Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Ragbag. Het bedrijf dat van afval in India, design producten maakt

Sinds het begin van zijn carrière is hij al bezig met Eco- Design. Zowel tijdens het lesgeven aan studenten op de Rietveld academie als in zijn werk als Adviseur voor bedrijven, zie je hier de sporen in terug. Siem Haffmans valt op door zijn visie en inzet en zijn werk is al meerdere malen in de prijzen gevallen. Maak kennis met zijn bedrijf Ragbag; bijzondere design producten van gerecycled materiaal.

‘Als ontwerper creëer je steeds nieuwe dingen. Als het besef doordringt dat er al genoeg spullen in de wereld zijn dan is er geen weg meer terug. Dan start je met het hergebruiken van materialen. Inmiddels zit het zo vast in mijn ‘systeem’ dat het voor mij vanzelfsprekend is geworden om zo te werk te gaan.’ – Siem Haffmans.

Ragbag banner 3

Van afval naar tas

Het begon allemaal tijdens een reis van een maand met studenten van de Rietveld Academie naar India. Hier werd Siem gegrepen door het land, de cultuur en de werkethiek van de Indiaanse bevolking. Prachtige producten worden er gemaakt op ambachtelijke wijze. Er is veel vakmanschap te vinden in het land en elke regio heeft zo zijn specialiteiten. 2 jaar later bezocht hij een conferentie over duurzaam design in New Delhi en vanaf toen is ‘het balletje gaan rollen.’ Met hulp van de Anita Ahuja en haar man Shalabh die een proces hadden ontworpen voor het samenpersen van plastic zakken tot kleurrijke platen en de hulp van ontwerpster Ellen Sillekens, ontstond de eerste Ragbag. Gemaakt van gerecycled katoen. Later kwamen hier producten die gemaakt zijn van oude thee zakken. Inmiddels is de lijn uitgebreid met agenda’s en, portemonnees .

Opvallend aan de items is de diversiteit in kleurgebruik. Siem Haffmans geeft de producenten de vrije hand. Een bewuste keuze want juist dit kleurgebruik is kenmerkend voor het land.

Hoe gaat Ragbag te werk?

Alle producten van Ragbag worden gemaakt van afval en restmateriaal dat verzameld wordt door ‘ragpickers’ in India. De materialen worden grondig schoongemaakt en daarna verwerkt in de ontwerpen. Alle ontwerpen zijn ontworpen door Nederlandse ontwerpers van de Rietveld Academie en Design Academie Eindhoven. Een prachtige combinatie van Nederlands design, upcycling en het Indiase ambacht.

Ragbag werkt lokaal en volgens de principes van een Fairtrade organisatie. Het bedrijf is bewust niet Fairtrade gecertificeerd omdat het daarvoor nog te klein is en het tevens te kostbaar is. Een certificering zou de kostprijs van de producten alleen maar verhogen en weinig meerwaarde bieden. Het bedrijf is vanuit zichzelf al zo transparant dat je als geïnteresseerde genoeg op de website kunt vinden over het productieproces. En dat is toch hetgeen waar het allemaal om draait?

Ragbag banner 1

Duurzaam ondernemen is de toekomst

Daar is Siem Haffmans het bewijs van. Zijn bedrijf groeit met de jaren en word ook Internationaal goed ontvangen. Door de jaren heen is hij genomineerd voor bijzondere prijzen. Van de ‘Business in Development’ prijs voor het business plan in 2005 tot aan de laatste nominatie dit jaar voor de ‘Green Product Award 2016.’ Prijzen en nominaties die het bedrijf een flinke boost hebben gegeven.

Ragbag banner 2

De consument is er klaar voor!

‘De markt is gegroeid. Waar er eerst een kleine laag van de bevolking was die bewust koos voor Fairtrade producten, is er nu een grote groep die bewust kiest voor duurzame alternatieven.’ Duurzaamheid is de norm geworden. Steeds meer consumenten willen weten waar een product vandaan komt en is bereidwillig om hier meer voor te gaan betalen. ‘Een goed product verkoopt zichzelf’ aldus Siem Haffmans.

Benieuwd geworden naar de producten van Ragbag? Bekijk dan zeker even onze Groene Zaken deal. Deze maand hebben wij namelijk een erg leuke aanbieding voor onze lezers.

Deze blog is geschreven door Kim Buining. Kim is blogger voor GroeneZaken.

Groene stroom van weiland tot stopcontact. Maak kennis met Pure Energie!

Al 21 jaar leveren ze al groene stroom en elk jaar neemt de vraag van de consument toe. De consument is er klaar voor. Het is tijd voor openheid en transparantie. Waar komt mijn energie vandaan? Is deze 100% groen of is er sprake van ‘greenwashing’? Ik nam de proef op de som en ging in gesprek met Alfons Wispels, Directeur van het groenste energiebedrijf van Nederland: Pure Energie.

Blog Pure Energie banner 1

Hij is net genomineerd voor de Hart- Hoofdprijs van Triodos Bank en vertelt vol trots over deze nominatie. ‘Het echte werk gebeurt door mijn 55 collega’s. ‘ Pure Energie toont zich als een warme, betrokken organisatie dat midden in de samenleving staat. Het is een volledig zelf opererende keten. Sinds de start in 2003 groeit het uit haar voegen. Dat is niet zonder reden. Het bedrijf is al sinds eind jaren 90 actief in de keten en is vanuit projecten uitgegroeid tot het groenste energiebedrijf van Nederland dat het stroom van weiland tot stopcontact levert.
Het bedrijf blijft innoveren. 10% van de winst gaat naar het Pure Energie Fonds, dat goede doelen steunt op het gebied van duurzaamheid, milieu en samenleving. De overige 90% wordt geïnvesteerd in nieuwe duurzame energieprojecten.

Pure Energie bezit zelf meer dan 80 windmolens en zonneprojecten en levert alleen energie die ze zelf opwekken, gegarandeerd groen dus! Er wordt alleen opgewekt wat nodig is. Als klant kun je zelf kiezen uit welke windmolen jouw stroom komt. Zelf stroom gaan opwekken? Ook dat is mogelijk.

Duurzame energie dwingt transparantie af in de keten

Hoe transparant is de huidige energieketen? Is de stroom van bedrijven echt groen? Tijdens mijn gesprek met Alfons wordt duidelijk dat dit helaas lang niet altijd het geval is. Veel energie wordt door bedrijven in het buitenland ingekocht. Dit krijgt vervolgens een certificaat. Zonder dat men 100% weet of er sprake is van groene stroom, koopt de consument wel onder deze noemer in. De term greenwashing is sinds de populariteit van bewuster en duurzamer consumeren in opkomst. Pure Energie is hierin de absolute tegenhanger en is 100% transparant over de herkomst van eigen molens.


Steeds meer bedrijven ervaren dat de consument steeds mondiger wordt. Deze wil weten waar producten vandaan komen en kiest steeds meer voor energie dat in Nederland is opgewekt. Ervaring en beleving staat steeds meer centraal.
Alfons Wispels is blij met deze ontwikkeling. Fossiele energie heeft ons in het verleden veel geld en welvaart opgeleverd. Het is de grootste transitie geweest in de mensheid. De verdere innovatie naar duurzame energie bleef echter achter. Dit terwijl er al 30 jaar bekend is dat fossiele brandstof schadelijk is voor mens en milieu. Inmiddels zijn er zulke grote, machtige bedrijven ontstaan die een monopolyspel hebben gecreëerd in de industrie. Transparantie over de werkzaamheden en de gevolgen zijn er bijna niet.

Blog Pure Energie banner 2

‘Openheid en transparantie gaan steeds zwaarder tillen. Door pionier te zijn op het gebied van duurzame energie laten we zien dat het anders kan. ‘
De consument is klaar voor de verandering. De medewerkers van Pure Energie hebben het druk met alle aanvragen. Mocht dit de indruk geven dat het bij Pure Energie om geld draait dan heb je het mis. Zoals Alfons Wispels het mooi zegt; ‘Het gaat niet om de hoeveelheid die je verkoopt, maar om het opzetten van een transparante keten.’

"Openheid zorgt voor meer gelijkheid. Maak jouw bedrijf het verschil? Ontdek wat Pure Energie voor jouw bedrijf kan doen en klik verder voor onze aanbieding"

Overstappen op Pure Energie1

Deze blog is geschreven door Kim Buining. Kim is Blogger voor Groene Zaken.

Is E Mobility nog niet genoeg in beweging?!

De Avere E Mobility Conference van 13 april in Amsterdam was een mooi ijkpunt; gaat de ontwikkeling van elektrisch aangedreven mobiliteit hard genoeg? Ik ging er op uitnodiging van Groene Zaken heen, benieuwd wat ik zou aantreffen. Verrast was ik en ook teleurgesteld. Mijn conclusie; de techniek gaat hard genoeg, de kopers lijken er te zijn, maar het aanbod blijft achter. Wie is bij machte dat te veranderen?

In de prachtige ambiance van het Tropenmuseum en met een keur aan internationale sprekers was dit congres een bijzonder knap ‘debuut’. Het voorzitterschap van de EU en een ministersmeeting over zelfrijdende auto’s de dag erna, bracht vele experts naar deze happening. In veel van de presentaties werd getoond hoezeer de volledig elektrische auto’s, plug inns en hybrides afgelopen jaar zijn gegroeid. Mooi toch? Zichtbaar blijft de geringe bijdrage van deze auto’s in de gehele mobiliteitsmix: ‘Fossile Fuel still rules’.

Emobility blog-banner1

Dat electrisch rijden wel DE toekomst heeft, bleek uit steekhoudende argumenten van Renault-Nissan, BYD (China) en de stad Amsterdam; fijnstof kost ons als steden en landen veel geld voor gezondheidszorg. Mensen leven korter door de huidige uitstoot. Dat steden meer e-mobiliteit hard nodig hebben om leefbaar te blijven werd me zeer duidelijk. Vooral in China wordt hier serieus aan gewerkt, juist ook door markt en overheid samen.

In een van de subzalen ging de discussie over de juiste mix van stimulerings-maatregelen. Hoe doen en deden Californië, Quebec, Noorwegen en stad als Utrecht het? Veel sprekers benadrukten de heldere lange termijn visie, die in Nederland lang ontbrak, maar nu in steden als Utrecht en Amsterdam goed voelbaar zijn. Daar werd ik blij van. Is dat genoeg? Nee! Zijn dit de 3 wegen misschien die wel naar een e-mobile Rome leiden?

Emobility blog-banner2

1. Prikkel op irritaties ‘fossiele rijders’.
In Noorwegen steeg de verkoop van Tesla’s toen een tunnel tolvrij werd voor elektrische voertuigen. In Californie omdat je elektrisch een 3e rijstrook mocht berijden, waarmee filetijd werd vermeden. En ook gratis parkeren werkt. Stedelijke gebieden kunnen dus veel bijdragen aan de overstap naar elektrisch.

2. Prikkel en stuur op productie!
De verkoop zegt niets over de markt en de markt niet over de echte vraag, betoogde Gil Tal uit Californie. Er is veel meer vraag dan er aanbod en markt is. De enorme (400.000) belangstellenden voor de Tesla model 3 zijn daar een van. De huidige industrie gaat misschien (te) langzaam. Alle hoop wordt steeds op Tesla geprojecteerd. De Europese politiek zou met kaders moeten stimuleren dat sneller en meer volledig elektrisch wordt geproduceerd en gereden.

3. Prikkel de samenwerking!
Veel verhalen en ambities gaan over meer elektrische auto’s als bezit. Maar waarom niet gelijk een stap overgeslagen? Delen wordt de toekomst, dus waarom niet (meer) inzetten stimuleren van deelconcepten? En mobiliteit integreren met energie positieve gebouwen? En ook meer mengvormen, auto, OV, (bak)fiets, lenen, delen etcetera. Niet alleen technische, maar ook sociale innovatie en mengvormen van businessmodellen gaan de versnelling denk ik stimuleren.

Emobility blog-banner3

Gaat het goed met de E-Mobiliteit in Nederland en Europa? Ja en Nee. Het groeit en af te gaan op de energie en positiviteit van de aanwezigen komt het wel goed. De nieuwe markt wil wel!
Prikkelt de overheid de bestaande markt genoeg? Hmmm. De steden en landen die evenveel visie en lef gaan tonen als Tesla, gaan het verschil maken. Ik ben benieuwd welke initiatieven en prikkelende kaders komend jaar ontstaan...
We gaan het horen op de Avere E Mobility Conference 2017!

Han-Paul van Westing
De Contactfabriek BV

Han-Paul van Westing is eigenaar van de Contactfabriek BV. Hij coacht ondernemers naar nieuwe businessmodellen en groei. Hij is verbonden aan Stichting Groningen 3P0, die de stad wil stimuleren naar versnelling van de duurzaamheid en 0 CO2. Hij was een van de eerste Tesla model S eigenaren in Nederland.