Mede dankzij de klimaatdoelen van 2050, wordt duurzaamheid een steeds belangrijkere pijler binnen onze markt. De ideeën ten behoeve van duurzaamheid schieten uit de grond, en één idee hiervan is waterstof. Met een waterstof aggregaat kunnen we 100% emissievrij stroom gaan opwekken voor bouwplaatsen, evenementen en nog veel meer toepassingen!
Binnen de markt van stroomvoorzieningen zijn er eigenlijk twee type oplossingen, namelijk; energiedragers en energie opwekkers. Een batterijsysteem is een voorbeeld van een energiedrager, dit systeem is altijd afhankelijk van het net of een stroom opwekker, bijvoorbeeld een aggregaat.
Een energie opwekker daarentegen kan door een energiedrager zelf energie opwekken, zoals het woord eigenlijk al zegt. De energiedrager in dit geval is waterstof, de aggregaat zorgt door verbranding van waterstof voor energie. Hiermee kun je dan het batterijsysteem bijvoorbeeld weer bijladen, waardoor je een hybride systeem creëert.
Een brandstofcel zet waterstof om in elektriciteit door middel van een chemische reactie met zuurstof. De opgewekte elektriciteit wordt gebruikt om een elektromotor aan te drijven, waarbij water het enige bijproduct is.
Een waterstofverbrandingsmotor werkt daarentegen op een manier die lijkt op een traditionele dieselmotor. Het waterstofgas wordt vanuit een tank naar de motor gevoerd, waar een chemische reactie energie genereert. Deze energie zorgt ervoor dat de cilinders in beweging komen, die vervolgens een generator aandrijven om elektriciteit te produceren.
Zoals hierboven vermeld, zijn er twee verschillende soorten waterstofaggregaten. De variant met brandstofceltechnologie is duurder, omdat deze technologie geavanceerder is. De variant op waterstof is daarentegen gunstiger geprijsd, omdat deze technologie robuuster en minder complex is.