5 tips voor duurzame business trips

Duurzaamheid is nog steeds een hot topic in de mondiale context van zakenreizen, vooral in het licht van de restricties die tijdens deze pandemie werden opgelegd. Toch kunnen we zeggen dat een positief effect van deze beperkingen ongetwijfeld zijn weerslag heeft gehad op de zakenreisindustrie, die nu tekenen van herstel vertoont - met een vernieuwd groen bewustzijn.

Waarom is duurzaam zakenreizen belangrijk?

Voor veel bedrijven zijn zakenreizen een belangrijk aspect van hun succes. Toch is het belangrijk te onthouden dat reizen ook een sociale en milieu-impact heeft. Niet alleen om onze natuurlijke hulpbronnen te beschermen voor de toekomst, maar ook omdat de consument vandaag de dag steeds meer op zoek gaat naar producten en merken die aansluiten bij hun persoonlijke waarden, waar duurzaamheid een groot deel van uitmaakt.

Duurzame vervoersmiddelen

De trein is het vervoersmiddel met de laagste milieu-impact en in tegenstelling tot wat velen denken, is een zakenreis met de trein vaak sneller en comfortabeler dan met het vliegtuig: u hoeft niet in een rij bij de douane te staan, geen check-in, u kunt in uw bagage vervoeren wat u wilt en u kunt gebruikmaken van internet en op die manier onderweg doorgaan met werken.

Een studie van het European Environment Agency wijst uit dat een treinreis minder dan een twintigste deel uitstoot in vergelijking met een vliegtuig en een zevende deel ten opzichte van een rit met de auto. Gaat u op zakenreis naar een verre bestemming en moet u toch per se met het vliegtuig reizen? Kies dan bij voorkeur voor rechtstreekse vluchten zonder tussenlandingen en voor nieuwe toestellen. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming kunt u vervolgens het beste met het openbaar vervoer reizen, een elektrische auto te huren of carpoolen/een auto delen.

Digitale meetings

Sinds de coronapandemie is bij de meeste bedrijven wel gebleken hoeveel er online kan worden gedaan zonder in persoon bij elkaar te komen. Er bestaan tal van digitale hulpmiddelen waardoor meetings online kunnen plaatsvinden en teams digitaal kunnen samenwerken aan projecten. Is het toch noodzakelijk om bijvoorbeeld een mogelijke zakenpartner te bezoeken op een verre bestemming? Probeer dan zoveel mogelijk afspraken in één zakenreis te plannen, waardoor u zo min mogelijk op en neer hoeft te reizen.

Groene accommodatie kiezen

Zowel luxueuze hotels als eenvoudige b&b’s bieden duurzame opties. Als u op een business trip gaat, probeer dan te kiezen voor een accommodatie die ecologische schoonmaakmiddelen gebruikt, afval recyclet, maaltijden met biologische en lokaal geteelde producten aanbiedt en eventueel zonnepanelen heeft.

CO2-uitstoot compenseren

Bedrijven hebben de mogelijkheid om een van de vele non-profit initiatieven in te schakelen die zich inzetten voor het compenseren van de CO2-uitstoot.

Zelfs bij het aanvragen van het visum bestaat de mogelijkheid om de CO2-uitstaat van uw reis te compenseren. Bij verschillende visumbureaus kunt u tijdens het invullen van het online aanvraagformulier deze optie aanvinken. Er wordt dan, naast de kosten van het visum, een klein additioneel bedrag in rekening gebracht. Dit bedrag wordt vervolgens besteed aan projecten die zijn opgezet om de negatieve impact op het milieu te verkleinen, zoals een herbossingsproject of projecten voor groene energie.

Daarnaast kunt u in de meeste gevallen het visum online aanvragen. Het gaat dan om elektronische visums die digitaal aan het paspoort van de reiziger wordt gekoppeld. Op die manier bespaart u zich ook nog eens een ritje naar de ambassade of het consulaat, waardoor de CO2-uitstoot van uw zakenreis nog iets kleiner is.

Onze partners