De elektrische step als nieuwste duurzame hype

De elektrische step als nieuwste duurzame hype

Langzaam maar zeker maken we ons op voor de nieuwste rage op het gebied van duurzaam transport: de elektrische step. Al de Nederlandse wetgeving enigszins huiverig voor dit alternatief voor de vouwfiets of huurfiets voor toeristen, lijkt er bijna geen ontkomen meer aan. Duitsland lijkt in ieder geval wél het lef te hebben om toeristen in grote steden te verwelkomen met een duurzame elektrische step met een mooie actieradius en een behoorlijke topsnelheid van bijna 30 km/u. En dat alles met een hypermodern dashboard, gekoppeld aan je mobiele telefoon, zodat je je citytrips in beeld kunt brengen terwijl je lief bent voor het milieu!

Is dit een blik op de milieuvriendelijke stedelijke toekomst?

Onze oosterburen willen de stap maken door o.a. een verbod op kleine elektrische auto’s. Zo wordt de weg vrijgemaakt voor een veiliger vervoersmiddel, de e-scooter of de electrostep. Soms zie je ze daar al sporadisch op een fiets- of voetgangerspad, maar investeerders kunnen niet wachten op 2020. Dan lijkt de e-scooterstorm pas echt in gang te komen. Net als huurfietsen sommige toeristentrekpleisters in grote steden hebben veroverd zou de elektrische step de persoonlijke mobiliteit in het stadsleven moeten bevorderen.

Het idee lijkt ideaal: elektrische steps, zoals de Xiaomi M365 modellen, zijn klein, milieuvriendelijk en op korte afstanden handiger dan de auto of de fiets. In tegenstelling tot fietsen, is er minder kans op transpiratie bij het gebruik van de electrostep - ideaal voor zakelijke afspraken dus!

Amerikaanse startups geven het goede voorbeeld

Elektrische steps maken in sommige wereldsteden al deel uit van het straatbeeld. Het begon in San Francisco, waarna andere Amerikaanse steden zoals Washington werden veroverd door Amerikaanse startups zoals Bird en Lime. Beide bedrijven hebben ondertussen een expansie doorgemaakt naar Europa en bieden ook hun diensten aan in bijvoorbeeld Parijs en Londen. De huurservice kan worden betaald door middel van een app, waarbij bij ontgrendeling van de step een timer gestart wordt voor de verrekening van exacte gebruiksduur.

Geheel vlekkeloos verliep het introductieproces van de elektrische step helaas niet. Veel gebruikers van de nieuwe gadget lieten de step simpelweg op willekeurige plekken staan, zodat ingangen en uitritten werden geblokkeerd, et cetera. Op deze manier werd er irritatie gekweekt, wat op zijn beurt tot agressie en vandalisme kwam. Zo moesten enkele elektrische steps aan hun einde komen in de San Francisco Bay… Zo zie je dat het altijd belangrijk blijft om simpelweg rekening te houden met elkaar. De flexibiliteit in ontgrendeling van de electrostep brengt het gevaar met zich mee dat mensen ze zomaar laten rondslingeren.

Een bijzonder businessmodel

Op het eerste gezicht kun je als aanbieder van de huurstep niet snel rijk worden. Als je de inkoopkosten van de elektrische step verrekend kom je uit op een totale omzet van €25 per step per dag. Wat het voor bedrijven als Bird extra commerciële interesse toevoegt aan het bedrijfsmodel zijn de apps. Apps voor het delen van de elektrische step worden regelmatig op korte afstanden gebruikt, wat voor ondernemers erg lucratief kan zijn. De afhankelijkheid voor ontgrendeling van de step zorgt ervoor dat je altijd in verbinding moet zijn met je smartphone en daarmee niet zonder de app-ontwikkelaars kunt. Tevens kan dit model ook van toepassing zijn voor beleggers, omdat later andere aanbieders ook kunnen financieren via de app. Veel van het potentiële succes zal ook gewoon afhangen van ons, mensen, de gebruikers. In hoeverre zijn wij in staat om geen misbruik te maken van de mogelijkheden die de leenstep ons biedt?

De elektrische step is overigens ook te koop voor particulieren. Heb jij interesse in de aanschaf van een electrostep voor jezelf? Dan heb je aan de bovenstaande informatie natuurlijk niet veel. Kijk vooral rond op informatiesites en video’s omtrent de Xiaomi of andere aanbieders en ontdek of het jouw nieuwe gadget wordt.

Onze partners