Composteren kun je leren: de beste compost maak je zelf

Wist je dat huishoudelijk afval voor 45% bestaat uit organisch afval? Vaak wordt dit afval door of namens de gemeente verzameld en vervolgens naar heinde en verre getransporteerd om verwerkt te worden. Dit is natuurlijk niet bepaald een duurzame aanpak, terwijl de aldaar eventueel geproduceerde compost van een bedenkelijke kwaliteit is. Het verdient dus verre de voorkeur om kwaliteitscompost te produceren op locatie met het eigen afval. Eco-Cycle heeft in 2010 de Jora composter geïntroduceerd in Nederland en België, waardoor iedereen zelf een bijdrage kan leveren aan een beter milieu.

De natuurlijke kringloop

Afvalverwerking via de gemeente kost veel CO2 en energie, als je alleen al kijkt naar transport en verwerking. Zelf composteren van organisch afval is daarom de meest milieubewuste keuze. Afval wordt met composteren omgezet in grondstof en kan in de eigen woonomgeving worden verwerkt. De natuurlijke kringloop is hiermee weer rond. Alle vormen van composteren zijn beter dan niet composteren, maar het gebruik van een composthoop, compostvat of wormenbak is een langzaam proces, dat niet het hele jaar werkt. De Jora composter kent deze nadelen niet.

Hoe een Jora composter werkt

Hoe het werkt? Je stopt gedurende 6 weken je afval in de Jora composter. Wanneer je langs de trommel loopt, draai je deze rond en laat je het gereduceerde afval nog 6 weken rusten. Dan heb je uitstekende compost. Uit het ingevoerde afval wordt 15-20% compost geproduceerd. Zonder stank of ongedierte. Door het draaien aan de trommel wordt een luchtstroom door de trommels gevoerd, waardoor de temperatuur in de trommel tot wel 65 graden oploopt, waardoor een veilig eindproduct overblijft.

De groene kliko's het land uit!

Eco-Cycle ziet graag alle groene kliko's uit het straatbeeld verdwijnen. Geen gezeul met de kliko naar de straat, geen stank van rottend voedsel en geen (fruit)vliegen meer. Wil je meer weten over deze of andere vormen van composteren en de daarvoor aangeboden producten? Neem dan contact met ze op.

Onze partners