Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Hoe duur is duurzaam rijden in 2020

Het is een streven van de overheid om in 2050 alleen maar ‘schone’ motorvoertuigen op de weg te hebben. Dat wil zeggen dat binnen 30 jaar iedereen zal moeten overstappen op een duurzame auto zonder CO2 uitstoot. Het aantal ‘early adapters’ valt in 2019 nog erg tegen. Zo was de Tesla model 3 de enige volledig elektrische auto in de top 20 van meest verkochte auto’s in Nederland. Veel Nederlanders vinden elektrisch rijden nog steeds te duur en onhandig. Maar is dit werkelijk zo? Om dit verder uit te lichten nemen wij enkele voorbeelden.

Aanschafprijs

De grootste kosten die worden gemaakt zitten natuurlijk in de aanschafprijs. Om de verhouding in kosten tegenover elkaar te leggen nemen wij de standaarduitvoering van 3 auto’s met een elektrische en niet elektrische uitvoering om de kosten te vergelijken:

Hyundai Kona: 20.955 euro
Hyundai e-Kona: 41.955 euro
De elektrische variant is 50% duurder

Hoe duur is duurzaam rijden in 2020 afb1

 (foto van de Hyundai Kona)

Kia Niro: 28.995 euro
Kia e-Niro: 44.995 euro
De elektrische variant is 36% duurder

Hoe duur is duurzaam rijden in 2020 afb2

(foto van de Kia Niro)

Volkswagen Golf: 28.775 euro
Volkswagen e-Golf: 34.295 euro
De elektrische variant is 17% duurder

Hoe duur is duurzaam rijden in 2020 afb3

(foto Volkswagen Golf GTI)

Het is duidelijk dat de elektrische varianten toch een stuk duurder zijn. Op de aanschaf van een elektrische auto valt dus niet te besparen. Echter is het verschil tussen de Volkswagen Golf en de Volkswagen e-Golf (elektrisch) maar 17% procent in prijs.

Tanken vs Opladen

Elektrisch rijden is een stuk goedkoper dan benzine tanken. Wanneer je benzine tankt kant dit tot 85% procent duurder zijn dan wanneer je (thuis) elektrisch oplaadt. Hier kan je elk jaar toch tot 1000 euro besparen. Wanneer enkele jaren een elektrische auto bezit kunnen de besparingen dus hoop oplopen.

Belastingvoordeel elektrische auto

Wanneer je elektrisch rijdt betaal je tot 2025 geen motorvoertuigenbelasting. Wie in 2020 een elektrische auto koopt kan hier dus 5 jaar lang van profiteren. Voor een Volkswagen Golf betaal je gemiddeld zo’n 50 euro per maand aan motorvoertuigenbelasting.

Volkswagen Golf 1 jaar wegenbelasting: 600 euro
Volkswagen e-Golf 1 jaar wegenbelasting: 0 euro

Deze vrijstelling levert je als bezitter van een elektrische auto meer voordeel op.

Conclusie

Ja het aanschaffen van een elektrische auto is duurder dan wanneer je een benzineauto koopt. Echter worden de verschillen steeds kleiner bij de nieuwere modellen. Zo is het verschil de aanschafprijs tussen een Volkswagen Golf en e-Golf maar zo’n 5500 euro.

Wat je kunt besparen op een elektrische auto kan echter oplopen tot 1500 – 2000 euro per jaar. Dat wil zeggen dat je na 3-4 jaar in de Volkswagen e-Golf te hebben gereden voordeliger uit kan zijn dan met de benzine variant.

Door slim je elektrische auto uit te kiezen kan je dus voordeliger uit zijn en bijdragen aan een beter milieu.

Top 5 duurzaamheidstrends voor op kantoor

Top 5 duurzaamheidstrends voor op kantoor

De meeste bedrijven worden steeds duurzamer. Het staat hoger op het aandachtspunten lijstje en heeft een steeds groter aandeel in de dagelijkse bedrijfsvoering. In 2020 zal duurzaamheid nog belangrijker worden. Om jou het jaar goed te laten beginnen hebben wij de 5 trends op het gebied van duurzaamheid op kantoor alvast opgesteld.

Trend 1: Bedrukte kartonnen koffiebekers.
Koffie is al jaren de meest gedronken drank op kantoor. Op de meeste plaatsen wordt dit uit een plastic beker of een keramische beker gedronken. Zowel plastic als keramische bekers zijn jammer genoeg alles behalve duurzaam. Je kunt dus beter met een kartonnen koffiebeker voor de dag komen. Je kunt deze beker bedrukken in elke kleur en gewenste opdruk. De beker met PE mag namelijk gewoon bij het oud papier worden weggegooid en wordt op die manier gerecycled! Zo heeft de beker de minste impact op het milieu.

Trend 2: Meer groen op kantoor.
Zorg ervoor dat je kantoor veel groen bevat. Planten verminderen stress blijkt uit verschillende studies. Ook wordt de productiviteit met maar liefst 15% verbeterd. Één plant per vierkante meter verbetert het geheugen. Naast dat ze zorgen voor een schonere lucht zorgt het er ook voor dat sollicitanten een kantoor aantrekkelijk vinden. Een kantoorruimte met veel groen wordt door veel mensen ervaren als een uitdagende plek om te werken. En zeg nou eerlijk, wie wil er nou in een saai grijs kantoor werken?

Trend 3: Ga zuinig om met energie.
We moeten ons ervan bewust zijn dat energie schaars is. Zuinig zijn met energie is daardoor noodzakelijk. Ga eens kijken wat jij kunt om zuiniger om te gaan met energie. Denk hierbij aan het uitzetten van de verwarming in ruimtes die je niet gebruikt, zorgen dat je let op het uitdoen van de lampen en zet elektrische apparaten altijd helemaal uit na gebruik. Zonnepanelen zijn al jaren een interessante manier om energie te besparen, net als het gebruik van een warmtepomp en het vervangen van alle gloeilampen met ledlampen. Wellicht toch een keertje met je baas praten?

Trend 4: Duurzaam eten
Als je een catering op het werk hebt is het mogelijk om ook duurzaam voedsel te consumeren. Op deze manier breng je duurzaamheid op een positieve manier binnen het bedrijf Je kunt er voor kiezen om alleen streekproducten te consumeren maar ook andere producten van een eerlijke afkomst. Een focuspunt kan bijvoorbeeld zijn om voedselverspilling tegen te gaan.

Trend 5: Le(d)t op het juiste licht!
Led licht heeft al lang niet meer het felle witte licht wat er altijd is geweest. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten led lichten. Van noodverlichting tot sfeerlicht, van dimmend tot 1 stand. Met led licht kun je tegenwoordig veel kanten op. Bij sommige lampen kun je zelfs door intelligente technieken bijhouden welke lampen de meeste energie gebruiken en deze automatisch dimmen wanneer gewenst. Zo ben je extra bewust van het energie gebruik. Ideaal voor op kantoor dus!

Het is bijna kerst... Help jij ons helpen?

We doen het niet vaak, hulp vragen, maar omdat het bijna kerst is durven we je wel iets te vragen. Het kost jou slechts een paar minuutjes van je tijd en je helpt ons er enorm mee!

Zoals je misschien wel weet, steunt Locaties met Meerwaarde(n) een aantal goede doelen. Door elke aanvraag via onze site en bij elke boeking gaat er geld in de pot.

Dit jaar kunnen we met kerst bijna 1500 euro schenken!

Goede doelen 2019 Locaties met Meerwaarde

Om volgend jaar nog meer aanvragen te realiseren, willen we graag ons Nieuwsbrief bereik vergroten.

Ken jij iemand die ook onze gezellige en inspirerende Nieuwsbrief wil ontvangen, vol met interessante tips en mooie nieuwe en geheime locaties? Meld deze persoon dan aan.

Hij of zij ontvangt dan een mailtje met onze E-Paper 'Duurzaam organiseren' én de mogelijkheid om zich weer af te melden.

BEKENDE AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF

Dus eigenlijk doe je niet alleen ons een plezier, maar ook jouw collega, vriend of kennis. Voor elke extra aanmelding doen we een euro in de goede doelen pot. Meerdere personen aanmelden mag natuurlijk óók!

Namens onze goede doelen REUZE bedankt en maak er een supermooie kerst van dit jaar!

Mirjam Kuggeleijn & Esther Wouters, oprichters van Locaties met Meerwaarde(n)

Webportal

Locaties met Meerwaarde(n) is een webportal met event- en vergaderlocaties die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze bieden meer waarden op het gebied van natuur (duurzaamheid), cultuur en mens (sociaal ondernemerschap).

“Het zijn sfeervolle locaties met een bijzonder verhaal", zegt Esther Wouters, mede oprichter. “Het zijn ook de locaties, die je als boeker soms niet zo makkelijk vindt op het internet. Als je bij ons een locatie vindt, dan steun je hiermee goede doelen. Zo maken we samen de wereld een beetje mooier!”

Mailing december Locaties met Meerwaarde