Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Gemeente Pijnacker-Nootdorp en financiers trekken aardwarmteproject Ammerlaan los

Gemeente en financiers trekken aardwarmteproject Ammerlaan los

Met hulp van de gemeente Pijnacker-Nootdorp, BNG Bank, Rabobank, Meewind en Nationaal Groenfonds heeft Ammerlaan Geothermie BV een uit 2010 daterend aardwarmteproject hersteld. Hierdoor wordt jaarlijks 22.250 ton CO2-uitstoot bespaard. Het is het eerste project in Nederland waar aardwarmte op grote schaal aan zowel woningen als glastuinbouwers wordt geleverd.

Potplantenkwekerij Ammerlaan The Green Innovator was in 2010 het eerste sierteeltbedrijf in Nederland dat voor eigen rekening en risico aardwarmte – geothermie – inzette om de teelt en het bedrijf te verduurzamen. De groene potplanten groeien dankzij aardwarmte vrijwel CO2-neutraal. Doordat de capaciteit van de bron aanzienlijk groter was dan de warmtebehoefte van de kassen van Ammerlaan, zijn er na 2010 stapsgewijs een groot aantal extra warmte-afnemers op het warmtenetwerk van Ammerlaan aangesloten. Ook komende jaren is er naar verwachting nog ruimte voor verdere uitbreiding van het aantal afnemers.

Gemeente springt in

In de zomer van 2017 ontstond een defect aan één van de twee kilometers lange stalen buizen waarlangs de aardwarmte moest worden opgepompt. Ten einde de aardwarmtebron weer in werking te krijgen, voelde onder meer de gemeente Pijnacker-Nootdorp zich genoodzaakt het herstel van het project te ondersteunen. Wethouders Frank van Kuppeveld en Peter Hennevanger van gemeente Pijnacker – Nootdorp: “V anuit onze ambitie om al in 2020 vijftien procent van de totale warmtevraag in de gemeente Pijnacker Nootdorp duurzaam op te wekken, waren we van mening dat dit project niet verloren mocht gaan en heeft ook de gemeente de handschoen opgepakt om het project alsnog tot een succes te maken”. De ambitie van de gemeente wordt hiermee ruimschoots gehaald. Niet alleen Ammerlaan profiteert van de jaarlijkse opbrengst van 110 MWh aan energie. Ook 24 andere glastuinbouwbedrijven, het plaatselijke zwembad, de sporthal, een school en ruim 500 flatwoningen worden hiermee verwarmd. Ook de omringende glastuinbouwers die voortdurend op zoek zijn naar verduurzaming en energie-efficiency binnen hun glastuinbedrijf prijzen zich gelukkig met deze bijzonder duurzame vorm van energie. Het is daarmee het eerste project in Nederland waar aardwarmte op grote schaal aan zowel de bebouwde omgeving (woningen) als aan glastuinbouwers wordt geleverd. Het gehele aardwarmtesysteem bespaart 12.500.000 m3 gas per jaar , waarmee de CO2-uitstoot jaarlijks met 22.250 ton wordt gereduceerd.

Financiële vernieuwing

Vanwege het afwijkende risicoprofiel en financieringsbehoefte zijn meerdere partijen bij de financiering betrokken. Door de samenwerking tussen het tuinbouwbedrijf Ammerlaan, Gemeente Pijnacker-Nootdorp, Rabobank, BNG Bank, duurzame beleggingsinstelling Meewind en het Nationaal Groenfonds werden de financiële risico’s gespreid en kon het project worden hersteld. Het is daarbij de bedoeling dat gemeente Pijnacker-Nootdorp binnen afzienbare tijd weer uittreedt als financier.

Oneindige warmte

Het grote voordeel van aardwarmte is dat het een vrijwel oneindige bron van schone energie is. Warm water van ruim 78 graden Celsius wordt bij Ammerlaan op ca 2,3 km diepte uit de bodem in een volledig gesloten systeem omhoog gepompt en na onttrekking van warmte via hetzelfde gesloten systeem met een temperatuur van 35 graden Celsius weer teruggepompt in de aarde (alwaar het vervolgens weer wordt opgewarmd tot 78 graden). Aan de oppervlakte wordt de energie via warmtewisselaars aan het grondwater onttrokken en overgedragen aan een ander gesloten systeem, ofwel het warmtedistributienetwerk dat de warmte transporteert naar de afnemers.

Foto: De boorinstallatie staat midden tussen de kassen van Ammerlaan The Green Innovator in Pijnacker (Foto: Ammerlaan The Green Innovator).

Bierbrouwerij plant ruim 50.000 bomen

Bird-Brewery 50000-bomen

Bird Brewery plantte begin dit jaar zelf 10.000 bomen. Door samenwerking met ruim 300 horecazaken en speciaal-winkels, waarbij voor elke liter van hun bier een boom wordt geplant, zijn zij intussen de 50.000 bomen voorbij. Een absolute mijlpaal voor deze jonge, duurzame brouwers.

Hier ben ik enorm trots op”, begint mede-oprichter Ralph van Bemmel. “Het heeft echt laten zien dat wij door samen te werken heel concreet kunnen bijdragen. Natuurlijk blijft het een druppel op een gloeiende plaat, maar het is tenminste een druppel.

Het doel van de brouwerij was om eind 2020 de 50.000 bomen te passeren, maar dat is vele malen sneller gegaan. “De reacties vanuit horecazaken en hun gasten zijn fantastisch. Op een hele eenvoudige manier doen zij direct iets voor de natuur”, aldus de andere oprichter Rik van den Berg. “Een hele mooie extra.”

De bomen worden geplant via partner Trees for the Future. Deze stichting plant al ruim 30 jaar bomen in zes Afrikaanse landen. Naast het planten van natuur, bouwen landeigenaren dankzij zogenaamde ‘agriforest’ ook een duurzaam inkomen. Een win-win.

Groene Nesten

Bij de aangesloten horecazaken en speciaal-winkels geldt dat er voor iedere verkochte liter van Bird Brewery één boom wordt geplant. Intussen zijn er al meer dan 250 horecazaken en 50 speciaalzaken omgetoverd tot Groen Nest, waardoor er ruim 50.000 bomen geplant worden. Door de structurele samenwerking loopt dat aantal bovendien dagelijks op.

Ook Groen Nest worden?

Bird Brewery wilt natuurlijk nog . Wil jij daar ook aan meewerken? Neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Duurzame ventilatie systemen

Duurzame ventilatie systemen Groene Zaken

Duurzame ventilatietechnieken en daarmee het beste uit je ventilatiesysteem halen. Je wil een gezond binnenklimaat, klimaatneutraal zijn, je wil duurzaam én in een comfortabel huis wonen. Het ventilatiesysteem in je woning is de basis. Samen met een goede isolatie naar een energiezuinige woning. Maar wel een gezellige!

Bij mechanische ventilatie worden ventilatoren gebruikt. De mechanisatie ventilator is geen natuurlijke ventilatie. De natuurlijke ventilatie voldoet echter in de meeste gevallen niet. Je zet nou eenmaal niet alles constant open zodat de wind de lucht kan verversen. De ventilatiebox ververst de vervuilde lucht binnen met de lucht die van buitenaf aangezogen wordt. Frisse lucht naar binnen en je kunt weer ademen. Nu moet dat op zo een manier gebeuren dat het duurzaam is. Zo weinig mogelijk verlies van warmte en toch een optimaal binnenklimaat in je huis.

Mechanisch afvoeren en natuurlijk toevoeren

Er zijn best een aantal soorten mechanische ventilatie. Draadloze, met behulp van een vochtsensor, mechanische ventilatie met afstandbediening en zelfs met warmtepomp. Daarom is mechanische ventilatie vergelijken aan te raden. Mechanische afzuiging, of ook wel centrale afzuiging genoemd, bestaat uit ventilatieroosters in ramen en luchtafvoeropeningen in plafonds die verbonden zijn aan een ventilatie box. Luchtverversing en luchtafvoer is op deze manier prima geregeld. Van belang is de ventilatiebox of de mv box goed in te regelen, op zo een wijze dat de juiste hoeveelheid lucht bij het juiste invoerrooster komt. De beste mechanische ventilatie is voor ieder gebouw verschillend. Het is ook afhankelijk van de manier waarop je woning geïsoleerd is en hoe de bouwkundige constructie in elkaar zit.

Vergelijken en energiebesparen

Mechanische ventilatie kopen is niet zomaar de beste mv box kopen. Welke ventilatiebox voor jou het meest geschikt is, kun je bepalen door mechanische ventilatie vergelijken. Daarnaast is het verstandig om het energieverbruik voor het ventileren te beperken, om de energie uit de ventilatielucht te hergebruiken en gebruik te maken van efficiënte ventilatiesystemen. Ventileer daar waar nodig is. Een gezond en prettig leefbaar binnenklimaat creëren is naast duurzaamheid en energiebesparing ook belangrijk. Met een mechanische ventilator bereik je een gezonde lucht in huis. Schone lucht is heel erg nodig in je woning. Fijnstof in huis veroorzaakt gezondheidsklachten. Een mechanische ventilatiebox is dan een uitkomst.