Deze acht startups strijden om de Philips Innovation Award 2021

Live vanuit de Hallen Studio’s in Amsterdam presenteert de Philips Innovation Award dit jaar een hybride finale. Een fysiek evenement waar tegelijkertijd ook online publiek aan deelneemt. Tijdens de avond zullen acht startups hun innovatie pitchen voor de jury, voorgezeten door Frans van Houten, CEO Koninklijke Philips. Daarnaast zal er een live tafelgesprek zijn gepresenteerd door Sander Schimmelpenninck waar gastsprekers Gillian Tans, Chairwoman bij Booking.com, en Ben Woldring, oprichter van Bencom Group aan zullen deelnemen.

Twee categorieën

De competitie bestaat twee categorieën, de Innovator competitie en de Rough Diamond competitie. In elk van deze categorieën wordt één winnaar aangewezen. De startups waarvan het idee nog in de kinderschoenen staat strijden voor de Rough Diamond prijs ter waarde van €10.000 euro. Daarentegen zal de Innovator competitie bepalen welke startup naar huis gaat met de hoofdprijs ter waarde van €50.000 om zo hun innovatie naar een nog hoger niveau te brengen. Naast het startkapitaal kunnen alle startups ook rekenen op advies en een groot netwerk van partners die verbonden zijn aan de Philips Innovation Award.


Finalisten Innovator

De vijf startups die genomineerd zijn voor de Innovator prijs bieden oplossingen voor een breed scala aan maatschappelijke kwesties.

Zo wil de startup Loop, met een levende doodskist gemaakt van mycelium het menselijk lichaam milieuvriendelijk laten verteren in de grond door de voedingsbodem met bomen en platen te verreiken. De tweede finalist, Heatbox, voorziet in de groeiende vraag naar flexibel, warm en gezond eten buitenshuis met de zelf verwarmende lunchbox. Verder draagt de startup Chainable bij aan een circulaire economie met het ontwerpen van circulaire keukens speciaal voor woningcorporaties en institutionele beleggers. De laatste twee finalisten zijn Scope Biosciences en Daphne Textile Research. Scope Biosciences heeft een technologie ontwikkeld waarmee snel en nauwkeurig gediagnosticeerd kan worden. Met hun moleculaire diagnostische platform maken zij testen toepasbaar op grote schaal. Tenslotte pakt Daphne Textile Research de massaproductie in de textielindustrie aan. Op basis van synthetisch textiel laat de startup dierlijke materialen, zoals leer en wol, groeien in het lab zonder de tussenkomst van een dier.

Finalisten Rough Diamond

Tijdens de finale zullen Rapidemic, RIFT en ReAlliance om de Rough Diamond prijs strijden.

De eerste finalist, Rapidemic, speelt in op de huidige corona pandemie met een testmethode die direct inzetbaar is bij een snel verspreidende virussen. ReAlliance strijd als tweede finalist in de Rough Diamond competitie. De startup probeert de kloof tussen producenten en consumenten te dichten door producenten te ondersteunen bij het gebruik van gerecycleerde materialen en consumenten te stimuleren producten te recycleren. De laatste startup, RIFT zet met een innovatieve energietechnologie ijzer brandstof om zodat met de vrijgekomen warmte energie-intensieve industrieën bevoorraad kunnen worden zonder CO2 uitstoot.

Live Hybride finale

De Hybrid Grand Final van de Philips Innovation Award 2021 belooft een uniek finale evenement te worden. De awardshow wordt maandag 31 mei vanaf 20:30 uur ‘s avonds live uitgezonden via de website van de Philips Innovation Award, www.phia.nl.

De Philips Innovation Award is een onafhankelijke non-profit organisatie die nauw samenwerkt met en gesponsord wordt door onder andere de Koninklijke Philips. Het bestuur van de Award bestaat uit zeven studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op deze manier is het een Award georganiseerd voor studenten, door studenten. 

Voor meer informatie, zie www.phia.nl.

Onze partners