Belvilla by OYO helpt eigenaren vakantiewoningen met concrete adviezen voor energiebesparing

Maatregelen tegen tocht, het beter inregelen van de bestaande verwarming, 100% overgaan op ledverlichting. Het zijn maar enkele van de concrete adviezen waarmee Belvilla eigenaren van vakantiewoningen probeert te helpen op weg naar grotere energie-efficiëntie en optimalisatie van huurinkomsten.

Remy de Ruysscher, energie-expert en directeur van Sensoria Sustainable Energy Solutions heeft een flink aantal concrete adviezen waarmee de energie-efficiëntie van vakantiewoningen redelijk snel kan worden vergroot.

Inefficiëntie in huidige systemen

In de huidige systemen voor ventilatie, verwarming en verlichting van woningen zit nog veel inefficiëntie. Een kwestie die erg actueel is, gezien de enorm gestegen prijzen voor gas en elektriciteit. Door de bestaande situatie te optimaliseren is al een wereld te winnen. Dat geldt ook voor vakantiewoningen.

Specifieke maatregelen per geval

Eerst goed nadenken over het typische consumentengedrag van huurders van vakantiewoningen in het algemeen en van een concrete vakantiewoning in het bijzonder, is essentieel om uit te komen bij specifieke en effectieve maatregelen voor je vakantiewoning. Huurders van een vakantiewoning zijn qua energie in elk geval niet vaak kostenbewust, omdat zij huren inclusief de energiekosten. Toch is een aantal adviezen snel concreet toe te passen.

Quick wins energiebesparing

Het opsporen en dichten van kieren en tochtgaten brengt al grote winst. Dit kan door het aanbrengen van goede rubberen tochtstrips en het afstellen van ramen en deuren, zodat deze goed sluiten.

Dit geldt ook voor het beter inregelen van cv-ketels en andersoortige verwarming. Deze twee maatregelen kunnen al zorgen voor circa 30% van de totale energiebesparing die mogelijk is. Compleet overgaan op ledverlichting betekent een potentiële besparing van 90% op de verlichtingskosten. Daarnaast is er met het alleen verwarmen en ventileren van ruimten die ook daadwerkelijk in gebruik zijn veel winst te behalen.

Grotere acties die besparen

Andere maatregelen die meer tijd en geld kosten maar ook veel opleveren zijn er genoeg. Een vakantiewoning heeft door een glazen schuifpui of simpelweg groot raamoppervlak soms een groot volume aan glas. Naast dat dit ook inbraakgevoelig is, is het een bron van energieverlies. Als dit ouder glas is, dan helpt vervangen door HR++ of beter glas.

Daarnaast is het interessant om de situatie zo in te richten dat de cv-ketel naar 60 graden kan. Hiervoor moeten vaak wel de radiatoren worden vervangen als het vakantiehuis niet meer goed warm wordt.

Tot slot kunnen bewegingsdetectoren of slimme apparaten verder bijdragen wanneer, als er na een tijdje geen beweging meer is in de vakantiewoning, automatisch de verlichting en dergelijke worden uitgeschakeld of zelfs de thermostaat naar beneden gaat.

Besparingen in de praktijk

Hoe pakt dit uit in termen van dagelijkse besparingen? Vervang je 60 watt gloeilampen of halogeenlampen door 7 watt LED-lampen (die hetzelfde lumenniveau hebben), dan bespaar je met het prijsplafond 2023 van 0,70 euro/kWh (prijsplafond in Nederland):

  • door 10 lampen te vervangen: 541,73 euro / jaar
  • door 25 lampen te vervangen: 1354,33 euro / jaar
  • door 50 lampen te vervangen: 2708,65 euro / jaar

Als je in een gemiddelde woning standaard beglazing vervangt door isolatiebeglazing (HR+++), dan bespaar je met het prijsplafond 2023 van 1,50 euro/m² gas (prijsplafond in Nederland):

  • met 20 m² beglazing: ongeveer 600,00 euro / jaar
  • met 40 m² beglazing: ongeveer 1200,00 euro / jaar

* Berekeningen op basis van overheidsinformatie prijsplafonds en rekenmodules op Energiehunter.nl.

Onze partners