BE O cup: de eerste herbruikbare koffiebeker van gebruikte frituurolie

BE O Lifestyle, een Nijmeegse start-up die producten ontwikkelt van planten.

De Nederlandse start-up BE O Lifestyle lanceert vandaag de BE O cup: de eerste herbruikbare koffiebeker gemaakt van gebruikte frituurolie! De grondstof die BE O Lifestyle gebruikt is uniek. De BE O cup is gemaakt van biobased polypropyleen (PP), geproduceerd met gebruikte plantaardige vetten en oliën, zoals frituurolie. De grondstof is niet alleen hernieuwbaar, in tegenstelling tot plastic gemaakt van aardolie, maar ook afkomstig van een afvalstroom. 

De start-up ontwikkelde de BE O cup omdat er alleen al in Nederland jaarlijks ruim 3 miljard plastic wegwerpbekers worden weggegooid. Dat zijn er zo’n 12 miljoen per dag! Tijd voor verandering: wegwerpbekers zijn vanaf 2024 wettelijk gezien niet meer welkom op kantoor. We moeten van single-use naar re-use, volgens BE O Lifestyle. BE O Lifestyle brengt daarom hun tweede product op de markt: de BE O cup. Een koffiebeker gemaakt van gebruikte, plantaardige oliën die een leven lang meegaat en 100% recyclebaar is in de huidige recyclestroom. Niet alleen herbruikbaar, maar gemaakt van een circulair materiaal.

Van frituurolie naar cup

Een deel van de frituurolie voor de BE O cup wordt verzameld door Renewi, de grootste inzamelaar van organische reststoffen in Nederland. Het bedrijf Neste zorgt voor de chemische behandeling van de frituurolie en het afval van het productieproces van deze vetten, waarvan Borealis vervolgens Bornewables™ PP van maakt. Onze partner VDL GL Plastics produceert de uiteindelijke BE O cup. 

Een leven lang

Met dit biobased materiaal in de cup vermindert BE O Lifestyle haar CO2-voetafdruk met meer dan 75%. En dat zijn nog niet alle cijfers. De BE O cup is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en bovendien 100% recyclebaar in de huidige recyclestromen. De beker is gemakkelijk dag in dag uit te gebruiken: het gaat een leven lang mee. Zelfs als er iets kapot gaat, want door de losse onderdelen is de cup eenvoudig te repareren. Weg met die afvalstapel! Zo voldoet BE O Lifestyle aan de vraag naar circulariteit.  

Nederlandse productie

De BE O cup wordt volledig ontworpen en gemaakt in Nederland, net als de andere producten van BE O Lifestyle. Bij de sociale werkplaats BlueView in Nijmegen worden alle cups in elkaar gezet. Het succes van het eerste product 'de BE O bottle' is al bewezen: er zijn er meer dan 250.000 van verkocht. Nu is het tijd voor de volgende stap naar een duurzame wereld. Doe je mee? 

Meer plastic dan verwacht

We gebruiken met zijn allen meer plastic dan we denken: ook kartonnen bekers hebben vaak een plastic laag. In die plastic wereld lijkt het soms een hele opgave om duurzaam bezig te zijn. Want waar begin je? BE O Lifestyle vindt dat je met weinig aanpassingen moet kunnen bijdragen aan een betere wereld. Zonder grote veranderingen tóch goed bezig zijn: ‘doe je ding, maar doe het duurzaam’. 

De BE O cup is verkrijgbaar via www.beolifestyle.com.

Onze partners