Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Is E Mobility nog niet genoeg in beweging?!

De Avere E Mobility Conference van 13 april in Amsterdam was een mooi ijkpunt; gaat de ontwikkeling van elektrisch aangedreven mobiliteit hard genoeg? Ik ging er op uitnodiging van Groene Zaken heen, benieuwd wat ik zou aantreffen. Verrast was ik en ook teleurgesteld. Mijn conclusie; de techniek gaat hard genoeg, de kopers lijken er te zijn, maar het aanbod blijft achter. Wie is bij machte dat te veranderen?

In de prachtige ambiance van het Tropenmuseum en met een keur aan internationale sprekers was dit congres een bijzonder knap ‘debuut’. Het voorzitterschap van de EU en een ministersmeeting over zelfrijdende auto’s de dag erna, bracht vele experts naar deze happening. In veel van de presentaties werd getoond hoezeer de volledig elektrische auto’s, plug inns en hybrides afgelopen jaar zijn gegroeid. Mooi toch? Zichtbaar blijft de geringe bijdrage van deze auto’s in de gehele mobiliteitsmix: ‘Fossile Fuel still rules’.

Emobility blog-banner1

Dat electrisch rijden wel DE toekomst heeft, bleek uit steekhoudende argumenten van Renault-Nissan, BYD (China) en de stad Amsterdam; fijnstof kost ons als steden en landen veel geld voor gezondheidszorg. Mensen leven korter door de huidige uitstoot. Dat steden meer e-mobiliteit hard nodig hebben om leefbaar te blijven werd me zeer duidelijk. Vooral in China wordt hier serieus aan gewerkt, juist ook door markt en overheid samen.

In een van de subzalen ging de discussie over de juiste mix van stimulerings-maatregelen. Hoe doen en deden Californië, Quebec, Noorwegen en stad als Utrecht het? Veel sprekers benadrukten de heldere lange termijn visie, die in Nederland lang ontbrak, maar nu in steden als Utrecht en Amsterdam goed voelbaar zijn. Daar werd ik blij van. Is dat genoeg? Nee! Zijn dit de 3 wegen misschien die wel naar een e-mobile Rome leiden?

Emobility blog-banner2

1. Prikkel op irritaties ‘fossiele rijders’.
In Noorwegen steeg de verkoop van Tesla’s toen een tunnel tolvrij werd voor elektrische voertuigen. In Californie omdat je elektrisch een 3e rijstrook mocht berijden, waarmee filetijd werd vermeden. En ook gratis parkeren werkt. Stedelijke gebieden kunnen dus veel bijdragen aan de overstap naar elektrisch.

2. Prikkel en stuur op productie!
De verkoop zegt niets over de markt en de markt niet over de echte vraag, betoogde Gil Tal uit Californie. Er is veel meer vraag dan er aanbod en markt is. De enorme (400.000) belangstellenden voor de Tesla model 3 zijn daar een van. De huidige industrie gaat misschien (te) langzaam. Alle hoop wordt steeds op Tesla geprojecteerd. De Europese politiek zou met kaders moeten stimuleren dat sneller en meer volledig elektrisch wordt geproduceerd en gereden.

3. Prikkel de samenwerking!
Veel verhalen en ambities gaan over meer elektrische auto’s als bezit. Maar waarom niet gelijk een stap overgeslagen? Delen wordt de toekomst, dus waarom niet (meer) inzetten stimuleren van deelconcepten? En mobiliteit integreren met energie positieve gebouwen? En ook meer mengvormen, auto, OV, (bak)fiets, lenen, delen etcetera. Niet alleen technische, maar ook sociale innovatie en mengvormen van businessmodellen gaan de versnelling denk ik stimuleren.

Emobility blog-banner3

Gaat het goed met de E-Mobiliteit in Nederland en Europa? Ja en Nee. Het groeit en af te gaan op de energie en positiviteit van de aanwezigen komt het wel goed. De nieuwe markt wil wel!
Prikkelt de overheid de bestaande markt genoeg? Hmmm. De steden en landen die evenveel visie en lef gaan tonen als Tesla, gaan het verschil maken. Ik ben benieuwd welke initiatieven en prikkelende kaders komend jaar ontstaan...
We gaan het horen op de Avere E Mobility Conference 2017!

Han-Paul van Westing
De Contactfabriek BV

Han-Paul van Westing is eigenaar van de Contactfabriek BV. Hij coacht ondernemers naar nieuwe businessmodellen en groei. Hij is verbonden aan Stichting Groningen 3P0, die de stad wil stimuleren naar versnelling van de duurzaamheid en 0 CO2. Hij was een van de eerste Tesla model S eigenaren in Nederland.

Waarom grijs printen als het ook GROEN kan?!

Veelvuldig en onnodig printen probeer je als duurzame ondernemer natuurlijk zoveel mogelijk te vermijden. Het voelt niet goed en past niet bij je duurzame visie. Toch kunnen ondernemingen niet  100% zonder papieren documenten. Denk bijvoorbeeld aan facturen, belangrijke documentatie die offline bewaard moet worden of de rest van de boekhouding. Juist daarom is het verstandig om voor zowel de papier- als de inktkeuze, te kiezen voor een duurzaam alternatief.

Eekoprint blog1

Duurzaam printen met Eeko Print

Eeko Print is een duurzaam alternatief voor uw inktkeuze. Eeko Print levert gerecyclede toner- en inktcartridges. Het bedrijf  biedt hiermee een milieubewuste oplossing om te printen en maakt de cirkel rond door de lege cartridges in te zamelen. Dankzij het inzamelprogramma Eeko voorkomt het bedrijf dat er jaarlijks 600 containers vol lege cartridges op afvalbergen belanden. De ingezamelde cartridges vormen de basis voor de cartridges van Eeko Print.  Wist u dat uw cartridge tot wel vier keer kan worden hergebruikt?

Eekoprint blog2

Samenwerken loont

Voor het leveren van de gerecyclede cartridges werkt Eeko Print samen met Stichting AAP. Sinds januari 2016 doneert het bedrijf voor elke verkochte Eeko print cartridge een bedrag aan Stichting AAP. Dankzij deze bijdrage kan Stichting AAP complete maaltijden samenstellen voor de dieren die geholpen worden. In de eerste drie maanden van deze samenwerking zijn er al meer dan 70 maaltijden bij elkaar gespaard. Ook de opbrengsten vanuit de recycling van Eeko komen ten gunste van goede doelen. Het afgelopen jaar is er meer dan €1 miljoen bijgedragen aan de goede doelen waarmee Eeko samenwerkt. Een prachtige ontwikkeling die wij van harte toejuichen!

Eekoprint blog3

Overtuigd?
Klanten kunnen zowel online, telefonisch als via de mail een bestelling plaatsen. Leuk weetje: alle GroeneZaken relaties ontvangen 10% korting op een eerste bestelling. Mocht je dus nog opzoek zijn naar een duurzaam alternatief, dan raad ik je deze actie van harte aan.

De duurzame jurk voor elke vrouw

Groot liefhebber was ze van de jurken van King Louie, tante Betsy en Hema. Nadat ze besloot om bewuster te gaan leven begon ze met haar zoektocht naar duurzame varianten. Uren zocht ze naar betaalbare en moderne duurzame jurken. Het resultaat viel tegen en zorgde voor het begin van een nieuwe onderneming. Maak kennis met Karine van der Meulen. Eigenares van Fairly Dressy.

Fairly Dressy Blogfoto1

Duurzaam & trendy

Op de eerste dag van 2014 werd Fairly Dressy ‘geboren’. Het merk dat draagbare en comfortabele jurken maakt. De kleding wordt in een kleine oplage gemaakt en is dus origineel en betaalbaar. Naast kleding verkoopt Fairly Dressy sinds een jaar ook Fairtrade sieraden en accessoires waaronder exclusieve Fairtrade leren tassen uit Afghanistan die lokaal worden gemaakt. 

Wat zo bijzonder is aan de jurken van Fairly Dressy is dat Karine het hele productie proces onder haar hoede neemt. Van het ontwerpen tot aan het maken van de jurken. Karine pakt het werk met beide handen aan. Alle jurken zijn gebaseerd op het eerste model dat ze uitbracht en verkrijgbaar in diverse maten. Perfect voor de Nederlandse vrouw die vaak nét iets groter is dan de gemiddelde, Europese dame.

Fairly Dressy Blogfoto2

Mode is geen wegwerpproduct

Fairly Dressy Blogfoto3De kleding van Fairly Dressy is origineel, handgemaakt en uniek. Draagbaar voor vrouwen van alle leeftijden en dankzij het design, tijdloos. Twee keer per jaar komt er een nieuwe collectie uit. Hiermee maakt het merk een statement naar de reguliere mode-industrie. Mode is geen wegwerp product. Het is een belangrijk deel van ons leven wat een grote impact heeft op onze maatschappij.

Als groot liefhebber van Fair Fashion ontvang ik Fairly Dressy met open armen. Meer zien van dit merk? Bezoek dan zeker de stand tijdens de Swan Market 17 april in Rotterdam.
Leuk weetje voor wie ook opzoek is naar duurzame mode; Fairly Dressy heeft momenteel een mooie samenwerking met Groene Zaken. Je vindt de aanbieding hier!

Deze blog is geschreven door Kim Buining. Kim is Blogger voor Groene Zaken.