Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Verslag van een indrukwekkende reis - Hansa Green Tour 2016

De start van de Hansa Green Tour 2016 was dit jaar bij de getijde energie centrale van Tocardo bij de Afsluitdijk in Den Oever. Na een korte briefing door organisator Roel Swierenga opende gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie NoordHolland het evenement met een warm welkom en korte presentatie van de duurzame energie initiatieven in Noord-Holland. Gedeputeerde Michiel Schrier van de provincie Friesland verwelkomde de delegatie van duurzame ondernemers en vertelde over de duurzame ambities van de provincie Friesland en de plannen voor de Afsluitdijk. Samen met de provincie Noord-Holland en gemeentes grenzend aan de Afsluitdijk wordt gewerkt aan De Nieuwe Afsluitdijk, een initiatief om van de dijk een voorbeeld te maken van duurzame innovatie op gebied van energie & water, natuur & water en economie & water.

HansaGreenTour2016-afbeelding1

De tweede stop van de dag was bij de WaterCampus in Leeuwarden, hét knooppunt voor de Nederlandse watertechnologiesctor. Bij het nieuwe duurzame pand van Wetsus konden de deelnemers de elektrische auto’s opladen en werd gestart met een boottochtje over de Potmarge met een elektrische praam naar het Wetterskip Fryslân (waterschap) een eindje verderop. Op deze locatie wordt afvalwater gezuiverd en circa 1 mln m3 biogas geproduceerd.

HansaGreenTour2016-afbeelding2

Naar Ameland

Eenmaal op de boot naar Ameland begon de ontspanning en konden de deelnemers mooi even rustig kennis maken met elkaar. Duurzame ondernemers, overheden en bedrijven van klein tot heel groot. Uit Nederland,
Duitsland en België. ’s Avonds hadden we een mooi programma in beachclub The Sunset, een geweldige plek met de mooiste zonsondergang van Nederland. Reinier van den Berg, klimatoloog en presentator van het weer bij RTL Nederland is tevens ambassadeur van de Hansa Green Tour in Nederland. Met een bevlogen presentatie met indrukwekkende beelden nam hij ons mee in de wereld van klimaatverandering. Indrukwekkend en alarmerend.
Na deze indrukwekkende aftrap van de avond door Reinier van den Berg was het tijd voor een duurzaamheidsquiz. Joost de Boer van Eneco had 18 vragen voorbereid om de deelnemers te testen op hun kennis van de duurzame energiemarkt in Nederland.

HansaGreenTour2016-afbeelding3

Start van dag 2 Hansa Green Tour 2016 bij zonnepark Ameland

De start van het inhoudelijke programma op dag 2 was bij Zonnepark Ameland, op dit moment het grootste zonnepark van Nederland bij vliegveld Ballum. Dit is een initiatief van de gemeente Ameland, de Amelander Energie Coöperatie en Eneco. Na het bekijken van het zonnepark gingen alle deelnemers terug naar het hotel voor een presentatie over Duurzaam Ameland. Wethouder Nico Oud van gemeente Ameland liet eerst een indrukwekkende film zien die gemaakt is in samenwerking met EnTranCe en GasTerra. Beide partijen zijn nauw betrokken bij het verduurzamen van Ameland. Na een geweldig programma op Ameland was het tijd om onze reis te vervolgen en terug te keren naar het vasteland. Volgende stop: het Energy Transition Center in Groningen.

HansaGreenTour2016-afbeelding4

EnTraCe staat voor Energy Transition Center in Groningen en is een proeftuin voor energie innovaties, voor scholing en begeleiding bij het naar de markt brengen van nieuwe producten en ideeën. Voor een korte introductie video klik hier.
Gedeputeerde Nienke Homan van de provincie Groningen en verantwoordelijk voor energietransitie, verwelkomde de delegatie in de 'Energy Barn'. De provincie Groningen is er alles aan gelegen om de energievoorziening in haar provincie te
verduurzamen. De aardbevingsproblematiek staat hoog op de agenda, duurzame oplossingen zijn dringend gewenst. Een van die plaatsen waar daar hard aan wordt gewerkt is op het Energy Transition Center.
Na dit interessante bezoek aan EnTranCe was het tijd om weer verder te gaan. Volgende stop in het programma was het nieuwe Wildlands Adventure Zoo in Emmen. Een prachtig nieuw park dat onlangs haar deuren heeft geopend voor het publiek.

HansaGreenTour2016-afbeelding5

Netwerkavond in Wildlands Adventure Zoo

Op deze bijzondere locatie organiseerde Hansa Green Tour in samenwerking met de provincie Drenthe een netwerkavond met als thema 'Nachhaltigkeit kennt keine Grenze'. Afgelopen jaren waren we met de Hansa Green Tour vaak te gast bij Duitse partners in de grensregio, deze avond werden de Duitse partners uitgenodigd in samenwerking met de provinicie Drenthe om gezamenlijk kennis te maken met het nieuwe Wildlands en mogelijkheden te verkennen hoe Nederlandse en Duitse partners in de grensregio nog meer zouden kunnen samenwerken. De resultaten van de ideeën die deze avond verzameld zijn zullen binnenkort worden aangeboden aan de provincie Drenthe.
Een mooie afsluiting van dag 2 van de Hansa Green Tour 2016!

HansaGreenTour2016-afbeelding6

Spectaculair programma dag 3 Hansa Green Tour 2016

Burgemeester Michael Fischer van Emstek verwelkomde onze delegatie in het Zentrum Zukunft van EWE. Een zeer interessant gebouw waar EWE haar visie op de toekomst van duurzame energiesystemen en de integratie met ICT & Telecom laat zien in het slimme huis van de toekomst.

HansaGreenTour2016-afbeelding7

FINISH BIJ MERCEDES-BENZ IN BREMEN

Na de rondleiding bij het Zentrum Zukunft van EWE vertrokken we naar Bremen voor de finish van het evenement bij het Kundencenter van de indrukwekkende Mercedes-Benz fabriek. Deze fabriek is inmiddels uitgegroeid tot de grootste fabriek van Daimler wereldwijd. Hier worden circa 1600 auto's per dag geproduceerd. Ook de productie van elektrische auto's en de nieuwe GLC 350 plug-in hydrogen fuel-cell zal hier in 2017 geproduceerd gaan worden. De eerste waterstof-elektrische hybride. Na de heerlijke BBQ en testrijden op The Rock was het tijd voor het inhoudelijke programma met een rondleiding door de indrukwekkende fabriek en presentatie van de duurzaamheidsstrategie van Daimler. Christian Göke, zelf ook deelnemer aan de Hansa Green Tour en onze gastheer bij Mercedes-Benz, had een mooie presentatie voorbereid en nam ons mee in de wereld van duurzame mobiliteit bij Mercedes-Benz en moederbedrijf Daimler.

HansaGreenTour2016-afbeelding9

Na deze spectaculaire afsluiting van het programma bij Mercedes-Benz was het tijd om naar het hotel te gaan en ons voor te bereiden op het afsluitende dinner van de Hansa Green Tour 2016 in de Bremer Ratskeller. Een van de oudste wijnkelders en restaurants van Duitsland en een pronkstuk uit de oude Hansa periode van 1405. Een prachtig einde van de Hansa Green Tour 2016!

HansaGreenTour2016-afbeelding8

Een schone Waddenzee door gerecyclede visnetten: hoe Happy Seal de gezondheid van zeehonden verbetert

Jaarlijks blijft ongeveer 640.000 ton visnetten achter in onze oceanen. Die plastic soep vormt een groot gevaar voor de zeezoogdieren.

“Bij ons zeehondencentrum in Pieterburen zien we zeer regelmatig zeehonden uit de Waddenzee die verstrikt zijn geraakt in visnetten”. Als snel kwam Niek Kuizenga, directeur van het zeehondencentrum, tot de conclusie: het gaat niet goed met de zeehond. “De plastic soep maakt de Waddenzee ongezond en is een sluipmoordenaar voor de zeehonden”.

Het Happy Seal project brengt daar verandering in. Door de schadelijke visnetten te recyclen worden niet alleen bijzondere consumentenproducten geproduceerd, maar wordt ook het verhaal over de gevaren voor de zeehond in de Waddenzee verteld.

Stichting Zeehondencentrum Pieterburen-afbeelding1

Happy Seal, wat is het?

Happy Seal is het bewustwordingsproject voor een schonere Waddenzee. Centraal staan onderzoek, educatie en de zeehond. Naast een accurate graadmeter voor de gezondheid van de Waddenzee, is de zeehond belangrijk voor de gezondheid van de mens. “Vaak staan we er niet bij stil hoe nauw de gezondheid van dieren is verbonden aan de gezondheid van mensen”, zegt Kuizenga. Gaat het niet goed met de zeehond, dan zal dat, uiteindelijk, ook een negatief effect hebben op de gezondheid van de mens.

Tijd, dus, om de Waddenzee weer gezond te maken.

Het zeehondencentrum werkt samen met vissers, havens, gemeentes en organisaties die betrokken zijn bij de Waddenzee. Deze organisaties hebben net als het centrum in Pieterburen een ‘hands on mentaliteit’. Anders gezegd analyseren ze niet enkel het probleem, maar zetten ze concrete stappen: sinds de start van Happy Seal een jaar geleden werd al zo’n 600 ton visnetten verzameld en gerecycled.

Van visnet naar vest: het recycleproces in 3 stappen

  1. Vissers brengen plastic naar de haven in Harlingen, waar een container staat om de recyclebare Nylon 6-visnetten te verzamelen.
  2. De container met netten wordt naar de Plastix recycle-fabriek in Denemarken gebracht waar deze worden vermaakt tot korrels granulaat.
  3. De korrels granulaat vormen de grondstof voor onder andere kratten. Ook kunnen er garen van worden gesponnen.

De producten met als grondstof granulaat worden verkocht in Pieterburen, de Universiteitswinkel in Groningen en op DelfSail. Met de opbrengst financierde het centrum een expositie van herbruikbare materialen.

Stichting Zeehondencentrum Pieterburen-afbeelding3

De toekomst van de zeehond in de Waddenzee

Over 10 jaar hoopt Kuizenga dat de Waddenzee schoner is door een stabiele infrastructuur van organisaties rond de zee. Het allermooiste zou zijn dat Nederlanders weten dat er veel mogelijkheden zijn om afval te recyclen. “We hopen dat zo veel mogelijk mensen over 10 jaar weten dat recyclen kán”.

Hoe groene bedrijven ook ‘ecocentrisch’ kunnen worden

Ook groene bedrijven kunnen hieraan bijdragen door ‘ecocentrisch’ te worden. “Vaak zien bedrijven geen mogelijkheden om afval te recyclen”, merkt Kuizenga op. Tegen hen zou hij willen zeggen: neem hierin het initiatief en probeer je te verdiepen in je afvalproductie. “Toen wij dat deden kwamen we er achter dat er legio mogelijkheden zijn om afval uit de zee te recyclen. En nog steeds is er meer recyclebaar dan we denken. Om dat te laten zien moeten wij, net als andere groene organisaties, het initiatief nemen”.

Door visnetten te recyclen wil Happy Seal groene bedrijven inspireren om ook afval te recyclen en zo een schone Waddenzee te creëren. Zo heeft Nederland in de toekomst een gezonde zee en gezonde zeehonden.

Benieuwd naar de leefomgeving van de zeehond? Het zeehondencentrum neemt haar bezoekers mee de Waddenzee op. Leden van Groene Zaken kunnen exclusief op ‘Waddensafari’ met deze Groene Zaken Deal.

Stichting Zeehondencentrum Pieterburen-afbeelding5

Deze blog is geschreven door Suzanne Bergenhenegouwen. Suzanne is Blogger voor Groene Zaken.

Ragbag. Het bedrijf dat van afval in India, design producten maakt

Sinds het begin van zijn carrière is hij al bezig met Eco- Design. Zowel tijdens het lesgeven aan studenten op de Rietveld academie als in zijn werk als Adviseur voor bedrijven, zie je hier de sporen in terug. Siem Haffmans valt op door zijn visie en inzet en zijn werk is al meerdere malen in de prijzen gevallen. Maak kennis met zijn bedrijf Ragbag; bijzondere design producten van gerecycled materiaal.

‘Als ontwerper creëer je steeds nieuwe dingen. Als het besef doordringt dat er al genoeg spullen in de wereld zijn dan is er geen weg meer terug. Dan start je met het hergebruiken van materialen. Inmiddels zit het zo vast in mijn ‘systeem’ dat het voor mij vanzelfsprekend is geworden om zo te werk te gaan.’ – Siem Haffmans.

Ragbag banner 3

Van afval naar tas

Het begon allemaal tijdens een reis van een maand met studenten van de Rietveld Academie naar India. Hier werd Siem gegrepen door het land, de cultuur en de werkethiek van de Indiaanse bevolking. Prachtige producten worden er gemaakt op ambachtelijke wijze. Er is veel vakmanschap te vinden in het land en elke regio heeft zo zijn specialiteiten. 2 jaar later bezocht hij een conferentie over duurzaam design in New Delhi en vanaf toen is ‘het balletje gaan rollen.’ Met hulp van de Anita Ahuja en haar man Shalabh die een proces hadden ontworpen voor het samenpersen van plastic zakken tot kleurrijke platen en de hulp van ontwerpster Ellen Sillekens, ontstond de eerste Ragbag. Gemaakt van gerecycled katoen. Later kwamen hier producten die gemaakt zijn van oude thee zakken. Inmiddels is de lijn uitgebreid met agenda’s en, portemonnees .

Opvallend aan de items is de diversiteit in kleurgebruik. Siem Haffmans geeft de producenten de vrije hand. Een bewuste keuze want juist dit kleurgebruik is kenmerkend voor het land.

Hoe gaat Ragbag te werk?

Alle producten van Ragbag worden gemaakt van afval en restmateriaal dat verzameld wordt door ‘ragpickers’ in India. De materialen worden grondig schoongemaakt en daarna verwerkt in de ontwerpen. Alle ontwerpen zijn ontworpen door Nederlandse ontwerpers van de Rietveld Academie en Design Academie Eindhoven. Een prachtige combinatie van Nederlands design, upcycling en het Indiase ambacht.

Ragbag werkt lokaal en volgens de principes van een Fairtrade organisatie. Het bedrijf is bewust niet Fairtrade gecertificeerd omdat het daarvoor nog te klein is en het tevens te kostbaar is. Een certificering zou de kostprijs van de producten alleen maar verhogen en weinig meerwaarde bieden. Het bedrijf is vanuit zichzelf al zo transparant dat je als geïnteresseerde genoeg op de website kunt vinden over het productieproces. En dat is toch hetgeen waar het allemaal om draait?

Ragbag banner 1

Duurzaam ondernemen is de toekomst

Daar is Siem Haffmans het bewijs van. Zijn bedrijf groeit met de jaren en word ook Internationaal goed ontvangen. Door de jaren heen is hij genomineerd voor bijzondere prijzen. Van de ‘Business in Development’ prijs voor het business plan in 2005 tot aan de laatste nominatie dit jaar voor de ‘Green Product Award 2016.’ Prijzen en nominaties die het bedrijf een flinke boost hebben gegeven.

Ragbag banner 2

De consument is er klaar voor!

‘De markt is gegroeid. Waar er eerst een kleine laag van de bevolking was die bewust koos voor Fairtrade producten, is er nu een grote groep die bewust kiest voor duurzame alternatieven.’ Duurzaamheid is de norm geworden. Steeds meer consumenten willen weten waar een product vandaan komt en is bereidwillig om hier meer voor te gaan betalen. ‘Een goed product verkoopt zichzelf’ aldus Siem Haffmans.

Benieuwd geworden naar de producten van Ragbag? Bekijk dan zeker even onze Groene Zaken deal. Deze maand hebben wij namelijk een erg leuke aanbieding voor onze lezers.

Deze blog is geschreven door Kim Buining. Kim is blogger voor GroeneZaken.