo vol mogelijk stabiel kunnen worden opgebouwd.

Opdracht

Het vraagstuk van deze Hackathon speelt zich af in de vijf distributiecentra (DC’s) van Albert Heijn. Deze DC’s bevoorraden dagelijks de ruim 900 Albert Heijn winkels. De door de winkel gevraagde producten worden in een DC ‘gepickt’ op rolcontainers. Vanuit het oogpunt van efficiëntie is het wenselijk de rolcontainers zo vol mogelijk, maar toch stabiel, op te bouwen. Om te bepalen welke producten samen op welke rolcontainer komen maakt Albert Heijn gebruik van een slim toewijzingsalgoritme, dat rekening houdt met het volume en gewicht van elk product. Om te zorgen dat de orderpicker voldoende speelruimte heeft om alle producten zo te stapelen dat een nette en stabiele rolcontainer wordt gecreëerd, wordt bovenop het netto-volume gerekend met een luchtvolume-correctiefactor. De factor is bepaald per product en varieert typisch tussen de 5 en 25%. Een te lage factor heeft als gevolg een lastige stapeling en mogelijk te volle rolcontainers. Anderzijds leidt een te hoge factor tot te lege rolcontainers en daarmee een onnodige toename in het aantal. Het doel van de Hackathon is dus om een betere maat te bepalen voor deze volume correctiefactor.

Data Science bij Albert Heijn

Albert Heijn heeft de ambitie om het iedere dag beter te doen. Voor het milieu, de klant en de winkel. Met slimme innovaties in de winkels en transport wordt bijvoorbeeld de CO2 footprint steeds verder teruggebracht. Maar, net als CQM, streeft AH altijd naar de optimale oplossing. Door nieuwe technieken en toepassingen in Data Science, kan de efficiency nóg verder verbeteren. “Logistics Support heeft zo al mooie besparingen gerealiseerd en is overtuigd van de resultaten die door het toepassen van Data Science daadwerkelijk bereikt kunnen worden. Om het bestaande, toch al slimme toewijzings-algoritme van AH nóg effectiever te maken, is wel serieuze breinkracht nodig. En studenten kijken dan toch weer net even iets anders tegen bepaalde problemen aan. Bovendien is het een leuke manier om toekomstige data scientists kennis te laten maken met de praktijk en, voor ons, om aankomend talent te scouten”, aldus Arjan de Vos, manager process improvement bij Albert Heijn.

Beste oplossing

We zochten een levensvatbare oplossing voor de optimale volume correctiefactor, zodat er minder lucht in rolcontainers zit en de vrachtwagen die de winkels bevoorraden dus voller (efficiënter gestapeld) zijn. Vier teams van elk drie studenten hebben de hele dag tegen elkaar gestreden. Met veel plezier maar zeker ook aardig wat spanning. Het is niet niks om voor Nederlands grootste supermarktketen de beste Data Science oplossing te bedenken en mogelijk aanzienlijke impact te hebben op kosten en milieu. Het team dat dit het beste deed was Universiteit Twente. Nienke Huitink, Wieger Kloppenburg en Kevin Geevers zijn een unieke ervaring rijker en gaan met eeuwige roem én een geldbedrag van € 1.500 terug naar Enschede.

Data Science in de toekomst

De studenten zijn beoordeeld op zowel de nauwkeurigheid van de voorspelling als de snelheid van de methodiek. Het winnende team scoorde op beide onderdelen heel goed. Monique van den Broek, senior consultant bij CQM: “Ik ben erg enthousiast over de resultaten. Wat mij betreft is deze Hackathon het begin van een nieuwe jaarlijkse CQM-traditie! Bij Albert Heijn kunnen wij nu verder met de volgende stap; het nog nauwkeuriger voorspellen van de beladingsgraad van de ladingdrager. Bovendien kunnen we alvast nadenken over met welke klant we in 2019 een interessante Hackathon-vraag kunnen gaan beantwoorden.”

Over CQM

CQM B.V. (Consultants in Quantitative Methods) is een adviesbureau gespecialiseerd in het toepassen van wiskunde. We helpen organisaties complexe processen inzichtelijk te maken om op deze manier de beste beslissingen voor hun organisatie en bedrijfsresultaat te kunnen nemen. Data science is al meer dan 35 jaar ons vak. We hebben ruim 35 data scientists in dienst met minimaal een academische opleiding in wiskunde, econometrie en/of informatica en meer dan 3500 data science projecten uitgevoerd voor bedrijven als AgroEnergy, Albert Heijn, ASML, Cosun, Fujifilm NS, Philips en ProRail. www.cqm.nl 

Zalon introduceert: de sustainable outfit-box

Zalon, de gratis stylingservice van Zalando, biedt vanaf november 2018 de mogelijkheid om een sustainable outfit-box te bestellen. De inhoud bestaat uit minstens twee duurzame items en een basisoutfit die langer meegaat dan één seizoen.

Zalon introduceert de sustainable outfit-box

Sinds de lancering van Zalon in 2015 zijn er ruim 60.000 duurzame items in Zalon-boxen ingepakt en verspreid over alle landen waarin de stylingservice actief is. Met het introduceren van de sustainable outfit-box zet Zalon een belangrijke stap in het verduurzamen van de mode-industrie. Door sustainable items op deze manier aan te bieden, kunnen consumenten makkelijk een duurzame keuze maken. Ook Zalon-stylisten kunnen eenvoudig duurzame items vinden door bij het samenstellen van outfit-boxen de filter 'duurzaamheid' aan te vinken in de Zalando-shop. Daarnaast creëert Zalon bewustzijn over het belang van duurzaamheid, door het delen van handige tips over 'upcyclen' en andere manieren om je kleding langer mee te laten gaan.

Het verduurzamen van de mode-industrie is alleen mogelijk door samen te werken met designers, kledingmerken en andere spelers in het veld. Zalon verheugt zich op de samenwerking met G-Star waarin duurzaamheid centraal staat. Ook de samenwerking met stylisten is van groot belang. Zalon-stylisten Janneke en Helga leggen uit hoe volgens hen de kloof tussen fast-fashion en duurzame mode te overbruggen is: van persoonlijke keuzes tot sustainable items in je Zalon-box.

Wat houdt 'duurzaamheid' voor jullie in?

Helga: "Duurzaamheid betekent voor mij bewust kiezen. Als ik een product in mijn handen heb, kijk ik altijd naar het label. Niet alleen om te zien waar het van gemaakt is, maar ook om het verhaal áchter het product te leren kennen. Als ik dat overtuigend vind, koop ik het. Onlangs heb ik nog een mooie rugtas gekocht van overgebleven stukken bootzeil."

Janneke: "Voor mij is dat vooral leven op een manier waarbij je het milieu niet onnodig of onherstelbaar uitput. Een belangrijk onderdeel daarvan is 'upcyclen'. Als een spijkerbroek versleten is kun je hem in de prullenbak doen, óf je kunt er de pijpen vanaf knippen en je hebt een korte broek. Een jurk die niet goed zit kun je in plaats van weg te gooien laten verstellen door een kleermaker en hergebruiken."

Lees hier het volledige interview met Zalon-stylisten Helga en Janneke

Over Zalon

Zalon is de stylingservice van Zalando en dé place to be voor individuen die van top tot teen gestyled willen worden zonder er hoofd over of spaarvarken voor te breken. In 2015 ontstaan in Duitsland, zette Zalon in 2016 voet aan Nederlandse grond, vanaf 2017 ook in Vlaanderen en vanaf 2018 in Zweden. Aan de hand van een aantal vragen op www.zalon.nl geeft een klant informatie over uiterlijk, persoonlijke stijl en favoriete merken. De stylist maakt op basis van die criteria gratis een selectie waarmee één of twee outfits te creëren zijn. Als een item niet past of kleurt kan een klant deze gratis retourneren.

Over Zalando

Zalando is Europa's grootste online fashion-platform voor vrouwen, mannen en kinderen. Klanten vinden op één plek een praktische shopervaring met een uitgebreid aanbod aan mode- en lifestyle-artikelen, variërend van schoenen, kleding, accessoires en cosmetica, met gratis verzending en retournering. Het assortiment van ruim 2.000 internationale merken bestaat uit populaire internationale en lokale merken, aangevuld met artikelen van Zalando's private labels. Het lokale aanbod richt zich op de verschillende voorkeuren van de klanten in elk van de 17 Europese markten waar Zalando actief is: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Door het logistieke netwerk met vijf centraal gelegen distributiecentra in Duitsland worden klanten in Europa efficiënt bediend, ondersteund door distributiecentra in Noord-Italië, Frankrijk en Zweden waarmee Zalando inspeelt op de lokale wensen van de klant. Met de integratie van mode, bedrijfsprocessen en online technologie biedt Zalando een overtuigend aanbod aan zowel klanten als partners.

Interface: 'Nederlandse bedrijfsleven te afwachtend met duurzaamheid'

MVO-manager van het jaar 2018 roept op tot meer initiatief en brancheoverstijgende co-creatie

Bedrijven moeten een minder afwachtende houding aannemen als het gaat om verduurzaming. Bovendien moeten organisaties veel meer inzetten op het uitwisselen van kennis en best practices. Met die boodschap wil Geanne van Arkel, de recent uitgeroepen MVO-manager van het jaar 2018, het Nederlandse bedrijfsleven wakker schudden. Volgens haar wachten veel bedrijven nog te veel op initiatieven van de overheid. "Overheidsmaatregelen mogen niet de drijvende kracht zijn om duurzamer te willen worden."

Van Arkel, Head of Sustainable Development bij Interface, werd vorige week tot MVO-manager van het jaar benoemd. In die hoedanigheid mocht ze maandag de AEX-beurs openen. Ze greep de gelegenheid aan bedrijven op te roepen en te inspireren om concreet aan de slag te gaan met duurzame maatregelen.

Overheid niet de 'driver'

"Op het gebied van duurzaamheid moeten we niet op elkaar gaan wachten. Natuurlijk kan de overheid wel zaken versnellen, door bijvoorbeeld de belasting op arbeid te verschuiven naar grondstoffen", zegt Van Arkel. "Maar het nog ontbreken van nieuwe wet- en regelgeving mag voor organisaties geen reden zijn voor passiviteit."

Van Arkel gaf de afgelopen jaren zelf het goede voorbeeld. De jury van de verkiezing prees haar inzet op dit gebied. In haar rol als 'duurzaamheidsambassadeur' heeft ze niet alleen binnen de eigen organisatie, maar ook bij andere bedrijven het onderwerp hoog op de agenda gekregen. Door anderen te enthousiasmeren over het onderwerp, maar ook door concreet de samenwerking op te zoeken met organisaties binnen én buiten de eigen sector.

Herstellende bijdrage

Geanne van Arkel van InterfaceHet mes snijdt aan twee kanten. Haar eigen werkgever Interface laat zien dat duurzaamheid hand in hand gaat met een gezond verdienmodel. De producent van tapijttegels zet met zijn missie 'Climate Take Back' in op het leveren van een herstellende bijdrage aan natuur en maatschappij.

Tegelijkertijd bespaart het dankzij op de natuur geïnspireerde processen en gesloten grondstofketens jaarlijks miljoenen euro's. "We willen met onze rendabele duurzaamheidsmaatregelen dan ook andere organisaties inspireren en aansporen hetzelfde te doen. Het ongedaan maken van klimaatverandering kunnen we niet alleen."

Uit de groene bubbel

Volgens Van Arkel is het voor het realiseren van die missie belangrijk buiten de eigen kring te opereren. "In veel ketens en sectoren gebeurt op het gebied van circulaire economie al heel veel. Maar er wordt nog te weinig samengewerkt met andere takken van sport. Duurzaamheidsmanagers zitten bovendien vaak in een 'groene bubbel'. Zij moeten daaruit durven stappen en de taal gaan spreken van mensen die een duurzamere wereld niet per se als topprioriteit hebben."

Daarnaast moeten organisaties volgens haar veel meer inzetten op kennisdeling. "Niemand concurreert op duurzaamheid. Toch houden organisaties hun kaarten op dit gebied nog dicht tegen de borst. Samenwerken betekent dat je deelt wat goed werkt, maar ook open durft te zijn over maatregelen die niet het gewenste effect bereikten. Op die manier komen we samen sneller tot duurzame innovaties en bedrijfsmodellen. Daar heeft uiteindelijk iedereen belang bij."

Over Interface

Interface is wereldwijd de grootste fabrikant van tapijttegels. Hun modulaire producten staan voor kwaliteit, design en innovatie. Daarnaast hecht de fabrikant veel waarde aan duurzaamheid. Interface wil tegen 2020 dan ook volledig duurzaam zijn en noemt dit streven Mission Zero. In 2016 besloot Interface nog een stap verder te gaan met een nieuwe, radicale klimaatmissie: Climate Take Back. Interface wil voorop lopen in het keren van het proces van klimaatverandering en wil met haar manier van produceren een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Interface behoort tot de top 3 meest duurzame bedrijven ter wereld.

Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Scherpenzeel, Nederland. Voor meer informatie kunt u terecht op www.interface.com en blog.interface.com