Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

iwell wint Global Goals Social Impact Challenge

Op woensdag 28 november vond bij de VNG de finale van de Global Goals Social Impact Challenge plaats. Vier finalisten presenteerden hun duurzame plan om kans te maken op begeleiding van BNG Bank naar een financierbare business case. iwell wist met haar volledig herbruikbare batterijsystemen voor appartementencomplexen de jury het beste te overtuigen.

iwell wint Global Goals Social Impact Challenge afbeelding1

Gemeenten en ondernemers samen laten werken aan Global Goals

De Challenge wordt georganiseerd onder de koepel van de Gemeenten4GlobalGoals campagne van de VNG, die gemeenten stimuleert om aan de slag te gaan met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Global Goals). BNG Bank, VNG en de Social Impact Factory beogen met deze challenge gemeenten, ondernemers en financiering bij elkaar te brengen om samen impact te maken op Global Goal 12: ‘verantwoorde consumptie & productie. De taak is enorm, maar gemeenten kunnen het niet alléén. Steeds meer ondernemingen bieden creatieve oplossingen voor onze sociale en ecologisch uitdagingen. Tegelijkertijd ervaren deze ondernemers een gebrek aan financiering om deze oplossingen op te schalen waardoor de impact kan worden vergroot. BNG Bank biedt samen met VNG een netwerk om het plan te realiseren en op te schalen. Er werden meer dan 60 plannen ingediend, 20 ondernemers mochten pitchen tijdens de halve finale, waarvan er vier doorgingen naar de finale.

Winnaar iwell

iwell slaat met haar herbruikbare batterijsystemen energie uit groene bronnen zoals wind en zon op. De batterij wordt geplaatst in appartementencomplexen van woningcorporaties. iwell zorgt dat woningcorporaties tegelijkertijd hun investering slim terugverdienen. Kortom, verduurzamen én besparen. iwell wil financiering gebruiken om te kunnen groeien, omdat duizenden systemen nodig zijn om de transitie naar schone energie écht te maken. Ook kunnen zij het netwerk van VNG goed gebruiken, om via gemeenten bij woningcorporaties aan tafel te komen.

BNG Bank maakt het voor iwell mogelijk om haar batterij ook als een service aan te bieden. De besparingen zijn groter dan de kosten voor de batterij service van iwell. Zonder extra investering morgen al verduurzamen!

Jury

De jury bestond uit Jantine Kriens (directeur VNG), Olivier Labe (lid Raad van Bestuur BNG Bank), Wobine Buijs (burgemeester van Oss), Pauline Bieringa (directeur Public Finance BNG Bank), Cas van Arendonk (bestuurder Smart Climate Opportunities) en Bart Aupers (krommunity builder Kromkommer).

Jurylid Olivier Labe: “Wat we goed vinden aan iwell is de duidelijke propositie. De doelgroep past heel goed bij gemeenten en uiteraard ook binnen de challenge. Ook de professionaliteit rondom de business case kwam goed over op de jury. Het was eenvoudig en transparant van opzet en daardoor heel gemakkelijk te begrijpen.

Iwell

Wij maken de wereld groener met slimme batterijsystemen waarmee je zelf opgewekte energie optimaal kunt gebruiken, ook als de zon niet schijnt. Hierdoor zijn we minder afhankelijk van kolen en gas en helpen we bij het verminderen van CO2-uitstoot. En wat is er nou leuker dan je eigen energie opwekken én gebruiken! Door het plaatsen van slimme batterijsystemen werken wij samen met woningcorporaties, VvE’s, gemeenten en vastgoedbedrijven aan een duurzamere wereld.

Kijk voor meer informatie op www.iwell.nl

Global Goals Social Impact Challenge

Kunstgrasveld gemeente Amsterdam krijgt duurzame fundering van restafval

De gemeente Amsterdam is als eerste gemeente in het bezit van een kunstgrasveld met een duurzame ondergrond van restafval. De bodemassen die na verbranding van restafval overblijven, zijn bewerkt tot de nieuwe bouwstof DrainMix®. Deze nieuwe bouwstof is naast fundering en drainage van sportvelden, ook geschikt voor pleinen, parkeerplaatsen en wandelpaden. De nieuwe grasmat ligt op veld 14 van sportpark De Eendracht in Nieuw-West.

Kunstgrasveld gemeente Amsterdam krijgt duurzame fundering van restafval1

SUEZ - specialist in afval- en grondstoffenmanagement - en innovator Kyoto Boost hebben samen DrainMix® ontwikkeld en door Heros Sluiskil BV – Europa’s grootste bodemasopwerker en producent van secundaire grond- en bouwstoffen voor de betonindustrie en de grond-, weg- en waterbouw - laten produceren. Drainmix® is een duurzame en circulaire bouwstof die onder meer gemeentes ondersteunt bij het realiseren van hun duurzaamheidsdoelstellingen. 

Invulling geven aan duurzame doelstellingen

Het beleid van de overheid is gericht op het hergebruik van afvalstromen en op het duurzaam inzette van secundaire grondstoffen. Recycling van huishoudelijk afval en het hergebruik van materialen na afvalverbranding spelen hierbij een belangrijke rol. Drainmix® biedt gemeentes de mogelijkheid om invulling te geven aan hun duurzaamheidsdoelstellingen.

Oersterk, milieuvriendelijk en kostenefficiënt

SUEZ is in veel gemeenten verantwoordelijk voor de inzameling van bedrijfs- en huishoudelijk afval en probeert, samen met andere partijen, zo veel mogelijk afval circulair te maken door hergebruik. Zo blijft na verbranding van het restafval onder meer bodemas achter: een donkergrijs, zand- en lava-achtig materiaal dat goed kan worden hergebruikt. Nadat dit afval is verbrand, worden de overgebleven metalen van de bodemas gescheiden, gezeefd en daarna gewassen. Deze resterende materialen bezitten de kenmerken die DrainMix® bijzonder maakt: een oersterke lichte secundaire bouwstof om mee te bouwen, poreus genoeg om veel water op te vangen, een vervanger van de huidige funderings- én sporttechnische laag. Bovendien kan het regenwater bij kunstgrasvelden worden opgeslagen in de DrainMix®-fundering, vertraagd worden afgevoerd en eventueel later worden hergebruikt. 

DrainMix® is door KIWA ISA-Sport en NOC*NSF erkend als bouwstof en als sporttechnische constructie. Door DrainMix® te gebruiken zijn minder grondstoffen nodig bij de aanleg van een sportveld, fietspad of parkeerplaats, wat ook minder CO2 uitstoot betekent.

Kunstgrasveld gemeente Amsterdam krijgt duurzame fundering van restafval2

Over SUEZ 

SUEZ Recycling & Recovery Netherlands (ruim 2.000 medewerkers)  maakt deel uit van SUEZ. Een internationale organisatie die innovatieve en duurzame oplossingen aanbiedt voor afval en grondstoffen, energie, water en milieu. Wereldwijd verwerkt SUEZ 17 miljoen ton afval, waarmee het bedrijf 3,9 miljoen ton secundaire grondstoffen produceert en 7 terawattuur hernieuwbare energie.  

In Nederland zamelt SUEZ het afval in van 530.000 huishoudens en 80.000 bedrijven en instellingen. In nauwe samenwerking met klanten en partners maakt SUEZ van dit afval grondstoffen voor nieuwe producten. SUEZ nodigt iedereen uit om mee te doen met de grondstoffenrevolutie. Samen kunnen we afval recyclen en sparen we de grondstoffen van de aarde. Zie ook www.suez.nl en www.grondstoffenrevolutie.nl

Over Kyoto Boost

Kyoto Boost is een kleine organisatie die in samenwerking met andere bedrijven duurzame oplossingen ontwikkelt en implementeert in nieuwe en bestaande markten. 

Over Heros Sluiskil BV

Bij Heros Sluiskil BV krijgen jaarlijks 700.000 ton AEC-bodemas een tweede leven volgens de laatste stand der techniek. Tijdens het bewerkingsprocedé van AEC-bodemas (as van verbrand huishoudelijk afval) worden metalen teruggewonnen. Ferro; ijzer, roestvrijstaal en Non-ferro; bijv. koper, lood, messing, zink maar ook edelmetalen. Deze worden op dusdanig zuivere wijze teruggewonnen dat ze rechtstreeks ingezet kunnen worden bij staalbedrijven en smelterijen en vinden op die manier hun weg terug in de circulaire economie. Van “wat over blijft” maken we secundaire grond- en bouwstoffen die ingezet worden als duurzame zand- en grindvervangers in de betonindustrie en GWW. Dit hele proces wordt “Urban Mining” genoemd.

Voor meer informatie bekijk de website van Heros Sluiskil BV

CQM Data Science Hackathon levert nieuwe ideeën voor kosten- en milieubesparingen op

Studenten bedenken oplossingen voor effectiever beladen van rolcontainers bij Albert Heijn.

Woensdag 21 november hebben vier teams van studenten meegedaan aan de eerste CQM Data Science Hackathon, die plaatsvond bij Albert Heijn. De masterstudenten Econometrie en Wiskunde hebben zich de hele dag gebogen over de vraag of er een manier is om het order pick-algoritme van AH nóg effectiever te maken. Door ‘lucht’ uit de rolcontainers en dus ook uit vrachtwagens te halen, kan een efficiencyslag gemaakt worden op het gebied van kosten en milieubelasting. Een wens van AH Logistics Support en onderdeel van hun Smart Logistics programma.

Studenten bedenken oplossingen voor effectiever beladen van rolcontainers bij Albert Heijn

Hackathon

CQM, al meer dan 35 jaar Data Science specialist, is een adviesbureau waar consultants werken die met heel veel enthousiasme hun vak uitoefenen. Sámen met de klant, nieuwe dingen doen, is dan natuurlijk het leukste wat er is. Een ‘uitvindingsmarathon’ is een ideale manier om in korte tijd veel creatieve en innovatieve ideeën te bedenken. Zeker in wedstrijdvorm met studenten. Samen met de Afdeling Logistics Support van Albert Heijn was het idee van een Hackathon dan ook snel beklonken. We verzamelden op een zeer geavanceerde manier en met behulp van een Kinect de benodigde data; de stapeling en lucht van zo’n 2.000 rolcontainers. En met deze gegevens konden de studenten op zoek naar een oplossing voor de optimale volume correctiefactor, zodat rolcontainers zo vol mogelijk stabiel kunnen worden opgebouwd.

Opdracht

Het vraagstuk van deze Hackathon speelt zich af in de vijf distributiecentra (DC’s) van Albert Heijn. Deze DC’s bevoorraden dagelijks de ruim 900 Albert Heijn winkels. De door de winkel gevraagde producten worden in een DC ‘gepickt’ op rolcontainers. Vanuit het oogpunt van efficiëntie is het wenselijk de rolcontainers zo vol mogelijk, maar toch stabiel, op te bouwen. Om te bepalen welke producten samen op welke rolcontainer komen maakt Albert Heijn gebruik van een slim toewijzingsalgoritme, dat rekening houdt met het volume en gewicht van elk product. Om te zorgen dat de orderpicker voldoende speelruimte heeft om alle producten zo te stapelen dat een nette en stabiele rolcontainer wordt gecreëerd, wordt bovenop het netto-volume gerekend met een luchtvolume-correctiefactor. De factor is bepaald per product en varieert typisch tussen de 5 en 25%. Een te lage factor heeft als gevolg een lastige stapeling en mogelijk te volle rolcontainers. Anderzijds leidt een te hoge factor tot te lege rolcontainers en daarmee een onnodige toename in het aantal. Het doel van de Hackathon is dus om een betere maat te bepalen voor deze volume correctiefactor.

Data Science bij Albert Heijn

Albert Heijn heeft de ambitie om het iedere dag beter te doen. Voor het milieu, de klant en de winkel. Met slimme innovaties in de winkels en transport wordt bijvoorbeeld de CO2 footprint steeds verder teruggebracht. Maar, net als CQM, streeft AH altijd naar de optimale oplossing. Door nieuwe technieken en toepassingen in Data Science, kan de efficiency nóg verder verbeteren. “Logistics Support heeft zo al mooie besparingen gerealiseerd en is overtuigd van de resultaten die door het toepassen van Data Science daadwerkelijk bereikt kunnen worden. Om het bestaande, toch al slimme toewijzings-algoritme van AH nóg effectiever te maken, is wel serieuze breinkracht nodig. En studenten kijken dan toch weer net even iets anders tegen bepaalde problemen aan. Bovendien is het een leuke manier om toekomstige data scientists kennis te laten maken met de praktijk en, voor ons, om aankomend talent te scouten”, aldus Arjan de Vos, manager process improvement bij Albert Heijn.

Beste oplossing

We zochten een levensvatbare oplossing voor de optimale volume correctiefactor, zodat er minder lucht in rolcontainers zit en de vrachtwagen die de winkels bevoorraden dus voller (efficiënter gestapeld) zijn. Vier teams van elk drie studenten hebben de hele dag tegen elkaar gestreden. Met veel plezier maar zeker ook aardig wat spanning. Het is niet niks om voor Nederlands grootste supermarktketen de beste Data Science oplossing te bedenken en mogelijk aanzienlijke impact te hebben op kosten en milieu. Het team dat dit het beste deed was Universiteit Twente. Nienke Huitink, Wieger Kloppenburg en Kevin Geevers zijn een unieke ervaring rijker en gaan met eeuwige roem én een geldbedrag van € 1.500 terug naar Enschede.

Data Science in de toekomst

De studenten zijn beoordeeld op zowel de nauwkeurigheid van de voorspelling als de snelheid van de methodiek. Het winnende team scoorde op beide onderdelen heel goed. Monique van den Broek, senior consultant bij CQM: “Ik ben erg enthousiast over de resultaten. Wat mij betreft is deze Hackathon het begin van een nieuwe jaarlijkse CQM-traditie! Bij Albert Heijn kunnen wij nu verder met de volgende stap; het nog nauwkeuriger voorspellen van de beladingsgraad van de ladingdrager. Bovendien kunnen we alvast nadenken over met welke klant we in 2019 een interessante Hackathon-vraag kunnen gaan beantwoorden.”

Over CQM

CQM B.V. (Consultants in Quantitative Methods) is een adviesbureau gespecialiseerd in het toepassen van wiskunde. We helpen organisaties complexe processen inzichtelijk te maken om op deze manier de beste beslissingen voor hun organisatie en bedrijfsresultaat te kunnen nemen. Data science is al meer dan 35 jaar ons vak. We hebben ruim 35 data scientists in dienst met minimaal een academische opleiding in wiskunde, econometrie en/of informatica en meer dan 3500 data science projecten uitgevoerd voor bedrijven als AgroEnergy, Albert Heijn, ASML, Cosun, Fujifilm NS, Philips en ProRail. www.cqm.nl