Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Meer groene energie opgewekt, aandeel duurzame energie nauwelijks gestegen

Meer groene energie opgewekt aandeel duurzame energie nauwelijks gestegen

Het percentage duurzame energie in Nederland is in een jaar tijd nauwelijks toegenomen. Dat terwijl er in ons land wel meer groene energie is opgewekt. De geringe stijging komt doordat het totale energieverbruik in die periode ook is gestegen. Door die toename zijn er nieuwe wetten en regels nodig om de klimaatdoelstellingen te realiseren.

Aandeel duurzame energie nauwelijks gegroeid

Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat vorig jaar 5,9 procent van de energie in Nederland duurzaam werd opgewekt. In 2015 was dit 5,8 procent. Het aandeel duurzame energie is dus nauwelijks gegroeid. In het landelijke Energieakkoord is bepaald dat het aandeel duurzaam opgewekte energie in Nederland over drie jaar 14 procent moet bedragen. In 2023 moet dit percentage gestegen zijn naar 16%, en het is de bedoeling dat Nederland in 2050 geheel energieneutraal is. Ons land loopt dus flink achter op de realisering van de afspraken over de klimaatdoelstellingen.

Toename opgewekte duurzame energie

Er werd in ons land vorig jaar wel 20% meer wind- en zonne-energie opgewekt. Vooral het plaatsen van windmolens op zee heeft gezorgd voor een grote toename in de duurzaam opgewekte energie. Daarnaast is de capaciteit van zonnepanelen flink gestegen. De meeste duurzame energie in Nederland wordt nog altijd opgewekt met de omstreden biomassa.

Stijging energieverbruik in Nederland

Er werd vorig jaar dus wel meer duurzame energie opgewekt en verbruikt. Doordat het totale energieverbruik in Nederland in dezelfde periode met 4 procent gestegen is, valt de toename in het verbruik van duurzame energie echter bijna weg. Er moet in Nederland dus meer ingezet worden op energiebesparing. Volgens Pieter Boot, Sectorhoofd Sector Klimaat, Lucht en Energie bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), wordt er in Nederland vanuit de overheid, bedrijven en particulieren al jaren te weinig aandacht besteed aan energiebesparing. Hij zegt in Trouw: “Energiebesparing verdient zichzelf terug, terwijl zonnepanelen en windmolens nog wel subsidie nodig hebben.”

Nieuwe wetten en regels energiebesparing

Volgens Boot moet energiebesparing – ook bij een nieuw kabinet – hoog op de agenda komen te staan. Nieuwe wetten en regels zijn hiervoor noodzakelijk. Ook Olof van der Gaag, van de NVDE (Nederlandse Vereniging Duurzame Energie), zegt dat er strenge maatregelen nodig zijn op het gebied van energiebesparing. Anders is het onmogelijk om het aandeel duurzame energie in Nederland te verhogen. Hij vindt dat er een maxima moet gaan gelden voor de energieafname van bedrijven en dat de eisen voor energielabels van huizen aangescherpt moeten worden.

Ed Nijpels nog vertrouwen in doelstelling

Ed Nijpels, die bij de SER (Sociaal-Economische Raad) gaat over het Energieakkoord, heeft er nog steeds vertrouwen in dat Nederland de doelstellingen haalt. De windmolens op zee zullen het aandeel duurzaam opgewekte energie volgens hem nog flink verhogen. Hij is het er wel mee eens dat er op het gebied van energiebesparing nog veel moet gebeuren: “Dat terwijl bijvoorbeeld isolatie snel geld bespaart. Alle energie die je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken.”

Verduurzaming moet op alle fronten sneller

Volgens Kees van der Leun, energie-expert van klimaatadviesbureau Ecofys, zorgt het hogere energieverbruik er inderdaad voor dat het percentage duurzaam opgewekte energie minder gestegen is. Wel vindt hij dat het effect van het hogere energieverbruik niet moet worden overdreven. Als het energieverbruik niet was gestegen, liepen we namelijk ook achter op de klimaatdoelstellingen. “Als het landelijke energiegebruik gelijk was gebleven, dan lag het aandeel duurzame energie net boven de 6 procent. De verduurzaming moet op alle fronten sneller,” aldus van der Leun.

Groene energie uit Nederland

Het is dus belangrijk dat we met z’n allen energie gaan besparen en dat de overheid ervoor zorgt dat hier strengere wetten en regels voor komen. Maar daarnaast moet er ook nóg meer duurzame energie opgewekt worden in Nederland. Wil jij zeker weten dat de energie die jij afneemt in ons land is opgewekt? Filter dan tijdens het energie vergelijken op 'Groene stroom uit Nederland' als je binnenkort gaat overstappen naar een ander energiecontract.

Duurzaam toerisme Spanje een groen alternatief

Refugio Marnes, Costa Blanca, Spanje, mei 2017.

Twee Nederlandse ondernemers, Richard Steenblik en Willem Pieffers, begonnen vijftien jaar geleden een nieuw avontuur in deze prachtige regio in Oost Spanje. Beide heren hebben expertise in het 'nieuw leven inblazen´ van oude projecten & gebouwen. Refugio Marnes werd een project waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt.
Maar wat heeft Refugio Marnes te bieden als groepsverblijf, bedrijfs-incentive of voor een familiebijeenkomst? Wij waren te gast en werden blij verrast door rust, ruimte en een groen leven in Spanje.

“Ons doel is om in 2018 CO2 neutraal te opereren en zelfs de kilometers die we met de auto maken op zonnestroom te doen. Hoe cool is dat?! ´Casa Rural CO2 neutral´"

Refugio Marnes- afbeelding1

Refugio Marnes beschikt over ruim 20 hectare prive-landgoed, voorzien van landbouwterrassen, grotten en olijf- amandel- en Johannesbroodbomen. Het gerestaureerd stallencomplex Los Establos is samen met de Oude finca, goed voor zes mooie kamers. Ook vind je op het landgoed de gerestaureerde schaapskooi "La Ruina" en een Marokkaanse bedoeïenentent "La Jaima". Daarnaast is er een natuurzwembad aanwezig met een heerlijk terras. Valencia en Alicante liggen beide op een uurtje rijden. De gastheren bieden zich graag aan als kok, je kunt op het landgoed heerlijk eten. Naar onze mening is Refugio Marnes zeer geschikt voor wandelliefhebbers en kun je hier goed terecht voor cursussen (bijvoorbeeld yoga, rebirthing, gezondheids- en persoonlijke ontwikkelingscurssussen) en wijnproeverijen.

De twee Nederlandse ondernemers vinden duurzaamheid belangrijk en proberen dit op diverse vlakken tot uitvoering te brengen. Op deze locatie is geen elektriciteitsnet, geen gasaansluiting en geen stromend water. Toch kunnen deze ondernemers vrij eenvoudig dit resort voorzien van zonne-energie, gas en water. Door middel van batterijopslag kunnen ze overdag zonne-energie opladen door de vele zonuren die Spanje biedt. Schoon water wordt aangeleverd en gas komt voorlopig nog uit de fles. De zonnepanelen en batterijen zullen zeer binnenkort vernieuwd worden, zodat het nog makkelijker wordt om Refugio Marnes van groene elektriciteit te voorzien.

"We zijn op dit moment bezig ons zonnestroom systeem te vernieuwen en enorm uit te breiden" aldus Willem Pieffers.

Refugio Marnes- afbeelding2

Casa Rural Refugio Marnes is een Energetisch eiland!

Refugio Marnes functioneert 'off-grid'. Grote delen van Spanje zijn niet geëlektrificeerd en nog veel grotere gedeelten worden niet voorzien van leidingwater. Al sinds de start van Refugio Marnes15 jaar geleden, zijn ze energie autonoom. Sinds die tijd is er gelukkig heel veel gebeurd. De noodzaak van een energietransitie van een op aardolie gebaseerde energievoorziening naar een duurzaam energienet op basis van hernieuwbare energiebronnen is duidelijker dan ooit. De evidentie daarvan wordt ook breder als ooit gezien en grote vervuilers zoals China lijken nu ook de grote opruimers te worden!

Incentives voor bedrijven Spanje

Toe aan een nieuwe impuls voor je bedrijf? Incentives voor bedrijven? Dan is Spanje een goede optie!
De nieuwe bedrijfsfilosofie presenteren, dichter tot elkaar komen of gewoon eens een minder traditionele ‘hei-sessie’ organiseren? Voor groepen tot maximaal 22 personen is het eeuwenoude landgoed Refugio Marnesde een perfecte plek voor incentives voor bedrijven, groepen of familiebijeenkomsten. Het is een plek om een paar dagen of een week samen te komen in een fantastische ambiance in een inspirerende omgeving.

Duurzaam toerisme Spanje, wil je dat komen beleven en bijdragen aan een mooie en groene aarde? Boek dan nu je vakantie bij Refugio Marnes.
Neem contact op met de eigenaren voor een onvergetelijke ervaring! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0034 637063003 of 0034 966181040

Bekijk hier de video impressie van Refugio Marnes.

Refugio Marnes- video

Wetenschappelijke feiten tijdens Nederland CO2 Neutraal

9 maart 2017, Driebergen. Het was alweer de 10e editie van het seminar van Nederland CO2 Neutraal, wederom op Landgoed de Horst in Driebergen.

Groene Zaken Blog Seminar NLCO2Neutraal 9 maart 2017 Afbeelding1

Martin Vos en Thijs Lindhout zijn de oprichters van Stichting Nederland CO2 Neutraal. Met hun team begeleiden ze honderden bedrijven (van MKB tot groot) bij het reduceren van CO2-uitstoot. Veel van deze bedrijven hebben behoefte om kennis te delen en vooral ook om nieuwe inzichten op te doen.
Martin en Thijs richten zich met deze stichting op één doel: het leukste CO2-reductie initiatief van Nederland worden. Vol waarde, inspiratie, tips en nieuwe inzichten, waar je direct mee aan de slag kan.

Groene Zaken Blog Seminar NLCO2Neutraal 9 maart 2017 Afbeelding2

André Faaij stond als één van de sprekers op het programma. Als wetenschappelijk directeur van de stichting Energy Academy Europe en Distinguished Professor op het gebied van Energie Systeem Analyse, is professor doctor André Faaij een expert op het gebied van duurzame energie en transities in de energievoorziening.
Het seminar begon met René Prop, ‎Managing Director bij LEDshine. René vertelde op zijn eigen en inspirerende wijze, over zijn visie over hoe het bedrijfsleven duurzaam kan ondernemen. Een betoog waar geen spelt tussen te krijgen viel.

Groene Zaken Blog Seminar NLCO2Neutraal 9 maart 2017 Afbeelding3

Ook Martin Havik van “Work With Nature” was weer aanwezig. Martin zijn hart ligt in Costa Rica, waar in een razendsnel tempo regenwoud gekapt wordt voor de aanleg van palmolie- en bananenplantages. “Via adopteerregenwoud.nl kan iedereen voor een klein bedrag een stuk Costa Ricaans regenwoud adopteren. Voor elke 2,50 euro kopen wij een vierkante meter regenwoud, inmiddels hebben we 34 hectare aangekocht. Niet beschermen betekent zeer waarschijnlijk dat ons projectgebied binnen tien jaar grotendeels weggekapt is. Naast bescherming richten we ons ook op educatie: we laten lokale boeren zien welke gewassen goed in het regenwoud groeien, zodat zij een inkomen kunnen genereren en hun land niet hoeven te verkopen. Daarnaast bouwen we een internationaal onderzoekscentrum van waaruit we middels wetenschappelijk onderzoek de echte waarde van het regenwoud kunnen aantonen. Dat levert banen op voor de lokale bevolking.”
Stichting Nederland CO2 Neutraal ondersteunt Work With Nature als partner, door jaarlijks 5.000 euro te doneren aan dit prachtige doel.

Groene Zaken Blog Seminar NLCO2Neutraal 9 maart 2017 Afbeelding4

Na een korte break was het podium voor André Faaij. André zijn verhaal was verre van positief. De onderzoeken en grafieken die hij toonde zijn gebaseerd op wetenschappelijke feiten, onderzocht door een groep van meer dan 1.000 wetenschappelijke onderzoekers, van over de hele wereld. Volgens André is het de komende jaren essentieel dat cruciale doelen ten aanzien van de reductie van broeikasgasemissies, het verhogen van resource efficiency, het beschermen van biodiversiteit en het sluiten van kringlopen, worden gehaald. En ook dat er een sterke versnelling van trendbreuken wordt gerealiseerd in de commercialisering en grootschalige toepassingen van duurzame energietechnologieën. Dat er stabiele, “science based” samenwerking wordt geleverd op nationaal, Europees en mondiaal niveau.
De lezing van André had een grote impact op de ruim 200 ondernemers in de zaal en gaf maar weer eens aan dat we met z’n allen flink aan de bak moeten om met name CO2 te reduceren.
Op 8 juni aanstaande is er een nieuw seminar van Nederland CO2 Neutraal, lees hier meer over dit event en meld je hier gelijk aan! >>

Groene Zaken Blog Seminar NLCO2Neutraal 9 maart 2017 Afbeelding5