Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

15 duurzame start-ups in de race voor ASN Bank Wereldprijs 2018

Innovatieve ideeën met gerecyclede PET-flessen, schimmels en energiebesparende coatings

Vandaag (19 oktober 2018) presenteert ASN Bank, onderdeel van de Volksbank, de 15 start-ups die kans maken op de ASN Bank Wereldprijs 2018. Uiteenlopende ideeën - van hardloopkleding van gerecyclede PET-flessen en piepschuim van schimmeldraden , tot een haaienhuidstructuur voor brandstofbesparing - zijn ingezonden voor de thema’s Mens & Samenleving, Natuur & Milieu en Klimaatbescherming. ASN Bank reikt voor de elfde keer de prijs uit aan duurzame ondernemers om hun idee een vliegende start te geven. Op woensdag 14 november maakt een vakjury voor elk thema de winnaar bekend. Ook wordt een publieksprijs overhandigd aan het project met de meeste stemmen.

ASN Bank Wereldprijs 2018

Juryvoorzitter Ynzo van Zanten, tevens Choco Evangelist van Tony’s Chocolonely, legt uit wat de functie is van deze competitie: ‘De ASN Bank Wereldprijs is voor mij het grote voorbeeld van hoe een grootse visie, gecombineerd met concrete babysteps, kunnen leiden tot de echte verandering waar we naar op zoek zijn in de wereld. Want deze prijs geeft aansprekende en inspirerende mensen nét even dat duwtje in de rug om in actie te komen of om te versnellen. Dit jaar valt mij op dat de businessplannen nog beter zijn en het ook nog meer om ondernemerschap draait. Met natuurlijk duurzaamheid als uitgangspunt en motivatie, maar ook een werkend businessmodel.

Kanshebbers

Van de 199 inzendingen schopten onderstaande 15 ondernemers het tot de een-na-laatste ronde. De vijf beste ideeën per categorie zijn:

 1. Mens & Samenleving: vriendschapsapp, matrassen voor vluchtelingen, sociale ambachtelijke meubels, comfi borstprothese en duurzame hardloopkleding.
  Bravico (Noord-Holland, Heemstede) is een sociale app die nieuwe vriendschappen tussen jongeren uit dezelfde buurt mogelijk maakt. De app matcht mensen tussen de 18 en 35 jaar die zelf eenzaam zijn, of juist iets aan andermans eenzaamheid willen doen.
  CEMBA (Zuid-Holland, Leiden) produceert comfortabele matrassen voor de groeiende vluchtelingenstroom in Bangladesh. Dit gebeurt op een milieuvriendelijke manier met het restafval uit de vervuilende textielindustrie van het land.
  Plankstaal (Utrecht, Utrecht) is een praktische lesmethode in hout- en metaalbewerking voor mensen in sociale werkplaatsen. Kopers van de ambachtelijke designmeubels houden de sociale voorziening in stand en de makers vergroten hun kansen op de arbeidsmarkt.
  Proud Breast (Overijssel, Deventer) ontwikkelde de Qup: een betaalbare externe borstprothese voor vrouwen met een geamputeerde borst. De lichtgewicht Qup geeft, in tegenstelling tot de huidige silicone prothese, meer draagcomfort en past in reguliere lingerie.
  Run a loop (Zeeland, Wolphaartsdijk) maakt hardloopkleding van onder andere gerecyclede PET-flessen. De outfits komen onder goede arbeidsomstandigheden tot stand in fabrieken op zonne-energie. Door een goed doordacht ontwerp, blijft er zo min mogelijk textielafval over.

 2. Natuur & Milieu: muurverf, slim textiel, eerlijke ketchup, circulaire fruitteelt en design uit afval.
  Fairf (Zuid-Holland, Rotterdam) heeft met een duurzame muurverf een kleurrijke samenleving voor ogen. De verfproductie heeft een minimale impact op het milieu en bevat gerecycled sloophout als belangrijkste ingrediënt.
  Sponsh (Friesland, Leeuwarden + Noord-Holland, Amsterdam) heeft slim textiel ontwikkeld, dat ’s nachts het water direct uit de lucht haalt en overdag het water als een spons weer uitperst. Het textiel biedt een energievrije oplossing voor irrigatie en drinkwaterproductie.
  The Ketchup Project (Noord-Holland, Amsterdam) wil de voedselketen veranderen met eerlijke ketchup van zongedroogde resttomaten. Het milieuvriendelijke concept gaat voedselverspilling tegen en zorgt voor betere inkomsten voor boeren in Kenia.
  De Fruitmotor (Gelderland, Lienden) stimuleert de bijenpopulatie in de Betuwe met de producten die zij maken van restappels. Telers ontvangen een eerlijke prijs en een deel van de opbrengst wordt geïnvesteerd in bijenhagen en nesten voor wilde bijen.
  Krown-Design (Gelderland, Wageningen) maakt producten van landbouwafval en mycelium, een netwerk van schimmeldraden. Door het mengen van de materialen in een mal ontstaan unieke vormen. Bestemd voor de interieurwereld, maar ook als alternatief voor piepschuim.

 3. Klimaatbescherming: haaienhuidcoating, design inductieplaten, energieopwekker in rivieren, duurzaam woonabonnement en eten is meten.
  Qlayers (Zuid-Holland, Delft) heeft een technologie uitgevonden om microstructuren te printen, zoals de haaienhuidstructuur. De aanbreng van deze coating op een vliegtuig, trein of schip vermindert de wrijvingsweerstand, bespaart brandstof en verkleint de CO2-uitstoot.
  MAKUS (Noord-Holland, Amsterdam) ontwikkelt design inductieplaten en speelt in op het aardgasvrij maken van woningen en de overgang naar elektrisch koken. De inductieplaten worden zo duurzaam mogelijk geproduceerd en gemaakt van organische inkten.
  Octowave (Gelderland, Ooij) maakt energieopwekking uit rivieren mogelijk door de natuurlijke stroming te benutten. Hierdoor blijft de loop van de rivier onaangetast, evenals het leven in het water. Door de voortdurende stroming kan er continu energie worden opgewekt.
  Super Power (Zuid-Holland, Delft) is een woonabonnement om huizen op een betaalbare en makkelijke manier te verduurzamen. Het geeft een lidmaatschap op warme lucht, warm water en licht. Voor een duurzaam comfortabel huis en een lagere energierekening.
  GiantLeaps (Noord-Holland, Amsterdam) berekent automatisch de klimaatimpact van het geserveerde eten in restaurants of op evenementen. Dit gebeurt aan de hand van inkooplijsten en recepten en biedt handvatten om klimaatvriendelijk te worden.

Winnaars bekend op 14 november

Bovenstaande 15 start-ups zijn nog één stap verwijderd van hun overwinning. Op woensdag 24 oktober pitchen zij hun wereldverbeterende idee en businesscase aan de vakjury. Hieruit volgt de selectie van twee finalisten per thema. Op woensdagavond 14 november maakt de jury in de Kunsthal in Rotterdam bekend wie er met de ASN Bank Wereldprijs 2018 vandoor gaan. Daarbij wordt 40.000 euro over drie themawinnaars verdeeld en valt een publieksprijs te winnen op basis van online geworven stemmen. De vakjury bestaat uit duurzame ondernemers en specialisten, die alles weten van nieuwe producten, duurzame ketens, arbeidsrechten en klimaatverandering.

11 jaar ASN Bank Wereldprijs

Dit is de elfde editie van de ASN Bank Wereldprijs. Met het initiatief wil ASN beginnende ondernemers verder op weg helpen om de wereld een stukje beter te maken. Met hun deelname maken start-ups kans op coaching, training, publiciteit en uitbreiding van het netwerk.
De drie winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2017 waren: slaaprobot Somnox, moderne kassabon Klippa en monitoringtool voor zonnepanelen SunData. De afgelopen elf jaar was de prijs een springplank voor vernieuwende ondernemers, zoals FairPhone, Yoni, Seepje, en Sustainer Homes.

Voor meer informatie: www.voordewereldvanmorgen.nl/wereldprijs 

Waaier aan mogelijkheden voor zonne-energie

Zonnewaaier: dak èn grond zijn nodig

Holland Solar en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame energie (NVDE) introduceren de zonnewaaier. Die geeft het benodigde ruimtegebruik aan van zonnepanelen noodzakelijk voor de energietransitie. Zonne-energie op al deze oppervlakten is tegelijk nodig, vinden de organisaties. Er is geen reden om bijvoorbeeld te wachten met het ontwikkelen van zonne-energie op grond totdat de daken vol liggen. Tegelijkertijd is het belangrijk dat rijk en gemeenten inventariseren wat er op daken en op verweesde gronden mogelijk is en daar een actief beleid op voert. Het klimaat vraagt om snelle actie op alle gebieden.

De Zonnewaaier geeft aan dat verstandig en ruimhartig ontwikkelen van zonne-energie op gebouwen èn grond nodig zijn. Naast daken, infrastructurele ruimte en grond met lage waarde, is tijdelijk en beperkt gebruik van landbouwgrond juist mogelijk en nodig.

Zonnewaaier dak en grond nodig voor energietransitie

Landbouwgrond

Al eerder gaf Holland Solar aan dat we in 2050 maximaal 0,5% van het landbouwareaal tijdelijk nodig zullen hebben (0,2% in 2030), als we de knelpunten voor het ontwikkelen in de gebouwde omgeving opheffen. De organisaties roepen gemeenten op niet te terughoudend te zijn met toestaan van zonneparken op landbouwgrond en andere gronden. Dit kan via een tijdelijke bestemmingswijziging onder voorwaarden. Holland Solar en NVDE dragen graag bij aan de uitwerking in de vorm van een Zonnewaaier. Zij zijn overtuigd dat er oplossingen zijn die werken voor zowel de zonne-energiesector als overheid en burger.

Niet in natuurgebieden

Voor alle duidelijkheid: Holland Solar en de NVDE zijn geen voorstander van het plaatsen van zonneparken in natuurgebieden. Er is genoeg ruimte om zonne-energie elders op te wekken.

Kijk voor meer informatie op www.hollandsolar.nl

 

Primeur: Nissan LEAF deelauto voorziet wijk van groene stroom

 • Nissan LEAF getest als buffer voor groene stroom
 • Opslaan overschotten groene stroom cruciaal voor energietransitie
 • Bijdragen aan duurzame en energie-efficiënte steden

Voor het eerst in Nederland heeft een elektrische deelauto stroom terug geleverd aan het publieke elektriciteitsnet. Een Nissan LEAF van Buurauto leverde tijdens een test in Amsterdam elektriciteit aan woningen via een Vehicle-to-Grid-laadpaal van NewMotion.

Primeur Nissan LEAF deelauto voorziet wijk van groene stroom

In dit proefproject werken Nissan, Buurauto, NewMotion, Alliander en Amsterdam Smart City samen. Deze pilot baant de weg voor de groeiende vloot elektrische deelauto's om gezamenlijk als energiebuffer bij te dragen aan de omschakeling naar duurzame energie. De pieken en dalen in de zon- en windenergie kunnen door de batterijen van elektrische deelauto's worden opgevangen, zodat beter gebruikgemaakt wordt van de duurzame energie.

Nissan: rijdende batterijen

Voor de pilot in Amsterdam is een Vehicle-to-Grid-laadpaal gebruikt die beheerd wordt door NewMotion. Hiermee is een elektrische LEAF van het deelautoproject Buurauto opgeladen en later ontladen. Robbert Monteban, EV Director Nissan Benelux: 'De rol van elektrische auto's gaat verder dan mobiliteit. Het zijn rijdende batterijen. Nu al kunnen we apparaten en woningen van elektriciteit voorzien via al onze elektrische auto's. Met deze pilot zetten we een volgende stap en koppelen we de auto aan het centrale, publieke elektriciteitsnet om dienst te doen als energiebuffer.'

NewMotion: testen met echte gebruikers

Bij NewMotion is het team van Sander Ouwerkerk, Business Development Director, bij het project betrokken: 'We zijn trots op de eerste resultaten met bi-directioneel (Vehicle-to-Grid of V2G) laden in zowel de publieke en in de private ruimte. Dit soort pilots geven ons inzicht in wat er op technisch, sociaal en economisch gebied goed werkt en niet goed werkt. We testen de gebruikstoepassingen van de V2G-laders en de impact van smart-charging op het lokale netwerk van netbeheerder Alliander. Deze pilot met echte gebruikers leert ons ook veel over toekomstige mogelijkheden van bi-directioneel laden, zeker met het oog op het verminderen van grid-congestie en het balanceren in vraag & aanbod van energie. Verder doen we proeven met integratie van lokaal opgewekte zonne-energie en het benutten van deelauto's.'

Buurauto: nieuwe energiesysteem

Bas Verdoorn, verantwoordelijk voor marketing, PR en communicatie bij Buurauto, ziet dankzij het proefproject de missie van Buurauto een flinke stap dichterbij komen. 'We zien een toekomst waarin in elke plaats elektrische deelauto's beschikbaar zijn. De auto's worden door buren gebruikt en rijden op elektriciteit van eigen zonnepanelen of windmolen én tegelijkertijd worden ze voor de opslag van energie ingezet. Ze worden onderdeel van een nieuw energiesysteem en ondersteunen de noodzakelijke energietransitie. Deze pilot is een begin.'

Alliander: groeiende rol voor deelauto's

Marisca Zweistra, strategisch projectmanager van Alliander: 'Vanaf 2030 zal iedere nieuwe auto in Nederland emissieloos zijn. Dat betekent dat er komende jaren honderdduizenden nieuwe laadpalen zullen worden aangelegd. Uitdaging daarbij is om het zo te organiseren, dat het bestaande elektriciteitsnet zo slim mogelijk wordt gebruikt en overbelasting wordt voorkomen. In Amsterdam doen we sinds begin 2018 ervaring op met elektrische auto's als batterij. Nu er ook een elektrische deelauto wordt ingezet in de experimenten, kunnen we veel leren over gedragspatronen met betrekking tot deelauto's. Dat is een interessante toevoeging aan onze pilot, aangezien de verwachting is dat deelauto's in de toekomst ook nadrukkelijker aanwezig zullen zijn als vervoermiddel, zeker in verstedelijkte gebieden.'

Amsterdam Smart City: slimmer omgaan met energie

Binnen het Europese programma City-Zen, onderdeel van Amsterdam Smart City, wordt in twee steden, Amsterdam en Grenoble, onderzocht hoe meer duurzame energie in een dichtbevolkte stad kan worden ingepast. Hiervoor is flexibiliteit, dat wil zeggen gerichte aanpassing van vraag en aanbod, nodig. Het testen van de V2G-technologie is één van de twintig projecten.