Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Mystery Shopping ontkracht Green Deal - Tuincentra promoten vooral pesticiden

Beeld winkelschap Mystery Shopping

In 2017 ondertekenden diverse partijen de Green Deal ‘Verantwoord particulier gebruik van gewasbeschermingsmiddelen’. Ze engageerden zich om alternatieven voor pesticiden te promoten. Een jaar na ondertekening voert Velt een mystery shopping uit in 25 tuincentra. Het resultaat is ronduit bedroevend: de meeste tuincentra promoten nog steeds vooral pesticiden. Velt roept op tot een meer doortastende aanpak.

De Tuinbranche, De Raad Nederlandse Detailhandel en de Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie ondertekenen in 2017 samen met de toenmalig Staatssecretaris van Infrastructuur Milieu, mevrouw Dijksma en de Minister van Economische Zaken, mijnheer Kamp, een Green Deal over pesticiden die particulieren gebruiken in de eigen tuin of in en om het huis.

Opdracht: pesticiden als laatste optie

De ondertekenaars engageren zich de particulier zo te sturen zodat hij eerst preventieve maatregelen neemt, dan mechanische of thermische technieken toepast en pas in laatste instantie pesticiden gebruikt. Ondertekenaars engageren zich eveneens om een verantwoord gebruik van pesticiden te propageren en om te stimuleren tot een lager gebruik van middelen.

Screening van tuincentra

Velt ging na of de Green Deal, een jaar na ondertekening, merkbaar is in de tuincentra. Ze screenden de winkel op communicatiemateriaal. Ze inventariseerden het aanbod aan tuingereedschap en noteerden het aanbod aan herbiciden. Ze checkten de aanwezigheid van een gespecialiseerde medewerker. Vervolgens legden ze aan het winkelpersoneel hun onkruidprobleem voor en vroegen om advies, zowel curatief als preventief.

81% promoot meteen herbicide

De antwoorden van het winkelpersoneel laten zich makkelijk samenvatten: in 81% van de winkels wordt meteen een herbicide aangeraden. In slechts 38% van de winkels worden alternatieven voor herbiciden geadviseerd, terwijl deze alternatieven als eerste geadviseerd moeten worden. Slechts 65% van de medewerkers adviseert beschermende maatregelen bij het gebruik van een herbicide, ondanks de focus op veilig gebruik.

Barbara Cremers, campagneleider van 2020pesticidevrij reageert:
Het is jammer dat we ook in Nederland vaststellen dat goede voornemens onvoldoende in goede praktijken worden omgezet. Groot knelpunt is het advies aan de klant in het tuincentrum. Bijna altijd krijgt de klant ‘spuiten’ te horen wanneer hij vraagt hoe onkruid aan te pakken. Daar is nog veel milieuwinst te maken. Velt roept alle partners van de Green Deal op om dringend werk te maken van hun engagement. Het opstellen van een Green Deal is stap één, nu is het tijd voor resultaten in de praktijk.

Over Velt

Velt is de vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren. Deze ledenorganisatie telt momenteel 17.000 gezinnen. Velt is het kenniscentrum voor ecologie, verenigd in afdelingen en werkgroepen die geregeld lessen en activiteiten organiseren. Velt schrijft ook boeken en publicaties over ecologisch tuinieren en koken.
www.velt.nu 

Kledingmerk SKOT geeft zich bloot

Duurzaam mannenmodemerk geeft openheid over prijsopbouw

Het jonge Nederlandse mannenmodemerk SKOT geeft zich helemaal bloot. Op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, start het merk met het tonen van de volledige prijsopbouw van de overhemden die worden verkocht. Volgens SKOT is meer transparantie over de herkomst van kleding de eerste stap naar meer duurzaamheid in de vervuilende mode-industrie.

Met de openheid over de productie wil SKOT de aandacht vestigen op de kwaliteit van de stoffen en het eerlijke fabricageproces van de overhemden. Dit brengt extra kosten met zich mee, maar toch blijven de overhemden scherp geprijsd. SKOT verkoopt namelijk alleen online, en bespaart daardoor kosten van de tussenhandel.

SKOT-persbericht 2018

Bloot geven

Op de website wordt voortaan bij elk kledingstuk getoond hoeveel wordt betaald aan zaken als arbeid, materialen en transport. Zo gaat er van een overhemd dat 79 euro kost, bijna 19 euro op aan de materialen en ruim 9 euro gaat naar de mensen die het maken. SKOT is ook eerlijk over haar eigen marges, deze schommelen tussen de 30 en 45 procent per overhemd. De openheid heeft ook een zonnige kant: SKOT laat zien dat een vergelijkbaar overhemd van dezelfde kwaliteit in een reguliere winkel het dubbele zou kosten. SKOT verkoopt direct online aan de consument en heeft dus geen extra kosten van tussenhandel zoals Retail. Zo lukt het SKOT om een hoogwaardig product te bieden voor een betaalbare prijs. Volgens oprichter Ruben van Veen is er simpelweg niks te verbergen. “Ik ben trots op het overhemd dat we verkopen. De materialen zijn van hoge kwaliteit en we kiezen voor verantwoorde productie in Europa. Alle informatie hierover is te vinden op onze website. En als je niks te verbergen hebt is het geen enkele moeite om je bloot te geven.”

Het is een bekend gegeven dat de mode-industrie enorm vervuilend is. Toch wint duurzaamheid hier nog maar mondjesmaat terrein. Dit is een doorn in het oog van ondernemer Van Veen. “Er is heel veel mis in de mode-industrie. Een van de grootste problemen is dat weinig mensen weten hoe hun kleding wordt gemaakt. En omdat ze het niet weten, willen ze er ook niet voor betalen. Mode gaat over verleiding, een aantrekkelijk product en de prijs spelen een belangrijke rol.” SKOT speelt hierop in door een hoogwaardig product te maken, eerlijk geproduceerd en voor een betaalbare prijs.

Prijsvoordeel

Het tonen van de prijsopbouw van de overhemden dient dan ook een ander doel naast het benadrukken van de duurzaamheid. Het bedrijf wil ook vertellen dat de producten aantrekkelijk zijn geprijsd, omdat deze alleen online worden verkocht. “Het is heel normaal dat de kleding die je in de winkel koopt, meer dan 5 keer duurder is dan de kostprijs. Winkels hebben hoge kosten, en blijven vaak met onverkochte voorraad zitten. Maar als consument heb je daar niks aan. Je wilt gewoon niet teveel betalen voor je kleding.” aldus Van Veen (38).

Op de website wordt de prijs van een SKOT overhemd vergeleken met de Retailprijs, en dit scheelt aanzienlijk. Een White Fun overhemd kost bij Skot 79 euro. In de winkel zou je hiervoor 159 euro betalen. Dit komt eenvoudigweg omdat een winkelier er ook aan moet verdienen. SKOT wil met het prijsverschil benadrukken dat ten opzichte van de aankoopprijs een groot deel in de materialen en de productie zit. Met andere woorden: je krijgt bij SKOT meer overhemd voor je geld.

De dag van de duurzaamheid

SKOT kiest ervoor om juist op 10 oktober naar buiten te treden met het bericht. Van Veen zegt hierover: “Vandaag is het de dag van de duurzaamheid, en krijgt duurzame mode en transparantie de aandacht die het verdient.” Zijn gedachte is dat wanneer bedrijven meer gaan delen over de herkomst van producten er ook meer aandacht zal komen vanuit de consument. “Ik hoop dat het over 10 jaar heel normaal is om inzicht te geven over de prijsopbouw van kleding. Zo laat je zien dat er niet gerommeld wordt met lage lonen of goedkope materialen. Het zal de negatieve impact van kleding sterk verbeteren.

SKOT bestaat inmiddels een jaar, en kan concluderen dat het concept aanspreekt en de collectie overhemden goed ontvangen wordt. De visie is om bij te dragen aan een 100% duurzame mode-industrie. Daar moet nog een hoop voor gebeuren, erkent oprichter Van Veen. Toch laat hij zich daardoor niet weerhouden, en wil hij met SKOT voorop blijven lopen in het bieden van duurzame kwaliteit. “Duurzaamheid is een lange reis, maar elke stap is er een. We willen nog veel meer acties ondernemen op het gebied van materialen en productie. Maar dat is toekomstmuziek. Het begint met transparantie en dat willen we juist vandaag benadrukken.

Over SKOT

SKOT is een Nederlands mannenmodemerk en biedt duurzame kwaliteitsoverhemden met een hoogwaardig design. Het bedrijf produceert shirts van 100 procent biologische katoen met een minimale impact op de natuur en positieve impact op de mensen die het maken. Met eerlijke prijzen en transparantie over het productieproces. De missie van SKOT is bijdragen aan 100% duurzame mode, de reis is gestart met het aanbieden van het meest duurzame overhemd op aarde. De overhemden zijn verkrijgbaar in de SKOT webshop en op diverse evenementen. Voor meer informatie zie skotfashion.com.

SKOT-LOGO 2018

Glas-glas zonnepanelen komen veiliger uit de test

De laatste weken zijn zonnepanelen een aantal keer in verband gebracht met brand. Daarom krijgen installateurs steeds vaker vragen over de mate van veiligheid van zonnepanelen. Met het wegvallen van de anti-dumping maatregelen is deze markt weer open voor alle producten. Het gevolg is een enorme prijzenslag, waarbij kwaliteit de dupe kan worden: zowel in het product als in de installatie. De veiligheid is hiermee in het geding. Installateurs pleiten daarom voor een strengere regelgeving en meer transparantie in de markt.

Door zorgwekkende berichtgeving in de media is een negatief beeld ontstaan over de zonnepanelen branche. Dit is niet terecht. In principe is zonne-energie veilig mits de juiste materialen worden gebruikt en de installatie voldoet aan alle veiligheidsrichtlijnen. Consumenten stellen meer vragen over brandveiligheid en garanties. Stefan van de Laan, directeur van installatiebedrijf Groene-Woningen: “We zien nu al op veel plekken zonnepanelen van Aziatische herkomst die over vijfentwintig jaar garantie zeggen te beschikken. Maar in de praktijk blijkt dat klanten deze garantie nergens kunnen verhalen en niet meer dan twee jaar standaard productgarantie krijgen.” Daarnaast brengen budget zonnepanelen veel risico’s met zich mee.

Onderzoek wijst uit dat brand veelal ontstaat door een ondeugdelijke installatie en/of slechte kwaliteit van de elektrische componenten. Slechte connectoren of losse contacten kunnen een vlamboog veroorzaken en zo de kunststof achterzijde van de panelen doen ontbranden. De consument is de dupe van deze problemen en wil nu kwaliteit.

Glas-glas zonnepanelen komen veiliger uit de test

Veiligheid

Aan de installateur de taak het verschil tussen de laagste prijs en de beste oplossing toe te lichten. Hoewel budget-panelen aantrekkelijk in prijs zijn, is de kwaliteit voor de consument niet controleerbaar. De keurmerken (CE, IEC61215) worden door fabrikanten zelf aangebracht. Een verschil dat voor een consument wel eenvoudig controleerbaar is, is of de achterkant van de panelen van folie of glas zijn gemaakt. Glas-glas zonnepanelen zijn veiliger dan zonnepanelen met een kunststof achterzijde, omdat glas geen vlam kan vatten. De aanschaf en juiste installatie van deze kwalitatieve panelen kan oververhitting en hiermee brand voorkomen. Bedrijven zoals SOLARWATT. zien het belang in van kwalitatief hoge producten en een solide installatie. Daarom worden slechts gecertificeerde partners ingezet om de consument te verzekeren van duurzame, veilige zonnepanelen.

Brandtest

Om het verschil in veiligheid tussen glas-folie zonnepanelen en glas-glas zonnepanelen vast te stellen nam een installateur het initiatief een brandtest uit te voeren; de brandweer was hierbij aanwezig ter ondersteuning. Uit de test bleek dat glas-glas zonnepanelen geen kans hebben om vlam te vatten. Het feit dat deze kwalitatieve zonnepanelen volledig uit glas bestaan maakt deze daarom direct veiliger. Dit in tegenstelling tot budget zonnepanelen; de kunststof behuizing aan de achterkant van de panelen is zeer brandgevaarlijk wanneer sprake is van oververhitting. Daarbij zullen, in het geval van brand, de busbars open komen te liggen, met het zorgwekkende gevolg dat het gehele systeem onder spanning komt te staan. De resultaten zijn overduidelijk. Met glas-glas zonnepanelen waarborg je de nodige veiligheid voor jezelf en jouw panelen. Maak als consument daarom de keuze voor een installateur met expertise en ervaring die producten van kwaliteit zal installeren.

Voor meer informatie kijk op de website van SOLARWATT