Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Duurzaam op reis: verklein de ecologische voetafdruk zo!

Duurzaam op reis verklein de ecologische voetafdruk zo

Is het mogelijk om een duurzame levensstijl te hebben én op vakantie te kunnen blijven gaan? Vooropgesteld is reizen per definitie niet duurzaam, maar er zijn veel manieren on de ecologische voetafdruk te verkleinen, zodat er onbezorgd en zonder schuldgevoel genoten kan worden.

Ecologische voetafdruk

De ecologische voetafdruk is kort gezegd de ruimte die een persoon, een groep of een land inneemt om te leven. Deze voetafdruk wordt groter bij een luxere levensstijl. Niet alleen de ruimte waar men woont wordt meegerekend, maar ook de ruimte die nodig is om in voedsel, kleding en andere consumptiegoederen te voorzien. Iemand met elke dag vlees op het bord heeft een grotere voetafdruk dan een vegetariër, omdat het produceren van vlees veel water kost en veel land. Niet alleen het land waar de dieren opgroeien, ook het land waarop de voeding van het dier verbouwd wordt. Zo is de voetafdruk van een reiziger groter dan die van een thuisblijver, omdat ook de CO2-uitstoot meetelt voor de ecologische voetafdruk. Deze voetafdruk kan verkleind worden op verschillende manieren.

Een bestemming dichtbij huis kiezen en het vliegtuig laten staan

Van alle transportmiddelen geeft het vliegtuig veruit de hoogste milieubelasting. Kies daarom een bestemming dichtbij huis om het aantal reiskilometers te verkleinen en om het vliegtuig te kunnen laten staan. Neem het liefste de trein of de fiets. Indien dit niet mogelijk is, zijn de bus of eigen auto goede alternatieven.

Toch vliegen?

Kies dan voor een lange reis en geen korte citytrip. Boek daarnaast een directe vlucht zonder onderbrekingen. Tot slot kan men kiezen voor een greenseat of op een andere manier de CO2-uitstoot compenseren.

CO2-uitstoot compenseren

Tegenwoordig is het bij veel reisorganisaties en andere partijen mogelijk om de CO2-uitstoot te compenseren. Sommige organisaties doen het uit zichzelf al, zoals boekingsplatform Natuurhuisje. Er zijn ook websites waar de CO2-uitstoot van een vliegreis te berekenen is en waar een vakantieganger kan betalen om bomen te laten planten, zoals Treesforall.

De lokale economie stimuleren

Boek excursies altijd lokaal. Eet in restaurants die niet toebehoren aan een grote (fastfood)keten, maar aan lokale restaurateurs. Zoek het kruidenierszaakje op de hoek op voor dagelijkse boodschappen, in plaats van de supermarkt.

Eco-lodges, accommodaties met keurmerken of groene reisorganisaties

Of er nu gekozen wordt voor een georganiseerde reis of dat men zelf de reis uitstippelt: het is altijd mogelijk om voor een duurzaam alternatief te kiezen. Er zijn duurzame keurmerken in de reisbranche, zoals Green Key, die de accommodatie keuren op duurzaamheid. Tegenwoordig houden de meeste grote reisorganisaties zich bezig met duurzaamheid.

Andere tips om duurzaam te reizen

Deze tips hebben niet direct invloed op de voetafdruk. Heb altijd respect voor de lokale bevolking, hun normen, waarden en gebruiken. Kies voor excursies waarbij de uitbuiting van dieren is uitgesloten. Eet zoveel mogelijk vegetarisch. Sluit altijd een reisverzekering af en kies voor een verzekeraar die investeert in duurzaamheid. Neem altijd een eigen waterfles mee en beperkt het gebruik van plastic.

Spelend leren over duurzaamheid met Energy Floors

Spelend leren, lekker bewegen én energie opwekken voor je omgeving.
Deze drie thema’s worden samengebracht in een interactief en energieopwekkend speeltoestel voor de buitenruimte; The Gamer genaamd.

Educatie rondom duurzame energie is belangrijk, maar ook obesitas en een gezonde en actieve levensstijl voor jonge kinderen staan steeds meer in de belangstelling. The Gamer combineert deze factoren door kinderen inzichtelijk te maken dat ze bewust met energie om kunnen gaan, op een manier die bij hun belevingswereld past; actief en interactief.

Energy-Floors THE GAMER 1

THE GAMER, zo werkt het

The Gamer bestaat uit 9 vloertegels van elk 60 x 60 cm met beloopbare zonnepanelen en een toplaag van stevig antislip glas. De 9 tegels zijn voorzien van sensoren die reageren op beweging van de kinderen. De ledverlichting in de vloer nodigt uit om te spelen. Er valt dus van alles te beleven op de vloer!
Kinderen ‘bedienen’ The Gamer door op de tegels te springen. ‘Turn of the Lights’ is bijvoorbeeld een reactiespelletje voor alle leeftijden. Zodra de verlichting in een tegel aan gaat, springen de kinderen erop om de tegel weer ‘uit’ te doen. Elk level komen er meer lichten bij en moet er meer gesprongen worden. Zelfs voor de kleinste leuk en begrijpelijk.

The Gamer wordt aangesloten op het elektriciteitsnet van de locatie. De opgewekte energie van de solar-panelen wordt gebruikt om The Gamer te ‘poweren’ en het restant kan direct gebruikt worden door de locatie zelf. Hiermee bespaart de locatie op jaarbasis nog een leuk bedrag!

Energy-Floors THE GAMER 2

Kortom met The Gamer voeg je een uniek, duurzaam, interactief én educatief speeltoestel toe aan jouw buitenruimte!
Kijk voor meer informatie op www.energy-floors.com/gamer 

Energy-Floors Logo

Panasonic toont nieuwe innovaties op vakbeurs Intersolar / The Smarter E

Panasonic toont nieuwe innovaties op vakbeurs Intersolar  The Smarter E

Op de vakbeurs Intersolar / The Smarter E, die van 15 tot 17 mei 2019 plaatsvindt in München, presenteert Panasonic een compleet productaanbod voor de energierevolutie in de woningbouw. Hiermee kan een combinatie worden gemaakt tussen de hoogefficiënte heterojunction-modules HIT® en HIT® +, een energiebeheersysteem voor gebouwgebonden installaties, en lucht/water-warmtepompen die duurzaam kunnen verwarmen met behulp van zonne-energie.

Als onderdeel van het ‘Innovatieplatform voor de Nieuwe Energiewereld’, The Smarter E, neemt Panasonic deel aan de Intersolar-beurs. Het bedrijf toont op zijn beursstand (stand A1.110) voor het eerst in Europa het Home Energy Management System (HEMS), waarmee energie wordt bespaard en comfort en veiligheid in woningen worden vergroot. Panasonic zal er ook zijn hoogefficiënte HIT®-modules presenteren, waarvan er drie (HIT® +) een efficiëntie van minimaal 20 procent hebben. Daarnaast is ook de warmtepompdivisie van het bedrijf aanwezig. Door het HEMS en de HIT®-panelen te combineren met een Panasonic lucht/water-warmtepomp kunnen huiseigenaren een hoogwaardig pakket samenstellen voor klimaatvriendelijke warmte- en stroomvoorziening, op basis van de producten van een van 's werelds toonaangevende elektronicagroepen.

Nieuw beheersysteem voor energiebesparing, veiligheid en comfort

Het Home Energy Management System (HEMS) van Panasonic is al geruime tijd in gebruik in Japan. Op Intersolar Europe 2019 wordt de voor Europa aangepaste versie geïntroduceerd. HEMS maakt het mogelijk om middels één app energie te besparen en het comfort en de veiligheid in een gebouw te verbeteren. Daarvoor meet het systeem de energiestromen van het pv-systeem, het energieopslagsysteem, de warmtepomp, en andere installaties.

Vervolgens worden deze stromen geanalyseerd om ervoor te zorgen dat de energie efficiënt wordt gebruikt. Om het comfort te verhogen, regelt een IAQ-sensor (Indoor Air Quality) de temperatuur en meet hij de luchtvochtigheid. Door de mogelijkheid om rook- en bewegingsmelders, een webcamera en een voicebox te integreren, kan met het systeem de veiligheid in huis worden vergroot.

"Ons Home Energy Management System ondersteunt tal van protocollen en is ontworpen als app voor alle apparatuur in huis", aldus Hitoshi Nomura, General Manager Life Solutions Europe. Het Home Energy Management System wordt momenteel getest in installaties in Duitsland. Naar verwachting is het systeem komend voorjaar beschikbaar.

Heterojunction-modules HIT® en ‘HIT® +’ voor meer efficiëntie: nieuwe productclassificatie

De afgelopen maanden heeft Panasonic de prestaties van drie varianten van de hoogefficiënte HIT® moduleserie verhoogd tot 20 procent of meer. Daarnaast heeft het een nieuw productclassificatiesysteem geïntroduceerd.

De modellen van de heterojunction hoog-efficiënte modules met een efficiëntie van minstens 20 procent en met in Japan geproduceerde zonnecellen maken deel uit van de ‘HIT® + productserie. De HIT® + N340-module met een vermogen van 340 watt heeft nu een modulerendement van 20,4 procent. De N335-modules en de volledig zwarte N335K KURO-variant met een vermogen van 335 watt bereiken ieder een efficiëntie van 20,0 procent. De HIT® N330-, N300- en N250-modules zijn gelijk gebleven. Dankzij hun afmetingen bieden ze nog steeds dezelfde grote flexibiliteit tijdens het installatieproces.

Panasonic maakt nog altijd gebruik van heterojunction-technologie die kristallijne en dunne filmtechnologie met elkaar combineert. In de HIT®-zonnecellen wordt een flinterdunne monokristallijne siliciumwafel gecoat met een ultradunne amorfe laag silicium. Hierdoor worden de voordelen van beide fotovoltaïsche technologieën gecombineerd. Kristallijne cellen kunnen meer direct zonlicht in elektriciteit omzetten dan dunne-filmcellen. Dunne-filmcellen werken echter beter in situaties met weinig licht, en ze wekken meer elektriciteit op bij diffuus licht. Dankzij de originele heterojunction-technologie bereiken Panasonic HIT®- en HIT® + -modules een hogere efficiëntie dan conventionele monokristallijne pv-modules. Bij een hogere temperatuur verliezen HIT®-zonnecellen door hun betere temperatuurcoëfficiënt ook minder vermogen dan kristallijne cellen.

Zonne-energie in combinatie met de lucht/water-warmtepompen van Panasonic

Om een woning energetisch nog verder zelfvoorzienend te maken, is de combinatie van een fotovoltaïsch systeem met een warmtepomp een ideale oplossing. Panasonic heeft verschillende lucht/water-warmtepompen voor commerciële en particuliere toepassingen in het portfolio. Met modellen van 3 tot 16 kW bestrijken Aquarea lucht/water-warmtepompen het grootste vermogensbereik in de markt. Bovendien is voor iedere verwarmingsbehoefte een passend systeem te vinden. Deze hoogefficiënte warmtepompen voor verwarming, koeling en tapwater zijn geschikt voor installatie in zowel bestaande als nieuwe gebouwen.

Amorton amorfe silicium-zonnecellen

Onafhankelijke energievoorziening door pv begint met oplossingen op kleine schaal. Panasonic introduceert dit jaar op Intersolar voor het eerst zijn Amorton amorfe siliciumcellen. Zonnecellen bieden een eenvoudige manier om verschillende toepassingen van duurzame energie te voorzien, zoals horloges, autonome sensoren, schermen en rekenmachines. Dankzij de lage procestemperaturen kunnen materialen zoals glas, kunststof en roestvrij staal in de Amorton-zonnecellen worden verwerkt. Dit maakt het mogelijk om flexibele, dunne en duurzame zonnecellen in complexe vormen te produceren, en daarmee te voldoen aan klantspecifieke eisen.

‘Panasonic life solution business in Europe’ lezing op ees Forum

Op donderdag 16 mei 2019 geeft Andreas Thoma, hoofd Business Development Germany bij Panasonic Solar, van 14.15 tot 14.30 uur een presentatie over ‘Panasonic Life Solution Business in Europa’, op het ees Forum in hal C2, stand C2.550.

Tijdens het ees Forum, dat tevens plaatsvindt van 15 tot 17 mei 2019, geven experts lezingen over actuele ontwikkelingen op het gebied van hernieuwbare energie, energieopslag en elektromobiliteit. Panasonic Electric Works AG neemt deel aan de Intersolar-beurs van 15 tot 17 mei 2019, en is er te vinden op stand A1.110.

Over Panasonic

De Panasonic Corporation is een wereldleider in de ontwikkeling van diverse elektronicatechnologieën en -oplossingen voor klanten in de consumentenelektronica, huisvesting, autosector en business-to-business. Het bedrijf vierde in 2018 haar honderd jarig bestaan en heeft zich ontwikkeld tot een wereldspeler. Het heeft nu 591 werkmaatschappijen en 88 gelieerde bedrijven over de hele wereld, met een geconsolideerde netto-omzet van 61,4 miljard euro in het fiscale jaar dat eindigde op 31 maart 2018. Alle afdelingen streven het creëren van nieuwe waarde via innovatie na. Zo realiseert het bedrijf door middel van zijn technologieën een beter leven en een betere wereld voor zijn klanten. Voor meer informatie over Panasonic: www.panasonic.com/global