Alle voordelen van zonnepanelen op een rij

Het opwekken van energie door middel van zonnepanelen is ontzettend populair. En die populariteit blijft alsmaar toenemen. Dat is niet zomaar: er zitten namelijk ontzettend veel voordelen aan. Weten welke voordelen dat precies zijn? In dit artikel zetten we de voordelen van zonnepanelen voor je op een rij.

1. Duurzaam

Zon is een onuitputtelijke energiebron. Het is een eindeloze bron van energie waar wij van kunnen nemen zonder dat het anderen schaadt. Bovendien is zonne-energie tevens schone energie. Bij het opwekken ervan komt namelijk geen CO2 vrij – dit bespaart per jaar gemiddeld zo’n 60 kilogram CO2 per m2 zonnepaneel.

2. Geldbesparing

De zon levert dus gratis energie, wat betekent dat de kosten van de energierekening omlaag zullen gaan. De investering van de aanschaf van de zonnepanelen is doorgaans binnen 10 jaar terugverdiend. Aangezien zonnepanelen een levensduur hebben van zo’n 25 jaar, betekent dat dus zo’n 15 jaar ‘gratis’ energie.

3. Woningwaarde

Door zonnepanelen op het dak van je woning te installeren, wordt je woning ook nog eens meer waard. Bij verkoop van de woning zal je dat zeker in positieve zin merken in de portemonnee. Het maakt de woning immers deels zelfvoorzienend, zorgt voor een beter energielabel en daardoor voor lagere maandlasten.

4. Salderen

Bovendien kun je je energieoverschot salderen – mits je over een meter beschikt. Dit wil zeggen dat op het moment dat jij meer energie opwerkt dan dat je verbruikt, je dat terug kunt leveren aan het net en daarvoor een vergoeding ontvangt.

5. Onderhoudsvrij

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Het meeste vuil wat op de panelen komt, wordt automatisch weer weggespoeld door de regen. Het is overigens wel verstandelijk om de zonnepanelen jaarlijks te controleren op hardnekkig vuil of beschadigingen.

6. Recyclebaar

Zonnepanelen zijn bovendien al dan niet gedeeltelijk recyclebaar. Een zonnecel bestaat voornamelijk uit silicium, waardoor het grootste gedeelte van de zonnemodule gerecycled kan worden. Bij moderne zonnepanelen zelfs zo’n 90%.

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe dan de gratis dakscan zonnepanelen en kom erachter!

Onze partners