Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

7 bewezen ingrediënten voor een duurzame bedrijfsstrategie

Jay Gould Interface

In de strijd tegen klimaatverandering is klimaatneutraliteit niet langer voldoende. Interface, een producent van tapijttegels, is daarom ambitieuzer en streeft naar een CO2-negatieve voetafdruk. Jay Gould, president en CEO van het bedrijf, legt uit hoe.

In 2016 lanceerde Interface zijn Climate Take Back-initiatief. Niet langer moet Interface alleen maar streven naar klimaatneutraliteit, maar de klimaatverandering ook actief tegengaan. Het concern investeert in productieprocessen waarmee ze CO2-negatieve producten kunnen creëren. Een recente doorbraak is de ontwikkeling van een tapijttegel met een negatieve CO2-voetafdruk. Komend jaar moet deze ook daadwerkelijk op de markt komen.

Hoe is deze duurzame strategie op gang gekomen? Dit zijn de cruciale stappen geweest volgens CEO Gould:

 1. Een duw in de goede richting
  Gould gelooft duidelijk in de missie van zijn bedrijf. Maar dat was niet altijd het geval. “Toen ik in dienst kwam bij Interface, was ik erg gericht op geld verdienen”, zegt hij. “Ik was ook meer een klimaatscepticus.
  Een standje van de bekende klimaatactivist en ondernemer Paul Hawken bracht Gould op andere gedachten. “Ray Anderson, de oprichter van Interface, wilde van Interface een klimaatneutrale onderneming maken. Ik wilde deze missie voortzetten. Ik verwachtte daarvoor een schouderklopje van Hawken, maar in plaats daarvan wees hij mij terecht. Hij zei me dat geen schade toebrengen aan het milieu niet volstaat, maar dat er juist positieve actie moest worden ondernomen.

 2. Ambitieuzere doelstellingen opstellen
  Gould heeft zich vervolgens verdiept in de wetenschap van klimaatverandering en startte met Climate Take Back. Uitgangspunt van deze duurzaamheidsmissie is dat het niet langer voldoende is om de schade te beperken die we aanrichten. “We moeten juist de planeet herstellen en een positieve impact realiseren”, aldus Gould.

 3. Van visie naar werkelijkheid.
  Om deze visie in de praktijk te brengen, heeft Interface vier pijlers ontwikkeld:

  • Leef klimaatneutraal. Alles dat je van de aarde neemt, moet je ook weer teruggeven.
  • Omarm koolstof. Wij zien CO2 niet als de vijand, maar als grondstof.
  • Laat de natuur afkoelen. Ondersteun het natuurlijke vermogen van de biosfeer om het klimaat zelf te regelen.
  • Loop voorop in de nieuwe industriële revolutie. Transformeer de maakindustrie, zodat deze bijdraagt aan het oplossen van de klimaatproblematiek.

  Deze pijlers moeten Interface helpen om in 2040 CO2-negatief te zijn.

 4. Durf je eigen koers te varen
  In 2017 behandelde de staat Californië een nieuwe wet die recycling van tapijten verplicht stelt. De branchevereniging, waartoe ook Interface behoorde, wilde lobbyen tegen deze wet. “Wij vonden dat geen verstandige keuze en besloten ons eigen plan te trekken. We vertrokken bij deze branchevereniging, en hebben er hard aan gewerkt om de wet er wel door te krijgen. Dat heeft ons niet bepaald populair gemaakt bij andere vloerenfabrikanten, maar we verloochenen onze missie niet”, aldus Gould.

 5. Duurzaamheid als businessmodel
  Interface bewijst dat een duurzame bedrijfsstrategie niet ten koste gaat van de winst, maar juist zeer rendabel kan zijn. “Duurzaamheid en winstgevendheid zijn bij ons geen concurrenten van elkaar en dat heeft ons financieel geen windeieren gelegd”, zegt Gould.

 6. Meet successen
  Interface kent de gebruikelijke belangengroepen: de eindklanten, de werknemers en de aandeelhouders. Maar het bedrijf heeft ook een andere belangrijke stakeholder, namelijk het milieu.
  Cruciaal hierbij is dat we onze prestaties zorgvuldig meten – ook op milieugebied. Hiervoor hebben we een eigen meetsysteem ontwikkeld dat EcoMetrics heet”, legt Gould uit. “Hiermee meten we onder meer onze CO2-voetafdruk, hoeveel procent van de totale grondstoffen in onze verkochte producten zijn gerecycled of gebaseerd op biobasis, onze energie-efficiëntie, de hoeveelheid broeikasgassen als gevolg van het energieverbruik in onze productievestigingen en ons waterverbruik.

 7. Samenwerking is essentieel
  Om Climate Take Back tot een succes te maken, is een goede samenwerking cruciaal. Gould besteedt daarom veel aandacht aan de duurzaamheidsstrategie van klanten en leveranciers en werkt aan zoveel mogelijk kruisbestuiving. “Ook meten we de CO2-voetafdruk van al onze leveranciers, aangezien dit een grote rol speelt in onze eigen CO2-footprint”, besluit hij.

Kijk voor meer informatie op www.interface.com

Grote rol inwoners bij halen klimaatdoelen gemeente Uden

Een van de grootste zonneparken Brabant deels gerealiseerd door crowdfunding

Grote rol inwoners bij halen klimaatdoelen gemeente Uden

Omdat de energievoorziening in Nederland in 2050 bijna helemaal duurzaam moet zijn, moeten we op grote schaal opzoek naar oplossingen voor de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Grootschalige zonneparken kunnen een groot verschil maken in het behalen van deze ambitie. Een mooi voorbeeld van een geslaagd project is het zonnepark Hoogveld-Zuid in Uden, vorig jaar gerealiseerd door de Deense investeringsmaatschappij Obton en TPSolar. Hoogveld-Zuid is een van de grootste zonneparken van Brabant, en deels tot stand gekomen door middel van crowdfunding.

Inwoners investeren tonnen

Financieringsplatform ZonnepanelenDelen is verantwoordelijk voor het opzetten van de crowdfunding. Het zonnepark in Uden is het grootste project dat door ZonnepanelenDelen zo snel tot een succes is gebracht en goed voor een opbrengst van ruim 750.000 euro.
Anders Marcus, directeur Obton: ‘Het crowdfunden van zonne-energie is een eerlijke manier om duurzame energie te financieren, en het is een investering die gunstig is voor zowel het klimaat als de investeerder. Zonne-energie is ideaal om in te investeren omdat er weinig risico aan zit.

Via ZonnepanelenDelen is het mogelijk om te investeren in zonnedelen van zonne-energieprojecten. Investeerders krijgen jaarlijks rendement uitgekeerd op basis van de productie van het zonne-energieproject.

Kwart huishoudens op duurzame energie

De Gemeente Uden heeft bekend gemaakt dat zij in 2035 energieneutraal wil zijn. Dit wil zeggen dat alle energie die dan in deze gemeente wordt gebruikt bestaat uit zelf opgewekte groene stroom. Het zonnepark Hoogveld-Zuid bestaat uit 42.964 zonnepanelen met een totaal vermogen van 12.245 kWp, geplaatst op ongeveer 14 hectare. Het park is op 4 juli 2018 geopend en zorgt voor een hoeveelheid duurzame energie die vergelijkbaar is met het stroomverbruik van ongeveer 3250 huishoudens per jaar. Dit is goed voor bijna 25 procent van de huishoudens in Uden.

Gemeente profiteert van meer biodiversiteit

Bij het aanleggen van het zonnepark is veel rekening gehouden met het verbeteren van de omgeving. Zo komen er veel faciliteiten voor kleine zoogdieren, bijen en vogels. Er worden ecologische verbindingszones aangelegd, vier poelen en kleine struweelbosjes, en er worden een aantal poelen uitgegraven voor lokale amfibieën. Het zonnepark doet op deze manier op twee manieren zijn werk: het wekt schone energie op en bevordert biodiversiteit om het milieu in evenwicht te houden.

Uden voorbeeld voor andere gemeentes

Het succes van zonnepark Hoogveld-Zuid vormt een blauwdruk voor andere gemeenten in Nederland die hun klimaatdoelstellingen willen halen. Obton en ZonnepanelenDelen besloten daarom na de succesvolle samenwerking met het project in Uden een langdurige samenwerking aan te gaan. Edwin Res, marketingmanager ZonnepanelenDelen: ‘Door het partnership met Obton zijn we verzekerd van topkwaliteit zonne-energieprojecten op ons platform. Daarbij creëren wij voor Obton juist extra draagvlak omdat de omgeving kan profiteren van de opbrengsten uit de zonneparken.’ Marcus: ‘We zijn blij dat we betrokken worden bij zonneprojecten in Nederland, een land waarin we veel potentie zijn. Nederland heeft ambitieuze klimaatdoelen en we helpen hier graag bij.

Naast ZonnepanelenDelen zijn het Deense Obton en TPSolar betrokken. De expertise van Obton wordt ingezet om lokale partners van A tot Z te ondersteunen bij de realisatie van het zonneproject: van de financiering en de ontwikkeling tot het beheer van zonnepaneleninstallaties. Obton blijft na oplevering betrokken als langetermijninvesteerder. TPSolar ontwikkelt, financiert, bouwt en beheert grootschalige zonneparken in Nederland.

Over Obton

Obton is een investeringsmaatschappij voor duurzame energie. Het bedrijf biedt financiering, ontwikkeling en beheer van zonneprojecten. Obton bedient klanten in heel Europa. Voor meer informatie: www.obton.com/nl

 

Minder vaak ziek door een gezonde werkplek

Hoe kunt u ziekteverzuim terugdringen met een gezond binnenmilieu

Het gemiddelde aantal ziekteverzuimdagen in Nederland stijgt. Momenteel melden werknemers zich 4.3 % van de dagen ziek volgens het CBS. Vooral in de zorg en het onderwijs is personeel vaak absent. Naast dat het een indicatie is van een verslechterend welzijn kost het bedrijven extra personeelskosten. Gelukkig is het mogelijk het ziekteverzuim terug te dringen door een gezond binnenmilieu.

Oorzaken van een slecht binnenmilieu

Enkele oorzaken van een slecht binnenmilieu zijn een tekort aan zuurstof, een verkeerde temperatuurinstelling en een hoge luchtvochtigheid. Factoren zoals deze resulteren in gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, concentratieproblemen en een geïrriteerd slijmvlies. Vooral een slecht ventilatiesysteem draagt bij aan deze klachten. Bacteriën, schimmels en andere ziekmakers blijven samen met stof hangen in het gebouw. Het is ook daarom dat arbeiders in bijvoorbeeld de landbouw en de visserij weinig last hebben van deze gezondheidsklachten: de buitenlucht is veel minder vervuilt dan de binnenlucht.

Slim inrichten

Door als bedrijf te investeren in kleine aanpassingen is het mogelijk om de gezondheidsklachten van het personeel te verbeteren. De hygiëne kan optimaliseert worden door het gebouw goed schoon te houden, zonder teveel chemische middelen te gebruiken. Ook continue ventilatie is een belangrijke stap in de realisatie van een gezond binnenmilieu.

Er hoeft niet direct een geheel nieuw bouwplan op tafel te liggen. Een kleine aanpassing zoals het aanschaffen van planten kan bijvoorbeeld al helpen. Planten zorgen voor een natuurlijke omgeving en naast dat ze een leuke toevoeging zijn aan het uiterlijk van de werkplek zetten ze het overschot aan CO2 om in zuurstof. Hiermee zal de productiviteit van werknemers verhogen.

Ook is het belangrijk om in overleg te gaan met de werkenden. Wat willen zij aanpassen? Moet er airconditioning komen om de hete zomerdagen aangenamer te maken? Zijn er problemen met de akoestiek van het gebouw? En zijn er genoeg ramen die licht en lucht binnenlaten?

Mensen spenderen een groot deel van de dag op de plek waar ze werken. Daarom is het belangrijk om het binnenmilieu van een gebouw te onderzoeken en deze te optimaliseren waar nodig. Door kleine aanpassingen en een slimme inrichting kan de gezondheid van het personeel verbeteren en het ziekteverzuimpercentage daarmee verlagen.