De voordelen van een elektrische auto

De transities is volop gaande in de automotive wereld. Bijna alle autoproducenten veranderen hun productielijnen van fossiel, naar elektrisch aangedreven voertuigen. Toch is er ook nog veel discussie over elektrisch rijden en lopen de meningen vaak uiteen. Maar de meeste mensen zijn het er wel over eens, de voordelen van elektrisch rijden zijn enorm.

Wat zijn nu precies de voordelen van een elektrische auto? Dit hebben we speciaal voor jou, op een rijtje gezet.

Het belangrijkste motief om te kiezen voor een elektrische auto is het milieu. Gemiddeld stoot een nieuwe auto per jaar ongeveer 1.235 kilo CO2 uit, oudere auto’s soms wel het dubbele. Elektrische auto’s produceren géén CO2 tijdens het rijden. Bij de elektriciteit die deze auto’s gebruiken komt wel CO2 vrij, maar niet als je gebruikt maakt van groene stroom. Bij de productie van de batterij die in de auto zit komt wel CO2 vrij. Als je alle factoren meerekent komt een elektrische auto die is aangedreven door grijze stroom 30% lager uit en heeft een door groene stroom aangedreven auto zelfs 70% minder uitstoot, ten opzichte van een auto op fossiele brandstof.

Een ander voordeel van een elektrische auto is dat ze heel stil zijn, er is zelfs een verplichting om geluid te maken bij lage snelheden, zodat fietsers en voetgangers je kunnen horen aankomen. Bij een stoplicht merk je vaak hoe stil de auto is ten opzichte van een verbrandingsmotor. Het geringe geluid van de auto is niet alleen een voordeel voor de rijders zelf, er is ook voor de omgeving veel minder geluidsoverlast. Wat vooral binnen de bebouwde kom heel fijn is.

Omdat een elektrisch auto zwaarder is en de accu op de bodem van de auto ligt, is de auto veel stabieler. Dit geeft een beter rijcomfort.

De aanschaf van een elektrische auto is (nog) steeds duurder is dan een ‘fossiele’ auto, het verschil wordt wel steeds kleiner, mede door bepaalde subsidieregelingen. Toch is het elektrisch rijden zelf, veel goedkoper dan op benzine, gas of diesel. Ook het onderhoud is een stuk goedkoper. Het onderhoud van een elektrische auto kost maar een fractie van dat van een auto met verbrandingsmotor. De auto verzekeren is ten opzichte van een conventionele auto, in prijs vrijwel gelijk.

Een leuk detail (en voordeel) is dat je de meeste elektrische auto’s met een app kan bedienen. Bijvoorbeeld door in de winter alvast de ruiten van de auto vanuit huis te laten ontdooien, zodat je niet meer hoeft te krabben en in een voorverwarmde auto op pad kunt.

Onze partners