Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Grote rol inwoners bij halen klimaatdoelen gemeente Uden

Een van de grootste zonneparken Brabant deels gerealiseerd door crowdfunding

Grote rol inwoners bij halen klimaatdoelen gemeente Uden

Omdat de energievoorziening in Nederland in 2050 bijna helemaal duurzaam moet zijn, moeten we op grote schaal opzoek naar oplossingen voor de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Grootschalige zonneparken kunnen een groot verschil maken in het behalen van deze ambitie. Een mooi voorbeeld van een geslaagd project is het zonnepark Hoogveld-Zuid in Uden, vorig jaar gerealiseerd door de Deense investeringsmaatschappij Obton en TPSolar. Hoogveld-Zuid is een van de grootste zonneparken van Brabant, en deels tot stand gekomen door middel van crowdfunding.

Inwoners investeren tonnen

Financieringsplatform ZonnepanelenDelen is verantwoordelijk voor het opzetten van de crowdfunding. Het zonnepark in Uden is het grootste project dat door ZonnepanelenDelen zo snel tot een succes is gebracht en goed voor een opbrengst van ruim 750.000 euro.
Anders Marcus, directeur Obton: ‘Het crowdfunden van zonne-energie is een eerlijke manier om duurzame energie te financieren, en het is een investering die gunstig is voor zowel het klimaat als de investeerder. Zonne-energie is ideaal om in te investeren omdat er weinig risico aan zit.

Via ZonnepanelenDelen is het mogelijk om te investeren in zonnedelen van zonne-energieprojecten. Investeerders krijgen jaarlijks rendement uitgekeerd op basis van de productie van het zonne-energieproject.

Kwart huishoudens op duurzame energie

De Gemeente Uden heeft bekend gemaakt dat zij in 2035 energieneutraal wil zijn. Dit wil zeggen dat alle energie die dan in deze gemeente wordt gebruikt bestaat uit zelf opgewekte groene stroom. Het zonnepark Hoogveld-Zuid bestaat uit 42.964 zonnepanelen met een totaal vermogen van 12.245 kWp, geplaatst op ongeveer 14 hectare. Het park is op 4 juli 2018 geopend en zorgt voor een hoeveelheid duurzame energie die vergelijkbaar is met het stroomverbruik van ongeveer 3250 huishoudens per jaar. Dit is goed voor bijna 25 procent van de huishoudens in Uden.

Gemeente profiteert van meer biodiversiteit

Bij het aanleggen van het zonnepark is veel rekening gehouden met het verbeteren van de omgeving. Zo komen er veel faciliteiten voor kleine zoogdieren, bijen en vogels. Er worden ecologische verbindingszones aangelegd, vier poelen en kleine struweelbosjes, en er worden een aantal poelen uitgegraven voor lokale amfibieën. Het zonnepark doet op deze manier op twee manieren zijn werk: het wekt schone energie op en bevordert biodiversiteit om het milieu in evenwicht te houden.

Uden voorbeeld voor andere gemeentes

Het succes van zonnepark Hoogveld-Zuid vormt een blauwdruk voor andere gemeenten in Nederland die hun klimaatdoelstellingen willen halen. Obton en ZonnepanelenDelen besloten daarom na de succesvolle samenwerking met het project in Uden een langdurige samenwerking aan te gaan. Edwin Res, marketingmanager ZonnepanelenDelen: ‘Door het partnership met Obton zijn we verzekerd van topkwaliteit zonne-energieprojecten op ons platform. Daarbij creëren wij voor Obton juist extra draagvlak omdat de omgeving kan profiteren van de opbrengsten uit de zonneparken.’ Marcus: ‘We zijn blij dat we betrokken worden bij zonneprojecten in Nederland, een land waarin we veel potentie zijn. Nederland heeft ambitieuze klimaatdoelen en we helpen hier graag bij.

Naast ZonnepanelenDelen zijn het Deense Obton en TPSolar betrokken. De expertise van Obton wordt ingezet om lokale partners van A tot Z te ondersteunen bij de realisatie van het zonneproject: van de financiering en de ontwikkeling tot het beheer van zonnepaneleninstallaties. Obton blijft na oplevering betrokken als langetermijninvesteerder. TPSolar ontwikkelt, financiert, bouwt en beheert grootschalige zonneparken in Nederland.

Over Obton

Obton is een investeringsmaatschappij voor duurzame energie. Het bedrijf biedt financiering, ontwikkeling en beheer van zonneprojecten. Obton bedient klanten in heel Europa. Voor meer informatie: www.obton.com/nl

 

Minder vaak ziek door een gezonde werkplek

Hoe kunt u ziekteverzuim terugdringen met een gezond binnenmilieu

Het gemiddelde aantal ziekteverzuimdagen in Nederland stijgt. Momenteel melden werknemers zich 4.3 % van de dagen ziek volgens het CBS. Vooral in de zorg en het onderwijs is personeel vaak absent. Naast dat het een indicatie is van een verslechterend welzijn kost het bedrijven extra personeelskosten. Gelukkig is het mogelijk het ziekteverzuim terug te dringen door een gezond binnenmilieu.

Oorzaken van een slecht binnenmilieu

Enkele oorzaken van een slecht binnenmilieu zijn een tekort aan zuurstof, een verkeerde temperatuurinstelling en een hoge luchtvochtigheid. Factoren zoals deze resulteren in gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, concentratieproblemen en een geïrriteerd slijmvlies. Vooral een slecht ventilatiesysteem draagt bij aan deze klachten. Bacteriën, schimmels en andere ziekmakers blijven samen met stof hangen in het gebouw. Het is ook daarom dat arbeiders in bijvoorbeeld de landbouw en de visserij weinig last hebben van deze gezondheidsklachten: de buitenlucht is veel minder vervuilt dan de binnenlucht.

Slim inrichten

Door als bedrijf te investeren in kleine aanpassingen is het mogelijk om de gezondheidsklachten van het personeel te verbeteren. De hygiëne kan optimaliseert worden door het gebouw goed schoon te houden, zonder teveel chemische middelen te gebruiken. Ook continue ventilatie is een belangrijke stap in de realisatie van een gezond binnenmilieu.

Er hoeft niet direct een geheel nieuw bouwplan op tafel te liggen. Een kleine aanpassing zoals het aanschaffen van planten kan bijvoorbeeld al helpen. Planten zorgen voor een natuurlijke omgeving en naast dat ze een leuke toevoeging zijn aan het uiterlijk van de werkplek zetten ze het overschot aan CO2 om in zuurstof. Hiermee zal de productiviteit van werknemers verhogen.

Ook is het belangrijk om in overleg te gaan met de werkenden. Wat willen zij aanpassen? Moet er airconditioning komen om de hete zomerdagen aangenamer te maken? Zijn er problemen met de akoestiek van het gebouw? En zijn er genoeg ramen die licht en lucht binnenlaten?

Mensen spenderen een groot deel van de dag op de plek waar ze werken. Daarom is het belangrijk om het binnenmilieu van een gebouw te onderzoeken en deze te optimaliseren waar nodig. Door kleine aanpassingen en een slimme inrichting kan de gezondheid van het personeel verbeteren en het ziekteverzuimpercentage daarmee verlagen.

Acht op tien Nederlanders: “Te weinig steun overheid bij klimaattransitie”

Acht op tien Nederlanders Te weinig steun overheid bij klimaattransitie

Zeventig procent noemt gasvrije woning momenteel financieel onmogelijk

Maar liefst 81 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid hem of haar op dit moment onvoldoende (financiële) steun biedt bij het energieneutraal maken van de woning. Dit blijkt uit een onderzoek van Offerteadviseur onder 1.034 van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Voor zeven op de tien ondervraagden is het op dit moment vanwege financiële redenen niet mogelijk om hun woning volledig gasvrij te maken.

Opvallend genoeg zetten vijftigers de meeste vraagtekens bij het financiële plaatje van de aankomende energietransitie. Zo zegt 76 procent van hen dat ze de ingrepen die noodzakelijk zijn voor een gasvrij huis, momenteel niet kunnen betalen. Onder jongeren tot dertig jaar bedraagt dit percentage slechts 64 procent. “Wanneer je denkt dat de energietransitie geen geld gaat kosten, dan heb je het goed mis”, zegt Ibrahim Agdere van Offerte Adviseur. “De overheid staat daarom voor een belangrijke keuze; wil het de volledige kosten hiervan neerleggen bij de consument, of biedt het de (financiële) steun waar zij volgens ons onderzoek behoefte aan te hebben.

Gasvrij

Een groot gedeelte van de ondervraagden heeft ook op andere manieren behoefte aan hulp vanuit de overheid bij de klimaattransitie. Zo wil 55 procent door de overheid graag beter geïnformeerd worden over de mogelijkheden tot verduurzaming van zijn of haar woning. Dit lijkt overigens geen overbodige luxe; 35 procent van de ondervraagden weet namelijk niet welke opties ze hebben als het gaat om het energieneutraal maken van de woning. Agdere: “De energietransitie is een gigantisch project dat vraagt om een collectieve inspanning van zowel de overheid als de consument. Het is echter niet alleen een financieel vraagstuk. Om dit tot een succes te maken, moet het voor de gemiddelde Nederlander duidelijk zijn welke rol hij hierin speelt en welke opties hij heeft bij de uitvoering daarvan.

Warmtepomp

Naast meer isolatie of het leggen van zonnepanelen wordt ook de warmtepomp steeds vaker genoemd als een manier om je huis te verduurzamen. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst een op de drie Nederlanders weleens serieus heeft nagedacht over de aanschaf ervan. Toch zijn niet alle respondenten alleen maar enthousiast, zo denkt ruim de helft van hen (52 procent) dat een warmtepomp in je woning tot geluidoverlast leidt. Agdere: “Het is geen geheim dat een warmtepomp meer geluid maakt dan de gemiddelde Cv-ketel. Het is echter niet zo erg als sommigen willen doen geloven. Daarnaast zijn er allemaal slimme oplossingen te verzinnen die het geluid kunnen dempen. Omdat er nog zoveel onduidelijkheid is over de verschillende mogelijkheden, zien wij – net als de ondervraagden – een belangrijke rol voor de overheid weggelegd als kennispartner.

Over Offerteadviseur

Offerteadviseur is een onafhankelijke website waarop iedereen offertes kan aanvragen en vergelijken voor ieder soort klus in, op of rondom het huis. Jaarlijks voorziet het platform voor bijna een miljoen bezoekers van kostenindicaties en allerlei handige informatie over verbouwingen en allerlei soorten klussen. Daarnaast vind je op het platform tips en advies over het opstellen en vergelijken van offertes.