Biologisch katoen vs. normaal katoen

Nu de maatschappij steeds meer waarde hecht aan milieuvriendelijke en duurzame producten gaan steeds meer bedrijven meer aandacht besteden aan dit onderwerp. Veel bedrijven springen op de trend ‘duurzaam’ en noemen veel producten ‘duurzaam geproduceerd’, zo ook in de kledingindustrie. Tegenwoordig kun je geen winkel binnenlopen of je ziet de groene labels met biologisch katoen erop staan. Wat is dit nu precies? En wat is het verschil met ‘normaal’ katoen?

Biologisch katoen

Biologisch katoen is het duurzaam telen en verwerken van de katoen als grondstof voor een kledingstuk. Daarnaast wordt er bij het bleken en verven van de kleding minder schadelijke stoffen gebruikt zoals zware metalen. Wanneer een kledingstuk biologisch is, houdt dit in dat er milieuvriendelijke verf is gebruikt dat op plantaardige basis is gemaakt.
Doordat veel modeketens beweren dat ze duurzaam zijn, weet je niet meer welke merken wel of niet écht duurzaam zijn. Hiervoor zijn verschillende keurmerken in het leven geroepen, namelijk de certificeringen GOTS en Soil Association. Aan de hand van deze keurmerken kun je bepalen of een modeketen aan de eisen voldoet om de producten biologisch te mogen noemen. Zo weet je dus zeker dat je écht biologisch katoen koopt.

Biologisch katoen vs. normaal katoen

Normaal katoen

Bij de productie van ‘normaal’ katoen worden verschillende pesticiden gebruikt die niet goed zijn voor het milieu. Pesticiden zijn giftig en per definitie dus niet goed voor het milieu. Alle insecten en knaagdieren die hiermee in aanraking komen, worden vergiftigd. Nu loopt het aantal insecten de afgelopen decennia al flink terug. Als we pesticiden blijven gebruiken, zal het aantal nog meer afnemen, wat enorme invloed heeft op flora en fauna. Tevens worden er dus bij het verwerken van het katoen tot een kledingstuk schadelijke stoffen gebruikt.

Het belang van duurzaam katoen

Je zult het waarschijnlijk niet denken, maar katoen is een van de meest bevuilende landbouwproducten die er zijn. Katoen heeft veel nodig om te kunnen groeien. Allereerst heeft de katoenplant ontzettend veel water nodig. Zo is er voor een kilo katoen ongeveer 10.000 liter water nodig. Zo is er bijvoorbeeld al 2.500 liter water nodig voor een T-shirt en 7.000 liter voor een spijkerbroek. Naast het watergebruik wordt er dus ontzettend veel pesticiden gebruikt voor het tegengaan van ongedierte. Dit heeft dus een ontzettend grote impact op het milieu.

Alternatieven

Naast biologisch katoen zijn er ook andere alternatieven. Een katoenplant blijft veel water nodig hebben. Voorbeelden van alternatieven zijn bamboe, hennep en linnen.

Bamboe

Bamboe heeft veel voordelen ten opzichte van katoen. De plant groeit veel sneller dan katoen en het heeft minder water nodig. Het nadeel is echter dat bamboe hard is en chemicaliën nodig heeft om zacht te worden.

Hennep

Hennep heeft tevens een aantal voordelen ten opzichte van katoen. De hennep plant zuivert het grondwater en groeit net als bamboe vele malen sneller dan katoen. Het nadeel van hennep is echter dat het een stugge stof is. Dit heeft een negatief effect op het draagcomfort. Hennep zou gemixt kunnen worden met katoen zodat de stof wat soepeler wordt. Zo is er minder katoen nodig voor kledingstukken.

Linnen

Linnen is een goed alternatief, omdat er weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig zijn om te kunnen groeien. Er is een keurmerk voor biologisch gekweekte linnen, namelijk het EKO keurmerk. Het nadeel van linnen is dat het productieproces erg lang duurt, waardoor de stof vaak wat duurder is.

Let dus goed op wanneer je de volgende keer een T-shirt koopt op de keurmerken en of het kledingstuk biologisch is geproduceerd. Hiermee kun je een positief effect hebben op het milieu.

Onze partners