Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Pure Energie Electric Tour 2015

Bedrijfsleven en politiek slaan handen ineen voor duurzaamheid

De Pure Energie Electric Tour is voor het eerst georganiseerd op 4 december 2015. Partijen uit de politiek en het bedrijfsleven reden met zo’n twintig 100% elektrische voertuigen van Amsterdam, via Eindhoven naar Tilburg. Met de actie vragen zij gezamenlijk aandacht voor het klimaatprobleem. Aanleiding voor de duurzame actie is de klimaattop in Parijs.

electric energy tour01

In het Olympisch stadion in Amsterdam gaven Hennie Kuiper, voormalig Olympisch kampioen wielrennen, en Jasper Groen, raadslid van GroenLinks, om 09:30 uur het startschot voor de Electric Tour. Energiebedrijf Pure Energie en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) kwamen hiermee letterlijk in beweging voor een schoon klimaat. Met meer dan 20 elektrische auto’s en motoren reden zij de 160 kilometer lange route naar Tilburg. Het statement dat zij maken: kiezen voor duurzaam is heel makkelijk.

Inspireren tot duurzame keuzes

Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, en groene energieleverancier Pure Energie zijn de initiatiefnemers van de Tour. “We willen laten zien dat groene keuzes maken eenvoudig is. Kiezen voor een elektrische auto op écht groene stroom is één van de maatregelen die we kunnen nemen om samen grote stappen te maken”, aldus Alfons Wispels, duurzaam ondernemer en oprichter van Pure Energie. “We hebben gekozen voor het thema duurzame mobiliteit omdat dit voor bijna iedereen haalbaar is. Mits het in combinatie is met groene stroom. We hebben niets aan het verplaatsen van de uitlaat.”

Onthulling 200e Supercharger Tesla

De stoet maakte een tussenstop in Eindhoven, om de elektrische voertuigen op te laden en de onthulling bij te wonen van de 200e Supercharger van autofabrikant Tesla. De opening van de Supercharger werd gedaan door Liesbeth van Tongeren. Daarna was er een presentatie van de Dutch Solar Cycle, dat ’s wereld eerste S-Bike realiseert: een elektrische fiets die rijdt op zonnecellen. Het einde van de route was in Tilburg, waar de duurzame delegatie werd ontvangen door wethouder Mario Jacob (GroenLinks).

electric energy tour03

Van Electric Tour naar Arctic Tour

Het succes van de Electric Tour is de inspiratie voor een nieuwe, bijzondere trip. Pure Energie kondigde vandaag aan om volgend jaar de Arctic Tour organiseren: een rit naar Antarctica met elektrische auto’s. “In april 2016 gaan we met 100% elektrische auto’s naar de Noordkaap. We rijden zover we kunnen. Hiermee willen we opnieuw duurzame mobiliteit stimuleren en aangeven dat we op een simpele manier kunnen beginnen met het aanpakken van een groot, complex probleem”.

Puur Fair editie 2015. Puur, bewust en inspirerend!

De elektrische auto stond mij al op te wachten bij de ingang. Of ik een ritje wou? Laten we eerst het terrein maar gaan verkennen. Strobalen, bamboe fietsen en vrolijke tenten met lachende standhouders. Het was bijna lastig om te kiezen welke kant ik op zou gaan.

Puur Fair was een uniek festival

Niet alleen de locatie in Amsterdam – Noord viel op. Ook het oog voor detail. Zo hingen er borden met aanwijzingen. Gemaakt van oud materiaal. Er hingen Beach vlaggen die mij de weg wezen. Voor de ingang komt de geur van gegrild vlees mij al tegemoet. Hmmm… biologisch vlees. Gebakken door de eigenaar. Ik kan de verleiding niet weerstaan en proef de hele dag verschillende biologische versnaperingen.

Van quinoa burgers uit Peru tot aan biologische kaas dat vertegenwoordigd wordt door een goed doel. Op de Puur Fair hoef je geen honger te lijden. Fijn voordeeltje is dat het parkeren direct voor de deur geschiedt. Gratis. Al is een tochtje over het IJ met de boot niet verkeerd.

Modeshows en lezingen

Gedurende de hele dag vonden er meerdere lezingen en workshops plaats. Zowel op de zondag –waarop ik aanwezig ben- als de dag ervoor. Ik besluit om in de vluchtelingen boot te stappen naar de modeshow. Deze boot is dit jaar nog gebruikt door vluchtelingen. Onvoorstelbaar dat er meer dan 100 man op dit kleine bootje gezeten heeft. De rook van de motor waait over het water. Met veel kabaal komen we op onze bestemming aan. In de boot zie je de bezoekers zichtbaar genieten.

De kinderen hangen over de reling, volwassenen zijn in gesprek over deze bijzondere ervaring. Bij het uitstappen gaat de ‘schipper’ met een vintage koffer rond waar iedereen een donatie in kan doen. In plaats van de duizenden euro’s die de vluchtelingen betalen, komen wij weg met een paar euro.

PuurFair 2015, modeshow PuurFair

De modeshow die volgt bekijken we vanaf een vlonder in het water. De modellen lopen door de kou in prachtige kleding van duurzame kleding merken. Bijzonder om te zien hoe deze merken ook elkaar steunen zo tijdens een show. De Puur Fair is een bijzonder event. Het is te makkelijk om alleen te bijzondere merken te noemen die er aanwezig waren. Dit zou het event te kort doen. Ik raad u zeker aan om dit event zelf te ervaren. De boottocht, het eten, de muziek en bovenal de mensen maakt het event ruimschoots de moeite waard.

Deze blog is geschreven door Kim Buining. Freelance blogger en eigenaar van AlleenPuur.nl Voor meer beeldmateriaal zie kimbuining.com.