Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Duurzaam toerisme Spanje een groen alternatief

Refugio Marnes, Costa Blanca, Spanje, mei 2017.

Twee Nederlandse ondernemers, Richard Steenblik en Willem Pieffers, begonnen vijftien jaar geleden een nieuw avontuur in deze prachtige regio in Oost Spanje. Beide heren hebben expertise in het 'nieuw leven inblazen´ van oude projecten & gebouwen. Refugio Marnes werd een project waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt.
Maar wat heeft Refugio Marnes te bieden als groepsverblijf, bedrijfs-incentive of voor een familiebijeenkomst? Wij waren te gast en werden blij verrast door rust, ruimte en een groen leven in Spanje.

“Ons doel is om in 2018 CO2 neutraal te opereren en zelfs de kilometers die we met de auto maken op zonnestroom te doen. Hoe cool is dat?! ´Casa Rural CO2 neutral´"

Refugio Marnes- afbeelding1

Refugio Marnes beschikt over ruim 20 hectare prive-landgoed, voorzien van landbouwterrassen, grotten en olijf- amandel- en Johannesbroodbomen. Het gerestaureerd stallencomplex Los Establos is samen met de Oude finca, goed voor zes mooie kamers. Ook vind je op het landgoed de gerestaureerde schaapskooi "La Ruina" en een Marokkaanse bedoeïenentent "La Jaima". Daarnaast is er een natuurzwembad aanwezig met een heerlijk terras. Valencia en Alicante liggen beide op een uurtje rijden. De gastheren bieden zich graag aan als kok, je kunt op het landgoed heerlijk eten. Naar onze mening is Refugio Marnes zeer geschikt voor wandelliefhebbers en kun je hier goed terecht voor cursussen (bijvoorbeeld yoga, rebirthing, gezondheids- en persoonlijke ontwikkelingscurssussen) en wijnproeverijen.

De twee Nederlandse ondernemers vinden duurzaamheid belangrijk en proberen dit op diverse vlakken tot uitvoering te brengen. Op deze locatie is geen elektriciteitsnet, geen gasaansluiting en geen stromend water. Toch kunnen deze ondernemers vrij eenvoudig dit resort voorzien van zonne-energie, gas en water. Door middel van batterijopslag kunnen ze overdag zonne-energie opladen door de vele zonuren die Spanje biedt. Schoon water wordt aangeleverd en gas komt voorlopig nog uit de fles. De zonnepanelen en batterijen zullen zeer binnenkort vernieuwd worden, zodat het nog makkelijker wordt om Refugio Marnes van groene elektriciteit te voorzien.

"We zijn op dit moment bezig ons zonnestroom systeem te vernieuwen en enorm uit te breiden" aldus Willem Pieffers.

Refugio Marnes- afbeelding2

Casa Rural Refugio Marnes is een Energetisch eiland!

Refugio Marnes functioneert 'off-grid'. Grote delen van Spanje zijn niet geëlektrificeerd en nog veel grotere gedeelten worden niet voorzien van leidingwater. Al sinds de start van Refugio Marnes15 jaar geleden, zijn ze energie autonoom. Sinds die tijd is er gelukkig heel veel gebeurd. De noodzaak van een energietransitie van een op aardolie gebaseerde energievoorziening naar een duurzaam energienet op basis van hernieuwbare energiebronnen is duidelijker dan ooit. De evidentie daarvan wordt ook breder als ooit gezien en grote vervuilers zoals China lijken nu ook de grote opruimers te worden!

Incentives voor bedrijven Spanje

Toe aan een nieuwe impuls voor je bedrijf? Incentives voor bedrijven? Dan is Spanje een goede optie!
De nieuwe bedrijfsfilosofie presenteren, dichter tot elkaar komen of gewoon eens een minder traditionele ‘hei-sessie’ organiseren? Voor groepen tot maximaal 22 personen is het eeuwenoude landgoed Refugio Marnesde een perfecte plek voor incentives voor bedrijven, groepen of familiebijeenkomsten. Het is een plek om een paar dagen of een week samen te komen in een fantastische ambiance in een inspirerende omgeving.

Duurzaam toerisme Spanje, wil je dat komen beleven en bijdragen aan een mooie en groene aarde? Boek dan nu je vakantie bij Refugio Marnes.
Neem contact op met de eigenaren voor een onvergetelijke ervaring! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0034 637063003 of 0034 966181040

Bekijk hier de video impressie van Refugio Marnes.

Refugio Marnes- video

Wetenschappelijke feiten tijdens Nederland CO2 Neutraal

9 maart 2017, Driebergen. Het was alweer de 10e editie van het seminar van Nederland CO2 Neutraal, wederom op Landgoed de Horst in Driebergen.

Groene Zaken Blog Seminar NLCO2Neutraal 9 maart 2017 Afbeelding1

Martin Vos en Thijs Lindhout zijn de oprichters van Stichting Nederland CO2 Neutraal. Met hun team begeleiden ze honderden bedrijven (van MKB tot groot) bij het reduceren van CO2-uitstoot. Veel van deze bedrijven hebben behoefte om kennis te delen en vooral ook om nieuwe inzichten op te doen.
Martin en Thijs richten zich met deze stichting op één doel: het leukste CO2-reductie initiatief van Nederland worden. Vol waarde, inspiratie, tips en nieuwe inzichten, waar je direct mee aan de slag kan.

Groene Zaken Blog Seminar NLCO2Neutraal 9 maart 2017 Afbeelding2

André Faaij stond als één van de sprekers op het programma. Als wetenschappelijk directeur van de stichting Energy Academy Europe en Distinguished Professor op het gebied van Energie Systeem Analyse, is professor doctor André Faaij een expert op het gebied van duurzame energie en transities in de energievoorziening.
Het seminar begon met René Prop, ‎Managing Director bij LEDshine. René vertelde op zijn eigen en inspirerende wijze, over zijn visie over hoe het bedrijfsleven duurzaam kan ondernemen. Een betoog waar geen spelt tussen te krijgen viel.

Groene Zaken Blog Seminar NLCO2Neutraal 9 maart 2017 Afbeelding3

Ook Martin Havik van “Work With Nature” was weer aanwezig. Martin zijn hart ligt in Costa Rica, waar in een razendsnel tempo regenwoud gekapt wordt voor de aanleg van palmolie- en bananenplantages. “Via adopteerregenwoud.nl kan iedereen voor een klein bedrag een stuk Costa Ricaans regenwoud adopteren. Voor elke 2,50 euro kopen wij een vierkante meter regenwoud, inmiddels hebben we 34 hectare aangekocht. Niet beschermen betekent zeer waarschijnlijk dat ons projectgebied binnen tien jaar grotendeels weggekapt is. Naast bescherming richten we ons ook op educatie: we laten lokale boeren zien welke gewassen goed in het regenwoud groeien, zodat zij een inkomen kunnen genereren en hun land niet hoeven te verkopen. Daarnaast bouwen we een internationaal onderzoekscentrum van waaruit we middels wetenschappelijk onderzoek de echte waarde van het regenwoud kunnen aantonen. Dat levert banen op voor de lokale bevolking.”
Stichting Nederland CO2 Neutraal ondersteunt Work With Nature als partner, door jaarlijks 5.000 euro te doneren aan dit prachtige doel.

Groene Zaken Blog Seminar NLCO2Neutraal 9 maart 2017 Afbeelding4

Na een korte break was het podium voor André Faaij. André zijn verhaal was verre van positief. De onderzoeken en grafieken die hij toonde zijn gebaseerd op wetenschappelijke feiten, onderzocht door een groep van meer dan 1.000 wetenschappelijke onderzoekers, van over de hele wereld. Volgens André is het de komende jaren essentieel dat cruciale doelen ten aanzien van de reductie van broeikasgasemissies, het verhogen van resource efficiency, het beschermen van biodiversiteit en het sluiten van kringlopen, worden gehaald. En ook dat er een sterke versnelling van trendbreuken wordt gerealiseerd in de commercialisering en grootschalige toepassingen van duurzame energietechnologieën. Dat er stabiele, “science based” samenwerking wordt geleverd op nationaal, Europees en mondiaal niveau.
De lezing van André had een grote impact op de ruim 200 ondernemers in de zaal en gaf maar weer eens aan dat we met z’n allen flink aan de bak moeten om met name CO2 te reduceren.
Op 8 juni aanstaande is er een nieuw seminar van Nederland CO2 Neutraal, lees hier meer over dit event en meld je hier gelijk aan! >>

Groene Zaken Blog Seminar NLCO2Neutraal 9 maart 2017 Afbeelding5

Duurzaam rijden zonder stekker…..

In de wereld van mobiliteit is een flinke transitie gaande van fossiele brandstof naar alternatieve manieren om jezelf voort te bewegen. Of het nu volledig elektrisch, plug-in hybride, groengas, waterstof of zelf frituurvet (!) is, alle automerken beseffen dat er een verandering op komt is.
Voor de deelname aan de wintereditie van de Hansa Green Tour 2017, kreeg GroeneZaken de Toyota Prius ter beschikking van Louwman Groningen. Een hybride auto zonder stekker.
In eerste instantie moesten we even wennen aan dit idee. Een auto zonder stekker en toch duurzaam?

Blog Toyota Pruis GroeneZaken1

Er zitten veel verschillende aspecten aan duurzame mobiliteit. Eigenlijk zou je moeten kijken naar de gehele productieketen van fabriek tot eindgebruiker, het verbruik, de brandstof, maar ook welke stroom je gebruikt, als je elektrisch rijdt. Toyota omschrijft haar duurzaamheidsbeleid uitvoerig in haar brochures en noemen dit “De kringloop van Toyota”.

1. Ontwerp en productie
De bedrijfsvoering van Toyota is erop gericht om het milieu zoveel mogelijk te ontzien. Zo wordt bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een nieuw model elk onderdeel zorgvuldig geanalyseerd om er zeker van te zijn dat de milieubelasting gedurende de volledige levenscyclus tot het minimum beperkt blijft.
2. Logistiek
Door lokaal te produceren blijven transportkilometers beperkt, en wordt het milieu minder belast. Daarom kijken wij kritisch naar alle facetten van ons logistieke proces, van de onderdelenvoorziening voor de fabrieken tot het transport van auto’s en onderdelen naar onze dealerbedrijven. Bij elk transport kiezen we voor de meest efficiënte oplossing, wat onder meer betekent dat we zoveel mogelijk gebruikmaken van vervoer per trein.
3. Verkoop
Het verbeteren en verduurzamen van de dealerbedrijven is bij Toyota een continu proces. Zo ontwikkelde Toyota voor het dealernetwerk een integraal duurzaamheidsprogramma. Dit programma heeft betrekking op alle facetten van de bedrijfsvoering, van het hergebruik van regenwater tot isolatiemaatregelen en het gebruik van duurzame energie. Hiermee besparen wij op ons energie- en waterverbruik en verminderen we ook de hoeveelheid geproduceerd afval.
4. Rijden en onderhoud
Het brandstofverbruik van uw Toyota wordt in de praktijk beïnvloed door de omstandigheden waarin gereden wordt. Bij rijomstandigheden kunt u denken aan zaken zoals het wegdek, de bandenspanning, de belading van de auto, het gebruik van stroomverbruikers (verwarming en airconditioning), de te rijden route en de buitentemperatuur. Het brandstofverbruik van uw auto is verder natuurlijk ook sterk afhankelijk van uw rijstijl. Onze Verkoopmedewerkers kunnen u instrueren hoe u met uw nieuwe auto zo zuinig mogelijk rijdt.
5. Reductie, hergebruik & recycling
Deze kernwaarden vormen vanaf het allereerste begin de basis onder de bedrijfsvoering van Toyota. Toyota voldoet aan de Europese richtlijn dat auto’s eind 2015 voor 95% recyclebaar zijn. Om dat te bereiken wordt bij het ontwerp van de auto en bij de materiaalkeuze al rekening gehouden met hergebruik. Conform de Europese richtlijn 2000/53/ EC zijn bovendien vier zware metalen volledig uit het productieproces verdwenen.
Zelfs een Toyota bereikt op een zeker moment zijn eindbestemming. In Nederland werkt Toyota voor de recycling van auto’s al jarenlang nauw samen met ARN (Auto Recycling Nederland) en de bij ARN aangesloten ketenpartners. 

Blog Toyota Pruis GroeneZaken2

Voor de Hansa Green Tour, een internationale netwerktour voor ondernemers en bestuurders die duurzame technologie willen promoten, kregen wij de uitdaging om de reis naar de World Sustainable Energy Days af te leggen in een nieuwe Toyota Pruis. Deze luxe hybride auto heeft geen stekker, maar laadt zichzelf op tijdens het rijden, waardoor (volgens het boekje) 1 op 30 gehaald zou moeten worden. Gezien de afstand van ruim 2.400 kilometer die ons te wachten stond kreeg GroeneZaken de uitdaging 4.1l / 100 km te behalen.
Waar andere plug-in hybride voertuigen na 30 a 40 kilometer elektrisch rijden automatisch overgaan op een (fossiel) verbruik van 1 op 15, kunnen wij met deze auto de gehele reis voortzetten met één monotoon verbruik. Bij aankomt in Oostenrijk geeft onze teller 4.4l / 100 km aan, nog niet de doelstelling, maar over deze lange afstand van ruim 1.000 kilometer een bijzonder goed verbruik. Zeker met 3 inzittenden, veel bagage en koude weersomstandigheden.

Blog Toyota Pruis GroeneZaken3

De kleine afstanden die we in Oostenrijk reden haalde ons gemiddelde verbruik bijna niet naar beneden, toch reden we in de stad gehele afstanden vol elektrisch. Na 3 intensieve dagen was het tijd voor de terugreis naar Nederland, om dan te evalueren hoe ons verbruik over bijna 2.500 kilometer was verlopen.

Uiteindelijk kwamen we in Groningen aan en stond onze teller op 4.3l / 100 km, waarmee we de doelstelling niet gehaald hebben. Toch was het een bijzondere ervaring om zoveel verschillende soorten auto’s te zien voortbewegen op zoveel verschillende duurzame technieken. De transitie is in volle gang en het zal nog even duren voordat we ons CO2 neutraal kunnen voortbewegen. De techniek is volop in ontwikkeling en Toyota is daar een goed voorbeeld van.

Deze zomer willen we de uitdaging aangaan om op waterstof (waarschijnlijk met de Toyota Mirai) naar de kop van Denemarken te reizen. De vraag is of de infrastructuur voor waterstof hiervoor al voldoende is ingericht. We houden u op de hoogte.

Blog Toyota Pruis GroeneZaken4