8 landen doorrijden met zelf opgewekte zonne-energie, het kan!

Maarten en Renske van 4x4electric is het gelukt! Zij reden van Dakhla, Marokko naar de kust van Ghana met hun elektrische Skoda Enyaq iV80. Hierbij gebruikten zij geen enkel stopcontact. Alle benodigde energie haalde zij uit 60m2 zonnepanelen die zij meenemen in de auto. De reis duurde van 8 december tot 24 februari. In deze 2,5 maand reden zij in totaal 5.550km. 

Deze trip is onderdeel van een grotere expeditie. Hun doel is om helemaal naar Zuid Afrika te rijden via de west kust en vervolgens weer terug via de oost kust. Terug vliegen vanuit Kaapstad was geen optie, omdat zij juist op zoek zijn naar een duurzame manier om te reizen. Met het succes van deze etappe lijkt dit meer dan gelukt!

Zij hebben ervoor gekozen in Ghana weer een stopcontact te gebruiken, omdat zij nu langzaam in slechter weer komen met het regenseizoen. Wanneer ze dan altijd zouden wachten op de zon, zou dit de reis enorm vertragen. “Daarnaast is de energie transitie niet van de zwart-witte oplossingen” zegt Maarten. “Het zit hem in het creatief zijn om nieuwe oplossingen te vinden, en vooral ook oplossingen te combineren”. Ze zullen daarom meer dan de helft van de hele expeditie op de zon rijden, maar niet alles. “Wel vinden we het een mooie uitdaging om te kijken of we de 5550km achter elkaar op zonne-energie kunnen overtreffen” zegt Renske. “Want uiteindelijk ging het veel gemakkelijker dan gedacht.” 

Wil je meer weten over deze expeditie? 

Kijk op www.4x4electric.com

Of volg hun webinar op 7 maart om 19.30 uur, waarin de laadtechniek uitgebreid gepresenteerd wordt.

Onze partners