Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Forbo gaat verder vergroenen

Forbo wil haar productie, denk- en werkwijze verder verduurzamen in 2017. Dat valt te lezen in het VGWM-jaarverslag 2016, dat onlangs werd gepresenteerd. Het online boekwerk kijkt terug op de prestaties op het gebied van veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu in 2016 en bevat tevens de doelstellingen voor 2017.

De ingredienten van het nieuwe en zeer duurzame Marmoleum Cocoa waarin de schillen van de cacaoboon geupcylced zijn

Zo staan er in het kader van Forbo’s energie efficiencyplan de volgende projecten op stapel: het vervangen van de oude direct gestookte ‘gasheaters’ in de MGP (Magazijn Gereed Product), het verbeteren van de isolatie in de mengerij, het implementeren van een online monitoring systeem voor elektriciteit als pilot voor een kalanderlijn en een optimalisatiestudie naar het droogproces.

Verder gaat Forbo haar CO₂ emissie reduceren door minder gas te verbruiken. Ook de gemiddelde koolstofdioxide (CO₂) uitstoot per gereden kilometer van Forbo’s wagenpark moet met 5% gereduceerd worden in 2017 ten opzichte van 2016. Forbo is dit jaar daarnaast begonnen met het terughalen van snijrestanten vinyl. Dit doet het bedrijf al veel langer met Marmoleum.

Tenslotte introduceerde Forbo in 2017 het milieu dashboard, een interne kwartaalpublicatie, bedoeld om de bewustwording op het gebied van duurzaamheid onder het personeel te verhogen. Ook zal de Greenwalk, waarbij de werknemers zelf kijken hoe ze duurzamer kunnen werken, verder worden uitgerold in 2017.

Voor meer info zie http://www.forbo.com/flooring/nl-nl/over-ons/vgwm-jaarverslag/p8m3gq.

Proef met windenergie op Utrechtse hoogbouwflat

Op donderdag 6 juli 2017 wordt op het dak van een hoogbouwflat van woningcorporatie Bo-Ex aan de Henriëttedreef in Utrecht Overvecht een innovatieve duurzame energieoplossing geplaatst. De PowerNEST van IBIS Power wekt energie op uit wind en zon, en wordt de komende twee maanden getest op energieprestaties in de stedelijke omgeving en op respons van bewoners en omwonenden. De plaatsing is een onderdeel van het project ‘Inside Out’ en is nauw voorbereid door Bos Installatiewerken.

Belangstellende zijn van harte welkom om aanwezig te zijn bij het hijsen/plaatsen van de PowerNEST op het dak van de Henriëttedreef op donderdag 6 juli om 10.00 uur in Utrecht Overvecht.

IBIS POWER Power-Nest

Henriëttedreef test windenergie met PowerNEST

In de maanden juli en augustus test het Inside Out-consortium met IBIS Power de energieprestaties van de PowerNEST en de respons van bewoners en omwonenden. Voor het eerst staat de PowerNEST in een stedelijke omgeving op het dak van de 10-hoogflat van Bo-Ex; tot nu toe stond deze slimme combinatie van een interne, verticaal draaiende turbine met zonnepanelen in Eemshaven (Groningen). De afgelopen dagen heeft Bos Installatiewerken alle voorbereidingen getroffen om het dak gereed te maken voor de plaatsing. Wanneer de proef succesvol blijkt, wil het Inside Out-consortium deze vorm van energieopwekking toepassen bij de duurzame renovatie van de Henriëttedreef.

Project Inside Out

Woningcorporatie Bo-Ex onderzoekt met het Inside Out-consortium hoe een jaren ’60-’70 hoogbouwflat aan de Henriëttedreef energieleverend gemaakt kan worden. Inside Out wil woonlasten beheersen en CO2-uitstoot verminderen door in een grondige renovatie multifunctionele bouwdelen te combineren met duurzame energieopwekking en lokale energieopslag, zie het persbericht van 9 mei 2017. Onderdeel hiervan is de proefplaatsing van de PowerNEST op het dak van de flat om te testen hoeveel windenergie hiermee in stedelijk gebied opgewekt kan worden.

Bewoners en omwonenden van de Henriëttedreef worden nauw bij de proef betrokken: voor het slagen van de test is het cruciaal dat zij geen overlast ervaren. Bij voldoende energieopwekking en positieve respons van de omwonenden, is Inside Out een stap dichter bij het realiseren van de ambitie om de flat te renoveren tot een energieleverend wooncomplex.

IBIS POWER PowerNest

A10 dicht? Pak de (elektrische) fiets of win er een!

Vanaf 24 juli wordt er groot onderhoud gepleegd aan de A10 West. De FietsCoalitie springt daarop in met hun ‘A10 West dicht? Ga toch Fietsen!‘ campagne waarbij je een e-bike kunt winnen. “Een mooie aanleiding ook om mensen te verleiden de fietssleutels weer eens tevoorschijn te halen,” vertelt Helma Schenkeveld partner in de FietsCoalitie.

4-A10-actie-FietsCoalitie afbeelding1

Tijdens de campagne van De FietsCoalitie kunnen automobilisten een e-bike winnen voor de duur van de werkzaamheden aan de A10 West om zo de afstand tussen huis en het werk op andere wijze comfortabel af te leggen. Een aantrekkelijke actie voor Zaankanters die in en om Amsterdam werken, want onze regio heeft een heel goed fietsnetwerk en met de e-bikes van tegenwoordig is Amsterdam-Zaanstad een prima afstand om fietsend te overbruggen.

Omschakelen naar fietsen

“De sluiting van de A10 West is natuurlijk vervelend, maar tegelijkertijd voor ons een mooie kans,” legt Helma Schenkeveld uit. “We grijpen een noodzaak aan voor een leuke actie, die mensen ook laat nadenken over hoe ze van en naar hun werk reizen. Eigenlijk willen we ze met de campagne ook verleiden de fietssleutels weer eens tevoorschijn te halen.”

Wat betreft het woon-werkverkeer per fiets blijft onze regio landelijk gezien achter. In de tijd dat de bedrijventerreinen hier werden ingericht speelden de actuele vraagstukken op het gebied van mobiliteit en duurzaamheid nog niet. Die terreinen zijn dus voornamelijk ingericht op en ontsloten voor auto’s. Als gevolg daarvan zijn ook werknemers helemaal ingesteld op het reizen per auto. Met campagnes zoals ‘A10 West dicht? Ga toch Fietsen!’ onderzoekt De FietsCoalitie als het ware de triggers om werknemers op de fiets te krijgen.

Efficiënter, gezonder en duurzamer

Redenen om voor de fiets te kiezen in plaats van de auto zijn er genoeg. Een fiets is efficiënter in de stad, zeker als je in het centrum moet zijn. Je staat niet vast onderweg en parkeren is al helemaal geen probleem meer. Fietsen is daarnaast gezonder. Het zorgt niet alleen voor de broodnodige dagelijkse beweging, maar ook voor een betere luchtkwaliteit. En wat Duurzaan betreft, reden nummer één om voor de fiets te kiezen: fietsen is duurzamer. Tijdens het fietsen stoot je geen CO2 uit. Zelfs een e-bike die zonder groene stroom wordt opgeladen is wat uitstoot betreft 50x minder milieubelastend dan een gemiddelde auto.

"met snelheden tot 40 km/h is de fiets ook voor langere afstanden een aantrekkelijk alternatief"

Argumenten om niet voor de fiets te kiezen, zijn inmiddels achterhaald. Met de ontwikkelingen op het gebied van de e-bike is fietsen een stuk comfortabeler geworden en met snelheden tot wel 40 km/h is de fiets ook voor langere afstanden een aantrekkelijk alternatief. Een eventueel langere reistijd wordt bovendien ruimschoots gecompenseerd door de tijdwinst die je behaald nu je niet meer in de file staat. Bijkomend voordeel: een e-bike is goedkoper in gebruik en aanschaf. Ook als je meteen een statement wilt maken en voor een design high speed e-bike gaat.

Kans op een e-bike voor zes weken!

Win-een-e-bike-voor-6-wekenDe werkzaamheden door Rijkswaterstaat aan de A10 West bij Amsterdam beslaan een periode van zes weken. De eerste drie weken is de Noord-Zuid richting afgesloten en de overige drie weken de richting van Zuid naar Noord. Het verkeer zal worden omgeleid met alle hinder van dien. Met de campagne ‘A10 West dicht? Ga toch fietsen!’ wil De FietsCoalitie automobilisten een goed alternatief bieden.

In samenwerking met deelfiets bedrijf Urbee verloten zij 60 e-bikes voor de zes weken waarin de werkzaamheden plaatsvinden. Daarnaast maken 10 personen kans op een Stromer, een high speed pedelec, die wordt geleverd door QicQ en tot wel 45 km/h haalt. De periode van de werkzaamheden valt voor de automobilisten precies in de zomervakantie, waardoor zij de gelegenheid krijgen om de e-bike ook in de vakantie te proberen.

Meedoen?

Benieuwd of zo’n e-bike ook voor jou een betere manier van reizen is? Probeer het eens! Meld je aan voor de e-bike zomeractie van De FietsCoalitie via www.fietscoalitiesmartcity.nl/a10westdicht.

Over De Fietscoalitie

De FietsCoalitie is een samenwerkingsverband tussen een aantal private partijen, de gemeenten Amsterdam en Zaanstad en diverse ondernemersverenigingen. De FietsCoalitie heeft als doel om vertraging tussen woon-werkritten te verminderen, bereikbaarheid van de regio te verbeteren en de lucht schoon te houden. Dit doen zij door, in samenwerking met lokale partijen en overheden, campagnes op te zetten die het fietsgebruik stimuleren. Deze acties hebben met name betrekking op mensen die dagelijks voor het werk in of door het gebied Westpoort, Sloterdijk, Amsterdam-Noord en Zaanstad reizen. De FietsCoalitie wordt ondersteund door het programma Beter Benutten Metropoolregio Amsterdam. Binnen dit programma nemen het bedrijfsleven, het Rijk en regionale en lokale overheden tot 2018 ruim 30 maatregelen om de reistijd op de drukste knelpunten in de spits met 10 procent te verbeteren.