De toekomst van elektrische laadpalen in Nederland

De toekomst van elektrische laadpalen in Nederland

Wie had er nou zo een tien jaar geleden nog gedacht dat er zich ooit een uitgebreid netwerk van elektrische laadpalen bevinden in ons land? Vandaag aan de dag mag Nederland als een pionier gezien worden als het gaat om de beschikbaarheid van laadmogelijkheden voor elektrische auto’s en zal dat in de toekomst zeker verbeterd worden. Het is dan nog niet zo ver als Noorwegen, maar wereldwijd is Nederland een van de landen waar de meeste laadpalen zo ver staan.

Alles is netjes geordend

Het opzetten van een netwerk van laadpalen is geen taak van de Overheid (doet ze ook niet voor benzinepompen) en ligt het geheel aan de particulier om ervoor te zorgen dat er genoeg laadpalen geplaatst zullen worden. Gelukkig wordt dat gefaciliteerd vanuit de zijde van de verschillende Gemeentes en mag een ieder (bedrijf) zich aanmelden als de uitbater van zo een laadpaal. Het laden is namelijk niet gratis en omvatten de kosten betaald ook een kleine winst voor het bedrijf die de opzet en het onderhoud van zo een paal onder zijn beheer heeft. Op steeds meer parkeerhavens zijn er zo laadpalen te vinden en fungeren deze op dezelfde wijze als een tankstation. Met de laadpas worden alle kosten keurig verrekend en kun je hiermee bij alle publieke laadpalen “tanken”.

Er zijn verschillende aanbieders

Het marktmechanisme doet keurig zijn werk en is dat te merken aan de verschillende aanbieders van laadpassen. Die zorgen ervoor dat je vele voordelen uit zo een pas kunt halen en er ook van verzekerd bent dat je niet alleen in Nederland, maar ook de meeste Europese landen eenvoudig met jouw pasje alleen kunt betalen. Er valt dus wel brood te halen voor de aanbiedende bedrijven en zorgen ze er ook voor dat er steeds meer laadpalen erbij komen.

Het is een kwestie van vraag en aanbod waarbij de sterke groei van elektrische auto’s een grote rol heeft gespeeld. De toekomst ziet er dus goed uit en zullen er steeds meer palen erbij komen om aan de groeiende behoefte te kunnen voorzien. Ook de vele ontwikkelingen op technisch gebied zorgen er niet voor dat de installatie steeds eenvoudiger wordt, maar ook de kosten omlaag gaan.

Bron: https://www.kentekencheck.nu 

Onze partners