5x tips voor duurzame werkschoenen: zet duurzame stappen op de werkvloer!

Is het tijd voor een nieuw paar werkschoenen? Doe jouw aankoop bewust en ga voor duurzame werkschoenen. Ontdek handige tips om de levensduur van jouw werkschoenen te verlengen. Wist jij dat er schoenen zijn gemaakt van gerecycled materiaal? Lees hier op welke manier je jouw ecologische voetafdruk kunt verkleinen.

Verklein jouw footprint: circulaire werkschoenen

Circulaire werkschoenen worden gemaakt van materialen die na de levensduur van de schoenen weer 100% recyclebaar zijn en een andere gebruiksfunctie krijgen. Ze krijgen als het ware een tweede leven; dit kan voor allerlei producten zijn, meubels, kleding, maar ook weer voor nieuwe werkschoenen.

De Nederlandse fabrikant Emma is de eerste fabrikant die 100% circulaire werkschoenen aanbiedt. Op deze website is de duurzame collectie van Emma te vinden:

  • De veters zijn gemaakt van PET-flessen
  • De schoenzool is gemaakt van Polyurethaan (PU)
  • De inlegzool is al van 70% gerecycled schuim gemaakt
  • Na gebruik wordt de zool gerecycled voor bijvoorbeeld vloermatten
  • De neus van de schoen, veterogen en veterhaken zijn gemaakt van gerecycled staal

Voorkom slijtage

In sommige sectoren krijgen de schoenen veel te voorduren. Denk bijvoorbeeld aan de bouw, waar S3 schoenen vaak verplicht zijn. Deze schoenen moeten tegen een stootje kunnen door de zware omstandigheden. Hier kun je het best een overneus nemen om vroegtijdige slijtage tegen te gaan. Bekijk deze robuuste heren werkschoenen. Ook bij veel geknield werk kun je het best kiezen voor een schoen met beschermende overneus.

Goodyear Welt – levensduur tot tientallen jaren

De Goodyear Welt technologie houdt in dat de loopzool gemakkelijk vervangen kan worden, waardoor de werkschoen bij goed onderhoud tot tientallen jaren mee kan gaan. Ook biedt de Goodyear Welt methode extra comfort en isolatie door de kurk die tussen de binnenzool en de loopzool in zit.

Hoe kun je werkschoenen goed verzorgen?

Bij goed onderhoudt gaan schoenen langer mee. Maar hoe doe je dat? Vet lederen schoenen goed in, minimaal 1 keer per maand. Ook is het belangrijk om werkschoenen goed te laten drogen. Hoe doe je dit? Haal de inlegzolen en veters eruit en stop je kranten in de schoenen. Let op: zet werkschoenen nooit bij een verwarming om te drogen. Hierdoor droogt het leer uit en kunnen de schoenen gaan scheuren. Verder is het goed om de schoenen met regelmaat schoon te maken en in te sprayen met impregneerspray.

  • Goed laten opdrogen met kranten
  • Lederen schoenen 1 keer per maand invetten
  • Niet bij een warmtebron laten drogen
  • Regelmatig behandelen met impregneerspray
  • Vuil tijdig verwijderen

Ga voor kwaliteitsschoenen

 Er zijn goede werkschoenen in elke prijsklasse. Het voordeel van het duurdere segment, is dat ze vaak wat duurzamer zijn. Hierdoor gaan de schoenen langer mee en hoef je ze minder snel te vervangen. Je investeert dan als het ware in de werkschoenen, want in de loop van de tijd zul je voordeliger uit zijn. Twijfel je nog welke schoenen geschikt zijn voor jouw branche? Doe dan de keuzehulp test op Werkschoenen.com. Bij deze test krijg je snel en gratis advies welke schoenen het best passen bij jouw beroep. Bij intensief gebruik kun je gemiddeld 1,5 jaar met kwalitatieve werkschoenen.

Onze partners