Op 27 september staakten miljoenen mensen wereldwijd voor een beter klimaat. Dit signaal is belangrijk. Maar het is nog crucialer om als bedrijf maatregelen te treffen die het CO2-verbruik verlagen. In de praktijk blijkt dit vaak nog lastig te zijn. Daarom geeft Geanne van Arkel, Head of Sustainable Development bij Interface en MVO-manager van het jaar 2018, 5 tips om wel echt stappen te kunnen zetten.
1. Frisse blik
Van Arkel roept bedrijven op om hun eigen diensten en producten met een frisse blik te bekijken. "Wat kan in het productieproces anders, beter en duurzamer? Kunnen de materialen of grondstoffen vervangen worden door gerecycled materiaal of biobased grondstoffen?"
"Kijk niet alleen naar het zichtbare energieverbruik van de productie en gebruiksfase van een product. Maar ook naar het product zelf, waar veel verborgen impact in kan zitten. Heel veel energie (CO2) zit opgeslagen in grondstoffen. Deze zogeheten embodied carbon is belangrijk bij het nemen van gefundeerde beslissingen in het verkleinen van de CO2-voetafdruk."
Het zoeken naar alternatieven hoeft niet duur te zijn. Van Arkel: "Bij Interface hebben we onder meer een tapijttegel ontwikkeld die 50 procent minder garen gebruikt en daardoor zo'n 35 procent minder CO2-uitstoot. Dat bleek niet alleen goed voor het klimaat, het leverde ook een gezond rendement op."
Daarnaast is het mogelijk om subsidie te krijgen met de Regeling DEI+ Circulaire economie. De overheid heeft een budget van 44 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het recyclen en hergebruiken van afval, reparatie en het gebruik van biobased grondstoffen, waarbij sprake is van CO2-reductie.
2. Leer van de natuur
De natuur werkt met gezonde en lokale materialen. Het is dan ook niet voor niets dat biomimicry steeds populairder wordt. We kunnen de lessen van de natuur immers vertalen naar producten en businessmodellen.
Van Arkel geeft als voorbeeld het bedrijf H2U. Deze groep jonge ontwerpers was op zoek naar een manier om het gebrek aan schoon water in derdewereldlanden aan te pakken. Dat wilden ze doen door schoon water uit mist op te vangen. Om dit te realiseren, bekeken ze onder meer de manier waarop eenden met hun voeten onder water peddelen. De opwaartse draaikolk die hierdoor ontstaat, helpt de eenden om voedsel en water naar één plek te krijgen. Deze beweging heeft H2U nagebootst met behulp van een ventilator die de mist naar binnen trekt en concentreert.
3. Zoek nieuwe businessmodellen
De overheid wil dat de economie in 2050 100 procent circulair is en lanceerde onlangs 'Waardeer het. Repareer het'. Van Arkel vindt de campagne goed getimed. Waar tweedehands producten vroeger bepaald niet hip waren, is dat tegenwoordig wel het geval. Ook bij bedrijven. Bekijk daarom of er producten binnen de organisatie zijn die in een tweede cyclus, als tweedehands of als refurbished verkocht kunnen worden.
Andersom geldt natuurlijk ook: als bedrijf hoef je niet alles nieuw aan te schaffen. "Bekijk eens de mogelijkheden van een circulaire kantoorinrichting. Denk hierbij niet alleen aan meubilair, maar ook aan bijvoorbeeld ervaren tapijttegels."
4. Zoek de samenwerking op
"Werk samen met anderen; andere disciplines én andere sectoren", is een aspect dat Van Arkel tijdens al haar presentaties benadrukt. "Door met elkaar over nieuwe mogelijkheden te praten, ontstaan vaak verrassende nieuwe inzichten, producten en businessmodellen." Daarnaast is het activeren van ambassadeurskracht in een organisatie cruciaal. Charlotte Extercatte van Ambassadorwise heeft deze aanpak bij Interface 10 jaar geleden opgezet. Door medewerkers in een netwerk bij elkaar te brengen wordt de impact die zij hebben vergroot.
5. Denk niet in drempels, denk in kansen
"Veranderen is moeilijk en gaat niet vanzelf. Maar we zullen moeten veranderen om de klimaatdoelen te bereiken die we in Parijs hebben afgesproken. Wees dus niet bang voor verandering, ook niet op het gebied van duurzaamheid. Het levert namelijk niet alleen een positieve impact op het milieu, maar ook veel kansen voor nieuwe business. Het meest lastige aan duurzamer worden, is misschien wel het aannemen van een andere mindset. Zodra deze eerste stap is genomen, kan veranderen bij wijze van spreken al vanaf morgen", besluit Van Arkel.
Interface is een wereldwijd opererende onderneming die is gespecialiseerd in CO2-neutrale tapijttegels en veerkrachtige vloeren, waaronder luxe vinyltegels (LVT) en nora rubber vloeren. Wij helpen onze klanten bij het creëren van hoogwaardige interieurs die het welzijn, de productiviteit, creativiteit en de duurzaamheid van de planeet ondersteunen. Onze missie Climate Take Back nodigt u uit om ook deel te nemen aan een manier van werken die de planeet herstelt en een klimaat creëert dat geschikt is voor het leven.
Kijk voor meer informatie op www.interface.com en blog.interface.com en bekijk ons nora merk op nora.com.