Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Vakantieparken in Friesland het meest duurzaam

Vakantieparken in Friesland het meest duurzaam

In Friesland zijn vakantieparken meer bezig met duurzaamheid dan vakantieparken in andere provincies. Dit blijkt uit het Duurzaamheidsonderzoek 2019, waarbij Bungalowparkoverzicht.nl de duurzaamheid van ruim 350 vakantieparken in Nederland vergeleek. Hierbij werd onder andere gekeken naar Green Key-certificering, een belangrijk keurmerk voor milieubewuste organisaties.

Helft Friese vakantieparken is Green Key gecertificeerd

44% van de vakantieparken in Friesland heeft een Green Key-certificering. Zo’n keurmerk betekent dat een vakantiepark zich inzet voor duurzaamheid en het milieu zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Ook in Utrecht (40%) en Zuid-Holland (38%) is het percentage Green Key gecertificeerde parken ruim hoger dan het landelijke gemiddelde van 23%.

In Noord-Holland zijn vakantieparken het minst bezig met duurzaamheid. Slechts 16% van de vakantieparken is Green Key gecertificeerd. Ook vakantieparken in Overijssel (17%) en Noord-Brabant (18%) scoren relatief laag.

Vakantieparken zien Green Key-certificering als een must

Bijna alle grote Nederlandse vakantieparkketens geven aan dat zij wél bezig zijn om hun parken Green Key gecertificeerd te krijgen, vooral omdat zij merken dat hun gasten duurzaamheid belangrijk vinden. De verwachting is dan ook dat het aantal vakantieparken met Green Key-certificering snel zal stijgen.

Bungalows van het gas af

Andere duurzaamheidsmaatregelen die ondernomen worden door vakantieparkketens zijn onder andere het gasvrij maken van hun vakantiehuisjes. Zo verwachten de meeste ketens dat al hun bungalows over een aantal jaren gasvrij zullen zijn. Een Tiny house met zonnecollectoren kan bijvoorbeeld prima als duurzaam alternatief dienen.

Meer resultaten van het Duurzaamheidsonderzoek 2019 zijn te vinden op https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/hoe-duurzaam-zijn-nederlandse-vakantieparken/

Wasa bereikt als 's werelds eerste knäckebröd-merk 100% CO2-compensatie

Wasa vermindert haar CO2-uitstoot en compenseert de resterende CO2-uitstoot door het ondersteunen van projecten gericht op zonne-energie en het behoud van regenwoud

Wasa heeft als 's werelds eerste knäckebröd-merk 100% CO2-compensatie bereikt. De voedingsmiddelenindustrie heeft een behoorlijke impact op de planeet. Productie van levensmiddelen is een primaire bron van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering. Daarom begon Wasa in 2010 een missie om haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit deed het merk door de CO2-uitstoot van haar bakkerijen met 82% te verminderen en door het aandeel volledige recyclebare verpakkingen te verhogen naar 99%. Door het ondersteunen van zonne-energieprojecten en het promoten van het behoud van het Peruaanse regenwoud compenseert Wasa elk jaar 94.000 ton CO2-uitstoot en behaalt het knäckebröd-merk nu een netto-nul uitstoot. Een dubbele mijlpaal, want Wasa bestaat dit jaar ook 100 jaar!

Wasa bereikt als s werelds eerste knäckebröd-merk 100 CO2-compensatie

Wasa is nu 100% CO2-gecompenseerd, van akker tot schap, enerzijds door het verminderen van de eigen uitstoot en anderzijds door het compenseren van de resterende CO2-uitstoot middels het ondersteunen van projecten gericht op zonne-energie en het behoud van regenwoud.

Het bijhouden en verminderen van uitstoot

Wasa houdt haar CO2-voetafdruk bij en werkt actief aan de vermindering ervan - van de akker tot het schap. Initiatieven die de afgelopen jaren zijn geïmplementeerd, zijn onder andere een toename van het transport per spoor en de lancering van verschillende energiebesparende projecten. Bovendien koopt Wasa 100% hernieuwbare energie aan – de herkomst hiervan is gecertificeerd - dat geleid heeft tot een vermindering van 20% op de totale CO2-uitstoot.

Compenseren voor 100%

Na de inspanningen van Wasa om de emissies te beperken, stoot Wasa nog ca. 94.000 ton CO2 uit. Dat komt overeen met ongeveer 16.000 autoritten rond de aarde1. Om deze resterende uitstoot te compenseren, draagt Wasa bij aan diverse gecertificeerde VCS-projecten2 die sociale, ecologische en economische voordelen creëren in overeenstemming met de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (VN).

Zo draagt Wasa bij aan een regenwoud beschermingsprogramma in Peru: het Madre De Dios project. Het betrokken gebied is één van ’s werelds grootste hotspots op het gebied van biodiversiteit. Het project helpt ontbossing te voorkomen, beschermt de biodiversiteit en het levensonderhoud van de lokale bevolking. Daarnaast draagt Wasa ook bij aan het Saur India Project, dit omvat de installatie van zonnepanelen in verschillende Indiase staten. De totale capaciteit van het project is 120 megawatt, dat daarmee in de plaats komt van elektriciteit die grotendeels wordt opgewekt door fossiele brandstoffen.

Dubbele mijlpaal

Wasa is opgericht in 1919, en bestaat dit jaar dus 100 jaar. Wasa richt haar blik nu op de toekomst. Met de realisatie van 100% CO2-compensatie in dit jubileumjaar komt Wasa op voor de planeet. Een dubbele mijlpaal die laat zien dat Wasa iedereen wil helpen een betere keuze te maken - voor henzelf en voor de toekomst van de planeet.

Voor meer informatie, kijk op: www.wasaco2.com/nl

1 Uitgangspunten : benzinemotor, middelgrote auto en een wereldomtrek van 40.000 km.
2 Het VCS-programma is wereldwijd het grootste programma ter vermindering van broeikasgassen. Projecten die hieronder vallen moeten voldoen aan strenge eisen om gecertificeerd te worden.

Over Wasa

Wasa is opgericht in 1919 en is nu het grootste knäckebrödmerk ter wereld. In 1999 werd Wasa onderdeel van de Barilla Groep. De Wasa-bakkerijen staan in Filipstad in Zweden, en in Celle in Duitsland. Vanuit deze twee locaties bakken we knäckebröd en andere producten voor vele landen over de hele wereld. De grootste markten voor Wasa buiten Zweden zijn de overige Scandinavische landen en Duitsland op de voet gevolgd door Nederland, Frankrijk, de VS, Polen en Italië.

De Barilla Groep

Barilla is opgericht in 1877 als een brood- en pastawinkel in Parma. Het bedrijf is nu een van Italië‘s grootste voedingsconcerns, wereldleider op de pastamarkt en de nummer één in kant-en-klare sauzen op het vasteland van Europa, in bakkersproducten in Italië en in knäckebröd in Scandinavië. De Barilla Groep heeft 28 productielocaties (14 in Italië en 14 verspreid over andere landen) en exporteert naar meer dan 100 verschillende landen.

Ieder jaar produceren de fabrieken ongeveer 1,800,000 ton aan levensmiddelen, die worden genuttigd door consumenten overal ter wereld. Hieronder vallen de merken Barilla, Mulino Bianco, Harrys, Pavesi, Wasa, Filiz, Yemina en Vesta, Misko, Voiello, Gran Cereali, Pan di Stelle en Academia Barilla.

Toen Pietro Barilla in 1877 zijn winkel opende, wilde hij in de eerste plaats goed eten maken. Vandaag de dag is dat beginsel de missie van Barilla: ‘Good for You, Good for the Planet’. ‘Good for You’ staat voor het voortdurend verbeteren van onze producten, het aanmoedigen van een gezonde levensstijl en een verbetering van de wereldwijde toegang tot voedsel en de sociale saamhorigheid. ‘Good for the Planet’ staat voor het bevorderen van duurzame productieketens en het terugdringen van zowel de CO2-uitstoot als het waterverbruik tijdens de productie.

Voor meer informatie, kijk op: www.barillagroup.com; Twitter: @Barillagroup

SolarNRG voorziet Valleipark in Leusden van Panasonic zonnepanelen

SolarNRG voorziet Valleipark in Leusden van Panasonic zonnepanelen 

Een reeks moderne nieuwbouwhuizen in het Leusdense Valleipark zijn door SolarNRG voorzien van zonnepanelen. De keuze is gevallen op zonnepanelen van Panasonic, die het dankzij hun hoge efficiëntie mogelijk maken met de beperkte beschikbare dakoppervlakte de gevraagde hoeveelheid energie te realiseren. In totaal zijn 206 panelen geplaatst met ieder een vermogen van 330 watt, verdeeld over 36 woningen.

Valleipark is een nieuwbouwproject aan de noordrand van Leusden, waar bewoners dicht bij de stad landelijk wonen. Het project wordt door Heijmans gefaseerd opgeleverd. In fase twee is een reeks woningen gerealiseerd. "Als partner voorzien wij woningen die gerealiseerd worden van zonnepanelen. In dit geval zijn wij ingeschakeld voor fase twee van het Valleipark project, waarbij een 36-tal woningen zijn gerealiseerd", legt Ricardo Soares, Operational Director van SolarNRG, uit.

Luxe uitstraling

"Het gaat om twee-onder-één-kap woningen, waarvan een deel van een rieten dak is voorzien. Met het oog op de uitstraling is bij woningen met traditionele dakpannen gekozen voor een in-dak-systeem, waarbij de zonnepanelen tussen de dakpannen worden verzonken", aldus Soares. “Bij de woningen met een rieten dak zijn de zonnepanelen op de bijbehorende garages en schuren geplaatst.”

Iedere woning die wordt gerealiseerd moet vandaag de dag aan een bepaalde energieprestatie voldoen. “Dit is in feite een optelsom van zaken die een positieve en negatieve impact hebben op de energieprestatie van een woning. Zo heeft dubbelglas een positieve impact, terwijl een dakkapel door warmteverlies juist een negatieve invloed heeft. Zonnepanelen zijn een relatief goedkope en eenvoudige manier om de energieprestatie van een woning te verbeteren. We merken dan ook dat nagenoeg iedere nieuwe woning die momenteel wordt gerealiseerd van zonnepanelen is voorzien", legt Soares uit.

Iedere woning is anders

Iedere woning binnen Valleipark is net even anders, vooral door keuzes die kopers maken. Zo kunnen eigenaren ervoor kiezen hun woning te voorzien van een dakkapel of extra dakramen, wat een negatieve impact heeft op de energieprestatie. Dit moet daarom gecompenseerd worden, bijvoorbeeld door meer zonnepanelen te plaatsen. “Binnen Valleipark is geen woning daarom hetzelfde en is per woning gezocht naar een passende oplossing”, zegt Soares. Daarnaast ligt iedere woning net even anders, waarbij de ene woning meer zon krijgt dan de andere. Ook de opbrengst per zonnepaneel verschilt hierdoor per woning. “Sommige woningen zijn daarom voorzien van meer zonnepanelen dan andere, wat nodig is om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken. Ook de capaciteit van de omvormers die zijn geplaatst varieert hierdoor."

De grote uitdaging bij dit project was de gevraagde hoeveelheid energie te realiseren met de beperkte dakoppervlakte die beschikbaar was. "Dit vereist een hoge efficiëntie. Heijmans hecht veel waarde aan kwaliteit en stelt daarom strenge eisen aan de zonnepanelen die wij mogen leveren. De keuze kwam daarom al snel op de HIT panelen van Panasonic terecht, die een hoge kwaliteit combineren met een hoge efficiëntie." In fase twee van Valleipark zijn in totaal 206 zonnepanelen van ieder 330 watt geplaatst. Het totale vermogen komt hiermee uit op 67.000 watt verdeeld over 36 woningen.

Afhankelijk van externe partijen

Het project is in juni 2018 van start gegaan en in oktober 2018 opgeleverd. "Bij een nieuwbouwproject ben je afhankelijk van veel externe partijen en moet werk vaak gefaseerd worden uitgevoerd. Zo kunnen wij pas de bekabeling en het in-dak-systeem installeren zodra het dak op de woning ligt. De zonnepanelen kunnen in dit stadium echter nog niet worden geïnstalleerd; daarvoor moeten eerst de dakpannen worden gelegd. Een dergelijk project neemt hierdoor relatief veel tijd in beslag."

Deze afhankelijkheid vereist flexibiliteit. "Indien ergens in het proces vertraging ontstaat, heeft dit impact op alle andere fases van dit proces. Zo kan vertraging bij het installeren van het dak ertoe leiden dat wij het in-dak-systeem later dan gepland kunnen plaatsen, waardoor ook het leggen van de dakpannen wordt vertraagd", legt Soares uit. "Flexibiliteit is dan ook vereist, want het kan zo maar nodig zijn van de planning af te wijken. Dit vraagt veel van onze planners, maar ook van onze installateurs."

Tevreden

"Bij Valleipark hebben we niet gekozen voor all-black panelen, iets waar de keuze met het oog op esthetiek vaak wel op valt. Met name bij de woningen met een in-dak-systeem was dit een afweging, aangezien veel mensen volledig zwarte panelen luxer vinden ogen. De dakpannen op deze woningen zijn echter ook niet volledig zwart, maar bevatten verschillende grijstinten. De zonnepanelen met blauwe tint sluiten hier juist erg mooi op aan", aldus Soares. "Wij kijken dan ook met tevredenheid terug op het project en zijn erg blij met het eindresultaat!”

Locatie: Leusden, Nederland
Naam van het project: Valleipark
Inverter: Omvormers van Growatt met variërende capaciteit
PV Modules: 206 x Panasonic HIT® N330
System output: 67 kWp
Verwachte opbrengst: Ongeveer 1.500kWh per woning
Configuratie: Afhankelijk van de woning
Installatiejaar: 2018
Installateur: SolarNRG

Over Panasonic

De Panasonic Corporation is een wereldleider in de ontwikkeling van diverse elektronicatechnologieën en -oplossingen voor klanten in de consumentenelektronica, huisvesting, autosector en business-to-business. Het bedrijf viert in 2018 haar honderd jarig bestaan en heeft zich ontwikkeld tot een wereldspeler. Het heeft nu 582 werkmaatschappijen en 87 gelieerde bedrijven over de hele wereld, met een geconsolideerde netto-omzet van 62,5 miljard euro in het fiscale jaar dat eindigde op 31 maart 2019. Alle afdelingen streven het creëren van nieuwe waarde via innovatie na. Zo realiseert het bedrijf door middel van zijn technologieën een beter leven en een betere wereld voor zijn klanten. Voor meer informatie over Panasonic: http://www.panasonic.com/global

Over Panasonic Industry Europe

Panasonic Industry Europe GmbH is onderdeel van de wereldwijde Panasonic Group en levert automotive en industriële producten en diensten in Europe. Als partner van de industriële sector onderzoekt, ontwikkelt, produceert en levert Panasonic technologieën die helpen om het motto “A Better Life, A Better World” waar te maken. Het portfolio van het bedrijf omvat zowel essentiële elektronische componenten, apparatuur en modules als ook complete oplossingen en productieapparatuur voor productielijnen in een breed scala van industrieën. Meer over Panasonic Industry Europe: http://industry.panasonic.eu