Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Een nieuwe Groene Gouden eeuw

Het was alweer de 4e editie van Nederland CO2 Neutraal die wij mochten bezoeken op 16 september in Driebergen. Veel animo op deze zonnige donderdag, mede door de aanwezigheid van Jan Rotsmans deze middag.
Bij binnenkomst hadden zich een aantal leden van Nederland CO2 Neutraal opgesteld in de aankomstzaal waaronder Optivolt, Kyotolease, Grip52, Greensand en Regentmobile.nl. Geïnteresseerden konden in gesprek gaan met de medewerkers van deze bedrijven.

Seminar-JanRotmans1

Thijs Lindhout trapte op zijn eigentijdse wijze het seminar af en ging al snel over op het “duurzaamheidskwartiertje”, inmiddels een vast item binnen dit event.
Een aantal nieuwsitems op het gebied van duurzaamheid passeerden de revue, waaronder het feit dat de CO2 uitstoot in 2015 wederom met 5% gestegen is en we in 2030 geen fossiele brandstoffen meer hebben, althans als we op deze voet verder gaan. De toon van deze middag was gezet!

Seminar-JanRotmans4

Nu was het tijd voor een aantal bedrijven zich te presenteren op het podium en de meerwaarde van hun bedrijf te vertegenwoordigen. Een spreker die opviel was Henk Luijk, Groenadviseur bij Boonstoppel Groen. Op inspirerende wijze vertelde hij over zijn bedrijf en over hoe we onze kinderen kennis moeten laten houden met de natuur, ook op school. Hiervoor is “De Groene School” opgericht, een expertisecentrum met als doelstelling de leer-, leef- en werkomstandigheden in het onderwijs te verbeteren op het gebied van gezondheid, veiligheid en duurzaamheid.

Seminar-JanRotmans2

Tijdens de pauze konden de ruim 250 aanwezigen wederom netwerken en kennismaken met de bedrijven die een pitch hadden gehouden tijdens het eerste deel van het event. Velen aanwezigen zochten daarna even de zon op om te genieten van een drankje en om zich op te maken voor het tweede deel van het seminar, Jan Rotmans.

Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde en internationale autoriteit op het gebied van transities & duurzaamheid. Oprichter van ICIS, DRIFT, Urgenda en Nederland Kantelt. Onderzoekt niet alleen de kanteling van de samenleving, maar probeert daar ook actief aan bij te dragen. Beschouwt Rotterdam als proeftuin voor de kanteling. Professor en progressor, friskijker en dwarsdenker, koploper en kantelaar.

Seminar-JanRotmans3

Met zijn bekende uitspraak “We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk” begon Rotmans.
Rotmans pleit voor een transitie naar een samenleving 3.0., waar vroeger de overheid burgers vertelde wat er moest gebeuren zien we nu dat burgers zelf het initiatief nemen en een verandering creëren van systeemwereld naar leefwereld.
Ook de oude economie zal verdwijnen, bedrijven als Uber, Airbnb, Bol.com en Spotify, maar ook zorg- en energiecoöperaties nemen in rap tempo het heft in handen. De keuze is enorm, de markt is transparant en de prijs bepaald de marktwaarde.

Wat betekend dit voor bedrijven?

3 van de 5 bedrijven zullen de kantelfase niet overleven, simpelweg door niet mee te groeien, niet te anticiperen op ontwikkelingen en niet vooruit te denken.
"Samen versnellen naar een nieuwe groene gouden eeuw…. Dat staat ons te wachten!"

Groen ondernemen op het leukste CO2 reductie initiatief van Nederland

Inspirerend. Dat was deze 9e editie van het event Nederland CO2 Neutraal. Een dag waarin op een leuke manier bedrijven en organisaties werden samengebracht. Het verbinden en verbeteren van duurzaamheid werd vandaag gestimuleerd, met als gast de bekende BNN’er en succesvol groen ondernemer: Ruud Koornstra. Hij had net als ieder ander op dit event één doel:
De wereld verbeteren.....

2juni NLCO2Neutraal-afbeelding1


Thijs Lindhout, bestuurslid van de organisatie, begon de zaal te vertellen over het duurzame nieuws. Hij liet ons zien dat er, zoals gewoonlijk, veel dingen fout gaan op gebied van CO2 uitstoot, maar dat er ook veel dingen steeds beter gaan in de duurzame wereld. Door de persoonlijke, boeiende en ook humoristische manier waarop Thijs zijn verhaal deelde was er geen seconde waarbij de aandacht bij het publiek werd ontnomen.

Duurzame Bouwvrouw

De eerste gast van deze middag was Suze Gehem, medeoprichter van het door Wubbo Ockels opgerichte bedrijf Groene Grachten: Ze verduurzamen historische panden (kerken, woningen forten, kantoren, studentenverenigingen, etc) door heel Nederland. Voor meer info over De Groene Grachten, zie ook www.degroenegrachten.nl
Overtuigend en stralend bracht Suze haar boodschap aan het publiek over: ‘We moeten meegaan met de tijd en een doorbraak realiseren in het verduurzamen van monumenten en gebouwen.’

2juni NLCO2Neutraal-afbeelding2

Duurzaam ondernemen

Hierna vertelden 3 duurzame ondernemers over hun bedrijven, waaronder trees for all. Een organisatie die werkt naar een CO2 vrije wereld door middel van het tegen gaan van de ontbossing. Je kunt bomen doneren die de koolstofdioxide uit de lucht opnemen en zo de hoeveel CO2 in de atmosfeer verlagen! Een prachtig idee.
De pitches waren stuk voor stuk inspirerend met één overeenkomende boodschap: Het kan wèl.

2juni NLCO2Neutraal-afbeelding3

Ruud Koornstra: ‘Droom groter!’

Als laatste werd de bekende Ruud Koornstra aan het woord gebracht. Een van de duurzaamste en succesvolste ondernemers van Nederland. Volgens hem zijn de duurzame ondernemers de helden van de toekomst.
‘Droom groter!’, is zijn motto.. Met een snufje humor maakte hij ons duidelijk hoe belangrijk het verbinden van kennis en ervaring, gewoon te doen, buiten de lijnen te leren denken en hoe de oplossingen voor het versterkte broeikaseffect exponentieel groeien. Een mond vol inspiratie dus. Het publiek werd ademloos achtergelaten.

2juni NLCO2Neutraal-afbeelding4

Het event werd met veel positieve geluiden afgesloten, waarna mensen gelijk in contact met elkaar kwamen en er nieuwe verbindingen werden gelegd. Met een glaasje wijn in de handen gedrukt klonk er een luidruchtig geroezemoes door de zaal heen. Hierbij keek men niet alleen terug op de inspirerende dag, maar werd er ook voorruit gekeken. Dromende en strevende naar een duurzame en CO2 neutrale toekomst.

Deze blog is geschreven door Annemarijn Zwerver (15). Annemarijn heeft op dit event vanuit haar perspectief (de volgende generatie) een presentatie gegeven over CO2 reductie.

Verslag van een indrukwekkende reis - Hansa Green Tour 2016

De start van de Hansa Green Tour 2016 was dit jaar bij de getijde energie centrale van Tocardo bij de Afsluitdijk in Den Oever. Na een korte briefing door organisator Roel Swierenga opende gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie NoordHolland het evenement met een warm welkom en korte presentatie van de duurzame energie initiatieven in Noord-Holland. Gedeputeerde Michiel Schrier van de provincie Friesland verwelkomde de delegatie van duurzame ondernemers en vertelde over de duurzame ambities van de provincie Friesland en de plannen voor de Afsluitdijk. Samen met de provincie Noord-Holland en gemeentes grenzend aan de Afsluitdijk wordt gewerkt aan De Nieuwe Afsluitdijk, een initiatief om van de dijk een voorbeeld te maken van duurzame innovatie op gebied van energie & water, natuur & water en economie & water.

HansaGreenTour2016-afbeelding1

De tweede stop van de dag was bij de WaterCampus in Leeuwarden, hét knooppunt voor de Nederlandse watertechnologiesctor. Bij het nieuwe duurzame pand van Wetsus konden de deelnemers de elektrische auto’s opladen en werd gestart met een boottochtje over de Potmarge met een elektrische praam naar het Wetterskip Fryslân (waterschap) een eindje verderop. Op deze locatie wordt afvalwater gezuiverd en circa 1 mln m3 biogas geproduceerd.

HansaGreenTour2016-afbeelding2

Naar Ameland

Eenmaal op de boot naar Ameland begon de ontspanning en konden de deelnemers mooi even rustig kennis maken met elkaar. Duurzame ondernemers, overheden en bedrijven van klein tot heel groot. Uit Nederland,
Duitsland en België. ’s Avonds hadden we een mooi programma in beachclub The Sunset, een geweldige plek met de mooiste zonsondergang van Nederland. Reinier van den Berg, klimatoloog en presentator van het weer bij RTL Nederland is tevens ambassadeur van de Hansa Green Tour in Nederland. Met een bevlogen presentatie met indrukwekkende beelden nam hij ons mee in de wereld van klimaatverandering. Indrukwekkend en alarmerend.
Na deze indrukwekkende aftrap van de avond door Reinier van den Berg was het tijd voor een duurzaamheidsquiz. Joost de Boer van Eneco had 18 vragen voorbereid om de deelnemers te testen op hun kennis van de duurzame energiemarkt in Nederland.

HansaGreenTour2016-afbeelding3

Start van dag 2 Hansa Green Tour 2016 bij zonnepark Ameland

De start van het inhoudelijke programma op dag 2 was bij Zonnepark Ameland, op dit moment het grootste zonnepark van Nederland bij vliegveld Ballum. Dit is een initiatief van de gemeente Ameland, de Amelander Energie Coöperatie en Eneco. Na het bekijken van het zonnepark gingen alle deelnemers terug naar het hotel voor een presentatie over Duurzaam Ameland. Wethouder Nico Oud van gemeente Ameland liet eerst een indrukwekkende film zien die gemaakt is in samenwerking met EnTranCe en GasTerra. Beide partijen zijn nauw betrokken bij het verduurzamen van Ameland. Na een geweldig programma op Ameland was het tijd om onze reis te vervolgen en terug te keren naar het vasteland. Volgende stop: het Energy Transition Center in Groningen.

HansaGreenTour2016-afbeelding4

EnTraCe staat voor Energy Transition Center in Groningen en is een proeftuin voor energie innovaties, voor scholing en begeleiding bij het naar de markt brengen van nieuwe producten en ideeën. Voor een korte introductie video klik hier.
Gedeputeerde Nienke Homan van de provincie Groningen en verantwoordelijk voor energietransitie, verwelkomde de delegatie in de 'Energy Barn'. De provincie Groningen is er alles aan gelegen om de energievoorziening in haar provincie te
verduurzamen. De aardbevingsproblematiek staat hoog op de agenda, duurzame oplossingen zijn dringend gewenst. Een van die plaatsen waar daar hard aan wordt gewerkt is op het Energy Transition Center.
Na dit interessante bezoek aan EnTranCe was het tijd om weer verder te gaan. Volgende stop in het programma was het nieuwe Wildlands Adventure Zoo in Emmen. Een prachtig nieuw park dat onlangs haar deuren heeft geopend voor het publiek.

HansaGreenTour2016-afbeelding5

Netwerkavond in Wildlands Adventure Zoo

Op deze bijzondere locatie organiseerde Hansa Green Tour in samenwerking met de provincie Drenthe een netwerkavond met als thema 'Nachhaltigkeit kennt keine Grenze'. Afgelopen jaren waren we met de Hansa Green Tour vaak te gast bij Duitse partners in de grensregio, deze avond werden de Duitse partners uitgenodigd in samenwerking met de provinicie Drenthe om gezamenlijk kennis te maken met het nieuwe Wildlands en mogelijkheden te verkennen hoe Nederlandse en Duitse partners in de grensregio nog meer zouden kunnen samenwerken. De resultaten van de ideeën die deze avond verzameld zijn zullen binnenkort worden aangeboden aan de provincie Drenthe.
Een mooie afsluiting van dag 2 van de Hansa Green Tour 2016!

HansaGreenTour2016-afbeelding6

Spectaculair programma dag 3 Hansa Green Tour 2016

Burgemeester Michael Fischer van Emstek verwelkomde onze delegatie in het Zentrum Zukunft van EWE. Een zeer interessant gebouw waar EWE haar visie op de toekomst van duurzame energiesystemen en de integratie met ICT & Telecom laat zien in het slimme huis van de toekomst.

HansaGreenTour2016-afbeelding7

FINISH BIJ MERCEDES-BENZ IN BREMEN

Na de rondleiding bij het Zentrum Zukunft van EWE vertrokken we naar Bremen voor de finish van het evenement bij het Kundencenter van de indrukwekkende Mercedes-Benz fabriek. Deze fabriek is inmiddels uitgegroeid tot de grootste fabriek van Daimler wereldwijd. Hier worden circa 1600 auto's per dag geproduceerd. Ook de productie van elektrische auto's en de nieuwe GLC 350 plug-in hydrogen fuel-cell zal hier in 2017 geproduceerd gaan worden. De eerste waterstof-elektrische hybride. Na de heerlijke BBQ en testrijden op The Rock was het tijd voor het inhoudelijke programma met een rondleiding door de indrukwekkende fabriek en presentatie van de duurzaamheidsstrategie van Daimler. Christian Göke, zelf ook deelnemer aan de Hansa Green Tour en onze gastheer bij Mercedes-Benz, had een mooie presentatie voorbereid en nam ons mee in de wereld van duurzame mobiliteit bij Mercedes-Benz en moederbedrijf Daimler.

HansaGreenTour2016-afbeelding9

Na deze spectaculaire afsluiting van het programma bij Mercedes-Benz was het tijd om naar het hotel te gaan en ons voor te bereiden op het afsluitende dinner van de Hansa Green Tour 2016 in de Bremer Ratskeller. Een van de oudste wijnkelders en restaurants van Duitsland en een pronkstuk uit de oude Hansa periode van 1405. Een prachtig einde van de Hansa Green Tour 2016!

HansaGreenTour2016-afbeelding8