De badkamer is een ruimte die intensief gebruikt wordt. Bij de meeste gezinnen ligt het water- en energieverbruik hier dan ook het hoogst. Daarom is het belangrijk om hier bewust over na te denken en mee om te gaan. Door te kiezen voor een badkamer met duurzame producten en materialen, zet u alvast een stap in de goede richting en belast u het milieu zo min mogelijk. In onderstaand artikel vindt u een aantal nuttige tips die helpen bij het ontwerpen van een duurzame badkamer.
Een duurzame badkamer creëren begint bij de juiste materialen. De ene soort is minder schadelijk voor het milieu dan de andere, dus ook hierbij is een bewuste keuze belangrijk. Vinyl en acryl zijn aardolieproducten die niet goed recyclebaar zijn. Een goed alternatief hiervoor zijn milieuvriendelijke opties zoals keramiek, natuursteen, hout of glas. Deze materialen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar geven ook een stijlvolle uitstraling aan uw badkamer.
Een designradiator is de ideale manier om uw badkamer op een slimme manier te verwarmen. Dankzij de snelle en efficiënte verwarming bereikt de ruimte in no-time de gewenste temperatuur. Vaak worden radiatoren gecombineerd met vloerverwarming. Deze zorgt voor een constante en gelijkmatige verwarming in de badkamer, waardoor uw energieverbruik lager ligt.
Verlichting is een ware sfeermaker in huis, maar verbruikt enorm veel energie. Een gloeilamp brandt gemiddeld 1.000 uren, een spaarlamp 7.000 en een ledlamp maar liefst 20.000 tot 40.000. Een ledlamp is de meest energiezuinige oplossing. Deze gaat veel langer mee en kost minder energie. Lampen met EU-energielabel A++ zijn het meest zuinig.
Waterbesparende toiletten hebben een dubbele bedieningsknop waarmee u zelf uw waterverbruik bepaalt. Kies voor een kleine spoeling (3 liter) of een grote spoeling (6 liter). Hiermee bespaart u 50% water, waardoor uw verbruik aanzienlijk daalt. Zeer gunstig voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Nóg beter is het toilet zonder spoelrand. Dit milieuvriendelijke exemplaar is hygiënischer, makkelijker schoon te maken en verbruikt bovendien minder water.
Een warmteterugwinngssysteem (WTW-systeem) haalt warmte uit wegstromend douchewater. Het koude douchewater wordt voorverwarmd tot 25°C met behulp van de restwarmte van het afvalwater. Zo hoeft de ketel slechts de helft van de energie te gebruiken. Met een WTW-systeem bespaart u tot 40% op energie. Genieten van een heerlijke warme douche én tegelijkertijd besparen op energie? Dat klinkt als een dubbel voordeel.
Een douchekop met waterbesparende functie heeft een ingebouwde begrenzer. Hierdoor verbruikt u minder water, met als gevolg dat ook uw energieverbruik daalt. Om te voorkomen dat de waterstraal minder comfortabel wordt, zijn verschillende technologieën toegepast. Door lucht toe te voegen wordt de straal voller en dikker. Een ander voorbeeld is de gelijke spreiding van water, waardoor ieder sproeigaatje evenveel water bevat. Daarnaast bestaan er waterbesparende douchekoppen die het water vernevelen. Zo lijkt het alsof er een enorme hoeveelheid water over uw lichaam stroomt.
Met een thermostaatkraan is de zoektocht naar de ideale temperatuur verleden tijd. De kraan mengt automatisch warm en koud water en zorgt ervoor dat de temperatuur constant blijft. Zo hoeft u de temperatuur niet iedere keer af te stemmen en wordt er minder water verspild. Dit scheelt in water- en energieverbruik waardoor u al snel tot 35% bespaart.
Minder lang douchen zorgt voor een forse daling van het water- en energieverbruik. Bij een normale douche verbruikt u 6 liter per minuut, bij een regendouche maar liefst 15 liter. Kies daarom voor een douchetijd van maximaal vijf minuten. Tegenwoordig bestaan hiervoor handige hulpmiddelen, zoals een douchetimer. Deze helpt bij het beperken van uw douchetijd. Door elke dag een minuut minder lang te douchen wordt er op jaarbasis zo’n 6.000 liter per gezin bespaard.