Carpoolen voor een beter milieu, hier moet je op letten!

Carpoolen voor een beter milieu

Het is je vast wel eens opgevallen als je in de file naar het werk rijdt: veel mensen zitten alleen in de auto. Dit terwijl de kans groot is dat er een aantal mensen op diezelfde weg ook dezelfde locatie in gedachten hebben. Zonde eigenlijk, want als we iedere auto met 4 personen zouden vullen, zouden er 70% minder auto’s op de weg rijden!

Als iedereen met de eigen auto naar het werk zou gaan, zou het steeds drukker worden op de weg. Meer auto’s betekent ook een grotere belasting voor het milieu. De overheid probeert daarom al heel wat jaren carpoolen onder de aandacht te brengen. Carpoolen houdt in dat meerdere mensen met één auto naar het werk vertrekken. Als meer mensen zouden carpoolen, zou dit tot een flinke milieuwinst kunnen leiden. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat carpoolers per werk dag een miljoen liter brandstof en 2,8 kiloton broeikasgassen besparen. Dit staat gelijk aan het totale energieverbruik van ruim 2.000 huishoudens! Kortom, carpoolen kan veel betekenen in een duurzamere levensstijl. Bij het carpoolen is het echter wel belangrijk dat er een aantal goede afspraken worden gemaakt. Maar waar moet je dan op letten?

Speciale kanalen

Wil je gaan carpoolen, maar is er niemand binnen jouw werkomgeving die hetzelfde verlangen heeft of in de buurt woont? Geen probleem! Er zijn voor carpoolers tegenwoordig heel veel verschillende kanalen online te vinden. Vergelijk het maar een beetje met een datingsite. Op basis van jouw profiel worden een aantal ‘matches’ gevonden. Vaak spreekt men vervolgens af op een carpoolplek, zodat er naar één auto geswitcht kan worden. In sommige gevallen is het ook mogelijk om met de andere carpoolers thuis af te spreken, bijvoorbeeld omdat jullie zeer dicht bij elkaar wonen.

Het is natuurlijk belangrijk bij carpoolen dat jullie over dezelfde werktijden beschikken. Tegenwoordig wordt dat steeds lastiger, aangezien een 9-5 job bijna niet meer te vinden is. Ook werken steeds meer mensen deeltijd of met wisselende tijden, wat de mogelijkheid om te carpoolen een stuk lastiger maakt.

Verrekening van de kosten

Naast een enorme milieuwinst kan carpoolen ook nog eens tot geldbesparing leiden. Als jullie samen in één auto rijden is het natuurlijk vanzelfsprekend dat ook de kosten gedeeld worden. Maak hierover wel vooraf duidelijke afspraken. Bespreek hoe jullie de brandstofkosten en parkeerkosten delen en of jullie regelmatig van bestuurder en auto wisselen. Als steeds dezelfde bestuurder rijdt, kan er ook afgesproken worden om wekelijks een vast bedrag over te maken. Als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt, levert dit voor iedere carpooler een financieel voordeel op.

Autoverzekering regelen

Verzekering auto: hoe is dat geregeld tijdens het carpoolen? Iedere auto moet minimaal WA verzekerd zijn, alvorens deze zich op de weg mag bevinden. Wanneer je echter meerdere personen wilt vervoeren is het wel belangrijk om over enkele zaken na te denken. Bij de meeste autoverzekeringen zijn passagiers gewoon meeverzekerd. In sommige gevallen zijn betalende inzittenden echter uitgesloten. Hier moet soms een extra inzittendenverzekering voor worden afgesloten. Informeer goed bij de verzekeringsmaatschappij wat voor jou van toepassing is, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Onze partners