Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Reisverslag dag 1 Hansa Green Tour 2017

De 8e editie van de Hansa Green Tour naar Duitsland en Denemarken zit er weer op. Van 20 - 23 juni reden duurzaamheidsprofessionals weer met elektrische auto's en voertuigen op alternatieve brandstoffen van Nederland naar Denemarken. Verslag van dag 1 van deze indrukwekkende reis!

DAG 1 - DINSDAG 20 JUNI

Start van de Hansa Green Tour 2017 bij ECW - Agriport A7
De deelnemers moesten al vroeg verzamelen bij Energie Coöperatie Wieringermeer (ECW) gelegen op het Agriport A7 in Middenmeer.

Gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland opende het evenement en Laurens Vlaar van ECW nam ons mee in de wereld van de geothermie en de toepassing daarvan op het grootste en modernste glastuinbouwgebied ter wereld. Aansluitend was het tijd om de geothermie boortoren en de techniek in de moderne kassen te bekijken. Indrukwekkend om te zien, mooi staaltje duurzaam ondernemerschap!

Reisverslag dag 1 Hansa Green Tour 2017 afbeelding1

Na terugkomst van het bezichtigen van de geothermie boortoren en de indrukwekkende tuinbouwkassen was het tijd om verder te gaan, op weg naar de eerste stop van de Hansa Green Tour 2017 bij Enexis in Zwolle. Van Agriport A7 in Middenmeer zijn we via Enkhuizen en de dijk over het IJsselmeer naar Lelystad en Zwolle gereden.

Eerste stop: Enexis Groep in Zwolle
Bedrijfsbezoek bij Enexis Groep, partner en sponsor van de Hansa Green Tour 2017. Bij aankomst eerst de elektrische auto's aan de stroom en verzamelen bij het interessante Enexis Huis. Een huis van nu waarin je niet afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. Hier kun je ervaren hoe een slim energienetwerk ('smart grid') in een gewoon huishouden werkt. Het huis voorziet volledig in zijn eigen energie dankzij tal van duurzame technieken.

Reisverslag dag 1 Hansa Green Tour 2017 afbeelding2

Na een presentatie en uitgebreide rondleiding door dit energie onafhankelijke huis was het tijd om ons te verplaatsen naar het nieuwe duurzame regiokantoor van Enexis voor de lunch en inhoudelijke discussie over de rol van de netbeheerder in de energietransitie en de toekomstvisie op elektrische mobiliteit. Wat als we allemaal elektrisch gaan rijden, wat betekent dat voor het elektriciteitsnet? En hoe kun je daar al vroeg op anticiperen? Samen met het nieuwe dochterbedrijf van Enexis, Enpuls, wordt op een frisse manier gekeken naar de energie van de toekomst. Hoe kun je bijvoorbeeld slim, bi-directioneel laden van elektrische auto's, inzetten om de belasting op het elektriciteitsnet te helpen balanceren?

Volgende stop in het programma was het nieuwe hoofdkantoor van Energy Academy Europe in Groningen, met de hoogst haalbare BREEAM score onlangs uitgeroepen tot het duurzaamste onderwijsgebouw in Nederland. Ook Energy Valley en Energy Delta Institute hebben hier hun nieuwe onderdak gevonden.

Een interessant filmpje over dit bijzondere gebouw en de duurzame technieken die zijn toegepast kun je bekijken op YouTube via deze link.

Na welkom en ontvangst door Sander van den Maagdenberg van Energy Valley volgde een inhoudelijke presentatie door Robbert-Jan Slobben van Energy Academy Europe en ging Jeroen Bakker van de provincie Groningen in op de rol van de provincie in de energietransitie. Door vertraging opgelopen in het ochtenddeel was er minder tijd beschikbaar dan gehoopt voor een rondleiding door dit zeer interessante gebouw. Op een ander moment komen we daarvoor zeker nog graag een keer terug.

Reisverslag dag 1 Hansa Green Tour 2017 afbeelding3

Na het bezoek aan dit bijzondere nieuwe gebouw van
Energy Academy Europe was het tijd om verder te gaan naar Groningen Seaports in Delfzijl om daar aan te sluiten bij de waterstofbijeenkomst met professor Ad van Wijk van de TU Delft georganiseerd door Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta met aansluitend netwerkprogramma. Eerst alle 10 elektrische en hybride auto's aan de stroom op de parkeerplaats bij Groningen Seaports en vervolgens te voet naar De Molenberg in het centrum voor de bijeenkomst.

Nog net op tijd aangekomen bij De Molenberg ging de netwerkbijeenkomst van start. Centraal thema van deze bijeenkomst was: Waterstof, dé kans voor het Noorden?!
Waterstof als kans voor Noord-Nederland. Professor Ad van Wijk van de TU Delft presenteerde zijn plannen en visie voor een waterstofeconomie in Noord-Nederland. Zeer visionair, een stip op de horizon. Maar ook niet eenvoudig. Halfbakken proberen dit van de grond te krijgen heeft geen zin, er zullen nog diverse hobbels genomen moeten worden. Maar op lange termijn lijkt het interessante perspectieven te bieden, maar dan moet je er met elkaar wel echt voor gaan en op lange termijn in durven investeren, aldus de boodschap van professor Ad van Wijk. Zijn interessante publicatie 'De Groene Waterstofeconomie' kan hier worden gedownload.

De waterstofbijeenkomst en presentatie van professor Ad van Wijk gaf stof tot nadenken en leidde tot interessante discussies. Na het walking dinner was het voor onze delegatie tijd om het programma te vervolgen met Groningen Seaports.

De stoppen bleken doorgeslagen te zijn door het laden van 10 elektrische auto's tegelijk. Lastig en vervelend maar deze problematiek past uitstekend bij de Hansa Green Tour. Want doe het maar eens, met 10 elektrische auto's of meer vragen of je even aan de stroom mag. De publieke oplaadinfrastructuur is daar volstrekt niet klaar voor. Alleen Tesla heeft dat op Europese schaal goed geregeld met de superchargers die in vrijwel alle landen zijn te vinden, betrouwbaar zijn en het gewoon doen zonder allemaal pasjes nodig te hebben. Met geen enkele andere elektrische auto is het rijden van lange afstanden door Europa eenvoudig of comfortabel. Hier is nog heel veel werk te doen. Een interessant thema dat deze reis nog vaker aan de orde zal komen...

Al met al een prachtige en interessante eerste dag van de Hansa Green Tour 2017!

Reisverslag dag 1 Hansa Green Tour 2017 afbeelding4

Hilversum nog duurzamer door koudelevering aan datahotel NEP op Media Park

Op donderdag 22 juni tekenden duurzame-energieleverancier Ennatuurlijk en mediatechnologiebedrijf NEP The Netherlands de overeenkomst voor het leveren van CO2-arme koude aan NEP op het Media Park. Hiermee gaven de twee partijen het startschot voor een nog duurzamer energieverbruik van het mediahart van Nederland en de gemeente Hilversum in het algemeen.

Met de ondertekening van de leveringsovereenkomst verzekeren Ennatuurlijk en NEP het gebruik van CO2-arme koude voor de koeling van het datahotel van NEP op het Media Park; het Tier 3-datacenter met meer dan tachtig racks aan servers en andere technische mediasystemen. Herman Exalto, commercieel directeur van Ennatuurlijk, Nico Roest, coo van NEP plaatsten hun handtekening onder de leveringsovereenkomst. ‘Per jaar vraagt ons datahotel 1.325.100 kilowattuur aan koude; dezelfde hoeveelheid energie die 400 huishoudens gemiddeld per jaar verbruiken’, aldus Roest. “Ennatuurlijk en NEP verlagen met de overeenkomst de CO2-uitstoot van ons datahotel met 60 procent!” De gemeente Hilversum ondersteunt de overeenkomst. Namens de gemeente was Nicolien van Vroonhoven aanwezig, wethouder van de portefeuille wonen, natuur en duurzaamheid en monumentenzorg.

Hilversum nog duurzamer door koudelevering aan datahotel NEP op Media Park

Twee vliegen in één klap

De techniek achter de koeling van het datahotel zorgt ook voor duurzamere warmte voor de verwarming van de NEP kantoren in het Studio Centrum van het Media Park. Het datacenter vraagt stroom en koeling en produceert restwarmte. Water van 13 graden Celsius dat uit een ondergrondse koudwaterbron komt, neemt de restwarmte van het datacenter op en koelt zo de apparatuur. Het water warmt op tot 19 graden Celsius, wat de juiste temperatuur is om in de volgende stap van het proces de gebouwen op het Media Park te verwarmen. Duurzame koude én warmte dus.

Duurzaamheidsambitie

Het Media Park en de gemeente Hilversum richten hun pijlen al langer op duurzaamheid. Zo levert Ennatuurlijk al CO2-arme warmte en koude aan andere gebouwen op het Media Park en vinden er verkennende gesprekken plaats om energiebesparende maatregelen te treffen in de gemeente. “Dit is een hele slimme manier om op weg te gaan naar een zuinige mediasector. Dit soort creatieve oplossingen zijn nodig voor een CO2 neutraal Hilversum”, aldus wethouder Nicolien van Vroonhoven. Herman Exalto: ‘Samen met de gemeente pakken we kansen om te verduurzamen op. Naast het Media Park zullen ook projecten bij woningcorporaties een belangrijke rol spelen in het behalen van de duurzaamheidsambitie van Hilversum.’

Over Ennatuurlijk 

Ennatuurlijk koppelt lokale producenten en ontvangers van duurzame energie aan elkaar. Het bedrijf levert op deze manier warmte en koude aan circa 70.000 consumenten en ruim 1200 zakelijke klanten verspreid over heel Nederland, met de grootste concentratie in Breda, Tilburg, Enschede, Helmond en Eindhoven. Hierdoor, en dankzij de inzet van haar 130 medewerkers, levert Ennatuurlijk een belangrijke bijdrage aan de transitie naar schone, duurzame energie in Nederland. Meer informatie over Ennatuurlijk vindt u op www.ennatuurlijk.nl

Over NEP The Netherlands

NEP voorziet zijn opdrachtgevers van de technologie, mensen en knowhow die het mogelijk maken om de grootste evenementen ter wereld te produceren en distribueren. Het mediatechnologiebedrijf is wereldmarktleider op het gebied van outsourced productieoplossingen (managed services) en levert verschillende producten en diensten voor remote- en cloudproductie, studioproductie, playout, videodisplay, host broadcasting, postproductie, media-assetmanagement, digital media services en end-to-end OTT-oplossingen. Meer informatie: www.nepworldwide.nl.

5 verbeterpunten voor openbare aanbestedingen in vastgoedsector

De huidige ontwikkelingen in de maatschappij vragen om een herziening van de openbare aanbestedingen in de vastgoedsector. Belangrijke zaken als de dialoog met stakeholders, beleving, welzijn en maatschappelijke meerwaarde verdienen een centrale plek in het systeem. Dat vraagt om een set richtingwijzers die projecten hierop beoordeelt. Alleen zo zijn kwaliteit en langdurige relevantie te waarborgen.

We leven in een wereld waarin iedereen altijd verbonden en hypermobiel is. Technologische ontwikkelingen hebben onze afhankelijkheid van fysieke plekken verkleind. Dat stelt hogere eisen aan gebouwen. Deze moeten volgens Hans Erdmann, mede-eigenaar van architectenbureau Claessens Erdmann, namelijk een echte meerwaarde bieden, willen ze hun toegevoegde waarde behouden. “Mensen moeten er graag willen zijn, zich er prettig voelen. Afhankelijk van de functie van het gebouw moet het ook productiviteit bevorderen, omzet stimuleren of de beleving vergroten.”

Geanne van Arkel, Head of Sustainability Development bij Interface, fabrikant van modulaire vloertegels, sluit zich daarbij aan. “Aandacht voor de mens in relatie tot het gebouw is een basisvereiste geworden. Daarnaast verdienen ook ecologische aspecten meer aandacht. Circulariteit en duurzaamheid worden steeds belangrijker, willen we toekomstige generaties niet opzadelen met grondstoftekorten, klimaatopwarming en andere nadelige effecten.”

5 verbeterpunten voor openbare aanbestedingen in vastgoedsector

In het huidige systeem van openbare aanbestedingen is ruimte voor meer aandacht voor deze zaken. Alleen dan behouden gebouwen ook op langere termijn hun waarde.

Een aantal richtingwijzers voor openbare aanbestedingen:

1. Van een vaste checklist naar meer overleg

De focus op welzijn en andere aspecten van de mens-gebouw-relatie vereist specialistische kennis. Bijvoorbeeld van herbestemming, van duurzaamheid, van biophilic design, van ergonomie en van psychologie.

Die kennis zit volgens Erdmann vaak in de hoofden van allerlei externe experts. “Voor een goed beeld van de werkelijke wensen en uitgangspunten is uitgebreid overleg vooraf noodzakelijk. Alleen dan kunnen zowel de uitvoerende als de opdrachtgevende partij vertrekken vanuit de juiste visie en het juiste eisenpakket. In openbare aanbestedingen moet er ruimte zijn voor dergelijk overleg”, aldus Erdmann.

2. Van stip voor de voeten naar stip aan de horizon

In het huidige systeem stelt de opdrachtgever van tevoren een eisenlijst samen. Die lijst is leidend, maar vaak gebaseerd op een momentopname. Het is een stip voor onze voeten, waardoor de opdrachtgever de stip aan de horizon uit het oog raakt.

Van Arkel pleit voor meer langetermijnvisie. “Een gebouw moet ook over 30 jaar relevant zijn. Dat vereist een grondige inventarisatie van de wensen en eisen aan het gebouw op middellange termijn. Ook hiervoor is meer overleg met externe partijen vooraf gewenst.”

3. Van focus op proces naar focus op eindresultaat

In plaats van op bovengenoemde zaken legt een openbare aanbesteding vooral focus op het proces zelf. Het is een soort wedstrijd: wie kan de opdracht tegen de laagste kosten in de snelste tijd opleveren?

Die focus op het proces lijkt kosteneffectief, maar is dat volgens Erdmann uiteindelijk niet. “Het levert te vaak een eindresultaat dat niet vanuit de intrinsieke functie van een gebouw is opgesteld en waar de verkeerde zaken de nadruk krijgen. Dat vergroot het risico dat een gebouw na enkele jaren verbouwing behoeft of zelfs overbodig is geworden.”

4. Van inkopen op minimumvereisten naar inkopen op maatschappelijke waarde

Het huidige systeem van openbare aanbestedingen gaat uit van inkoop op basis van minimumvereisten. De maatschappelijke waarde, bepaald door onder andere sociale en ecologische aspecten, is daarin lang niet altijd leidend.

Dat is volgens Erdmann een verbeterpunt, want dankzij de relatief grote koopkracht kan de overheid partijen met aandacht voor maatschappelijke waarde belonen en sterken in hun missie. “De overheid kan door aandacht voor duurzaamheid in het eisenpakket de markt uitdagen op deze aspecten, en dat is bevorderlijk voor de duurzaamheid van de markt in zijn geheel. Het overheidsmanifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen mag ook voor aanbestedingen in de vastgoedsector meer nadruk krijgen.”

5. Van blind zakendoen naar verplichte transparantie

De overheid kan alleen maatschappelijk verantwoord inkopen als marktpartijen 100% transparant zijn over hun duurzaamheidsprestaties. Alleen dan is een eerlijke en objectieve vergelijking mogelijk.

Het is inmiddels een aanvaard beginsel dat grote bedrijven dit doen, maar dat is volgens Van Arkel niet genoeg. “Eerlijke aanbestedingen kunnen alleen plaatsvinden als alle partijen openheid van zaken op dit gebied geven. De overheid zou dit verplicht kunnen stellen, op zijn minst voor de deelnemende partijen aan de openbare aanbesteding. Die verplichte transparantie werkt ook in het voordeel van de marktpartijen, want zij zien hun inspanningen op duurzaamheidsgebied eerder beloond. Het bevordert eerlijke concurrentie op maatschappelijk verantwoord ondernemen, en daar profiteert uiteindelijk iedereen van.”

Over Interface

Interface is wereldwijd de grootste fabrikant van tapijttegels. Hun modulaire producten staan voor kwaliteit, design en innovatie. Daarnaast hecht de fabrikant veel waarde aan duurzaamheid. Interface wil tegen 2020 dan ook volledig duurzaam zijn en noemt dit streven Mission Zero. In 2016 besloot Interface nog een stap verder te gaan met een nieuwe, radicale klimaatmissie: Climate Take Back. Interface wil voorop lopen in het keren van het proces van klimaatverandering en wil met haar manier van produceren een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Interface behoort tot de top 3 meest duurzame bedrijven ter wereld.

Het hoofdkantoor is gevestigd in Atlanta (VS). Daarnaast heeft Interface kantoren in meer dan 100 landen en productielocaties op vier continenten, waarvan een van de grootste in Scherpenzeel, Nederland. Voor meer informatie kunt u terecht op www.interface.com en blog.interface.com. Of volg Interface op Twitter, YouTube, Facebook, Pinterest, LinkedIn , Instagram, en Vimeo.