Cargo Bike Expo: leer alles over de voordelen van de transportfiets

De zero emissie ambitie in stadslogistiek leeft als nooit tevoren. Levering van pakketjes per transportfiets heeft de toekomst. Maar wanneer is de fiets nu echt van toegevoegde waarde? Dit kom je te weten tijdens de eerste Cargo Bike Expo op 12 en 13 oktober in Amsterdam.

cargobikeexpo 2017 image1

Het verhaal is helder; steden slibben dicht en gemeenten willen steden zo leefbaar mogelijk houden. Ze beperken transport per bestelbus en nemen steeds strengere maatregelen om dit te bewerkstelligen. Aan de andere kant zien we steeds kleinere zendingen en steeds meer just-in-time leveringen aan zowel bedrijven als consumenten. Dit leidt tot heel veel meer bezorgverkeer.

Walther Ploos van Amstel, lector City Logistiek aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA), vindt de fiets een uitstekend alternatief voor bestelauto’s en -busjes. Ploos Van Amstel: “Onderzoek wijst uit dat bij zeker een derde van alle zendingen de bestelbussen vervangen zouden kunnen worden door elektrisch aangedreven vrachtfietsen.”

Maar wat zijn nou de echte pluspunten van leveren met de transportfiets? “Snelheid en flexibiliteit,” zegt Karine Bakker, directeur bij bezorgdienst Drop Amsterdam. “Ecommerce draait om gemak. Het is de kunst het gemak van online bestellen door te vertalen naar gemak in levermogelijkheden. Door met de transportfiets te leveren, zijn de bezorgers in de stad veel sneller en flexibeler en doordat ze continu in contact staan met de koper kan bijvoorbeeld op het laatste moment nog een afleveradres gewijzigd worden. Mijn bezorgers maken ritten van drie uur waarin ze veertig kilometer afleggen en zo’n tien pakketten afleveren. Zoveel pakketten meenemen in een rugzak is onmogelijk en daarom kiezen wij voor cargo bikes.”

De Cargo Bike Expo is een plek waar bedrijven in drie uur tijd een expert kunnen worden met betrekking tot gebruik van cargo bikes. Het event wordt op 12 oktober om 15:00 uur geopend door Walther Ploos van Amstel, die ook, met HvA-collega Susanne Balm, zal spreken over de toekomst van stadsdistributie. Er zijn inhoudelijke seminars over leasing, verzekering, fiscaliteit en onderhoud. Toeleveranciers Bosch en NuVinci vertellen over hun producten en Marleen Kookt en Drop Amsterdam zullen hun ervaringen met transportfietsen delen met de bezoekers. Vanzelfsprekend kan er op verschillende fietsen worden proefgereden.
Kortom de Cargo Bike Expo is een niet te missen evenement voor professionals die inzet van de transportfiets overwegen. Journalisten zijn eveneens van harte welkom.

Schrijf je nu gratis in op www.cargobikeexpo.com

cargobikeexpo 2017 image2

Onze partners