Alles wat je wilt weten over zakelijke zonnepanelen

Vroeger kocht je energie gewoon bij de stroomleverancier, maar vandaag de dag kun je met je dak zakelijke zonne-energie gaan opwekken. Wat veel mensen niet weten is dat de prijzen van zonnepanelen de afgelopen vijf jaar gigantisch gedaald zijn. Daarnaast heeft de overheid een hele aantrekkelijke subsidie voor grote bedrijven op dit soort projecten. Hoe gaat nou in z’n werk? Eigenlijk is het heel simpel. De stroom die je iedere maand opwekt, hoef je niet meer in te kopen bij je stroomleverancier. Dat zijn je vermeden stroomlasten. Aan de andere kant krijg je maandelijks van de Nederlandse overheid een leuk bedrag subsidie, gegarandeerd voor de komende vijftien jaar.

Je pand verduurzamen

Er zijn verschillende manieren waarmee je geld kunt verdienen met je dak. Je kunt zonnepanelen kopen en de installatie zelf aanschaffen, maar je kunt zonnepanelen ook leasen en zelfs je dak verhuren.

Verduurzamen is belangrijk. Dat vindt de overheid ook. Daarom moet je bedrijfspand binnenkort minimaal energielabel C hebben. Maar verduurzamen kost een hoop geld. Geld wat je misschien niet wilt of kunt uitgeven. Gelukkig is daar een oplossing voor: jouw dak verhuren voor zonnepanelen. Je verhuurt jouw dak, bijvoorbeeld aan GroenLeven, en zij leggen er zonnepanelen op. Zij financieren de complete zonnestroominstallatie. In ruil daarvoor krijg je een duurzamer pand en een mooie vergoeding voor ruimte die je toch niet gebruikt. Dus ben jij een ondernemer of een directeur, en heb je een bedrijf met een groot dak en verbruik je veel stroom, dan is er zeer waarschijnlijk een mooie kans om een goede businesscase te maken waarmee je als bedrijf geld kunt verdienen.

Haal rendement uit de zon

Je produceert geen smog, geen CO2, en iedere dag weer vallen de zonnestralen gratis op je dak. Dat is goed voor het milieu én goed voor je portemonnee. Maar wat is nou het gemiddelde rendement op een investering in zakelijke zonnepanelen? Gemiddeld komt het rendement van zonnepanelen tussen de 7 en 13 procent. Door de besparing op de energiekosten heb je de investering in gemiddeld 7 jaar terugverdiend. Dit hangt natuurlijk wel af van de hoogte van investering en het aantal zonnepanelen. Daarnaast kunnen ook subsidies, zoals KIA (Kleinschaligheidsinvesteringaftrek), EIA (Energie-investeringsaftrek) en SDE+ (Stimuleringsregeling Duurzame energieproductie), de terugverdientijd verkorten.

Onze partners