Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

De elektrische step als nieuwste duurzame hype

De elektrische step als nieuwste duurzame hype

Langzaam maar zeker maken we ons op voor de nieuwste rage op het gebied van duurzaam transport: de elektrische step. Al de Nederlandse wetgeving enigszins huiverig voor dit alternatief voor de vouwfiets of huurfiets voor toeristen, lijkt er bijna geen ontkomen meer aan. Duitsland lijkt in ieder geval wél het lef te hebben om toeristen in grote steden te verwelkomen met een duurzame elektrische step met een mooie actieradius en een behoorlijke topsnelheid van bijna 30 km/u. En dat alles met een hypermodern dashboard, gekoppeld aan je mobiele telefoon, zodat je je citytrips in beeld kunt brengen terwijl je lief bent voor het milieu!

Is dit een blik op de milieuvriendelijke stedelijke toekomst?

Onze oosterburen willen de stap maken door o.a. een verbod op kleine elektrische auto’s. Zo wordt de weg vrijgemaakt voor een veiliger vervoersmiddel, de e-scooter of de electrostep. Soms zie je ze daar al sporadisch op een fiets- of voetgangerspad, maar investeerders kunnen niet wachten op 2020. Dan lijkt de e-scooterstorm pas echt in gang te komen. Net als huurfietsen sommige toeristentrekpleisters in grote steden hebben veroverd zou de elektrische step de persoonlijke mobiliteit in het stadsleven moeten bevorderen.

Het idee lijkt ideaal: elektrische steps, zoals de Xiaomi M365 modellen, zijn klein, milieuvriendelijk en op korte afstanden handiger dan de auto of de fiets. In tegenstelling tot fietsen, is er minder kans op transpiratie bij het gebruik van de electrostep - ideaal voor zakelijke afspraken dus!

Amerikaanse startups geven het goede voorbeeld

Elektrische steps maken in sommige wereldsteden al deel uit van het straatbeeld. Het begon in San Francisco, waarna andere Amerikaanse steden zoals Washington werden veroverd door Amerikaanse startups zoals Bird en Lime. Beide bedrijven hebben ondertussen een expansie doorgemaakt naar Europa en bieden ook hun diensten aan in bijvoorbeeld Parijs en Londen. De huurservice kan worden betaald door middel van een app, waarbij bij ontgrendeling van de step een timer gestart wordt voor de verrekening van exacte gebruiksduur.

Geheel vlekkeloos verliep het introductieproces van de elektrische step helaas niet. Veel gebruikers van de nieuwe gadget lieten de step simpelweg op willekeurige plekken staan, zodat ingangen en uitritten werden geblokkeerd, et cetera. Op deze manier werd er irritatie gekweekt, wat op zijn beurt tot agressie en vandalisme kwam. Zo moesten enkele elektrische steps aan hun einde komen in de San Francisco Bay… Zo zie je dat het altijd belangrijk blijft om simpelweg rekening te houden met elkaar. De flexibiliteit in ontgrendeling van de electrostep brengt het gevaar met zich mee dat mensen ze zomaar laten rondslingeren.

Een bijzonder businessmodel

Op het eerste gezicht kun je als aanbieder van de huurstep niet snel rijk worden. Als je de inkoopkosten van de elektrische step verrekend kom je uit op een totale omzet van €25 per step per dag. Wat het voor bedrijven als Bird extra commerciële interesse toevoegt aan het bedrijfsmodel zijn de apps. Apps voor het delen van de elektrische step worden regelmatig op korte afstanden gebruikt, wat voor ondernemers erg lucratief kan zijn. De afhankelijkheid voor ontgrendeling van de step zorgt ervoor dat je altijd in verbinding moet zijn met je smartphone en daarmee niet zonder de app-ontwikkelaars kunt. Tevens kan dit model ook van toepassing zijn voor beleggers, omdat later andere aanbieders ook kunnen financieren via de app. Veel van het potentiële succes zal ook gewoon afhangen van ons, mensen, de gebruikers. In hoeverre zijn wij in staat om geen misbruik te maken van de mogelijkheden die de leenstep ons biedt?

De elektrische step is overigens ook te koop voor particulieren. Heb jij interesse in de aanschaf van een electrostep voor jezelf? Dan heb je aan de bovenstaande informatie natuurlijk niet veel. Kijk vooral rond op informatiesites en video’s omtrent de Xiaomi of andere aanbieders en ontdek of het jouw nieuwe gadget wordt.

SOLARWATT levert zijn eerste megawatt project op met MyReserve

SOLARWATT levert zijn eerste megawatt project op met MyReserve

SOLARWATT heeft het eerste megawatt opslagsysteem gerealiseerd met het MyReserve systeem. Het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) heeft 608 MyReserve batterijen gekoppeld. Daarmee is een groot opslagstation van ongeveer 1,5 MWh gerealiseerd. Het project is een prototype van een groot lithium-ionbatterijsysteem met lage operationele en onderhoudskosten. Het is nog een prototype maar zit dicht tegen een realiseerbaar product aan.

"Onze bijdrage aan het gigantische energieopslagproject van het KIT laat zien dat onze opslagsystemen klaar zijn om naar de megawattklasse te gaan," zegt Dr. Olaf Wollersheim, Managing Director van SOLARWATT INNOVATION. "Omdat onze twee modulaire opslag-elementen kunnen worden geschaald, zijn ze de ideale oplossing voor de meest uiteenlopende toepassingen."

SOLARWATT MyReserve

De SOLARWATT MyReserve opslagsystemen zijn geschikt voor elke situatie. Als relatief klein en modulair systeem thuis of om op industriële schaal om hernieuwbare energie op te slaan. "Ons modulaire batterij-concept past bij uitstek bij onze toekomstgerichte productstrategie," zegt Erik Frentz, die is verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de MyReserve-opslagsystemen in de Benelux.

SOLARWATT MyReserve opslagsysteem bij KIT

Het Energy Lab 2.0 op KIT onderzoekt de interactie van componenten van toekomstige energiesystemen. Nieuwe benaderingen om energienetwerken te stabiliseren worden getest onder realistische omstandigheden. Een netwerk koppelt elektrische, thermische en chemische energiestromen, evenals nieuwe informatie- en communicatietechnologieën. Het doel is om een belangrijke bijdrage te leveren aan mondiale uitdagingen op het gebied van energie, mobiliteit en informatie.

Over SOLARWATT

SOLARWATT is marktleider in glas-glas zonnepanelen en een van ‘s werelds grootste leveranciers van elektriciteitsopslag. Het bedrijf werd opgericht in 1993 en heeft zijn hoofdkantoor in Dresden, Duitsland. Daarnaast is Solarwatt gevestigd in Nederland, Australië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje. Het bedrijf heeft wereldwijd ongeveer 450 medewerkers in dienst en werkt samen met internationale organisaties als BMW, Bosch en E.ON.

SOLARWATT richt zich met hoogwaardige zonnepanelen en intelligente energiesystemen op de particuliere en zakelijke markt. Via investeringsbedrijven is het bedrijf voor 99% in handen van Stefan Quandt, tevens grootaandeelhouder van BMW.

Kijk voor meer informatie op www.solarwatt.nl

Panasonic toont nieuwe HIT®+ pv-moduleserie op vakbeurs Solar Solutions

Panasonic presenteert zijn nieuwste HIT®-modulelijn op de vakbeurs ‘Solar Solutions’, die van 19 tot en met 21 maart aanstaande plaatsvindt in de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen. De HIT®+ productserie telt drie modulevarianten, elk met een efficiëntie van minimaal 20 procent en opgebouwd uit in Japan geproduceerde zonnecellen.

Panasonic werkt continue aan de doorontwikkeling en prestatieverbetering van zijn pv-modules. Op de vakbeurs Solar Solutions presenteert de Japanse elektronicafabrikant zijn nieuwste stap daarin: de HIT®+ serie. De drie modellen in deze serie hebben een nog hogere efficiëntie (vandaar de ‘+’ in de naam), zodat eindgebruikers met hetzelfde oppervlak aan modules meer vermogen opwekken.

Hoge efficiëntie

De nieuwe reeks bestaat uit de HIT®+ N335, HIT®+ N340 en HIT®+ N335 KURO (volledig zwart). De HIT®-variant van de N340-module met een vermogen van 340 watt heeft nu bijvoorbeeld een efficiëntie van liefst 20,4 procent. De N335-modules en de volledig zwarte N330K Kuro, elk met een vermogen van 355 watt, halen een efficiëntie van 20,0 procent. De vernieuwde hoog-efficiënte modules worden in de bekende - uiteenlopende - afmetingen aangeboden, zodat ze nog steeds een grote mate van installatieflexibiliteit bieden en zijn vanaf juni 2019 beschikbaar.

Zeer lage temperatuurcoëfficiënt

Alle HIT®+ modules beschikken ook nog steeds over een frame met een speciale, door Panasonic zelf ontwikkelde, waterafvoer. Deze afvoer zorgt ervoor dat minder vuil op de module achterblijft, waardoor de modules hun rendement langer behouden. Een ander groot voordeel van de modules is dat ze zijn opgebouwd met heterojunctie-technologie en een temperatuurcoëfficiënt van slechts -0,258%/°C hebben. Hoe lager deze waarde, hoe minder rendementsverlies er optreedt als de buitentemperatuur stijgt. De modules van Panasonic leveren dus ook bij hoge buitentemperaturen nog een uitstekend vermogen.

Panasonic toont nieuwe HIT pv-moduleserie op vakbeurs Solar Solutions

25 jaar productgarantie

De HIT®+ modules zijn van een dusdanig hoge kwaliteit dat Panasonic er 25 jaar productgarantie op kan geven, met een lineaire prestatiegarantie waarbij de fabrikant verzekert dat de modules aan het einde van deze termijn nog altijd 86,4 procent van hun oorspronkelijke vermogen leveren.
Voor ons is Nederland een belangrijke markt waar groei in zit”, stelt Shigeki Komatsu, General Manager Solar Europa bij Panasonic. "De cijfers van afgelopen jaar tonen dit aan. Na Duitsland en Turkije was Nederland in 2018 de snelst groeiende pv-markt; er werd voor 1,4 gigawatt vermogen aan pv-panelen op het net aangesloten. Het jaar ervoor was dat nog maar 0,77 gigawatt. Voor het eerst in de geschiedenis werd dus de gigawatt-drempel op jaarbasis gepasseerd.”

De vakbeurs Solar Solutions vindt van 19 tot en met 21 maart 2019 plaats in Expo Haarlemmermeer, Stelling 1, 2141 SB Vijfhuizen (vlakbij Schiphol). Panasonic is te vinden bij standnummer L7. Behalve de HIT®+ modules worden hier ook Panasonic-warmtepompen getoond.

Over Panasonic

De Panasonic Corporation is een wereldleider in de ontwikkeling van diverse elektronicatechnologieën en -oplossingen voor klanten in de consumentenelektronica, huisvesting, autosector en business-to-business. Het bedrijf vierde in 2018 haar honderd jarig bestaan en heeft zich ontwikkeld tot een wereldspeler. Het heeft nu 591 werkmaatschappijen en 88 gelieerde bedrijven over de hele wereld, met een geconsolideerde netto-omzet van 61,4 miljard euro in het fiscale jaar dat eindigde op 31 maart 2018. Alle afdelingen streven het creëren van nieuwe waarde via innovatie na. Zo realiseert het bedrijf door middel van zijn technologieën een beter leven en een betere wereld voor zijn klanten.

Klik hier voor meer informatie over Panasonic.

 Logo Panasonic