'Meeste consumenten zijn voor afschaffing kiloknallers', 'Onderzoek Kieskompas: overheid mag zich van kiezer met vleesconsumptie bemoeien', 'Plant based meat loopt in op de vleesindustrie'. Het zijn alleen op deze website al drie nieuwsberichten die aankondigen dat het hopelijk snel gedaan is met de vleesindustrie zoals we die nu kennen. Begin deze eeuw was menig etentje echter nog het decor voor een fikse discussie.
Het minderen of stoppen met vlees eten is de beste, goedkoopste en makkelijkste manier om bij te dragen aan een beter milieu, zo is bewezen. Natuurlijk zijn er andere, meer ingrijpende maatregelen om bijvoorbeeld energieverbruik groener te maken. Zo zijn zonnepanelen en windturbines in trek. Of het aanbrengen van betere isolatie in huis. En net zoals woningisolatie slechts een paar jaar geleden iets was waar nog maar weinigen bij stilstonden, zo was wel of geen vlees eten dat ook. Een vegetariër aan tafel was een uitzondering, een eenling wiens principiële eetpatroon ongevraagd voer voor discussie was. Daarin verschilt het natuurlijk wel van groene energie en isolatie, wat aan de eettafel minder snel tot discussie zal leiden.
De dienstdoende kok zorgde al onbedoeld voor probleempjes door dierlijke bestanddelen te gebruiken: garnalenpulp als smaakmaker voor nasi goreng of kippenbouillon in de courgettesoep. De vegetariër informeerde ernaar en moest dan aangeven het bij een gekookt eitje met wat groenten en cassave of een stuk brood met kruidenboter te houden. Dat riep wéér vragen op: Een ei? Boter? Dat zijn toch dierlijke producten? Ja en nee, moest de vegetariër dan antwoorden. En maar weer eens uitleggen dat voor deze producten geen dieren geslacht werden.
De enige aan tafel die nadacht over (de herkomst van) zijn eten, werd aangevallen. Zeker als diegene toegaf zich tijdens een borrel wel eens te buiten te gaan aan een bitterbal. Zie je wel! Nu hadden ze hem of haar tuk. Met een mond vol vlees werd geconcludeerd dat deze veggie geen haar beter was dan zij. De vegetariër moest zich verweren met de zinsnede 'beter inconsequent goed, dan consequent fout' oftewel: ik doe tenminste iets voor het milieu en dierenwelzijn. Een ander herkenbaar tafereel tijdens bijvoorbeeld menig kerstdiner: vleeseters die opmerkten dat vega-eten er veel kleuriger en lekkerder uitzag, en vooral de vega-balletjes heel smakelijk vonden. Waarna er maar weinig overbleef voor de niet-vleeseter.
Hoe anders is dat nu. Vanzelfsprekend zal er nog wel eens een discussie zijn, maar er wordt nauwelijks meer opgekeken van een vegetariër meer of minder aan tafel. Na tientallen jaren strijd is het in ieder geval gezelliger aan tafel en daar dragen de grote producenten gretig aan bij. De verstokte vleeseter verliest terrein. Laten we zeggen beter laat dan nooit.