4 simpele manieren om duurzaamheid te integreren in je dagelijks leven

We moeten met z’n allen duurzamer leven; willen we dat de aarde niet verder aangetast wordt. Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt dat maar liefst 1 op de 3 Nederlanders het liefst wel iets aan duurzaamheid wil doen, met name sinds de pandemie. Toch blijkt het in de praktijk voor veel mensen lastig te zijn.

Dat terwijl het toepassen van duurzaamheid in je dagelijks leven helemaal niet veel tijd of moeite hoeft te kosten. Er is een aantal heel simpele manieren om duurzaamheid snel en eenvoudig toe te passen in het dagelijks leven zonder dat je daar je leven compleet voor hoeft te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan duurzaam beleggen en energiebesparing. In dit artikel vertellen we er meer over.

1. Beleggen is hip: stap over op duurzaam beleggen

Een van de zaken die de laatste jaren enorm populair is geworden in Nederland is beleggen. Er zijn ontzettend veel Nederlanders die beleggen in aandelen, crypto of iets anders waarmee ze hopen wat rendement te maken. Wat zij vaak niet weten, is dat beleggen ook op een hele andere manier kan, namelijk op een duurzame manier. Door te beginnen met duurzaam beleggen, beleg je alsnog met het idee dat je uiteindelijk je kapitaal gaat vergroten, maar denk je ook na over waarin je exact belegt.

Bij je beleggingskeuzes wordt rekening gehouden met het milieu, de mens en de maatschappij. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in bedrijven die iets bijdragen aan een betere, groenere wereld of in organisaties die opkomen voor mensenrechten. Zo kun je indirect je steentje bijdragen. Ben je dus net als vele andere Nederlanders in de laatste jaren begonnen met beleggen, dan is dit zeker het moment om je te verdiepen in duurzaam beleggen.

2. Eet zoveel mogelijk lokaal en kies voor seizoensgebonden producten

Natuurlijk is duurzaam beleggen niet de enige manier om bij te dragen aan een betere wereld. Wat bijvoorbeeld met oog op duurzaamheid ook raadzaam is om te doen, is om zo veel mogelijk te proberen om lokaal voedsel te kopen. Daarmee verminder je direct de ecologische voetafdruk van voedseltransport, omdat je kiest voor producten uit de buurt en niet voor eten dat uit een ander gebied of uit een totaal ander land moet komen. Ook dat is, logischerwijs, beter voor het milieu.

Wat daarbij extra goed is, is om te gaan voor seizoensgebonden producten. Dat zijn producten zoals groente en fruit die in een bepaald seizoen in Nederland kunnen worden geproduceerd en kunnen worden gekocht. In andere seizoenen zijn er weer andere producten die dan geteeld kunnen worden. Ook daarmee zorg je ervoor dat de vraag naar buitenlandse producten minder wordt.

3. Energie besparen in huis: dat doe je zo

Met duurzaam beleggen en het eten van lokale en seizoensgebonden producten heb je een goed begin te pakken, maar ben je er nog niet helemaal. Wat daarnaast heel simpel is om door te voeren in je dagelijks leven is energie besparen in huis. Dat gaat iets verder dan het uitschakelen van apparaten wanneer je ze niet gebruikt, maar is nog steeds heel goed te doen. Vervang bijvoorbeeld alle gloei- en spaarlampen met ledlampen. Led verbruikt veel minder energie en gaat langer mee.

Kijk verder naar de grote apparaten in je huis en naar hoe oud ze zijn. Des te ouder apparaten zijn, des te meer energie ze vaak verbruiken. Daarom is het een must om echte energieslurpers op tijd te vervangen met nieuwe apparaten die over een beter energielabel beschikken. Ook handig: een slimme thermostaat waarmee je de verwarming in kunt stellen. Zo verbruik je nooit meer te veel energie!

4. Koop tweedehands en verkoop je eigen spullen

Tot slot nog een simpele stap die je kunt zetten in het kader van duurzaamheid: kies zoveel mogelijk voor tweedehands spullen en kleding. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om apparaten, kleding, boeken en meubels tweedehands aan te schaffen. Denk aan online verkoopsites, maar ook aan kringloopwinkels en vintage shops. Is iets niet tweedehands te verkrijgen, kijk dan naar de optie voor producten die van duurzame materialen zijn gemaakt. Labels zoals fair trade, biologisch en FSC geven dit aan.

Hiermee zorg je er onder andere voor dat er minder vraag is naar nieuwe kleding en spullen, waardoor de wereldwijde afvalberg iets minder groot wordt en er minder giftige stoffen vrijkomen. Dat betekent ook dat je je eigen spullen, zoals meubels en kleding, die je niet meer nodig hebt, kunt verkopen aan anderen. Extra mooi meegenomen: je kunt hier ook nog een extra zakcentje mee verdienen!

Onze partners