Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

SOLARWATT wint Design Award 2019 met zonnepaneel als dakbedekking

De Duitse Raad voor Design (Rat für Formgebung) heeft SOLARWATT bekroond met de Duitse Design Award 2019 voor de EasyIn-zonnepanelen die worden geïntegreerd in het dak. Het glas-glas-zonnepaneel, dat ter vervanging dient van normale dakpannen, ontving de prijs in de categorie 'Excellent Product Design'. "Als premium fabrikant willen we onze klanten design van superieur niveau aanbieden bovenop de producten die technisch gezien inmiddels uit de kinderziektes zijn. Meer en meer huizenbezitters willen iets speciaals en hechten steeds meer waarde aan esthetiek," aldus Erik de Leeuw, Directeur van SOLARWATT Nederland.

SOLARWATT wint Design Award 2019 met zonnepaneel als dakbedekking

Het in het dak geïntegreerde EasyIn-zonnepaneel overtuigde de jury niet alleen met het ontwerp, maar ook dankzij het speciale kostenbesparende voordeel voor consumenten. Voor iedereen die een huis gaat bouwen of die een dakrenovatie overweegt, vormt EasyIn een kostenbesparend alternatief voor zonnepanelen die op het dak worden geïnstalleerd. De zonnepanelen worden rechtstreeks op de dakbalken geplaatst en vervangen zo gewone dakpannen. Daardoor hoeft de huizenbezitter minder dakpannen aan te schaffen. "Onze in het dak geïntegreerde zonnepanelen zijn niet alleen mooi, maar ze zijn ook enorm duurzaam. U kunt erop vertrouwen dat ze tientallen jaren schone zonne-energie genereren, dus ze zijn goed voor uw portemonnee én het milieu. Wat wil een mens nog meer?" vervolgt De Leeuw.

Deze dakplaten ter grootte van een standaard zonnepaneel, worden al sinds 2011 geproduceerd en sinds 2017 worden ze in de zeer robuuste glas-glas-variant gemaakt. Als stroomopwekkende dakbedekking vormen deze panelen een prachtige aanvulling op het productaanbod van zowel elektriciens als dakbedekkers die graag willen voorzien in bijzondere wensen van hun klanten.

Design Award 2019 WhiteTwee prijzen op rij voor SOLARWATT

Dit is de tweede keer dit jaar dat een product van de zonne-energiesysteemleverancier uit Dresden in de prijzen van de Duitse Raad voor Design valt: in juni werd de SOLARWATT MyReserve-accu bekroond met de Duitse Innovation Award 2018.

De Duitse Design Award wordt sinds 2012 jaarlijks uitgereikt en is een van de designwedstrijden met het hoogste aanzien ter wereld. Ieder jaar beoordeelt een jury van zwaar kaliber de producten die worden ingediend door bedrijven uit de product- en communicatiedesignwereld, die allemaal op hun eigen manier pionier zijn in het internationale designlandschap. De prijsuitreiking van de Duitse Design Awards 2019 zal plaatsvinden op 8 februari 2019 tijdens de vakbeurs Ambiente in Frankfurt.

Over SOLARWATT

Het wereldwijd opererende SOLARWATT GmbH is opgericht in 1993 en is inmiddels uitgegroeid tot de toonaangevende Duitse fabrikant van complete zonne-energiesystemen. Het bedrijf is Europees marktleider op het gebied van glas-glas-zonnepanelen en is een van de grootste leverancier van energieopslagsystemen. Al 25 jaar lang staat SOLARWATT garant voor premium kwaliteit, Made in Germany. SOLARWATT is via investeringsbedrijven voor bijna honderd procent in handen van Stefan Quandt, tevens grootaandeelhouder van BMW. Internationale namen als BMW i, Bosch en E.ON werken samen met het bedrijf uit Dresden, dat circa 350 medewerkers wereldwijd telt.

Ga voor meer informatie naar Solarwatt.nl

Een groene stad is een klimaatadaptieve stad

Slechts 10 % regenwaterafvoer in het riool. Een afname van de gevoelstemperatuur met 22 graden tijdens snikhete dagen. Groen koelt de stad en zorgt dat het water ons niet naar de lippen stijgt. Maak de stad dan ook klimaatadaptief, zoals in Leiden. Met meer ruimte voor groen: ondergronds, op het maaiveld, op het dak en langs de gevel.

Een groene stad is een klimaatadaptieve stad

Dit jaar buitelen de weersextremen over elkaar heen. De grilligheid van 2018 in temperatuur en neerslag is een voorbode van wat Nederland de komende decennia te wachten staat als gevolg van de klimaatverandering. De stad voelt die verandering het sterkst. In de Metropool Regio Amsterdam is sinds 1950 de gemiddelde temperatuur met 1,6 °C gestegen. Het aantal zomerse dagen (25°C en meer) is sinds die tijd verdubbeld naar 20. Naar verwachting zal de teller in 2085 op 40 dagen staan. Temperatuurstijging leidt tot meer neerslag. Wordt het 2 °C warmer, dan neemt de neerslag met 27% toe. Er valt meer water, in kortere tijd.

HETE STEDEN, NATTE VOETEN

In stedelijk gebied is 40 tot 60% van het oppervlak verhard met bebouwing, straten, pleinen en betegelde tuinen. Verharde oppervlakken absorberen zonnestraling en geven warmte af aan de directe omgeving. Door lagere windsnelheden in de stad houden gebouwen die warmte langer vast. Door dit zogeheten hitte-eiland effect kan de temperatuur in delen van de stad zo’n 5 °C tot soms wel 10 °C hoger liggen dan op het platteland. Regenwater infiltreert door al dat steen onvoldoende in de bodem. Hierdoor wordt geen buffer voor droge perioden opgebouwd. Bij heftige hoosbuien stroomt het direct af naar het riool. Dit loopt over, want is niet berekend op hoeveelheden neerslag van soms 80 mm in een uur.

DODELIJKE HITTE, GELDVERSLINDEND WATER

Hitte is de dodelijkste van alle klimaatextremen. Wateroverlast en watertekort zorgt voor de grootste economische schade. Tijdens een hittegolf sterven 12% meer mensen dan normaal in Nederland. De gemeente Tilburg berekende dat, als de stad niets doet tot 2050, de kosten aan water- en droogteschade jaarlijks €13 miljoen bedragen. Op het eerste Hittecongres afgelopen juni benadrukte Cora van Nieuwenhuizen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, de noodzaak van klimaatadaptatie “We moeten de ruimtelijke inrichting van ons land aanpassen aan de feiten. Dat kan door meer groen in de stad. Haal die tegels eruit, plant weer bomen terug!”

KOEL GROEN, WEGZAKKEND WATER

Groen in de stad heeft invloed op de temperatuur en waterhuishouding”, zegt Jelle Hiemstra senior onderzoeker Bomen en Stedelijk Groen van Wageningen Universiteit en Research (WUR). Bladeren, takken en stam vangen een deel van het regenwater op dat vervolgens weer verdampt. Dit zorgt voor verkoeling. In groene gebieden kan het water goed de grond inzakken. De sponswerking van de bodem wordt vergroot als deze begroeid en doorworteld is.
Hiemstra stelde samen met collega’s de factsheet Groen en Wonen en Groen: meer dan mooi en gezond op. Hierin zijn de positieve effecten van groen door de WUR overzichtelijk op een rij gezet.

• Het hitte-eiland effect vermindert met gemiddeld 0,6 °C bij 10% meer groen.
• De gevoelstemperatuur op straatniveau kan door schaduwwerking van groen dalen met 12 tot 22 °C.
• De temperatuur in parken kan 5 °C lager zijn dan in het dichtbebouwde centrum.
• Parken kunnen hun omgeving koelen tot op een afstand van 700 meter.
• Groene daken kunnen tot 80% van het regenwater vasthouden en verdampen.
• De afvoer van regenwater vermindert en wordt vertraagd bij een goed doorlatende bodem. Afhankelijk van het bodemtype, kan de infiltratiesnelheid meer dan 50 mm/uur zijn bij (grof zand).

VRIJE RUIMTE, GOEDE GROEI

Maar aanleg van meer groen is niet alleen afdoende voor de klimaatbestendigheid van de stad. “Effectief groen heeft groeiruimte nodig. Dat is een eerste vereiste voor alle functies die je aan bomen toeschrijft. En in het bijzonder voor het klimaatbestendig maken van de stad”, zegt de onderzoeker. Een boom moet kunnen uitgroeien tot het volwassen stadium om zijn functie optimaal te vervullen. “Dat kan alleen op de juiste groeiplaats, met voldoende doorwortelbare ruimte en voldoende plek om uit te groeien. Uitgaande van de gewenste functies en groeiplaats, moet de juiste boomsoort gekozen worden. Daar is een doordachte stedelijke inrichting en integrale afstemming tussen stedenbouwkundigen, architecten, civiel technici en groenprofessional voor nodig. Én een goede planning en gepast beheer.”

DUURZAAMSTE KILOMETER

De gemeente Leiden legt de lat hoog als het gaat om klimaatadaptatie. In 2025 ligt er in de sleutelstad de Duurzaamste kilometer van Nederland. Het stationsgebied en de Schipholweg ondergaan een transformatie van stenige vlakte naar groene oase. Op 6 juni ondertekende 22 partners uit de publieke en private sector een Green Deal waarin ze afspraken te werken aan verduurzaming op het gebied van energie, circulaire economie, biodiversiteit én klimaat. Geen gevel is straks meer grijs, geen dak meer zwart. Groen is de nieuwe kleur van het stationsgebied. Dak- en gevelgroen, bomen, wadi’s en ook waterdoorlatende verharding houden de voeten van de Leidenaar in de toekomst droog. Elke druppel die valt kan wegzakken in de bodem, kan opgeslagen worden en gebruikt worden als grijs water of als beregening tijdens droge perioden. ‘In Leiden maken ze zo de regen van last tot lust.’

Op de website www.thegreencity.eu staan meer inspirerende voorbeelden van stedelijke vergroening.

De toekomst van elektrische laadpalen in Nederland

De toekomst van elektrische laadpalen in Nederland

Wie had er nou zo een tien jaar geleden nog gedacht dat er zich ooit een uitgebreid netwerk van elektrische laadpalen bevinden in ons land? Vandaag aan de dag mag Nederland als een pionier gezien worden als het gaat om de beschikbaarheid van laadmogelijkheden voor elektrische auto’s en zal dat in de toekomst zeker verbeterd worden. Het is dan nog niet zo ver als Noorwegen, maar wereldwijd is Nederland een van de landen waar de meeste laadpalen zo ver staan.

Alles is netjes geordend

Het opzetten van een netwerk van laadpalen is geen taak van de Overheid (doet ze ook niet voor benzinepompen) en ligt het geheel aan de particulier om ervoor te zorgen dat er genoeg laadpalen geplaatst zullen worden. Gelukkig wordt dat gefaciliteerd vanuit de zijde van de verschillende Gemeentes en mag een ieder (bedrijf) zich aanmelden als de uitbater van zo een laadpaal. Het laden is namelijk niet gratis en omvatten de kosten betaald ook een kleine winst voor het bedrijf die de opzet en het onderhoud van zo een paal onder zijn beheer heeft. Op steeds meer parkeerhavens zijn er zo laadpalen te vinden en fungeren deze op dezelfde wijze als een tankstation. Met de laadpas worden alle kosten keurig verrekend en kun je hiermee bij alle publieke laadpalen “tanken”.

Er zijn verschillende aanbieders

Het marktmechanisme doet keurig zijn werk en is dat te merken aan de verschillende aanbieders van laadpassen. Die zorgen ervoor dat je vele voordelen uit zo een pas kunt halen en er ook van verzekerd bent dat je niet alleen in Nederland, maar ook de meeste Europese landen eenvoudig met jouw pasje alleen kunt betalen. Er valt dus wel brood te halen voor de aanbiedende bedrijven en zorgen ze er ook voor dat er steeds meer laadpalen erbij komen.

Het is een kwestie van vraag en aanbod waarbij de sterke groei van elektrische auto’s een grote rol heeft gespeeld. De toekomst ziet er dus goed uit en zullen er steeds meer palen erbij komen om aan de groeiende behoefte te kunnen voorzien. Ook de vele ontwikkelingen op technisch gebied zorgen er niet voor dat de installatie steeds eenvoudiger wordt, maar ook de kosten omlaag gaan.

Bron: https://www.kentekencheck.nu