Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Bierbrouwerij plant ruim 50.000 bomen

Bird-Brewery 50000-bomen

Bird Brewery plantte begin dit jaar zelf 10.000 bomen. Door samenwerking met ruim 300 horecazaken en speciaal-winkels, waarbij voor elke liter van hun bier een boom wordt geplant, zijn zij intussen de 50.000 bomen voorbij. Een absolute mijlpaal voor deze jonge, duurzame brouwers.

Hier ben ik enorm trots op”, begint mede-oprichter Ralph van Bemmel. “Het heeft echt laten zien dat wij door samen te werken heel concreet kunnen bijdragen. Natuurlijk blijft het een druppel op een gloeiende plaat, maar het is tenminste een druppel.

Het doel van de brouwerij was om eind 2020 de 50.000 bomen te passeren, maar dat is vele malen sneller gegaan. “De reacties vanuit horecazaken en hun gasten zijn fantastisch. Op een hele eenvoudige manier doen zij direct iets voor de natuur”, aldus de andere oprichter Rik van den Berg. “Een hele mooie extra.”

De bomen worden geplant via partner Trees for the Future. Deze stichting plant al ruim 30 jaar bomen in zes Afrikaanse landen. Naast het planten van natuur, bouwen landeigenaren dankzij zogenaamde ‘agriforest’ ook een duurzaam inkomen. Een win-win.

Groene Nesten

Bij de aangesloten horecazaken en speciaal-winkels geldt dat er voor iedere verkochte liter van Bird Brewery één boom wordt geplant. Intussen zijn er al meer dan 250 horecazaken en 50 speciaalzaken omgetoverd tot Groen Nest, waardoor er ruim 50.000 bomen geplant worden. Door de structurele samenwerking loopt dat aantal bovendien dagelijks op.

Ook Groen Nest worden?

Bird Brewery wilt natuurlijk nog . Wil jij daar ook aan meewerken? Neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Duurzame ventilatie systemen

Duurzame ventilatie systemen Groene Zaken

Duurzame ventilatietechnieken en daarmee het beste uit je ventilatiesysteem halen. Je wil een gezond binnenklimaat, klimaatneutraal zijn, je wil duurzaam én in een comfortabel huis wonen. Het ventilatiesysteem in je woning is de basis. Samen met een goede isolatie naar een energiezuinige woning. Maar wel een gezellige!

Bij mechanische ventilatie worden ventilatoren gebruikt. De mechanisatie ventilator is geen natuurlijke ventilatie. De natuurlijke ventilatie voldoet echter in de meeste gevallen niet. Je zet nou eenmaal niet alles constant open zodat de wind de lucht kan verversen. De ventilatiebox ververst de vervuilde lucht binnen met de lucht die van buitenaf aangezogen wordt. Frisse lucht naar binnen en je kunt weer ademen. Nu moet dat op zo een manier gebeuren dat het duurzaam is. Zo weinig mogelijk verlies van warmte en toch een optimaal binnenklimaat in je huis.

Mechanisch afvoeren en natuurlijk toevoeren

Er zijn best een aantal soorten mechanische ventilatie. Draadloze, met behulp van een vochtsensor, mechanische ventilatie met afstandbediening en zelfs met warmtepomp. Daarom is mechanische ventilatie vergelijken aan te raden. Mechanische afzuiging, of ook wel centrale afzuiging genoemd, bestaat uit ventilatieroosters in ramen en luchtafvoeropeningen in plafonds die verbonden zijn aan een ventilatie box. Luchtverversing en luchtafvoer is op deze manier prima geregeld. Van belang is de ventilatiebox of de mv box goed in te regelen, op zo een wijze dat de juiste hoeveelheid lucht bij het juiste invoerrooster komt. De beste mechanische ventilatie is voor ieder gebouw verschillend. Het is ook afhankelijk van de manier waarop je woning geïsoleerd is en hoe de bouwkundige constructie in elkaar zit.

Vergelijken en energiebesparen

Mechanische ventilatie kopen is niet zomaar de beste mv box kopen. Welke ventilatiebox voor jou het meest geschikt is, kun je bepalen door mechanische ventilatie vergelijken. Daarnaast is het verstandig om het energieverbruik voor het ventileren te beperken, om de energie uit de ventilatielucht te hergebruiken en gebruik te maken van efficiënte ventilatiesystemen. Ventileer daar waar nodig is. Een gezond en prettig leefbaar binnenklimaat creëren is naast duurzaamheid en energiebesparing ook belangrijk. Met een mechanische ventilator bereik je een gezonde lucht in huis. Schone lucht is heel erg nodig in je woning. Fijnstof in huis veroorzaakt gezondheidsklachten. Een mechanische ventilatiebox is dan een uitkomst.

Duurzame en gezonde catering voor je werknemers: een win win win

Duurzame en gezonde catering voor je werknemers een win win win

21 november 2019, Auteur Natascha Kooiman

De werkgevers van Nederland zijn goed voor hun werknemers. Ze zorgen dat we niet te veel werken door nette werktijden en voldoende vakantiedagen; dat we goed zitten door de juiste bureaus en stoelen; dat we goede luchtcirculatie hebben en fijne verlichting. Kortom: ze zetten zich in voor gezonde werknemers. Maar wat nog (veel te) vaak over het hoofd wordt gezien, is de rol die de werkgever heeft in het eetpatroon van zijn werknemers, namelijk via de catering.

Want werkgevers voorzien maar al te vaak in de dagelijkse lunch van hun werknemers. En nu net dáár is ontzettend veel winst te behalen, zowel op gezondheid en productiviteit van werknemers (en daarmee kostenbesparing) als op waardering door werknemers, als op duurzaamheid. In grote lijnen zijn er dus drie redenen om je catering flink onder de loep te nemen en als ‘serious business’ en onderdeel van ‘goed werkgeverschap’ te zien.

Ten eerste: Het besef dat die lunch waarin de werkgever elke dag voorziet, bepalend is voor de gezondheid en productiviteit is er nauwelijks. We kampen met een overgewicht epidemie en de meest voorkomende ziektes zijn voedsel gerelateerd. En toch: Het assortiment van een ‘standaard’ kantine valt grotendeels buiten de richtlijnen gezonde voeding van het Voedingscentrum. Bijna zonder uitzondering bevatten onze kantines een gedeeltelijk snackbar assortiment. Misschien worden veel mensen blij van een gefrituurde hap. Maar behalve een korte termijn bevrediging levert het elke dag eten van een kroket, frikadel of saucijzenbroodje (let wel: op het werk!!!) weinig waarde. Sterker nog: het levert kosten op vanwege ziekte, lunchdips en in termen van duurzaamheid: een hogere milieudruk.

Ten tweede: Werknemend Nederland, en zeker jongeren, wordt steeds kritischer. Steeds meer wordt bij de selectie van werkgevers ook gekeken naar de meerwaarde van een organisatie voor onze maatschappij; wat ze doet aan duurzaamheid; maar ook wat er gegeten wordt. Waar we vroeger volstonden met een broodje kaas en glaasje melk, zijn we inmiddels zo verwend met overvloed aan keuze en kwaliteit, ongeacht seizoenen, tijd of plaats. Dus ook op ons werk verwachten we echt lekker te kunnen eten. Plus: duurzaam en gezond wordt steeds meer iets dat de consument verwacht, in plaats van dat ze het moet najagen.

Ten derde: Wist je dat voedsel het grootste deel van onze voetafdruk (de impact op de aarde) uitmaakt? En dat je als werkgever daarmee dus een enorme bijdrage kan doen aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en doelen zoals CO2 reductie of bijdrage aan biodiversiteit en bodem?

Nog een bonus: Anders portioneren, bereiden en presenteren kan een enorme driver zijn voor minder voedselverspilling. Naast duurzaamheidswinst, levert dat ook weer een besparing.

Gezondere en duurzame catering kan dus van kostenpost naar een win-win-win. Dat is precies waar wij ons als Smaackmakers de afgelopen 6 jaar in hebben gespecialiseerd: hoe helpen we werkgevers, restaurants en cateraars naar een duurzamer, gezonder en gewaardeerd aanbod. Een paar ingrediënten naar aanleiding van onze ervaringen en lessons learned?

1) Een gedeelde visie op wat duurzame, circulaire, gezonde catering is; 2) Ambities formuleren, concretiseren en meetbaar maken; 3) Romantiek (de jam van de winkel op de hoek) en echte impact van elkaar onderscheiden; 4) De juiste kennis en vaardigheden én intrinsieke motivatie bij het cateringteam; 5) specialistische kennis over duurzame en gezonde keuzes (bij voorkeur via een onafhankelijke partij) als sleutel voor een goed onderbouwd concept; 7) draagvlak is key!

Met schitterende cases in het grote en kleine bedrijfsleven en binnen de overheid, zijn we enthousiast om ook de rest van werkgevend Nederland (meer dan) een nudge in de goede richting te geven, binnen bestaande contracten óf via begeleiding vanaf de uitvraag naar de markt voor een nieuwe cateraar. Onze tools; onze 10 Future Proof Food Principes©, ons Stappenplan en het Groei Impact Model helpen daarbij.

Meer weten? www.smaackmakers.nl of neem contact op met Natascha Kooiman Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Amber van Veghel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.