Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Wij maken duurzame certificaten betaalbaar, toegankelijk en leuk

Hun bevlogenheid. Daarmee onderscheiden Dé CO2 Adviseurs zich volgens Matthijs Kooiker van hun collega-adviseurs. ‘Voor ons komt winst niet op de eerste plaats. Ons voornaamste doel is de reductie van CO2. Ook privé streven we daarnaar door zo duurzaam mogelijk te leven. We hebben een groen hart en willen een betere aarde. Voor onszelf en onze kinderen.’

Steeds meer bedrijven kiezen voor de CO2-Prestatieladder vanwege de voordelen. Ze voldoen ermee aan de eisen van de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED), ze krijgen een fictief voordeel bij aanbestedingen en ze besparen bovendien geld door een lagere energierekening en minder materiaalkosten.

Momenteel zijn al meer dan 750 bedrijven met in totaal meer dan 2.500 BV’s gecertificeerd op de CO2-Prestatieladder. Dat aantal kan wat Matthijs betreft omhoog. ‘Er is angst voor certificaten. De overtuiging is dat het een papieren tijger is en veel geld kost. Terwijl de CO2-Prestatieladder op termijn juist geld oplevert.’

Blog CO2 Adviseurs afbeelding1

Intrinsieke motivatie

Dé CO2 Adviseurs wil het bedrijfsleven niet alleen overtuigen van de urgentie van CO2-besparing, maar deze ook leuker en gemakkelijker maken. Matthijs: ‘We werken volgens een vast format en garanderen dat een bedrijf het certificaat haalt. Dat doen we door het personeel te motiveren. Door middel van presentaties, maar ook door de mensen uit te dagen.’

Hij beschrijft een voorbeeld waarbij personeel werd opgeroepen met de auto een dag heel snel en een andere dag heel langzaam naar het werk te rijden. Het resultaat was een paar minuten tijdsverlies, maar tevens een enorme besparing op brandstof. En werknemers die minder gestrest in de auto zaten en relaxter aankwamen op het werk. Veel leuker voor de klanten.

‘Het is pure psychologie’ vertelt Matthijs. ‘We zorgen voor intrinsieke motivatie. We letten daarbij niet alleen op degenen die het slecht doen, maar lichten diegenen eruit die het goed doen. Zij zijn het voorbeeld dat anderen graag volgen. Want iedereen wil zich graag goed voelen over zichzelf. Mensen zetten zich bovendien graag gezamenlijk in voor een hoger doel.’ Uiteindelijk gaan bedrijven vaak veel verder dan het behalen van een certificaat en worden meer maatregelen genomen om CO2 te besparen, zoals het realiseren van duurzame gebouwen met zonnepanelen.

Blog CO2 Adviseurs afbeelding2

Kennis delen

Behalve met een vast format werken Dé CO2 Adviseurs ook met een vaste prijs. Zo weten bedrijven waar ze aan toe zijn. ‘Kennis is macht is niet ons uitgangspunt’, legt Matthijs uit. ‘We delen onze kennis graag, hoe meer CO2 wordt bespaard, hoe beter. Of bedrijven dan nu zelf doen of met de CO2-Prestatieladder maakt ons minder uit.’

Kennis deelt het bedrijf via de kennisbank op de website en door gratis seminars. De eerstvolgende seminar is op 7 februari en gaat over de CO2-Prestatieladder niveau 3.

Daarnaast richtte het bedrijf de stichting Nederland CO2 Neutraal op waar kennisbijeenkomsten worden gehouden om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Zoals het debat over duurzaamheid in de Tweede Kamer op 13 februari aanstaande met 5 politieke partijen. Bedrijven die deelnemen aan bijeenkomsten van de stichting voldoen daarmee aan een van de eisen van de CO2-Prestatieladder, namelijk deelnemen aan een CO2-reductie initiatief.

Overheid als voorbeeld

Naast het bedrijfsleven richten Dé CO2 Adviseurs hun pijlen steeds meer op de overheid. Onlangs hielpen ze Renkum als eerste gemeente met de CO2-Prestatieladder. En dat is volgens Matthijs pas het begin. In 2017 organiseren Dé CO2 Adviseurs speciale bijeenkomsten voor gemeentes.

Matthijs: ‘Wij vinden dat de overheid een voorbeeldfunctie heeft voor wat betreft CO2-reductie en we helpen graag die functie te vervullen. Motivatie vanuit de politiek draagt namelijk bij aan de CO2-reductie binnen bedrijven.’

Deze blog is geschreven door Chantal Overgaauw. Chantal is o.a. blogger voor GroeneZaken >>

Een nieuwe Groene Gouden eeuw

Het was alweer de 4e editie van Nederland CO2 Neutraal die wij mochten bezoeken op 16 september in Driebergen. Veel animo op deze zonnige donderdag, mede door de aanwezigheid van Jan Rotsmans deze middag.
Bij binnenkomst hadden zich een aantal leden van Nederland CO2 Neutraal opgesteld in de aankomstzaal waaronder Optivolt, Kyotolease, Grip52, Greensand en Regentmobile.nl. Geïnteresseerden konden in gesprek gaan met de medewerkers van deze bedrijven.

Seminar-JanRotmans1

Thijs Lindhout trapte op zijn eigentijdse wijze het seminar af en ging al snel over op het “duurzaamheidskwartiertje”, inmiddels een vast item binnen dit event.
Een aantal nieuwsitems op het gebied van duurzaamheid passeerden de revue, waaronder het feit dat de CO2 uitstoot in 2015 wederom met 5% gestegen is en we in 2030 geen fossiele brandstoffen meer hebben, althans als we op deze voet verder gaan. De toon van deze middag was gezet!

Seminar-JanRotmans4

Nu was het tijd voor een aantal bedrijven zich te presenteren op het podium en de meerwaarde van hun bedrijf te vertegenwoordigen. Een spreker die opviel was Henk Luijk, Groenadviseur bij Boonstoppel Groen. Op inspirerende wijze vertelde hij over zijn bedrijf en over hoe we onze kinderen kennis moeten laten houden met de natuur, ook op school. Hiervoor is “De Groene School” opgericht, een expertisecentrum met als doelstelling de leer-, leef- en werkomstandigheden in het onderwijs te verbeteren op het gebied van gezondheid, veiligheid en duurzaamheid.

Seminar-JanRotmans2

Tijdens de pauze konden de ruim 250 aanwezigen wederom netwerken en kennismaken met de bedrijven die een pitch hadden gehouden tijdens het eerste deel van het event. Velen aanwezigen zochten daarna even de zon op om te genieten van een drankje en om zich op te maken voor het tweede deel van het seminar, Jan Rotmans.

Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde en internationale autoriteit op het gebied van transities & duurzaamheid. Oprichter van ICIS, DRIFT, Urgenda en Nederland Kantelt. Onderzoekt niet alleen de kanteling van de samenleving, maar probeert daar ook actief aan bij te dragen. Beschouwt Rotterdam als proeftuin voor de kanteling. Professor en progressor, friskijker en dwarsdenker, koploper en kantelaar.

Seminar-JanRotmans3

Met zijn bekende uitspraak “We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk” begon Rotmans.
Rotmans pleit voor een transitie naar een samenleving 3.0., waar vroeger de overheid burgers vertelde wat er moest gebeuren zien we nu dat burgers zelf het initiatief nemen en een verandering creëren van systeemwereld naar leefwereld.
Ook de oude economie zal verdwijnen, bedrijven als Uber, Airbnb, Bol.com en Spotify, maar ook zorg- en energiecoöperaties nemen in rap tempo het heft in handen. De keuze is enorm, de markt is transparant en de prijs bepaald de marktwaarde.

Wat betekend dit voor bedrijven?

3 van de 5 bedrijven zullen de kantelfase niet overleven, simpelweg door niet mee te groeien, niet te anticiperen op ontwikkelingen en niet vooruit te denken.
"Samen versnellen naar een nieuwe groene gouden eeuw…. Dat staat ons te wachten!"

Groen ondernemen op het leukste CO2 reductie initiatief van Nederland

Inspirerend. Dat was deze 9e editie van het event Nederland CO2 Neutraal. Een dag waarin op een leuke manier bedrijven en organisaties werden samengebracht. Het verbinden en verbeteren van duurzaamheid werd vandaag gestimuleerd, met als gast de bekende BNN’er en succesvol groen ondernemer: Ruud Koornstra. Hij had net als ieder ander op dit event één doel:
De wereld verbeteren.....

2juni NLCO2Neutraal-afbeelding1


Thijs Lindhout, bestuurslid van de organisatie, begon de zaal te vertellen over het duurzame nieuws. Hij liet ons zien dat er, zoals gewoonlijk, veel dingen fout gaan op gebied van CO2 uitstoot, maar dat er ook veel dingen steeds beter gaan in de duurzame wereld. Door de persoonlijke, boeiende en ook humoristische manier waarop Thijs zijn verhaal deelde was er geen seconde waarbij de aandacht bij het publiek werd ontnomen.

Duurzame Bouwvrouw

De eerste gast van deze middag was Suze Gehem, medeoprichter van het door Wubbo Ockels opgerichte bedrijf Groene Grachten: Ze verduurzamen historische panden (kerken, woningen forten, kantoren, studentenverenigingen, etc) door heel Nederland. Voor meer info over De Groene Grachten, zie ook www.degroenegrachten.nl
Overtuigend en stralend bracht Suze haar boodschap aan het publiek over: ‘We moeten meegaan met de tijd en een doorbraak realiseren in het verduurzamen van monumenten en gebouwen.’

2juni NLCO2Neutraal-afbeelding2

Duurzaam ondernemen

Hierna vertelden 3 duurzame ondernemers over hun bedrijven, waaronder trees for all. Een organisatie die werkt naar een CO2 vrije wereld door middel van het tegen gaan van de ontbossing. Je kunt bomen doneren die de koolstofdioxide uit de lucht opnemen en zo de hoeveel CO2 in de atmosfeer verlagen! Een prachtig idee.
De pitches waren stuk voor stuk inspirerend met één overeenkomende boodschap: Het kan wèl.

2juni NLCO2Neutraal-afbeelding3

Ruud Koornstra: ‘Droom groter!’

Als laatste werd de bekende Ruud Koornstra aan het woord gebracht. Een van de duurzaamste en succesvolste ondernemers van Nederland. Volgens hem zijn de duurzame ondernemers de helden van de toekomst.
‘Droom groter!’, is zijn motto.. Met een snufje humor maakte hij ons duidelijk hoe belangrijk het verbinden van kennis en ervaring, gewoon te doen, buiten de lijnen te leren denken en hoe de oplossingen voor het versterkte broeikaseffect exponentieel groeien. Een mond vol inspiratie dus. Het publiek werd ademloos achtergelaten.

2juni NLCO2Neutraal-afbeelding4

Het event werd met veel positieve geluiden afgesloten, waarna mensen gelijk in contact met elkaar kwamen en er nieuwe verbindingen werden gelegd. Met een glaasje wijn in de handen gedrukt klonk er een luidruchtig geroezemoes door de zaal heen. Hierbij keek men niet alleen terug op de inspirerende dag, maar werd er ook voorruit gekeken. Dromende en strevende naar een duurzame en CO2 neutrale toekomst.

Deze blog is geschreven door Annemarijn Zwerver (15). Annemarijn heeft op dit event vanuit haar perspectief (de volgende generatie) een presentatie gegeven over CO2 reductie.