Op basis van het Klimaatakkoord van Parijs moet Nederland in 2030, 49 procent CO2 reduceren t.o.v. 2015, dat is een hele grote opgave. Ook in de sector transport en logistiek zal veel (moeten) veranderen om deze doelstelling te behalen. Veel bedrijven in deze sector zullen moeten overstappen van fossiele brandstoffen (diesel en benzine) naar duurzame alternatieven als gas, waterstof en elektriciteit.
Ook worden er maatregelen getroffen voor transporteurs die met een te hoge uitstoot in de binnensteden rijden en zal er gekeken worden naar de ontwikkeling van biobrandstoffen. Het belangrijkste in deze transitie is misschien wel de efficiëntie van alle logistiek en transport in ons land. De energie die niet verbruikt wordt, is immers de meest duurzame.
Veel bedrijven in de transport sector zijn nu al bezig met duurzaam vervoer, omdat de klanten dit eisen of omdat ze voorop willen lopen in hun branche. De investeringen zijn soms fors, een elektrische vrachtauto is in aanschaf nog flink duurder dan een vrachtauto op diesel. Er zijn ook initiatieven waarbij gebruikte vrachtwagens omgebouwd worden van fossiel naar elektrisch, waarbij de bestaande carrosserie intact blijft.
Om de CO2-uitstoot in 2030 te halveren ten opzichte van 2015, zijn er 3 belangrijke doelen gesteld in de logistieke sector.
Veel leden van Groene Zaken in de branche reizen en transport zijn al bezig met deze transitie. Bekijk hier de aangesloten leden en lees op hun bedrijfsprofielen hoe zij dit doen.