De prijzen op de woningmarkt blijven stijgen

De prijzen van koopwoningen stijgen nog steeds, in januari 2021 waren koopwoningen gemiddeld 9,3% duurder dan in januari 2020. In 2019 zwakte de stijging van de woningmarkt eerst nog iets af, maar vanaf 2020 trok deze weer flink aan. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS en het Kadaster over koopwoningen in Nederland.

Niet alleen de prijzen bleven stijgen, maar ook het aantal verkochte woningen groeide. In 2020 werden maar liefst 236.000 woningen verkocht, een forse stijging van 7,7% t.o.v. 2019. De woningmarkt is dus flink in beweging, ook tijdens de coronaperiode. Sinds 2013 is de prijs van een koopwoning alleen maar gestegen.

Verschillen per regio

Toch zijn er verschillen per provincie. Zo werden de woningen in Groningen ruim 10% duurder, terwijl in Noord Brabant de stijging op ruim 7% bleef hangen. Al deze cijfers kun je overigens bekijken op de website van het CBS.

Duurzaam wonen

Niet elke bestaande woning is al geheel energiezuinig. Maar je kunt wel een aantal zaken aanpakken om jouw huis energiezuiniger te maken. Een energiezuinige investering verdien je vaak al in een paar jaar terug, simpelweg omdat de energierekening hierdoor flink zal dalen. We geven je 3 tips om jouw nieuwe (of bestaande woning) duurzamer te maken.

1. Isoleren van de woning

Met goede isolatie blijft je huis langer warm en kun je flink wat geld besparen. Er zijn verschillende manieren van isolatie, dus laat je hierbij goed voorlichten.

2. Zonnepanelen plaatsen

Met zonnepanelen op je dak bespaar je flink op je stroomverbruik. Je kunt ook kiezen voor een zonneboiler, deze levert juist besparing op de gasrekening.

3. Bespaar op verwarming

Een oude cv-ketel kun je vervangen door een nieuwe die veel zuiniger is. Je zou ook direct kunnen kiezen voor een warmtepomp, hier zijn regelmatig subsidies voor beschikbaar.

Bouwkundig rapport

Als het je is gelukt om een huis van jouw keuze en budget te vinden, dan is het raadzaam om een bouwkundig rapport te laten maken, beter bekend als een bouwtechnisch rapport. Dit is onderdeel van een bouwkundige keuring, waarbij visueel naar een woning wordt gekeken. De belangrijkste onderdelen worden vooraf bepaald en daarna vastgelegd in het bouwtechnisch rapport. Dit rapport is zowel voor een aankopende als verkopende partij belangrijk, zodat er achteraf geen misverstanden bestaan over de staat van het huis.

Wat is een MJOP?

Ben je van plan een woning te kopen in een woningcomplex, dan heb je vaak te maken met een VvE (vereniging van eigenaars). Het is voor een VvE verplicht om een MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) te hebben. Dit is een document waarin staat wat er de komende jaren voor een wooncomplex aan onderhoud plaats moet gaan vinden. Alhoewel best veel VvE’s nog niet zo’n plan hebben opgesteld, is dit wel noodzakelijk om bijvoorbeeld in kaart te brengen wanneer er grootonderhoud nodig is.

Tot slot

De aanschaf van een nieuwe woning heeft verschillende aspecten als het gaat om kosten. Aankoopkosten of verbouwingskosten zijn belangrijk, maar wat zeker ook telt is wat je kwijt bent aan vaste lasten, zoals bijvoorbeeld energie. Het kopen van een nieuwe duurzame woning óf het verduurzamen van je huidige woning brengt beide kosten met zich mee, maar kijk vooral ook wat dit je uiteindelijk op de langere termijn kan opleveren.

Onze partners