De voordelen van energieneutraal wonen

Een energieneutrale woning heeft vrijwel geen kosten op het gebied van energie. Maar hoe maak je jouw woning energieneutraal, waar moet je op letten en wat houdt het precies in?
Ongeveer 15% van alle energie wordt in woningen gebruikt en de afgelopen jaren is er veel te doen over isolatie en alternatieven voor gas. Veel mensen zijn bezig hun woning energieneutraal, ook wel nul-op-meter genoemd, te krijgen door verschillende toepassingen te gebruiken. Je kan dit doen om kosten te besparen, maar duurzaamheid speelt ook een belangrijke rol. Veel gemeentes in Nederland willen hun woningen over 15 jaar allemaal energieneutraal hebben.

Wat zijn de voordelen energieneutraal wonen?

  • Een energieneutrale woning is vaak erg comfortabel, dit omdat het vrijwel vocht- en tochtvrij is en er een frisse aanvoer van lucht is.
  • Met een energieneutrale woning heb je (bijna) geen kosten meer, de totale energierekening (gas en elektriciteit) zal dus op 0 euro uitkomen.
  • Door energieneutraal te wonen draag je bij aan een duurzame wereld, omdat je jouw eigen energie zelf hebt opwekt door bijvoorbeeld zonnepanelen.

Wat is precies een energieneutrale woning?

In een energieneutrale woning ben je helemaal zelfvoorzienend; om het water te verwarmen tijdens het douchen, om te koken, om het huis te verlichten en om jouw huis te verwarmen en te verkoelen. Je wekt de benodigde energie zelf op door het plaatsen van zonnepanelen en laat je huis goed isoleren (de duurzaamste energie is natuurlijk de energie die je niet nodig hebt). Omdat je geen gas meer gebruikt zal het gebruik van elektriciteit wel toenemen, houd hier rekening mee in jouw berekeningen.

Een nieuw huis energieneutraal bouwen?

Heb je plannen om een energieneutraal huis te (laten) bouwen? Let dan goed op de ligging van het huis. De zonnepanelen moeten gunstig liggen om zoveel mogelijk energie op te wekken. Naast isoleren van de woning is het goed checken op kieren erg belangrijk, om zoveel mogelijk tocht te voorkomen. In de meeste energieneutrale woningen wordt gebruik gemaakt van HR+++ glas. Houd bij het uitzoeken van de badkamer en de keuken rekening met de benodigde apparatuur, zoals een inductiekookplaat in de keuken en een waterbesparende douche in de badkamer.

Regelmatig zijn er duurzaamheidsubsidies beschikbaar, zoals de investeringssubsidie duurzame energie (de ISDE) voor zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels. Naast landelijke regelingen zijn er vaak ook provinciale en gemeentelijke subsidiepotjes beschikbaar.

Onze partners