Bamboe vs. Hout: hoe jouw tuinmeubels kunnen bijdragen aan een milieuvriendelijke levensstijl

In de laatste jaren zijn veel mensen zich steeds bewuster gaan worden van de wereld om ons heen. We beseffen nu dat wij een negatieve bijdrage leveren aan het milieu, maar wij kunnen ook het één en ander doen om iets positiefs te doen voor onze leefomgeving. Het kan al beginnen in de achtertuin! In dit artikel gaan we in op tuinmeubels. We vergelijken twee materialen, bamboe en hout, om er achter te komen welk materiaal de beste duurzame keuze is. Lees snel verder voor meer informatie over duurzame bamboe tuinsets en bestendige houten loungestoelen. 

Bamboe vs. Hout

Zoals men weet komt hout van bomen af. Van hardhout worden enorm veel producten gemaakt, denk aan tafels, stoelen, overkappingen, noem het maar op! Hout kent vele duurzame  voordelen, maar desondanks is bamboe in de afgelopen decennia steeds populairder geworden. Bamboe is een grassoort, en daarmee geen hout. Toch kan dit materiaal voor dezelfde toepassingen gebruikt worden als hout. 

De duurzaamheid van hout

Hout is een milieuvriendelijk materiaal, zolang het juiste hout wordt gebruikt, het goed onderhoud wordt en het uit een duurzaam beheerd bos komt. Tegenwoordig is alle legale houtkap duurzaam, omdat er na de kap weer nieuwe bomen worden geplant. Voor de productie van hout is gelukkig geen grote hoeveelheid energie nodig én het materiaal is CO2 neutraal. Bomen nemen veel CO2 op en produceren grote hoeveelheden zuurstof. Bomen nemen dan ook meer CO2 op dan dat er tijdens het productieproces wordt uitgestoten! Het gebruik van dit materiaal zorgt ervoor dat het milieu wordt geholpen in plaats van vervuild. 

De duurzaamheid van bamboe

Het kan jaren duren voordat een boom groot genoeg is om gekapt te worden. Bamboe daarentegen groeit in het groeiseizoen tot wel een meter per dag! Het duurt zo’n vier tot vijf jaar voordat een bamboescheut volgroeid is en dus rijp voor de oogst. Bij bomen kan dit tot zo’n 50 tot 100 jaar duren! Net als bij bomen is de productie van bamboe relatief groen. Zo wordt er bij het telen van de grassoort enkel regenwater gebruikt! Net als hout is ook bamboe een CO2-neutraal product. Zowel hout als bamboe gaan jarenlang mee en zijn beide geschikt voor in de achtertuin. 

Kortom, zowel hout als bamboe dragen bij aan milieuvriendelijkheid. Dat is mooi! Beide producten kennen een duurzaam productieproces en je zult er jarenlang plezier aan beleven. Dus zit jij van de zomer aan op een tuinstoel van bamboe of bestel je online een tuintafel van hout?

Onze partners