De Johan Cruijff ArenA een van de duurzaamste stadions ter wereld

De Johan Cruijff ArenA streeft ernaar om de CO2-voetafdruk van zowel het stadion als de bezoekers zo klein mogelijk te maken. Het is dan ook één van de duurzaamste stadions ter wereld. Hiervoor gebruiken ze een combinatie van duurzame initiatieven en vernieuwende technologieën.

Hoe duurzaam kan een voetbalstadion zijn?

Een van de problemen waar de ArenA tegen aanloopt is mobiliteit. Hoewel bezoekers geadviseerd worden om met het openbaar vervoer te komen, zijn er vooralsnog een hoop mensen die de auto pakken. Dit ondanks dat het treinstation Bijlmer ArenA op loopafstand van het stadion ligt. e-Sports zijn ook steeds meer in opkomst. Voor deze online vorm van sport zijn geen grote stadions nodig wat het een duurzaam alternatief maakt. Sportliefhebbers kunnen de wedstrijden online bekijken en zelfs online weddenschappen sluiten op online bookkeepers als betFIRST. Vandaar dat critici zich afvragen of een stadion echt duurzaam kan zijn. Het gras moet immers dagelijks onderhouden worden, er moet ruimte vrijgemaakt worden voor het stadion en een stadion heeft een hoog energieverbruik. Toch is het goed om te weten dat er stadions zijn als de Johan Cruiff ArenA die hun best doen om een zo duurzaam mogelijk stadion te realiseren.

Watergebruik

Een stadion met echt gras heeft veel water nodig om de velden te besproeien en klaar te maken. Daarbij wordt een hoop water gebruikt om de tribunes, kleedruimtes, kantine, sanitaire en andere ruimtes schoon te maken. Duurzame stadions hebben een systeem wat regenwater opvangt en gerecycled om het waterverbruik te verminderen. De ArenA heeft op een dak een opvangsysteem voor regenwater. Dit water wordt gebruikt om het veld te besproeien.

Energieverbruik

Naast water verbruiken stadions een hoop energie. Steeds meer stadions zetten initiatieven in om het energieverbruik te besparen. Zo worden de daken van stadions voorzien van zonnepanelen. De thuisbasis van de voetbalclub Ajax wordt onder andere aangedreven door meer dan 4.200 zonnepanelen. Met deze panelen wordt ongeveer 10 procent van de eigen elektriciteitsbehoefte voorzien. De zonnestroom wordt opgeslagen in een eigen batterij. Hierdoor kan de stroom ook worden verkocht. Als aanvulling wordt er ook energie opgewekt vanuit de eigen windmolen die zich in Oudendijk bevindt. Ook windenergie wordt ingezet in de vorm van een windturbine. Deze turbine bevindt zich net als de windmolen in Oudendijk en levert groene stroom aan het stadion. Daarbij is de ArenA voorzien van een roltrap die energie kan opwekken. De energieopslag bevindt zich tevens in het stadion.

Gerecyclede materialen

Het is de bedoeling dat steeds meer stadions met duurzame en gerecyclede materialen worden gebouwd. Met behulp van groenere bouwmaterialen kunnen we de uitputting van bronnen bestrijden. Daarbij helpt het om de hoeveelheid afval en vervuiling tegen te gaan. De batterij die het stadion gebruikt voor de zonnestroom is gemaakt van gerecycelde materialen. Voor de productie van de batterij is namelijk gebruik gemaakt van tweedehands autobatterijen afkomstig uit elektrische Nissan Leafs.

Warmtenet en koudenet

Om het grasveld vorstvrij te houden zet de ArenA restwarmte in. Deze restwarmte komt vanuit het Amsterdamse warmtenet. Voor het koudenet wordt gebruik gemaakt van de Oudekerkerplas die zich op een paar kilometer afstand van de ArenA bevindt. Deze koelte wordt gebruikt om de kleedkamers en kantoorruimtes te verkoelen.

Ten slotte gebruikt het stadion energiezuinige horeca en wordt afval gescheiden. De horeca streeft er tevens naar om zo min mogelijk afval te produceren. In de parkeergarage zijn 200 slimme laadplekken waar elektrische auto’s kunnen worden opgeladen. Deze auto’s kunnen zowel opladen als stroom leveren dankzij het smart grid systeem. Verder gebruikt de ArenA zogeheten led-grasgroeiverlichting om het grasveld in optimale staat te houden. Ook in de rest van het stadion wordt led-verlichting gebruikt zoals voor de stadionverlichting. De Johan Cruijff ArenA heeft samenwerkingsverbanden met een aantal strategische partners die zich ontwikkelen op het gebied van innovatie en duurzaamheid.

Onze partners