A10 dicht? Pak de (elektrische) fiets of win er een!

Vanaf 24 juli wordt er groot onderhoud gepleegd aan de A10 West. De FietsCoalitie springt daarop in met hun ‘A10 West dicht? Ga toch Fietsen!‘ campagne waarbij je een e-bike kunt winnen. “Een mooie aanleiding ook om mensen te verleiden de fietssleutels weer eens tevoorschijn te halen,” vertelt Helma Schenkeveld partner in de FietsCoalitie.

4-A10-actie-FietsCoalitie afbeelding1

Tijdens de campagne van De FietsCoalitie kunnen automobilisten een e-bike winnen voor de duur van de werkzaamheden aan de A10 West om zo de afstand tussen huis en het werk op andere wijze comfortabel af te leggen. Een aantrekkelijke actie voor Zaankanters die in en om Amsterdam werken, want onze regio heeft een heel goed fietsnetwerk en met de e-bikes van tegenwoordig is Amsterdam-Zaanstad een prima afstand om fietsend te overbruggen.

Omschakelen naar fietsen

“De sluiting van de A10 West is natuurlijk vervelend, maar tegelijkertijd voor ons een mooie kans,” legt Helma Schenkeveld uit. “We grijpen een noodzaak aan voor een leuke actie, die mensen ook laat nadenken over hoe ze van en naar hun werk reizen. Eigenlijk willen we ze met de campagne ook verleiden de fietssleutels weer eens tevoorschijn te halen.”

Wat betreft het woon-werkverkeer per fiets blijft onze regio landelijk gezien achter. In de tijd dat de bedrijventerreinen hier werden ingericht speelden de actuele vraagstukken op het gebied van mobiliteit en duurzaamheid nog niet. Die terreinen zijn dus voornamelijk ingericht op en ontsloten voor auto’s. Als gevolg daarvan zijn ook werknemers helemaal ingesteld op het reizen per auto. Met campagnes zoals ‘A10 West dicht? Ga toch Fietsen!’ onderzoekt De FietsCoalitie als het ware de triggers om werknemers op de fiets te krijgen.

Efficiënter, gezonder en duurzamer

Redenen om voor de fiets te kiezen in plaats van de auto zijn er genoeg. Een fiets is efficiënter in de stad, zeker als je in het centrum moet zijn. Je staat niet vast onderweg en parkeren is al helemaal geen probleem meer. Fietsen is daarnaast gezonder. Het zorgt niet alleen voor de broodnodige dagelijkse beweging, maar ook voor een betere luchtkwaliteit. En wat Duurzaan betreft, reden nummer één om voor de fiets te kiezen: fietsen is duurzamer. Tijdens het fietsen stoot je geen CO2 uit. Zelfs een e-bike die zonder groene stroom wordt opgeladen is wat uitstoot betreft 50x minder milieubelastend dan een gemiddelde auto.

"met snelheden tot 40 km/h is de fiets ook voor langere afstanden een aantrekkelijk alternatief"

Argumenten om niet voor de fiets te kiezen, zijn inmiddels achterhaald. Met de ontwikkelingen op het gebied van de e-bike is fietsen een stuk comfortabeler geworden en met snelheden tot wel 40 km/h is de fiets ook voor langere afstanden een aantrekkelijk alternatief. Een eventueel langere reistijd wordt bovendien ruimschoots gecompenseerd door de tijdwinst die je behaald nu je niet meer in de file staat. Bijkomend voordeel: een e-bike is goedkoper in gebruik en aanschaf. Ook als je meteen een statement wilt maken en voor een design high speed e-bike gaat.

Kans op een e-bike voor zes weken!

Win-een-e-bike-voor-6-wekenDe werkzaamheden door Rijkswaterstaat aan de A10 West bij Amsterdam beslaan een periode van zes weken. De eerste drie weken is de Noord-Zuid richting afgesloten en de overige drie weken de richting van Zuid naar Noord. Het verkeer zal worden omgeleid met alle hinder van dien. Met de campagne ‘A10 West dicht? Ga toch fietsen!’ wil De FietsCoalitie automobilisten een goed alternatief bieden.

In samenwerking met deelfiets bedrijf Urbee verloten zij 60 e-bikes voor de zes weken waarin de werkzaamheden plaatsvinden. Daarnaast maken 10 personen kans op een Stromer, een high speed pedelec, die wordt geleverd door QicQ en tot wel 45 km/h haalt. De periode van de werkzaamheden valt voor de automobilisten precies in de zomervakantie, waardoor zij de gelegenheid krijgen om de e-bike ook in de vakantie te proberen.

Meedoen?

Benieuwd of zo’n e-bike ook voor jou een betere manier van reizen is? Probeer het eens! Meld je aan voor de e-bike zomeractie van De FietsCoalitie via www.fietscoalitiesmartcity.nl/a10westdicht.

Over De Fietscoalitie

De FietsCoalitie is een samenwerkingsverband tussen een aantal private partijen, de gemeenten Amsterdam en Zaanstad en diverse ondernemersverenigingen. De FietsCoalitie heeft als doel om vertraging tussen woon-werkritten te verminderen, bereikbaarheid van de regio te verbeteren en de lucht schoon te houden. Dit doen zij door, in samenwerking met lokale partijen en overheden, campagnes op te zetten die het fietsgebruik stimuleren. Deze acties hebben met name betrekking op mensen die dagelijks voor het werk in of door het gebied Westpoort, Sloterdijk, Amsterdam-Noord en Zaanstad reizen. De FietsCoalitie wordt ondersteund door het programma Beter Benutten Metropoolregio Amsterdam. Binnen dit programma nemen het bedrijfsleven, het Rijk en regionale en lokale overheden tot 2018 ruim 30 maatregelen om de reistijd op de drukste knelpunten in de spits met 10 procent te verbeteren.

Onze partners