Besparen met vloerverwarming

Toe aan een nieuwe vloer in je woonkamer? Dan is het wellicht een goed idee om direct ook de aanleg van vloerverwarming te overwegen. Niet alleen fraai en comfortabel, maar je kunt er tevens flink mee besparen op je energiekosten!

Weg met de traditionele CV-radiatoren! Voor velen zal dit als muziek in de oren klinken. Want ze mogen dan noodzakelijk zijn voor de verwarming van je huis, fraai zijn ze natuurlijk meestal niet. Maar wat nou als een veel mooier (namelijk onzichtbaar) alternatief is, dat ook nog eens een stuk vriendelijker is voor het milieu en je portemonnee? Heb ik je aandacht?

Vloerverwarming is een manier van verwarmen die, als hoofdverwarming of bijverwarming, door steeds meer mensen wordt geprefereerd boven de gebruikelijke CV-radiatoren. En dat is heel goed te begrijpen, want de voordelen zijn legio.

Besparing

Even voor de duidelijkheid: bij efficiënte vloerverwarming hebben we het niet over elektrische vloerverwarming; deze is namelijk zeker niet energiezuinig. Wil je besparen dan dien je te kiezen voor watervoerende vloerverwarming waarbij warm water door buizen in de vloer wordt gepompt. En het grote voordeel ligt voornamelijk in het feit dat dit al uitstekend werkt bij lagere watertemperaturen tot maximaal 55 °C en dus energiezuiniger is. Vloerverwarming zorgt daarbij voor een veel groter verwarmingsoppervlak dan bij radiatoren waardoor het rendement heel hoog is en er minder energie nodig is om de gewenste temperatuur te bereiken. Daar komt nog bij dat je vaak door de gelijkmatige verwarming je thermostaat een paar graadjes lager instellen zonder aan comfort in te leveren.

Al deze zaken kunnen er bij elkaar voor zorgen dat je zo maar 6 tot wel 15 procent kunt besparen op je energierekening. En wie zegt daar nu nee tegen?

Besparen met vloerverwarming

Andere voordelen

Omdat vloerverwarming onzichtbaar in de vloer wordt verwerkt en dissonerende radiatoren definitief kunnen worden verwijderd, heb je niet meer te maken met lelijke obstakel die het inrichten van de kamer vaak bemoeilijken. Een muur waar je door een radiator eerst niets mee kon, vormt zo opeens een prima optie om bijvoorbeeld een kast tegenaan te zetten.

En wellicht iets waar je niet direct bij stilstaat: vloerverwarming heeft een bijzonder positief effect op de hoeveelheid stof in huis. Is het je wel eens opgevallen dat er ‘s winters veel meer stof in huis is dan in de zomer? Dit heeft alles te maken met de verwarming die dan vaker aanstaat waardoor er een grotere luchtcirculatie is en er dientengevolge meer stof neerslaat. Bij vloerverwarming is er door het gebruik van lagere watertemperatuur en de kleinere temperatuurverschillen dan bij radiatoren minder luchtcirculatie en daardoor minder stof dat neerslaat in de kamer.

En wat dacht je van de mogelijkheid de vloerverwarming ’s zomers te gebruiken voor verkoeling door dan in plaats van warm, koud water door de leidingen te pompen. Dit zal qua koeling natuurlijk niet zo efficiënt zijn als een echte airco, maar de temperatuur in huis een aantal graden omlaag brengen, moet zeker lukken. En dat kan met onze inmiddels best warme zomers toch heel aangenaam zijn.

Mogelijkheden

Vloerverwarming kan in principe worden gebruikt onder iedere soort vloer. Want zelfs als je kiest voor tapijt of een houten vloer zijn er mogelijkheden. Het rendement (en de besparing) zal echter een stuk hoger zijn als je het toepast onder goed warmtegeleidend materialen als PVC laminaat of een keramische vloertegel. Deze zorgen namelijk voor een goede opname van de warmte waardoor je optimaal profiteert van de voordelen en het meest bespaart!

Het gebruik van vloerverwarming hoeft vanzelfsprekend niet te worden beperkt tot de woonkamer. Velen gebruiken het al in bijvoorbeeld de badkamer en genieten dagelijks van deze comfortabele en milieuvriendelijke vorm van verwarming. Maar waar en hoe je het ook gebruikt, je zult volop profiteren van de prettige manier van verwarmen tegen lagere kosten en met minder belasting van het milieu.

Onze partners