Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Eerste groene woon- en lifestyleprogramma trekt meer dan 2 miljoen kijkers

“Nederlanders willen wel in actie komen, maar weten niet hoe”

Eerste groene woon- en lifestyleprogramma trekt meer dan 2 miljoen kijkers

Exact een jaar geleden nam Gwen Jansen als documentairemaker het besluit om zelf zendtijd in te kopen op een commerciële TV zender om juist de ‘gewone man en vrouw met of zonder krap budget’ te laten zien hoe je thuis geld kan besparen door duurzamer te leven. Puur aan de hand van kleine maar ook grotere praktische groene tips en tools. Het resulteerde in een laagdrempelig woon- en lifestyle programma genaamd Green Make Over. Het programma slaat aan. Na 11 afleveringen heeft het nog relatief onbekende programma al meer dan 2 miljoen kijkers getrokken op de zondagmiddag op SBS6 en de tips en berichten van Jansen behaalden in 8 maanden tijd miljoenen views via Social Media. Inmiddels is seizoen 2 in de maak en heeft een landelijke TV zender uit Turkije ook belangstelling getoond.

‘Waarom moeten we überhaupt van het aardgas af?’

In het TV programma krijgt steeds weer een ander gezin op 1 dag een duurzame make over van hun huis waarmee veelal duizenden euro’s per jaar kon worden bespaard. In de dubbellange slotaflevering van Green Make Over vanuit Den Haag die aanstaande zondag 1 december te zien is om 16.25 uur stelt programmamaker Gwen Jansen minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen bovendien een aantal prangende vragen die breed leven bij het Nederlands publiek. Zoals “waarom moeten wij in Nederland van het gas af terwijl Duitsland aardgas juist promoot? En heeft het überhaupt wel zin dat wij hier in dit kleine kikkerlandje ons zo druk maken terwijl grote landen als China en India zoveel meer CO2 uitstoten?”

Behind the scenes - Green Make Over  minister

Behind the scenes - Green Make

Tutorial voor Klimaatprutsers

Gwen Jansen: “Vandaag gaat het Europees parlement in debat over de vraag of er in heel Europa een klimaatnoodtoestand moet worden afgekondigd. De boeren zijn boos, de bouwers ook. En de negatieve berichten over klimaatverandering en dat er geen tijd meer te verliezen is, vliegen je dagelijks om de oren. Toch wordt een groot deel van de Nederlanders hierdoor niet of nauwelijks geactiveerd. Ik verdwaalde lange tijd zelf ook alle informatie toen ik op zoek was naar praktische tips en concrete handvaten in begrijpelijke taal. Daarom besloot ik dat het tijd was voor een laagdrempelig helpend en vooral praktisch programma dat fungeert als een soort van tutorial voor Klimaatprutsers zoals ik.”

De koningin van de Kruipruimtes

Beleidsmakers en early adopters veronderstellen volgens Jansen, een veel te hoog niveau aan basiskennis bij mensen die willen en moeten omschakelen naar een milieuvriendelijker leven, terwijl dat veelal echt nog ontbreekt. “Pas als je zelf ziet wat je kan doen en waar winst te behalen is, valt het kwartje,” volgens Jansen. De Koningin van de Kruipruimtes zoals de programmamaker door haar fanbase wordt genoemd kruipt zo’n beetje in elke aflevering onder de vloer met haar camera om te laten zien hoeveel energie en dus geld daar wegvliegt.

Duizenden euro’s besparing per gezin

Aanstaande zondag 1 december is de duurzame make over te zien van de Haagse familie van der Harst in de extra lange aflevering om 16.25 uur in het programma Green Make Over bij SBS6. In deze 12e en laatste uitzending van dit seizoen weet Gwen Jansen met haar team meer dan 1000 euro per jaar te besparen op energie voor de Haagse familie in hun oude huis uit 1929.

Trailer Green Make Over  Den Haag

Trailer Green Make Over Den Haag

Op de website www.greenmakeover.nl kunt u eerdere afleveringen met alle bijbehorende tips & tools, ervaringsvlogs van de gezinnen en trailers bekijken.

Duurzame en gezonde catering voor je werknemers: een win win win

Duurzame en gezonde catering voor je werknemers een win win win

21 november 2019, Auteur Natascha Kooiman

De werkgevers van Nederland zijn goed voor hun werknemers. Ze zorgen dat we niet te veel werken door nette werktijden en voldoende vakantiedagen; dat we goed zitten door de juiste bureaus en stoelen; dat we goede luchtcirculatie hebben en fijne verlichting. Kortom: ze zetten zich in voor gezonde werknemers. Maar wat nog (veel te) vaak over het hoofd wordt gezien, is de rol die de werkgever heeft in het eetpatroon van zijn werknemers, namelijk via de catering.

Want werkgevers voorzien maar al te vaak in de dagelijkse lunch van hun werknemers. En nu net dáár is ontzettend veel winst te behalen, zowel op gezondheid en productiviteit van werknemers (en daarmee kostenbesparing) als op waardering door werknemers, als op duurzaamheid. In grote lijnen zijn er dus drie redenen om je catering flink onder de loep te nemen en als ‘serious business’ en onderdeel van ‘goed werkgeverschap’ te zien.

Ten eerste: Het besef dat die lunch waarin de werkgever elke dag voorziet, bepalend is voor de gezondheid en productiviteit is er nauwelijks. We kampen met een overgewicht epidemie en de meest voorkomende ziektes zijn voedsel gerelateerd. En toch: Het assortiment van een ‘standaard’ kantine valt grotendeels buiten de richtlijnen gezonde voeding van het Voedingscentrum. Bijna zonder uitzondering bevatten onze kantines een gedeeltelijk snackbar assortiment. Misschien worden veel mensen blij van een gefrituurde hap. Maar behalve een korte termijn bevrediging levert het elke dag eten van een kroket, frikadel of saucijzenbroodje (let wel: op het werk!!!) weinig waarde. Sterker nog: het levert kosten op vanwege ziekte, lunchdips en in termen van duurzaamheid: een hogere milieudruk.

Ten tweede: Werknemend Nederland, en zeker jongeren, wordt steeds kritischer. Steeds meer wordt bij de selectie van werkgevers ook gekeken naar de meerwaarde van een organisatie voor onze maatschappij; wat ze doet aan duurzaamheid; maar ook wat er gegeten wordt. Waar we vroeger volstonden met een broodje kaas en glaasje melk, zijn we inmiddels zo verwend met overvloed aan keuze en kwaliteit, ongeacht seizoenen, tijd of plaats. Dus ook op ons werk verwachten we echt lekker te kunnen eten. Plus: duurzaam en gezond wordt steeds meer iets dat de consument verwacht, in plaats van dat ze het moet najagen.

Ten derde: Wist je dat voedsel het grootste deel van onze voetafdruk (de impact op de aarde) uitmaakt? En dat je als werkgever daarmee dus een enorme bijdrage kan doen aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en doelen zoals CO2 reductie of bijdrage aan biodiversiteit en bodem?

Nog een bonus: Anders portioneren, bereiden en presenteren kan een enorme driver zijn voor minder voedselverspilling. Naast duurzaamheidswinst, levert dat ook weer een besparing.

Gezondere en duurzame catering kan dus van kostenpost naar een win-win-win. Dat is precies waar wij ons als Smaackmakers de afgelopen 6 jaar in hebben gespecialiseerd: hoe helpen we werkgevers, restaurants en cateraars naar een duurzamer, gezonder en gewaardeerd aanbod. Een paar ingrediënten naar aanleiding van onze ervaringen en lessons learned?

1) Een gedeelde visie op wat duurzame, circulaire, gezonde catering is; 2) Ambities formuleren, concretiseren en meetbaar maken; 3) Romantiek (de jam van de winkel op de hoek) en echte impact van elkaar onderscheiden; 4) De juiste kennis en vaardigheden én intrinsieke motivatie bij het cateringteam; 5) specialistische kennis over duurzame en gezonde keuzes (bij voorkeur via een onafhankelijke partij) als sleutel voor een goed onderbouwd concept; 7) draagvlak is key!

Met schitterende cases in het grote en kleine bedrijfsleven en binnen de overheid, zijn we enthousiast om ook de rest van werkgevend Nederland (meer dan) een nudge in de goede richting te geven, binnen bestaande contracten óf via begeleiding vanaf de uitvraag naar de markt voor een nieuwe cateraar. Onze tools; onze 10 Future Proof Food Principes©, ons Stappenplan en het Groei Impact Model helpen daarbij.

Meer weten? www.smaackmakers.nl of neem contact op met Natascha Kooiman Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Amber van Veghel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Duurzame kerstpakketten zijn populair

Steeds meer duurzame kerstpakketten verkocht

Het is een jarenlange traditie dat bedrijven en instellingen hun waardering laten spreken door medewerkers, relaties en klanten aan het einde van het jaar een kerstpakket aan te bieden. Op basis van de laatste trends worden er kerstpakketten samengesteld die het liefst uniek of verrassend zijn. Duurzame kerstpakketten worden hierin steeds populairder.

Met een origineel kerstpakket kun je als bedrijf of instelling richting je medewerkers, relaties en klanten niet alleen een blijk van waardering geven, maar ook een boodschap overbrengen. Als jouw bedrijf of instelling duurzaamheid belangrijk vindt, dan kun je dit uitstralen met het cadeau dat je weggeeft. Met het geven van een duurzaam kerstpakket draag je ook de duurzame missie van jouw bedrijf of instelling uit.

Duurzaamheid is een ruim begrip. Zo zie je allerlei titels en thema’s langskomen binnen het aanbod van kerstpakketten. Er zijn biologische kerstpakketten, fair trade kerstpakketten, groene kerstpakketten en kerstpakketten met streekproducten. In veel duurzame kerstpakketten vind je biologische en fair trade voedingsmiddelen. Zoals koffie, thee en chocolade, maar ook wijnen en bieren. Daarnaast zie je steeds meer producten die zijn gemaakt van groente of fruit die in de reguliere supermarkten niet worden aangeboden vanwege een ongewenst uiterlijk. Ze zijn te klein, te groot of passen niet in het standaard plaatje dat de consument heeft van het desbetreffende product. In plaats dat deze artikelen worden weggegooid, worden ze verwerkt in bijvoorbeeld een lekkere jam of wijn, wat natuurlijk heerlijk smaakt. Naast etenswaar vind je in duurzame kerstpakketten ook gebruiksartikelen. Dit kan gaan om fair trade serviezen, sieraden, een mooie rieten mand, drinkbekers of bijvoorbeeld een circulair kunstwerkje.

Ook goede doelen zijn inmiddels niet meer weg te denken in het aanbod van kerstpakketten. Door het eindejaarsgeschenk te combineren met een gift aan een goed doel, geef je als bedrijf ook een positief signaal af. Om het persoonlijker te maken kan de ontvanger vaak zelf kiezen uit een ruim aanbod van goede doelen.

Belangrijk bij wat je weggeeft is dat het verhaal achter het product klopt. Bijvoorbeeld dat iedereen in de productieketen een eerlijk loon heeft verdiend, dat de arbeidsomstandigheden in orde zijn. Maar ook onnodige verpakkingen zijn in geval van duurzaamheid uit den boze. Kortom, dat het kerstpakket is geproduceerd met respect voor mens, dier en milieu.