Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Top 5 duurzaamheidstrends voor op kantoor

Top 5 duurzaamheidstrends voor op kantoor

De meeste bedrijven worden steeds duurzamer. Het staat hoger op het aandachtspunten lijstje en heeft een steeds groter aandeel in de dagelijkse bedrijfsvoering. In 2020 zal duurzaamheid nog belangrijker worden. Om jou het jaar goed te laten beginnen hebben wij de 5 trends op het gebied van duurzaamheid op kantoor alvast opgesteld.

Trend 1: Bedrukte kartonnen koffiebekers.
Koffie is al jaren de meest gedronken drank op kantoor. Op de meeste plaatsen wordt dit uit een plastic beker of een keramische beker gedronken. Zowel plastic als keramische bekers zijn jammer genoeg alles behalve duurzaam. Je kunt dus beter met een kartonnen koffiebeker voor de dag komen. Je kunt deze beker bedrukken in elke kleur en gewenste opdruk. De beker met PE mag namelijk gewoon bij het oud papier worden weggegooid en wordt op die manier gerecycled! Zo heeft de beker de minste impact op het milieu.

Trend 2: Meer groen op kantoor.
Zorg ervoor dat je kantoor veel groen bevat. Planten verminderen stress blijkt uit verschillende studies. Ook wordt de productiviteit met maar liefst 15% verbeterd. Één plant per vierkante meter verbetert het geheugen. Naast dat ze zorgen voor een schonere lucht zorgt het er ook voor dat sollicitanten een kantoor aantrekkelijk vinden. Een kantoorruimte met veel groen wordt door veel mensen ervaren als een uitdagende plek om te werken. En zeg nou eerlijk, wie wil er nou in een saai grijs kantoor werken?

Trend 3: Ga zuinig om met energie.
We moeten ons ervan bewust zijn dat energie schaars is. Zuinig zijn met energie is daardoor noodzakelijk. Ga eens kijken wat jij kunt om zuiniger om te gaan met energie. Denk hierbij aan het uitzetten van de verwarming in ruimtes die je niet gebruikt, zorgen dat je let op het uitdoen van de lampen en zet elektrische apparaten altijd helemaal uit na gebruik. Zonnepanelen zijn al jaren een interessante manier om energie te besparen, net als het gebruik van een warmtepomp en het vervangen van alle gloeilampen met ledlampen. Wellicht toch een keertje met je baas praten?

Trend 4: Duurzaam eten
Als je een catering op het werk hebt is het mogelijk om ook duurzaam voedsel te consumeren. Op deze manier breng je duurzaamheid op een positieve manier binnen het bedrijf Je kunt er voor kiezen om alleen streekproducten te consumeren maar ook andere producten van een eerlijke afkomst. Een focuspunt kan bijvoorbeeld zijn om voedselverspilling tegen te gaan.

Trend 5: Le(d)t op het juiste licht!
Led licht heeft al lang niet meer het felle witte licht wat er altijd is geweest. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten led lichten. Van noodverlichting tot sfeerlicht, van dimmend tot 1 stand. Met led licht kun je tegenwoordig veel kanten op. Bij sommige lampen kun je zelfs door intelligente technieken bijhouden welke lampen de meeste energie gebruiken en deze automatisch dimmen wanneer gewenst. Zo ben je extra bewust van het energie gebruik. Ideaal voor op kantoor dus!

Het is bijna kerst... Help jij ons helpen?

We doen het niet vaak, hulp vragen, maar omdat het bijna kerst is durven we je wel iets te vragen. Het kost jou slechts een paar minuutjes van je tijd en je helpt ons er enorm mee!

Zoals je misschien wel weet, steunt Locaties met Meerwaarde(n) een aantal goede doelen. Door elke aanvraag via onze site en bij elke boeking gaat er geld in de pot.

Dit jaar kunnen we met kerst bijna 1500 euro schenken!

Goede doelen 2019 Locaties met Meerwaarde

Om volgend jaar nog meer aanvragen te realiseren, willen we graag ons Nieuwsbrief bereik vergroten.

Ken jij iemand die ook onze gezellige en inspirerende Nieuwsbrief wil ontvangen, vol met interessante tips en mooie nieuwe en geheime locaties? Meld deze persoon dan aan.

Hij of zij ontvangt dan een mailtje met onze E-Paper 'Duurzaam organiseren' én de mogelijkheid om zich weer af te melden.

BEKENDE AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF

Dus eigenlijk doe je niet alleen ons een plezier, maar ook jouw collega, vriend of kennis. Voor elke extra aanmelding doen we een euro in de goede doelen pot. Meerdere personen aanmelden mag natuurlijk óók!

Namens onze goede doelen REUZE bedankt en maak er een supermooie kerst van dit jaar!

Mirjam Kuggeleijn & Esther Wouters, oprichters van Locaties met Meerwaarde(n)

Webportal

Locaties met Meerwaarde(n) is een webportal met event- en vergaderlocaties die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze bieden meer waarden op het gebied van natuur (duurzaamheid), cultuur en mens (sociaal ondernemerschap).

“Het zijn sfeervolle locaties met een bijzonder verhaal", zegt Esther Wouters, mede oprichter. “Het zijn ook de locaties, die je als boeker soms niet zo makkelijk vindt op het internet. Als je bij ons een locatie vindt, dan steun je hiermee goede doelen. Zo maken we samen de wereld een beetje mooier!”

Mailing december Locaties met Meerwaarde

Gemeente Pijnacker-Nootdorp en financiers trekken aardwarmteproject Ammerlaan los

Gemeente en financiers trekken aardwarmteproject Ammerlaan los

Met hulp van de gemeente Pijnacker-Nootdorp, BNG Bank, Rabobank, Meewind en Nationaal Groenfonds heeft Ammerlaan Geothermie BV een uit 2010 daterend aardwarmteproject hersteld. Hierdoor wordt jaarlijks 22.250 ton CO2-uitstoot bespaard. Het is het eerste project in Nederland waar aardwarmte op grote schaal aan zowel woningen als glastuinbouwers wordt geleverd.

Potplantenkwekerij Ammerlaan The Green Innovator was in 2010 het eerste sierteeltbedrijf in Nederland dat voor eigen rekening en risico aardwarmte – geothermie – inzette om de teelt en het bedrijf te verduurzamen. De groene potplanten groeien dankzij aardwarmte vrijwel CO2-neutraal. Doordat de capaciteit van de bron aanzienlijk groter was dan de warmtebehoefte van de kassen van Ammerlaan, zijn er na 2010 stapsgewijs een groot aantal extra warmte-afnemers op het warmtenetwerk van Ammerlaan aangesloten. Ook komende jaren is er naar verwachting nog ruimte voor verdere uitbreiding van het aantal afnemers.

Gemeente springt in

In de zomer van 2017 ontstond een defect aan één van de twee kilometers lange stalen buizen waarlangs de aardwarmte moest worden opgepompt. Ten einde de aardwarmtebron weer in werking te krijgen, voelde onder meer de gemeente Pijnacker-Nootdorp zich genoodzaakt het herstel van het project te ondersteunen. Wethouders Frank van Kuppeveld en Peter Hennevanger van gemeente Pijnacker – Nootdorp: “V anuit onze ambitie om al in 2020 vijftien procent van de totale warmtevraag in de gemeente Pijnacker Nootdorp duurzaam op te wekken, waren we van mening dat dit project niet verloren mocht gaan en heeft ook de gemeente de handschoen opgepakt om het project alsnog tot een succes te maken”. De ambitie van de gemeente wordt hiermee ruimschoots gehaald. Niet alleen Ammerlaan profiteert van de jaarlijkse opbrengst van 110 MWh aan energie. Ook 24 andere glastuinbouwbedrijven, het plaatselijke zwembad, de sporthal, een school en ruim 500 flatwoningen worden hiermee verwarmd. Ook de omringende glastuinbouwers die voortdurend op zoek zijn naar verduurzaming en energie-efficiency binnen hun glastuinbedrijf prijzen zich gelukkig met deze bijzonder duurzame vorm van energie. Het is daarmee het eerste project in Nederland waar aardwarmte op grote schaal aan zowel de bebouwde omgeving (woningen) als aan glastuinbouwers wordt geleverd. Het gehele aardwarmtesysteem bespaart 12.500.000 m3 gas per jaar , waarmee de CO2-uitstoot jaarlijks met 22.250 ton wordt gereduceerd.

Financiële vernieuwing

Vanwege het afwijkende risicoprofiel en financieringsbehoefte zijn meerdere partijen bij de financiering betrokken. Door de samenwerking tussen het tuinbouwbedrijf Ammerlaan, Gemeente Pijnacker-Nootdorp, Rabobank, BNG Bank, duurzame beleggingsinstelling Meewind en het Nationaal Groenfonds werden de financiële risico’s gespreid en kon het project worden hersteld. Het is daarbij de bedoeling dat gemeente Pijnacker-Nootdorp binnen afzienbare tijd weer uittreedt als financier.

Oneindige warmte

Het grote voordeel van aardwarmte is dat het een vrijwel oneindige bron van schone energie is. Warm water van ruim 78 graden Celsius wordt bij Ammerlaan op ca 2,3 km diepte uit de bodem in een volledig gesloten systeem omhoog gepompt en na onttrekking van warmte via hetzelfde gesloten systeem met een temperatuur van 35 graden Celsius weer teruggepompt in de aarde (alwaar het vervolgens weer wordt opgewarmd tot 78 graden). Aan de oppervlakte wordt de energie via warmtewisselaars aan het grondwater onttrokken en overgedragen aan een ander gesloten systeem, ofwel het warmtedistributienetwerk dat de warmte transporteert naar de afnemers.

Foto: De boorinstallatie staat midden tussen de kassen van Ammerlaan The Green Innovator in Pijnacker (Foto: Ammerlaan The Green Innovator).